Last news in Fakti

24 Юни, 2022 20:51 2 519 53

Арестът на десетокласника, написал Save Ukraine, е незаконен

  • графит-
  • съветска армия-
  • паметник

Това е форма на протест срещу агресията на Русия

Арестът на десетокласника, написал Save Ukraine, е незаконен - 1
Снимка: БГНЕС

Софийският районен съд (СРС) обяви за незаконна и отмени заповедта, с която преди 4 месеца полицаи задържаха десетокласника Никола Генов, защото опитал да напише „Save Ukraine“ върху паметника на съветската армия, предаде "Лекс".

От решението на съдия Николай Урумов става ясно, че полицаите са написали в основанието за задържане, че момчето е извършило хулигански действия, без да има никакви данни за това, като съдът подчертава, че опитът да се изпише „Save Ukraine“ е форма на протест срещу агресията на Русия в Украйна, а не престъпление.

Случаят е от 25 февруари и за него съобщи първо бащата на задържаното момче, който разказа, че синът му и двама негови съученици са били отведени в Първо районно управление на полицията. Той твърдеше, че детето му е било разпитвано и задължено да подписва документи, без да му е дадена възможност да се обади на родителите си, а адвокат бил допуснат след настоятелно искане от негова страна и заплахи за подаване на жалби срещу полицаите. Сериозните нарушения бяха констатирани и при проверка на обмудсмана проф. Диана Ковачева (повече виж тук).

След това вътрешният министър Бойко Рашков каза, че е извикал на оперативка началници в МВР и ги питал дали имат деца и биха ли били съгласни те да бъдат задържани по този начин. Заради случая един служител беше уволнен, началникът на районното управление подаде оставка, а Рашков нареди на полицаите, които работят с деца, да минат извънреден курс за допълнително обучение.

От решението на съда за отмяна на заповедта за задържане става ясно, че момчето е успяло да изпише само две букви – „SA“, тъй като полицаите дошли. Те докладвали в оперативната дежурната част, откъдето било разпоредено момчето да бъде задържано за хулиганство.

В тази връзка съдът цитира решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), с които България е осъждана заради незаконен полицейски арест и за това, че МВР приема рисуването по паметници за хулиганство, а не за форма на изразяване, която най-често е протест.

В конкретния случай съдия Урумов пише, че в заповедта за задържане на ученика няма факти или информация, сочещи за съществуването на обосновано подозрение за извършване на нарушения от негова страна, а само е посочен текста за хулиганство от Наказателния кодекс. Той посочва, че дори и само това е достатъчно основание за отмяна на заповедта за задържане.

„Европейският съд е приел, че е необходимо да е налице повече от „данни“ за извършено престъпление, което понятие е значително по-широко от понятието „обосновано подозрение“. Ето защо, българските полицейски органи са длъжни да съблюдават практиката на ЕСПЧ и да спазват въведените по посоченото решение минимални стандарти на съдържание. Според този състав на съда, извършеното от Никола Генов не осъществява престъпен състав, защото действията му не представляват хулиганска проява“, се казва в решението на съда.

След това съдията припомня осъдителното решение на ЕСПЧ „Генов и Сърбинска срещу България“ заради боядисването на паметника пред централата на БСП в София. В него съдът в Страсбург прие, че боядисването обикновено не уврежда основната повърхност на паметника до степен, която да попречи да бъде почистен, поради което деянието не може да бъде квалифицирано като вулгарно или безпричинно обидно.

„Още повече, че в този случай се касае за намерение на дееца да протестира срещу войната в Украйна. В този случай деянието цели да осъди цялостната агресия, проявявана в Украйна, поради което не може да се приеме, че е налице намерение на дееца да извърши оскверняване на дълбоко вкоренени обществени ценности в обществото, т.е. изначално липсва умисъл за извършване на хулиганска проява. Ето защо, намесата на органите на реда в правото на жалбоподателя на свобода на изразяване не може да се разглежда като „необходима в едно демократично общество“ по смисъла на член 10 от Конвенцията. Иначе казано, съдът счита, че процесното деяние не се отличава с обществена опасност, която да го характеризира като престъпно, поради което е недопустимо да се извършва арест на автора му, тъй като то не съставлява престъпление“, пише съдия Урумов.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Административния съд София-град.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Има щатска подлога -

    64 14 Отговор

    До коментар #1 от "Матрософ":

    голям проблем. Изчезва щатска подлога - няма проблем.

    Коментиран от #16

  • 4 Kaпитализъм

    40 6 Отговор

    До коментар #1 от "Матрософ":

    ... в действие!!! Има фашизъм има проблем, няма фашизъм няма проблем!!!
  • 5 атлантик без трабант

    34 19 Отговор
    То наше момче, умно и красиво! И автомат ще му дадем, с който по русофили да стреля.

    Коментиран от #53

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Боя се

    30 2 Отговор

    До коментар #2 от "Въпрос":

    че Глиганът, Боко, Кико и Мустафа ще те тикнат в затвора.
  • 8 Г-н Насо Раев!

    36 7 Отговор
    Да се из.кам на съда!
  • 9 сесере

    14 43 Отговор
    Събаряй този тоталитарен, окупационен и чуждестранен гурел.
  • 10 Винкело

    28 6 Отговор
    Ми не, написало е съкращението на "Стурм Абтайлунг" - СА, което си е нацистка пропаганда.
  • 11 00014

    26 4 Отговор

    До коментар #1 от "Матрософ":

    Има амбразура - има Матросов, има гейпарад - има МатросоФ.
  • 12 !!!?

    13 30 Отговор
    Крайно време е този паметник да бъде заграден с "берлинска стена" за да не може никой да го "поругава" !!!?

  • 13 Госあ

    49 7 Отговор
    Дайте му и шоколад на десетокласника. Простите капиталисти промиват мозъчетата на подрастващите лумпенчета с удоволствие.

    Коментиран от #52

  • 14 защо

    54 4 Отговор
    еи такова ни е правосъдието - пипането на паметници независимо какви е незаконно
    такива малки лаиньовци със се маиките им - яко глоби трярва - ама не сме нормална държава
  • 15 Страхотни закони

    44 1 Отговор
    Значи всеки може да пише каквото иска по паметници и сгради в знак на протест срещу правителството ЕС и САЩ и това не е хулигански проява, не е нищо. Добре е да се знае.
  • 16 Има руска подлога

    9 27 Отговор

    До коментар #3 от "Има щатска подлога -":

    Голям проблем. Блокиране на руски IP - няма проблем
  • 17 Страхотни закони

    32 2 Отговор
    Значи всеки може да пише каквото иска по паметници и сгради в знак на протест срещу правителството ЕС и САЩ и това не е хулигански проява, не е нищо. Добре е да се знае.
  • 18 Циник

    39 0 Отговор
    Не е проблем, че са го пуснали момчето за някакъв надпис. Но ако съдът наистина е написал така май много не ги разбират законите. Цитирам: "съдът подчертава, че опитът да се изпише „Save Ukraine“ е форма на протест срещу агресията на Русия в Украйна, а не престъпление.". Едното няма нищо общо с другото. Формата на протест може съвсем спокойно и да е престъпление; хайде да не давам примери. И съдилищата ни като останалата държава: художествена самодейност - много хъс, малко талант.
  • 19 Страхотни закони

    30 2 Отговор
    Значи всеки може да пише каквото иска по паметници и сгради в знак на протест срещу правителството ЕС и САЩ и това не е хулигански проява, не е нищо. Добре е да се знае.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 АААА

    31 1 Отговор
    Да не се чудите след това защо македонците чупят палят паметници и след това съд няма .същите малоумници сме като тях
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 МВР

    11 13 Отговор
    Изчистете МВР от некадърната сган. Това се прави за една нощ! Освобождават се всички любимци на престъпността и кадърните се преназначават! Само една нощ!

    Коментиран от #24

  • 24 Ихааааааааааа

    22 2 Отговор

    До коментар #23 от "МВР":

    За кристална нощ ли мечтаете пак бе нацистченца сороски?

    Коментиран от #33

  • 25 питам

    19 1 Отговор
    Кой по-голяма рожба на новия прочит на войниковата комедия "КРИВОРАЗБРАНАТА ДЕМОКРАЦИЯ" , келешът или съдията?
  • 26 Неадекватен министър

    13 2 Отговор
    Неадекватни служители, паднала маса са всички в МВР ,но за рибата и главата що да коментирам!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Да се взриви

    5 25 Отговор

    До коментар #1 от "Матрософ":

    това пошло нещо, България беше под руско робство не беше освободена!

    Коментиран от #42

  • 29 защо

    23 1 Отговор
    ако форма на протест избиеме съдии прокурори и политици - значи не е престъпление
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ХА ХА ХА

    18 0 Отговор
    АБЕ КЪДЕ Е ТОЯ СЪД ДА ОТСЪДИ , АЗ КАТО НАПИША НЕЩО ТУК И МОДЕ.....РА....Т....ОРА МЕ ТРИЕ ВЕДНАГА ! ЩО ТЪЙ ?????????????

    Коментиран от #32

  • 32 Ааааааааа не !

    22 0 Отговор

    До коментар #31 от "ХА ХА ХА":

    Тук те трият , щото не пишеш правилно и не хвалиш тия които трябва ! А на нашите управляващи им дърпат ушите , ако нещо стъпят накриво и обидят тъй много голямата Сорос Демокрация !!!!!

    Коментиран от #34

  • 33 Аве

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Ихааааааааааа":

    Я ходете да ровите в на вате ви нощното шкафче.
  • 34 Опааа

    6 0 Отговор

    До коментар #32 от "Ааааааааа не !":

    Така е! Модераторът е много пр ь о СТ!
  • 35 Хайл

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Въпрос":

    Проблем е че няма да плюеш където трябва
  • 36 Опааа

    12 2 Отговор
    Защо го защитават тоя келеш бре?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Ама пък

    10 0 Отговор
    и тия наркоман чета навсякъде създават само проблеми Къде са родителите???
  • 39 Браво бе

    12 0 Отговор
    Това значи, че мога да напиша на американския паметник "Save Bulgaria"

    Коментиран от #47

  • 40 вИЖДАТЕ ЛИ ДВУЛИЧИЕТО?

    7 0 Отговор
    "Поругаха български паметник в Скопие" - ами това е също форма на протест. А що се отнася д "изявата" на някакъв пикльо с промит мозък - нека си учи уроците. Доколкото знам, политическите изяви и мероприятия с и сред деца не се толерират.
  • 41 Хайде по-полека

    7 1 Отговор

    До коментар #37 от "Спартак":

    с квалификациите,а? Знаеш ли какво значи "сатрап"? Впрочем - ако имаше и най-малки съмнения, че Т.Живков е бил такъв, силно политизираният съд срещу него щеше да го осъди. Ама нещо дори този съд не успя. Впрочем - не е ли сатрап този /тези, по чието решение бе даден коридор за американските самолети да бомбардират Югославия , при което загинаха хора? А тези, които убиха законни лидери на чужди държави, че и се хвалеха с това?
  • 42 Народна република България

    9 0 Отговор

    До коментар #28 от "Да се взриви":

    НЕ Е БИЛА под руско робство. През онзи период, който ти наричаш робство, нямаше неграмотни, по данни на ОН яхме сред първите 30 страни в света по жизнен стандарт, имахме развина тежка промишленост, енергетика, а дори се съдихме И СПЕЧЕЛИХМЕ делото с Япония за производство на електронни калкулатори. Днес внасяме дори мартениците си от Китай, покрай кофите за смет има доста търсещи храна в тях, а дори част от нашата територия е под американска юрисдикция. Впрочем - дори токът, без който компютърът ти няма да работи, е произведен в подарената ни от СССР АЕЦ.
  • 43 Да го беше пребил

    6 0 Отговор
    Някой за да не пипа нещо, в сравнение с което той една грешка на родителя си
  • 44 Онзи

    9 0 Отговор
    Напишете на еврейското посолство Save Palestina и да се види дали ще е същото.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Нищо не разбрал

    6 0 Отговор
    Аз ся не разбрах паметника поруган ли е като нашия в македоноя или само осквернен или човека само си е показвал магарийте
  • 47 Или

    9 0 Отговор

    До коментар #39 от "Браво бе":

    Това значи, че мога да напиша на американския паметник "Save Iraq "
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Ленин

    3 3 Отговор
    долу българските продажни политици!!!Да живее момчето,което не се продаде за шепа рубли!!!!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Керът

    0 1 Отговор

    До коментар #48 от "Чоко.":

    А, латентния пак се скрил зад нов прякор, Чочко, голубчик къде се губиш?
    🤣🤣🤣🤣
  • 52 наблюдаващ

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    Така е колега.Ако десетокласникът знаеше,че Трети Украински Фронт с маршал Толбухин са окупирали България...Ама от къде да се научи детето?И са произнасяли "х" вместо "г" :...БолХария.То и за това ги наричат "хохоли".А,сега внуците и правнуците им не желаят да напускат хотелите.А, внуците и правнуците на "болхарите" им плащат разходите.
  • 53 А как ще

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "атлантик без трабант":

    А как ще му извадите автомата от @н@ла, където еврогейчето ще си го набие веднага ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове