Last news in Fakti

1 Юли, 2022 20:39 1 074 15

Шефът на СЕМ: Генералният директор на БНТ трябва да проявява грижа, да е визионер, без да е авантюрист

  • шеф-
  • сем-
  • бнт-
  • визионер-
  • авантюрист

"Нищо фатално, нищо драматично не виждам в това, че се въздържахме. Стартираме нова процедура и очакваме охрабрелите телевизионери, които не се явяват на подобни конкурси, защото смятат, че без политическа подкрепа няма смисъл да стават за резил", каза Соня Момчилова.

Шефът на СЕМ: Генералният директор на БНТ трябва да проявява грижа, да е визионер, без да е авантюрист - 1
Снимка: БНТ

Тази седмица Съветът за електронни медии проведе избор за нов генерален директор на БНТ, но не излъчи кандидат. Как продължава процедурата - в студиото на "Още от деня" коментира председателят на регулатора Соня Момчилова.

"Позволихме си да сме по-капризни. Да предявим критериите си, да изискваме за вас и за зрителите такъв човек, който да е визионер, без да е авантюрист, да е компетентен, да проявява грижа и да има визия. Когато решихме да демонстрираме автономност, да демонстрираме независимост и да се еманципираме от всякакъв тип натиск и апетити - се оказва, че не сме действали адекватно. Че не ни е стигнал опитът, не ни е стигнал кураж. Пълни глупости", заяви тя.

По думите ѝ концепциите на всички осем кандидати са били чудесни и са отговаряли на критериите, но едно нещо не им е достигнало:

"Има едно нещо, което прави БНТ специална медия - и това е обществената мисия. Един израз, който е на път да се изтрие от преупотреба и в същото време не можем да го напълним със съдържание. Когато се говори за мисия, би следвало да очакваме мисионер, който да я проведе. Аз такъв неконформистки настроен, нерешен до такава степен да се саморазправи с всичко, не видях", обясни Момчилова.

Ще бъде обявена нова процедура и СЕМ очаква новите кандидатури.

"Нищо фатално, нищо драматично не виждам в това, че се въздържахме. Стартираме нова процедура и очакваме охрабрелите телевизионери, които не се явяват на подобни конкурси, защото смятат, че без политическа подкрепа няма смисъл да стават за резил", каза Соня Момчилова.

Обществената телевизия трябва да спазва текста от закона, който изисква плурализъм - при каненето на гости и провеждането на разговори, категорична е Момчилова.

"Трябва да съблюдава добрия тон, да бъде еталон за високи критерии по отношение на езика, който се използва. Трябва да бъде на мястото на събитието, да не подхожда избирателно и да не подрежда според субективни критерии новините. Трябва да бъде финансирана категорично по друг начин и това условие трябва да залегне в новия закон."

Председателят на СЕМ се обяви и за удължаване на мандата на генералния директор, който в момента е три години.

"Три години е време, в която нито една концепция не може да се реализира, дори и частично. Това е време, в което човек тъкмо се е огледал, дал си е сметка къде са слабите места и трябва да си ходи, за да дойде следващият", коментира тя.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 656569875213254789

    16 2 Отговор
    Визионер като измамника кошлуков ли ма пача депесарска.
  • 2 Питанка

    14 2 Отговор
    Кошлуков и според вас не става. Защо не е уволне ?! Зависимости ли имаме от другарите от ДъПъСъ ?
  • 3 Фаталното е

    15 3 Отговор
    че оставихте един безпринципен, продажен и зависим човек за шеф на най-важната медия в драматичен за страната момент.
  • 4 ЕдинОтМногото

    8 2 Отговор
    СЕМ да го ...бем
  • 5 махайте кошлука

    14 2 Отговор
    ЕЙ %%МАМАВИДЕЙБА И ОЧИЛАРКИТЕ И ВАС ТРЯБВА ДА ВИ ИЗДЪРЖАМ С ДАНЪЦИ ЗА ДА МИ ИМИТИРАТЕ НЯКАКВА КОМИСИЯ С ВАЖНИ РЕШЕНИЯ // ТОВА ЧЕ СТЕ ОЧИЛАТИ НЕ ОЗНАЧАВА ЧЕ НЕ БИХ ВИ НАЕЛ ЗА ЧИСТАЧКИ НА ГРАДСКИТЕ ТОАЛЕТНИ ЗА ДА БЛЕСНЕТЕ С ИНТЕЛЕКТ
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 123456789

    15 3 Отговор
    Горещо препоръчвам на г-жата да говори, колкото е възможно по-рядко,а и по-малко.Не блести с мисъл, освен че се излага /което си е персонален проблем/ за пореден път възниква въпросът, нужен ли е СЕМ и какво би могла да роди сбирщина от посредственици !
  • 8 Светлина

    10 3 Отговор
    Абсолютно нелепа жена. Срам за жените в СЕМ. Такива особи са виновни за прозвището мисирки
  • 9 Мафия

    5 3 Отговор
    Тая излезна по голям брой клик и от Жотева !
  • 10 плюс минус

    6 2 Отговор
    Венелин Петков не беше най-подходящ, защото когато работиш 10 и повече години в частна медия, ще ти е трудно да работиш в обществена такава.
    Защото вече имаш професионални и интелектуални натрупвания, които няма как да отърсиш от себе си.
    Всеки от кандидатите имаше плюсове и минуси.
    Но най- голям минус е за СЕМ, който е и вреден, и безполезен.
    Като утихнат политическите вълнения, може би трябва да се помисли за друг начин при избор на генерален на БНТ.
  • 11 Александър

    4 3 Отговор
    Евала, аферим все се намират синекурни длъжности за лизачи...
  • 12 Момчиловица

    6 3 Отговор
    Тази пък откъде я намериха. Сигурно е обещала да слуша и да изпълнява. Семпла, простовата, неинтелигентна женица, прилича на детска учителка.Какви хора издигат
  • 13 Дядото

    4 1 Отговор
    Президентската квота в Сем блокира избирането на единствената читава кандидатура за ген директор на националната телевизия В. Петков. Така е и така ще бъде докато все още има баламурници които да вярват на другаря президент Радев Решетников. На този токсичен президент и кагабейския му екип все още ще прави много порази на България. Трябва да му се отнемат правомощията да назначава служебните правителства за това е необходима само една конституционна поправка на Конституцията ни за да отпадне този правен комунистически анахронизам. Които го няма в нито една цивилизован страна и в Ес. Това правно недоразумение служебно правителство трябва да изчезне от конституцията ни. На ход са депутатите.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Филип Ейджи

    1 0 Отговор
    30 години, най-добре!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол