Last news in Fakti

4 Юли, 2022 13:35 1 939 32

Марин Райков: Грешка на Москва би било закриването на руското посолство в София

  • марин райков-
  • москва-
  • грешка-
  • посолство-
  • закриване

"Министърът на външните работи е представила докладна с цел постигане на паритет на бройките на служителите в мисиите на двете страни. Инициативата за обявяване на персона нон грата е съвсем отделно", коментира дипломатът 

Марин Райков: Грешка на Москва би било закриването на руското посолство в София  - 1
Снимка: БГНЕС

"Закриването на руското посолство в София би било грешка на Москва. ... Не виждам и реален повод за това. Става дума за един неприятен случай на обявяване на персона нон грата на група руски дипломати в България, поради това, че съответни наши структури са установили несвойствена тяхна дейност".
Това заяви пред БНР дипломатът Марин Райков, бивш служебен премиер и външен министър на България, в момента посланик на страната в Обединеното кралство.

"Искрено се надявам, че няма да се стигне до ескалация. В такава ситуация е важно да бъдат запазени дипломатическите канали за комуникация, защото трябва да мислим и за българските и руските граждани, които очакват съдействие и обслужване на дипломатическите ни мисии", добави той.
Марин Райков уточни, че последици за двустранните отношения може да има, но ако едната от двете страни прояви воля за ескалация:

"Със сигурност България няма да прояви воля за ескалация".

Според него деескалацията на напрежението е единственият полезен ход и подчерта:

"Българската позиция по отношение на непровокираната руска агресия срещу Украйна е изразяване нееднократно. Руската федерация може да създаде предпоставки за подобряване на отношенията си не само с България, но и с всяка друга страна от НАТО , като се върне към принципите на международното право и ревизира досегашното си крайно неприемливо поведение".

По думите на дипломата има две линии на преценка, когато става дума за изгонването на дипломати и за съкращаване на броя на служителите на посолството на Руската федерация, не трябва да се смесват:

"Министърът на външните работи е представила докладна с цел постигане на паритет на бройките на служителите в мисиите на двете страни. Инициативата за обявяване на персона нон грата е съвсем отделно".

Посланик Райков не се съгласи с тезата, изказана от бившия енергиен министър от БСП Румен Овчаров, че има "опити на Лондон и Вашингтон да се намали присъствието на руснаци в дипломатическите мисии в Европа".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Другарят ,

    40 3 Отговор
    който се самоназначи за посланик !
  • 2 Пич

    50 9 Отговор
    Грешката дойде от тъпите Кирчовци !!! Москва е поставена в положение , да отговори подобаващо !!! Що за зелени еуглени гласуваха за тези ???!!!

    Коментиран от #18

  • 3 Абе

    38 4 Отговор
    Тоя жалък мишок също ще бъде наказан по някакъв начин заради антируската си реторика(а това са само малка част от прегрешенията му към България).
  • 4 ТаУмВзе

    33 4 Отговор
    Тарикати сте като куца мравка! Са Зимата ще видите какво ще се Закрива.
  • 5 Комумист

    5 11 Отговор
    Да нациолизитаме Нефтохим Бургас.
  • 6 Дхклхк

    8 5 Отговор
    Според Хр.Грозев ще го закрият. Иначе изглеждат слаби, а те мразят да изглеждат слаби.
  • 7 Колко

    40 3 Отговор
    трябва да си нагъл, да твърдиш, че след изгонването на 70 руски дипломати от наша страна, било грешка Москва да закрие посолството си?! Спрете се бе, да не се налага народа да ви спира!
  • 8 Боруна Лом

    16 1 Отговор
    СОБАКА МАЗНА!
  • 9 3.14К

    30 1 Отговор
    Тоя Райков е пример на съвременният кариерист и родоотстъпник, другият е посланника ни в щатите. Има и две стари чанти, които няма да коментирам.
  • 10 Орел

    21 0 Отговор
    Нещо сте се объркали. Путин ще закрие българското в Москва.
  • 11 непровокираната ??? руска агресия

    27 2 Отговор
    В това ли се състои "дипломатичният" тон - да повтаряш мантрите на "колективния Запад?
  • 12 Грешка е

    25 2 Отговор
    че ви допуснахме в управлението, след 1989 г. Заради вас продаваме евтин ток на България. Скъпа вода. Скъп газ 40%. Скъп хляб държава хранила половин Европа. Скъпо здравеопазване. Хората умират по стълбите на болниците. Нагъл, по-нагъл, най-нагъл. "Нещо си за България". Че и във война ще ни вкарате, беЗумци. Съсипахте я тази държава. Хората са "озвереЛи", дотам докарахте един достоен Народ, че и историята ни проДадохте. Няма нищо свято за вас, освен баНкнотите.
  • 13 „ВЕЧНА ДРУЖБА ОТ ВЕКОВЕ ЗА ВЕКОВЕ”😀

    0 4 Отговор
    .....ТУБИ ОP НОТ ТУБИ АМБАСАДА🤔
  • 14 Мишел

    17 1 Отговор
    Ъхъ, но Москва греши с България, за да имат обица на ухото европейците. Последната такава грешка за поука бе спирането на газа за неприятелските България и Чехия.
    Тази грешка се очертава като наша катастрофа.
    В момента България има договор само с Азербайджан, за 25% от нуждите. А на борсата в Европа газът е над 1600 долара за 1000 кубика.
  • 15 нека го закрият

    19 2 Отговор
    последващите събития ще показажат на българите точно къде се намират и колко им е акъла ...
  • 16 гост

    20 2 Отговор
    Путин вече е решил, закрива посолството и налага мерки.1 спира газа и забранява и на посредници да ни доставят.2 спира нефта.3 спира ядреното гориво, а честито на умниците.
  • 17 пфууууу

    18 3 Отговор
    Грешката беше цирка с изгонването. Брей как извърта нещата. Сякаш Москва ги е изгонила. Вечният посланик...мале.
  • 18 Отговор

    3 9 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    В момента на поле за активирани всички членове на политическите и икономическите мутризирани групировки на прехода обвържани с кремъслката шпионска мрежа и мръсния ѝм капитал, олигарси, феодали, бизнес мутри, политици, корумпирани чиновници, журналисти, медии, всичко е активирано. Никой не е казвал, че битката срещу мафията, ще бъде лесна. Е, не е лесна, ще бъде трудно, но мафията ще падне. Няма да се върнете на власт.
  • 19 ПРАВ

    13 2 Отговор
    ЗАЩО БЕ РАИКОВ РУСНАЦИТЕ ЩЕ ОБЩУВАТ РИРЕКТНО С НАШИТЕ ГОСПОДАРИ АМЕРИКАНЦИТЕ
  • 20 сергей лавров

    15 2 Отговор
    Че кой пък ти иска мнението на теб !
  • 21 969

    5 1 Отговор
    Имало едно време край Варна малко българско село Суворово/сега циганско/. Септември 1944 г. идват руснаците. Харесват си най личната къща за щаб на Трети украински фронт. Стопаните се стараят и скоро тяхното отроче поема за Москва за тежки науки. Следва мандат във Франция . Там Райко се "сближава" с едно гладно френски журналистче, което в разгара на Студената война става министър на отбраната на Франция. Следва блестяща кариера из половината свят на Райко, но вече като "чист" дипломат.
    Синът му Марин естествено чист дипломат / мота известно време по ведомост 02 без вписване в картотеки/ като специалист по балканските въпроси за разлика от други невинно изгоряли дипломатчета направи главозамайваща кариера. Важно е да заложиш на истинския Господар.
  • 22 че и безплатно съвети им раздаваш

    9 2 Отговор
    Ало великия дипломат , тона не са ти Нинова бе , Кирето да не е МП и продължаваме. Жалкото е , че толкова ми опротивяхте , че дори като българин , от солидарност дето се вика , поне да си мълча. Срам ме е , че и с общо българи с вас се наричаме , колко сте българи е отделна тема.
  • 23 Румен

    3 14 Отговор
    Абе стига с това руско посолство. Само дрънкате. Да се махат завинаги. Ай и разузнавачите да си е———т май——-та

    Коментиран от #24, #25

  • 24 май никаква представа нямаш от проблема

    8 2 Отговор

    До коментар #23 от "Румен":

    За да се произнасяш по някакъв въпрос е желателно и някакъв акъл да имаш , а ти очевидно никакъв нямаш . То чак Кире по едно време , като се поусети малко от малко , зе да гледа като нaakaн .
  • 25 За Румен

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Румен":

    Какви разузнавачи въртиш, като развален запис? Всяка мощна държава, освен акредитирани официално консули,посланик и негови заместници, търговско,културно аташе , задължително осигурява помощния си персонал,от свои хора.По разбираеми причини.Външен човек,да няма достъп.Шофъри,готвачи,хигиенистки, и още други,какви разузнавачи могат да бъдат? От къде и как,ще имат достъп до хора на високо ниво,в търговия,икономика,военни ведомства.Все едно,да ми опонираш,че леля Пена- чистачката ,като чисти в Министерството,има възможност да влияе на Министъра,или някой от висшите шефове.Ставате смешни,с тази първобитна омраза,плод на 30 годишно облъчване.Това " забавяне" от тяхното Външно,не е на добро.Най малката беда е,че няма да имаме( евентуално) изобщо посланик там.Но това,може да бъде последвано от тоатални контра санкции,към енергииния сектор.Достатъчно е Лукойл да излезе за шест месеца в технологичен процес,за промяна на крекинга( друг вид петрол) и тук ще хапеш дръжката на метлата.Шест месеца на преки доставки от горива, включително газ,нафта,дори мазут.Имаш ли бегла представа,къде ще ударят цените на бензиностанцията, с гориво минало поне през три ръце? А всички останали стоки? Като джинки сте,лаете в хор срещу вълкодав.Докато не му писне ,да ви подгони.Ще чскам с нетърпение,зимата,да напишеш същото,когато ти се стъжни живота.
  • 26 Мухаа,хаа!

    3 1 Отговор
    Четете бе , хора.Четете,за да видите,точно от каква семка са се пръкнали подобни демократи.Татенце- завършил МГИМо( най висшата школа- университет за дипломати в СССР). А там не приемаха случайно попаднали.Само наследници на най верни синове и дъщери на Партията.Цял живот на държавна хранилка.Синчето съвсем разбираемо,по пътя на тати.Но идва Демокрацията,и нашия завърта слънчогледа ...Кск беше написал за такива гения- Р.Ралин...Видна поетеса.На три правителства- метреса! А вие си гризете един друг гърлото.Едните леви,другите десни.А вкупом всички- с продънени джобове.
  • 27 ннн

    7 2 Отговор
    Не разбирам защо в Москва непрекъснато грешат, а на Запад-никога.Това удивително ми напомня на едни по-стари времена, когато в Москва бяха безгришните, а на Запад-грешащите.В крайна сметка-нищо ново под слънцето.
    И какво излиза-ние гоним руски допломати и т.н., но не грешим.Ако отсрещната страна предприеме нещо подобно-тя греши. Ами ако властите в Москва изгонят 70% от личния състав на посолството ни, ще бъде ли в състояние последното за функционира?С 4 души персонал.Нали говорим за пропорционалност.
  • 28 питащ

    2 2 Отговор
    Ти в какво качество даваш оценка на работата на правителството на чужда държава. Под...лога на ЕС и ФАЩ. Аман от такива като вас които предавате националните интереси на българите. Само...назначилият се посланик. Но всички си идва с времето, господ забавя , но не забравя.
  • 29 шогун

    1 1 Отговор
    Руснаците трябва да се ограничат като бройка в световен мащаб , не само по посолствата . Путин се справя добре с тази задача . Колко станаха 30 000 дали фира ? Браво на другаря Путин ! Никой не може толкова бързо да свърши толкова много полезност в руския човешки ресурс.
  • 30 Значи къв е тоя и за кво го прожектирате

    0 2 Отговор
    Вече няколкото дена , казал това, казал онова...и кво от това бе, къв е тоя и за кво трябва да ме интересува той кво мислил ...кой го позна а тоя, само майка му...
  • 31 РАЙКОВ ПОДЛОГАТА НА БОКО

    0 1 Отговор
    СЕ ЗАГРИЖИЛ ЗА РУСИЯ ! ВРЕМЕ Е НЯКОЙ ДА ГО ИЗГОНИ ОТ ВЪНШНО !
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол