Last news in Fakti

22 Юни, 2022 14:24 2 819 39

"Галъп": 41,3% от българите не искат предсрочни избори

  • галъп интернешънъл-
  • българи-
  • предсрочни избори

62,8%  смятат, че Северна Македония не е направила достатъчно България да премахне ветото

"Галъп": 41,3% от българите не искат предсрочни избори - 1
Снимка: Галъп

Действията на Слави Трифонов са дошли всъщност на фона на осезаемо обществено нежелание за нови резки политически движения – общественият фон не е в полза на нови избори и дори на правителствени промени. Новото френско предложение за Северна Македония пък е дошло на фона на продължаващо категорично убеждение, че Скопие не е направило достатъчно, за да бъде премахната българската „спирачка“. Остава неяснотата по голямата тема от последните години – антикорупционна политика, остава и декларираното обществено противопоставяне на действията на Владимир Путин в Украйна.

Това са обобщенията от редовната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“. Изследването е проведено от 2 до 10 юни сред 806 пълнолетни българи по метода „лице в лице“ с таблети. Теренът обхваща само частично политическите сътресения от последните седмици, но е показателен за устойчивите фонови настроения в обществото ни.

41,3% от пълнолетните български граждани споделят, че по-скоро не са съгласни да има нови предсрочни избори. 26,5% са на обратното мнение. По отношение на оставка на правителството българите не са толкова категорични, но дори и там изглежда, че нежеланието за оставка все още надделява, макар и с малко – 39,8% срещу 36,7%.
И по двата въпроса личат сериозни дялове на колебание сред българите. Въпреки колебанието обаче личи, че настройка за радикални политически промени от страна на обществото в първата половина на този месец няма. Как ще се отрази втората половина – тепърва ще проличи.
62,8% от пълнолетните българи смятат, че Северна Македония не е направила достатъчно България да премахне ветото. Под една десета смятат, че РСМ е направила достатъчно. Данните затвърждават наблюденията, че позицията на българското общество по темата остава твърда и непроменена. Това са традиционните нива по тези въпроси.
Мнозинството от потенциалните гласоподаватели на всички парламентарно представени партии, смята, че РСМ не е направила достатъчно. При по-малките електорати, разбира се, натрупването не е достатъчно за финални изводи и данните имат по-скоро ориентировъчна функция, но подобни данни се появяват и в други месечни вълни на изследване по този индикатор и показват твърда структура. Сред по-младите личи по-слаба осведоменост по темата, но и там мнозинствата са очевидни. При по-възрастните мненията са изключително твърди.
Ниска е осведомеността по другата основна тема – антикорупционната политика. Например, по идеята за разделяне на ресорната комисия на два нови органа не е малък делът на тези, които не могат да отговорят категорично на въпроса – 40,7%. Идеята се подкрепя от 24,3% от пълнолетните българи, но 35% са на противоположното мнение.

По голямата външнополитическа тема – войната – структурна промяна в мненията у нас няма. Както наскоро „Галъп интернешънъл болкан“ публикува, 58,8% у нас твърдят, че не одобряват действията на Владимир Путин в Украйна. 23,3% обаче не крият, че одобряват тези действия.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Предсрочни избори незабавно

    78 20 Отговор
    да спасим България!

    Коментиран от #3

  • 2 Хектор

    32 43 Отговор
    ИЗБОРИ ДО ДУПКА НИ ЧАКАТ! КАТ ИСКАТЕ ИЗРАЖДАНЕ , ДПС И ТИКВАТА , ДАВАЙ , НОВИ ИЗБОРИ! ДЕМОКРАЦИЯ БЕ БРАТ!

    Коментиран от #13

  • 3 Хектор

    24 35 Отговор

    До коментар #1 от "Предсрочни избори незабавно":

    Като назначиш Доган и герберастите?

    Коментиран от #6, #28

  • 4 Нито един глас повече

    62 9 Отговор
    за партии които са за вдигане на ветото за РСМ и патологичните русофоби незачитащи националния интерес.
  • 5 Е щом казвате 😃😃😃😃

    41 1 Отговор
    Стакмистика.
    😀 Абе 500 000 ЕВРО € за "прааааааавлното" социологическо проучване са си 1 000 000 лв., наУи 😀
  • 6 Те могат да се върнат

    26 6 Отговор

    До коментар #3 от "Хектор":

    и без избори и то в съдружие с ПП, не бой се.

    Коментиран от #8

  • 7 58.7% Искат

    48 6 Отговор
    Да се махат измамниците!Пълен провал!
  • 8 Хектор

    17 1 Отговор

    До коментар #6 от "Те могат да се върнат":

    Ха ха - ужас. Добър коментар , поздрави
  • 9 тото

    34 0 Отговор
    проучването е фалшиво
  • 10 Уточнение

    31 0 Отговор
    На "Галъп" глупостите не чета !
  • 11 Ало социолозите

    19 0 Отговор
    Отнели сте по 25% от двете основни изследвания.
    Един бивш депутат спомена, че 1% струва 100000 лева.
  • 12 БАБА МАРА

    15 4 Отговор
    Герб и ДПС са мафия да знаят младите ние си отиваме леко полеко

    Коментиран от #38

  • 13 Не щем

    20 10 Отговор

    До коментар #2 от "Хектор":

    ДПС, ГЕРБ, БСП, ДБ, ИТН. Вие ни готвите за война срещу Русия, не сме АйДиоти, докато вашите офшорки ще се пълнят като на Зеленски, докато млади българи загиват за чужди интереси. Ай, не, мерси! То и ГЕРБ говореха, че нямали алтернатива, евтиНа ПропагаНда "Ако не си с мен си срещу мен!". Подобно промиване на мозъЦе отблъсква избирателите. Какво му беше лошото на служебното на Янев?

    Коментиран от #33, #35

  • 14 Млад българин

    27 1 Отговор
    Странно . Вече два пъти БустерТВ и НоваваксТВ пускат такава анкета и всеки път резултата е 70+% за желание за нови избори.
    Интересно ми е сега, кои лъже?
  • 15 АНАКОНДА

    20 1 Отговор
    НО и ПОЛИТИЦИТЕ не им пука за НАРОДА
  • 16 Пич

    30 2 Отговор
    Българите никой няма да пита !!! Положението е - грамофон свири , майка плаче !!! Социолозите ви подгряват , за това , което следва ! А то , отново ще е подредено от Козяк ! Кирчовците не оправдаха надеждите на САЩ , и Бойко ще бъде реабилитиран !!! А на вас ще ви увиснат ченетата , защото се карате тука от сутрин до вечер , а следващата коалиция ще е вероятно - ГЕРБ , ПП , и ДБ !!! Но ГЕРБ без Борисов , или ПП без Киро ! Рано е да се каже , кой ще ползва мандата , предполагам , ако е в рамките на това НС , ще е ПП , а ако е след нови избори - ГЕРБ ! Коалицията ще е все тази !!! А вие се карайте сега , защото после ще зяпнете , когато видите , че и двете страни сте изиграни !!!
  • 17 Винкело

    20 0 Отговор
    Аз пък подозираме, че 50% изобщо не са вденале засуканото ви питане.

    Коментиран от #30

  • 18 Гоуем демократ

    3 10 Отговор
    Не искат! Но не защото сме доволни от така наречената Промяна и голямото Нищо ,което се случи от идването им на власт, а защото се ужасяват че след многото неизвестни в социален финансов , газов и какъв ли не още план няколко милиона за избори съвсем ще ни довършат! А и нови избори няма да помогнат за по-стабилно правителство!!!!
  • 19 Тия са като зелето

    15 2 Отговор
    Не им вярвам!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Грешка

    6 10 Отговор
    Хората няма да гласуваме повече.

    Коментиран от #36

  • 22 Начи

    15 0 Отговор
    58 процента искат
  • 23 Ицо Багера

    10 2 Отговор
    Важното е да се " гепи кеш ".
  • 24 987

    6 3 Отговор
    Не щат, щото за избор се предлагат само боклуци. Нема нищо свястно за избиране. И като ги изберат не ходят на работа и нема кворум. БОКЛУЦИ!
  • 25 Кочо

    14 1 Отговор
    Това проучване да не е правено сред участниците в Прайда! Иначе, нормалните българи са за изчистване на това продажно, некадърно, предателско, крадливо и шарлатанско правителство с безпринципно сформирана коалиция с единствената идея да краде и изпълнява повелите на колониалния господар!
  • 26 Хаджи Генчо

    5 0 Отговор
    Не е верно!
  • 27 Пффффф

    14 1 Отговор
    100% от Българите искат нормален живот. За жалост тия в управлението не могат да го осигурят.
  • 28 Те са пас

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Хектор":

    Той ББ си ги закопа герберите днеска, като каза че ще пусне македонците в ЕС и ще чака Франция да ги нарие да спрат да унижават нашите сънародници там... Тях не ги брой
  • 29 Кръпела

    7 1 Отговор
    Фейкнюз
  • 30 Хахахх

    11 0 Отговор

    До коментар #17 от "Винкело":

    Да не мислиш,че тия от агенцията реално са ходили да питат?! За какъвто резултат им е платено, такъв стъкмяват. Само сменят процентите. Спомни си резултатите от изборите последните 2 години....
  • 31 Трезвомислещ българин

    11 2 Отговор
    Нито аз, нито моите колеги, приятели, роднини и т.н. някога сме участвали в такава анкета. Ако тези 43 на 100 човека са интервюирани само по софийските улици не ми говорете за мнението на българите.
  • 32 Хахаха

    6 0 Отговор
    Никой не вярва на подобни платени изследвания с грешно зададени въпроси !!!!!!! Малко хора биха одобрили започването на война, но не повече от 5% одобряват позицията на ЗАПАДА !!!!! ИСТИНАТА Е, ЧЕ ЗАПАДЪТ ПРОВОКИРА НАЧАЛОТО НА ШАХМАТНАТА СРЕЩА НА украинската дъска
  • 33 нашия

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Не щем":

    всичко р така НО НАКРАЯ СЕ ОМАЗА с тоя въпрос....как не виждаш кое му е "зле"-то на Яневото служебно...я върни лентияката назад ....сертификати ? американски бази?? еврозона???...на кой се кланя Янев според теб..????!!!!
  • 34 Др .куманов

    2 0 Отговор
    Българите не искат онзи некадърник и дегенерат данчо пенчев да е ,,шеф,, на срзи
  • 35 Янев е поредният

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Не щем":

    проект на козяк. Не се лъжи.
  • 36 Те точно

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Грешка":

    това целят. Колкото се може по - малко хора да гласуват. Твърдият електорат и малко купени ще им свършат идеално работа. Трябва масово да се гласува. Това ще им обърка плановете.
  • 37 Иван

    0 2 Отговор
    Това са българите, които имат акъл. Другите са лила.ви гласоподаватели.
  • 38 45891

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "БАБА МАРА":

    И кой не е мафия от БСП, ГЕРБ, ДПС, СДС, ДБ, ПП???
  • 39 Пирко

    0 0 Отговор
    Манипулатори!Никой не Ви вярва!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол