Last news in Fakti

24 Юни, 2022 20:15 1 556 20

Вигенин: Днес НС не защити националния интерес

  • вигенин-
  • северна македония-
  • ес вето

Българското общество не е останало убедено

Вигенин: Днес НС не защити националния интерес - 1
Снимка: Архив

Днес НС не защити националния интерес, заяви Кристиан Вигенин, зам.-председател на НС, "БСП за България", в "Още от деня" за предоставяне на мандат на Министерски съвет да приеме предложението на Френското председателство за Северна Македония.

Според него гласуваното предложение е оставило много неясноти: "То се базира на един протокол, който още не е договорен, не е подписан между България и Северна Македония, то иска от правителството да подобри френското предложение, но имам чувството, че веднага след гласуването подкрепилите го останаха с впечатлението, че няма какво да се работи повече по него".

И посочи, че българското общество не е останало убедено, че с това решение правим крачка напред към защита на националния интерес.

"Ние имаме един резултат, който от наша гледна точка, от гледна точка на БСП е прибързан, неправилен и това Народно събрание сега не биваше да се занимава с този въпрос", категоричен беше Вигенин.

Зам.-председателят на НС поясни, че са били внесени 3 проекта - единият на ДПС, който просто подкрепя френското предложение, за което БСП е гласувало категорично против; втори проект от ГЕРБ, който е бил с още някои условности, който БСП също е отхвърлила, защото категорично не се е вписвало в представата на левицата за полезна крачка напред; третото предложение е било от "Демократична България", което е компромис с националния интерес, от БСП не го подкрепят, но в него единствено от трите е бил подчертан фактът, че трябва да се спазват договореностите от Договора за добросъседство, сътрудничество и приятелство от 2017 г., че трябва да се гарантират правата на българите, че трябва да имаме европейски гаранции за това и поради тази причина от БСП са преценили, че макар да го подкрепят, гласуват "въздържал се", като в случая това означава не подкрепа.

"Това предложение (френското) не защитава в необходимата степен българския интерес, пресичат се нашите червени линии и затова не го подкрепяме. Основният въпрос е свързан с това, че няма гаранции за езика. Другите въпроси, които са споменати в тази позиция, можем да допуснем, че при допълнително подобряване на текста ние казахме, че това може да бъде основа, но това не е достатъчно за нас", заяви Кристиан Вигенин.

Той подчерта, че не бива парламентът и правителството да се занимават с този въпрос сега, защото нямаме правителство, нямаме председател на парламента, парламентът не може да работи.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Франция ни казва, какво да правим

    33 3 Отговор
    Ние сме безгръбначни, мекотели.

    Коментиран от #10

  • 2 Хотел БСП

    21 5 Отговор
    Вие ли, ще я защитите? Децата на тези, които преследваха българите и ѝм връчваха македонски паспорти, последователите на кремълската пропаганда, вие ли? Поддръжниците и децата на кремълската антобългарска политика, воюващи срещу собствените си съграждани и държава? Вие ли, ще защитите българския национален интерес? ВИЕ ли?
  • 3 другаряВaгинин

    19 3 Отговор
    Ах каква си ми мазна в@гина ти мушмуроче червенолиберално. Tи как точно го защити с "въздържал се"?!
  • 4 Хаха

    6 14 Отговор
    Изпадащите формации БСП ИТН и Възраждане гледат да извлекат нещо от ситуацията.Изпадналия Шкембак и той.
  • 5 Млад българин

    18 4 Отговор
    Ах, вашата мммм червени пумпали. Вие също сте участници в това предателство .
  • 6 Милионер социалист

    10 3 Отговор
    Тези с плоския данък, ще защитават национален интерес? Още по-жестоко, социалисти с плосък данък срещу собствените си гласоподаватели. Ако съм гласувал, ще ми доста неудобно и гузно. Но за Бога, това никога не се е и няма да се случи.
  • 7 очевиден сценарий

    10 1 Отговор
    Не е ли очевадно, че утре ще ни кажат: " Вие нали се съгласихте. Те постепенно ще се поправят." Останалото е адвокатско шушукане.
  • 8 Госあ

    12 2 Отговор
    “ но в него единствено от трите е бил подчертан фактът, че трябва да се спазват договореностите от Договора за добросъседство, сътрудничество и приятелство от 2017 г.” ясно. Все пак браво на ДБ. Накрая, промитите мозъци от македонско ще ни вземат историята и езика и ще впишат, че имат българско малцинство. Супер ! Славито ще излезе прав накрая.
  • 9 Пффффф

    16 1 Отговор
    Абе, тия комунистически отрочета няма ли да ги отлюспим вече?! И не говоря само за БСП! Време е да се направи лустрация. Стига с тия наследствени депутати!
  • 10 чичо стамат шумов

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Франция ни казва, какво да правим":

    Винаги в един голям спор е необходим арбитър.Какво ще стане от тук нататък не знам,но в тази ситуация по добро решение няма.Ако изявлениети на УРСУЛА за взимането на решенията в ЕС с кфалифицирано мнозинство ,не е блъф ,то България хвана образно казано последният влак,Ние сме патили яко от Франция, визирам периода след края на ПСВ когато французите са били главните виновници за териториалното орязване на България.Дано не ни изпързалят с това френско предложение.
  • 11 Баце

    16 1 Отговор
    Вие, смешници, какво очаквахте. Борбата да останете във власта ви изигра злобна шега. НАРОДЕ ,защо спиш . Продават ни на Македония , Румъния и Гърция. Да изметем предателите
  • 12 Тези, които обслужват руските интерси

    3 11 Отговор
    у нас - БСП, Разграждане и ИТН, цял ден реват, че те защитавали националния интерес. Няма по-голяма нагласт от тези твърдения. Тези защитници на руските интереси в България и С.Македония не разбраха ли, че техния начин на мислене и говорене обслужва руско-сръбския интерес ? Имено те наливат вода в мелницата на онези сръбско-руски сили, които искат и имат интерес РСМ да си остане сръбска колония, а между народите на Балканите да цари хаос и раздори ?

    Коментиран от #15, #16

  • 13 За наивни и заблудени български

    2 7 Отговор
    граждани.Няколко няколко години бе разкрит секретен доклад на македонската Дирекция за сигурност и контраразузнаване, който е бил изпратен до директора на "Дирекцията за сигурност и контраразузнаване" Владимир Атанасовски. От него стана ясно, че през последните 9 години Република Македония е мишена на мощна подривна, пропагандна и разузнавателна дейност от страна на руското посолство в Скопие, руските разузнавателни служби, включително и чрез използването на акредитирани журналисти. Според доклада Русия, заедно със Сърбия, иска да вкара Македония в сръбско-гръцки съюз, а енергийните проекти имат за цел тотално подчинение на Македония. И така тя да не може да влезе в ЕС.
  • 14 Господ ще ви накаже

    6 2 Отговор
    национални предатели. Маските паднаха. Само военна диктатура може да ви задържи на власт.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Баце

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Тези, които обслужват руските интерси":

    Абе , к..Ун . Кога е имало държава Македония, имало е територия в състава на българската държава , но никога самостоятелна държава. Благодарение на господарите ти съществува такава държава. Заработи 10 цента
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Иван

    4 1 Отговор
    Ама никой от БСП не посмя да гласува "против"! Нали Нинова беше категорична, но като й скръцнаха със зъби веднага полегна! Продажни и страхливи боклуци!!!

    Коментиран от #19

  • 19 Ххх

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Иван":

    3-ма са гласували против.... БСП са съученици въпреки това . Повечето са мафиоти
  • 20 6754

    0 0 Отговор
    Щом комундрелите са против означава, че решението е правилно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове