Last news in Fakti

29 Юни, 2022 13:03 6 743 33

Безотговорно! Депутати обрекоха икономиката и качеството на живот на българина

  • бюджет-
  • комисия-
  • финанси-
  • парламент

Парламентарната комисия по бюджет и финанси отхвърли няколко предложения  за промени в Закона за държавния бюджет на Република България

Безотговорно! Депутати обрекоха икономиката и качеството на живот на българина  - 1
Снимка: БГНЕС

На проведено на 28 юни 2022 г. заседание на Комисията по бюджет и финанси към 47-то Народно събрание бяха разгледани няколко предложения за промени в Закона за държавния бюджет на Република България, които предвиждаха да се регламентира дългосрочен механизъм за компенсиране на небитовите енергийни потребители за свръхвисоките цени на ел.енергията до отпадане на основанията за това.

Това пише bia-bg.com.

След обсъждане, в което се включиха и представители на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), и след неколкократни опити от страна на председателя на Комисията с процедурни хватки да саботира гласуването, Парламентарната комисия ОТХВЪРЛИ предложенията. Това се случи с агресивното съдействие на вицепремиера и финансов министър Асен Василев, председателя на КЕВР Станислав Тодоров (чийто избор в момента се оспорва пред Конституционния съд), зам.-министъра на енергетиката Пламен Данаилов и други очевидно заинтересовани за всичко друго, но не и за икономиката на България и доходите на българите.

Гласовете, провалили решението, бяха от страна на (все още) управляващата коалиция ПП, БСП, ДБ и ИТН. Предложението на ГЕРБ (150 лв./МВтч базова цена и 80% компенсация за цената над този праг) беше подкрепено от ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Предложението на ДПС (200 лв./МВтч базова цена и 80% компенсация) беше подкрепено от ГЕРБ и ДПС.

С този си акт представителите на ПП, БСП, ДБ и ИТН лишиха 633 хиляди небитови потребители на ел.енергия (микро, малки, средни и големи предприятия, болници и училища, детски градини и театри, музеи и социални заведения, църкви и манастири) от компенсации срещу нереално високите енергийни цени, считано от 1 юли т.г. Това напрактика означава, че от 1 юли 2022 г. предприятията ще плащат поне двойно по-високи сметки за ток, което неминуемо ще се отрази на крайните цени на произвежданата продукция и ще генерира инфлация, която, в крайна сметка, ще удари по джоба всеки български гражданин!

Въпреки дадената дума от премиера Кирил Петков и неговите министри за средносрочно решение, тези, които поеха този ангажимент, го провалиха при гласуването. Аргументите и представените разчети от страна на работодателските организации останаха без внимание. Политическото говорене и дребните политически сметки взеха връх над здравия разум и национално отговорното поведение!

Решението на Парламентарната комисия по бюджет и финанси е недалновидно и изключително вредно - и за българската икономика, и за всеки български гражданин! То поставя под съмнение ефекта от вече гласуваните текстове за ръст на доходите, който ръст ще бъде „изяден“ многократно от увеличените цени на стоките и услугите.

Маските паднаха! Видя се кои политически сили се отнасят враждебното към българската индустрия, към българския бизнес – от дребния семеен до тежката индустрия.

Историята ще Ви запомни, уважаеми дами и господа народни представители, но НЕ с добро! Вашето поведение е срам за българския парламентаризъм и престъпление срещу българския народ!

Списък на „народните“ представители,
заради чието гласуване от 1 юли работниците и специалистите ще трябва да изработват двойно и тройно за ток, а българите ще обеднеят още повече:

Любомир Каримански, ИТН (председател на КБФ) – въздържал се
Венко Сабрутев, ПП (зам.-председател на КБФ) – против
Румен Гечев, БСП (зам.-председател на КБФ) – против
Андрей Гюров, ПП – против
Благовест Кирилов, БСП – против
Владимир Маринов, БСП – против
Владислав Панев, ДБ – против
Георги Ганев, ДБ – против
Ивайло Шотев, ПП – против
Искрен Митев, ПП – против
Пламен Шалъфов, ПП – против
Снежанка Траянска, ИТН – въздържал се


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    41 11 Отговор
    Господ да ги накаже дано!!!
  • 2 Последния Софиянец

    53 20 Отговор
    Никога повече соросоидно правителство на власт!

    Коментиран от #32

  • 3 БСП за България и Радев

    40 32 Отговор
    Свалям доверието си от другарката Нинова. Връщам доверието си към генерал Румен Радев. Трябва президентска република, както е в Русия

    Коментиран от #18, #19

  • 4 дали

    44 5 Отговор
    дали някой въобще ще разбере какво е станало.
    Просто ще ни цакат....
    Да не употребя онази другата дума
  • 5 Айде нови избори

    35 6 Отговор
    кво се туткате?

    Коментиран от #31

  • 6 Хайде

    34 4 Отговор
    Ударете енергияна мафия и лобита. Когато се говори за работодатели, пък то и работодателски организации имало, да се показват кои са, какви са ѝм печалбите и какви да доходите на служителите ѝм във всички сфери. Но, колко ще са истиснки тези данни имайки предвид масовото укриване на печалби и доходи. "Фирмата ми тази година не е на печалба."
  • 7 Адам Хилтън

    34 4 Отговор
    А за да компенсират пустите фирми за скъпия ток в кой джоб щяха да бръкнат? Пак в нашия, тия дългове от Чужденеция нали пак ние трябва да ги плащаме? Ако им пукаше за нас, щяха да кажат на частните електроснабдители да спрат да вдигат цените, а не да им плащат колкото си искат.

    Коментиран от #9

  • 8 Да,бе

    45 2 Отговор
    Голяма работа,нали си изнасяме златото безплатно.В България само един бизнес върви и името му е корупция.Другото е съпътстващи пречки.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ГЕРБ и ДПС предлагат,

    31 7 Отговор
    каквото им хрумне,понеже знаят че няма да мине.А защо не кажат от къде ще дойдат парите?Знаеме номерата на ББ и Пеевски.Айде стига толкова.Мерси!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ицо

    18 11 Отговор
    Тия на следващите избори ще гледат парламента само отвън
  • 14 Стига!

    22 7 Отговор
    Шумов, без манипулации, моля! Дългосрочен механизъм не може да се приеме в сегашната обстановка! Правилно е да се реагира кратко срочно, според ситуацията! Това никой не го е забранил! Другото е предизборна манипулация срещу ПП!

    Коментиран от #33

  • 15 ДНСК-МАФИЯ

    13 1 Отговор
    В кв. "Кръстова вада" на ъгъла на ул."Димитър Манчев" с "Поп Сава Катрафилов" започна строеж без наличието на канал.

    Коментиран от #21

  • 16 Българка

    24 3 Отговор
    Какъв бизнесмен е тоя, който непрекъснато реве за държавни помощи? Според мен ограничаване на износ на енергив от АЕЦ и използването й от българската икономика и домакинства е решението. Също да се гласува изземване на свръхпечалбите на частните износители на енергия, не само за държавните предприятия
  • 17 лицемерие

    15 12 Отговор
    Бутнахте правителството и сега се сетихте за качеството на живота на българина. Горете в ада!
  • 18 РАЗБРАХТЕ ЛИ?

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "БСП за България и Радев":

    НИКОГА!
  • 19 егати

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "БСП за България и Радев":

    Щом говориш за другарки и генерали.Направи едно добро пусни си водата.

    Коментиран от #20

  • 20 БСП за България и Радев

    2 6 Отговор

    До коментар #19 от "егати":

    Гербав или чалга, все ми е едно. Боли ли те че ние сме на власт, а?

    Коментиран от #28, #29

  • 21 Христо Божилов

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "ДНСК-МАФИЯ":

    Дреме ми за ул. Димитър Манчев. Ходи се скрий
  • 22 СЗО

    16 4 Отговор
    Значи когато бизнеса е в криза, трябва държавата да му помага. А когато бизнеса стеиже потребителите, държавата не може да се меси, защото това е пазар, и орношения между частни субекти...
  • 23 ха ха

    6 3 Отговор
    за 6 месеца нереално високи цени за потребителите ,бизнеса е натрупал солидни средства с които спокойно може да си плаща ел. енергията , но ако поит мафията им е взела парите доброволно задължително като такса спокойствие е съвсем друг въпрос

    Коментиран от #25

  • 24 Бони М

    1 7 Отговор
    В пленарната зала ще подкрепят предложението на ГЕРБ!
  • 25 Бони М

    12 2 Отговор

    До коментар #23 от "ха ха":

    Като ги компенсираха 80%защо цените скочиха двойно?Правилно,без компенсации!
  • 26 12345

    8 2 Отговор
    Не е нужно да се помага.Просто трябва да се смъкнат изкуствените цени на енергоносителите до предишните нива и всичко ще е ОК. Това е глупостта на свободните пазари.Трябва за горивата,енергията,водата и стоките от малката потребителска кошница да има фиксирани цени ,като на цигарите. Посредници навързани по веригата като черва си
    препродават на хартия виртуално газ и ток , и за секунди печелят милиони.Това трябва да се спре.Явно никой не е заинтересован.Това е енергия,от нея зависи всичко,не са чушки и домати да си ги прехвърляш по сергиите.
  • 27 Идва

    3 4 Отговор
    Шкафа на бял кон ...
  • 28 Е, вече

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "БСП за България и Радев":

    не сте. Биха ви шута !
  • 29 егати

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "БСП за България и Радев":

    Не природна грешко.Нито едното нито другото.Просто сивите ми клетки функционират за разлика от твоите.Вероятно ти липсват и манифестациите и режина на ток а другарю или другарко или друг вид грешка.
  • 30 Тиква

    0 0 Отговор
    Това пише Бия бг. Някой цървули дават мнение
  • 31 Електорат

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Айде нови избори":

    Че да гласуваш за любимата си Тиква, нЪли?
  • 32 Тиква

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Есента пак ще ревеш за помощи с Алибегов и другата сган от Герб.
  • 33 Лея13

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Стига!":

    Оо хайде де!Предизборна манипулация срещу ПП!?Те тези сами са си най големите врагове!Без никакви манипулация се изакаха на всичко, за което се сетиш в тази България.То такава управленска безпомощност не бях виждала за тридесет години преход.Където са бутнали , всичко оцапаха.Не трябват никакви манипулации,сами се свалят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове