Last news in Fakti

25 Юни, 2022 15:04 4 950 31

Йотова отговори на Петков: Това е емоционална реакция да търсиш някой да ти е виновен

  • илияна йотова-
  • кирил петков-
  • емоции-
  • реакция-
  • виновен

Много по-рано можеше да има предложение като френското за Северна Македония, подчерта вицепрезидентът

Йотова отговори на Петков: Това е емоционална реакция да търсиш някой да ти е виновен  - 1
Снимка: Президентство

"Ако Кирил Петков не беше убедил нашите европейски партньори, че няма да имат проблем с България по отношение на Република Северна Македония и нещата ще станат много по-бързо, много по-отдавна пътят към компромисите, към спазване интересите на страната ни щеше да бъде отворен и предложение като френското много по-рано щеше да бъде факт". Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира пред журналисти в троянското село Орешак вчерашното решение на парламента за даване на мандат на Министерския съвет да приеме предложението на Френското председателство за Северна Македония.

По думите ѝ все още трябва предпазливо да се коментира, докато не видим каква ще бъде реакцията и решението на колегите ѝ от Северна Македония и дали този протокол ще остане в този вид. Все още най-важният документ от това първоначално предложение не е подписан. Ще си запазим възможността за коментари, след като видим трите документа в пакет, посочи Йотова.
„Още от началото на миналата година, когато на Съветите в Брюксел ходеше президентът Румен Радев, много остро постави въпроса за правата на българите там и България няма как да каже своето „да“, докато тези права не са гарантирани, така както самият Европейски съюз изисква според Копенхагенските критерии. Година и половина беше много сериозен дебат, дискусия, убеждаване от страна на президента към нашите европейски партньори, за да разберат, че това е най-важното условие на България, за да бъде един ден Северна Македония равноправен член на ЕС“, добави вицепрезидентът, цитирана от БТА.

Относно обвиненията на премиера в оставка Кирил Петков към президентската институция Йотова посочи, че това е емоционална реакция да търсиш някой да ти е виновен. „Ние сме правова държава, имаме заседания, стенограми от тях и там много ясно може да се види кой каква позиция е взел“, посочи тя.

Тя коментира и политическата ситуация в страната. „Много надежди и очаквания бяха свързани с кабинета Петков след всички 12 години, след абсолютно основателния протест на хората, след всички емоции, които бяха на площадите през 2020 г. С тази енергия, която имаше у хората за промяна, разочарованието дойде много бързо“, заяви вицепрезидентът.

Според нея трябва да се направи всичко възможно, за да няма предсрочни избори, особено в тази тежка политическа конюнктура вътре в страната, в Европа и в целия свят. Йотова добави, че президентската институция ще гарантира стабилността в страната, ако се стигна до избори, както го е направила през 2021 г.

Илияна Йотова призова политиците да бъдат достатъчно честни и искрени пред българските избиратели.

Вицепрезидентът откри в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в троянското село Орешак ретроспективната изложба „Традиция с бъдеще“.

Експозицията е посветена на 50-годишнината на Националното изложение.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Марш

    30 23 Отговор
    Марш да се търкаляш на червения поп в краката
  • 3 Минева

    28 26 Отговор
    Йотова, без Нинова, а след това и без Петков ти и Радев щяхте да гледате президентството през крив макарон!
    Наглеци злобни!

    Коментиран от #19

  • 4 похотливеца

    19 15 Отговор
    Много, твърде много си добила килограми - е, Гоцето добре се е погрижил, а сега си затвори неч.....та устичка.
  • 5 Хаджигенов

    23 25 Отговор
    Съжалявам че гласувах за вас, лъжци нечувани. Радев и тази дебелата лелка.
  • 6 горкия про100ст киро

    30 16 Отговор
    Да го назначи мустафата, а да го уволни витрофанова. Мъка сopoсoидна, не им е лесно на слугинажа!
  • 7 глоги

    4 9 Отговор
    вицепрезидентКАта Илияна Йотова
  • 8 Перо

    22 14 Отговор
    Българските интереси не са защитени в това френско предложение! Освен това трябва да се подпише двустранен Протокол с РСМ,което никога няма да стане! Отново ще имаме безкрайно протакане с цел този протокол да отпадне и да останат македонистките интереси! Просто,без посредници е нужно вето до предварително изпълнение на българските условия и повече да не се занимаваме! Защо никой от ЕС не посмя да коментира Гърция,в продължение на 28 г.и всичко се правеше каквото гърците казваха! Сега е време за РПТ!
  • 9 Червена зараза

    13 7 Отговор
    Да имахме български генерали, а то бизнесменчета с вратовръзки. Последните спомени за именити капитани и малцина генерали родолюбци може да се търсят назад във времената на българската история, преди около стотина години, когато е и започнала да се разпространява антибългарската зараза, да трови умовете и душите на българите и да преследва дори и военните поколения. Атентата в църквата Света Неделя.
  • 10 Йотова

    23 3 Отговор
    На издръжката на народа е лесно, родствени безполезни номенклатури осигурили топли местенца на държавната хранилка с поколения.
  • 11 име

    17 10 Отговор
    Обективно погледнато, киро продължава политиката на боко крадеца и с действията си да делегира отговорността за отношенията ни със сърбоманите на някакви брюкселски чиновници, доказва че той и екипа му са същата гола вода в международната политика, като боко, който също нищо не постигна. Кирето дефакто си призна че нищо не е постигнал и нищо не може да постигне. Може само да изпълнява чужди нареждания.

    Коментиран от #14

  • 12 Копейкин

    11 16 Отговор
    За отпадане на ветото за Македония гласуваха 170 народни представители.
    За промяна на нашата Конституция и премахване на института "служебно правителство" трябват само 160 (2/3 от 240) гласа в обикновено НС..
    Какво чакате, господа евроатлантици? Време е да спрете да се плашите от този Юмрук, а и от всеки следващ!
  • 13 Фффффф

    18 18 Отговор
    Президентството е свърталище на комунисти и путинисти ...
  • 14 Още по-обективно погледнато

    15 15 Отговор

    До коментар #11 от "име":

    Киро продължи и кражбите на тиквата.
  • 15 матадор

    15 16 Отговор
    Йотова шест години се мандахерца като вицепрезидент и не прави нищо, освен да се разхожда по света и у нас , а иска Кирил Петков за шест месеца да извърши чудеса . И да , със сигурност Правителството би направило повече , ако съзнателно не му пречеха дори от президентската институция.
  • 16 Светлина

    15 10 Отговор
    Тази жена и Непрезидента вече се самозабравиха. Позор.
  • 17 Хе.. хе...

    16 4 Отговор
    Па се е подула като бременна хлебарка...
  • 18 Някой

    16 7 Отговор
    На него все някой му е виновен - президентът, Путин, Митрофанова, световната конспирация. Само негова неграмотност и дебелоглавието му нямат никаква вина за провалите му. Ще го посъветвам да лъже по - малко и да се вслушва повече в това, което му казват по - опитните и разумни от него.
  • 19 ДИД

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "Минева":

    Напротив при втория мандат редовите членове и се опънаха и не и позволиха да се налага. Ако зависеше само от Нинова тя го играеше обидена защото криво си беше направила сметката, че президентът и е собственост.
  • 20 Ооиои

    14 0 Отговор
    Колко сте добри, всички които сте политици, само държавата тъне в корупция, мизерия и бедност. Леле колко сте се загрижили един за друг, държите се заедно, защото ако се пуснете и ще се разплете заверата.
  • 21 Притрябвали

    13 5 Отговор
    са му на Петков тъпните на другарката ?! Толкова е излишна длъжността ѝ а толкова много пари от данъкоплатците отиват на вятъра по нея ?! Безумие !!!
  • 22 Тая

    12 5 Отговор
    Стана не/поносима ...май ще тр да напускат безвреме . Взеха да наглеят с радеф
  • 23 Пий

    14 6 Отговор
    си водката и стига лежа на държавна хранилка , години наред и абсолютно ненужно ! Ама то у комунистите - нито човешки , нито християнски ценности !
  • 24 Селяк

    5 3 Отговор
    И толкова много ги убеждаваше Радев, че ни го сложиха плавно без да разберем! Браво на Радев и останалите продажници!
  • 25 Каратист БОКо

    8 2 Отговор
    БКП-сумистката 8-ми дан (категория над 120 кг) пак се прави на "умна"!
  • 26 Алооо

    5 3 Отговор
    Добре че беше Кирчо, иначе още щяхте да буксувате на едно място. Пакета Макрон бил против България, а сега всички сте ЗА,шантави хора
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ихааа

    4 1 Отговор
    Не съм вярвал, че някога ще цъкна 5 под статийка за тая тлъста червена селянка, но тоя път добре го е наредила по100то!
  • 29 Стоянов

    1 1 Отговор
    Стига вече сте се крили зад Македония. Заедно с новата четворна коалиция свалихте българското правителство, а ще ми мрънкате за Македония. Митрофанова се гордее с вас - така налечено "българско" президентство!
  • 30 БСП АПЕЛ

    2 1 Отговор
    ДРУГАРЕ, що да живеем в загниващия, фалирал, противен ЕС....Да отидем в Русията...мечтата на нашия живот.
  • 31 ВИЦЕТО НА РАДЕВ

    3 1 Отговор
    Напълно излишна длъжност, за която харчим милиони народна пара....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове