Last news in Fakti

5 Юли, 2022 23:10 2 218 52

Иван Анчев: Руското посолство действа като разузнавателен център на Балканите

  • иван анчев-
  • служби-
  • руско посолство

Той изрази мнение, че е нужен граждански борд, който да контролира службите, не в оперативната им дейност, а характерът и същността им

Иван Анчев: Руското посолство действа като разузнавателен център на Балканите - 1
Кадър Bulgaria ON AIR

"Не считам, че е възможно решението да е взето под натиск от Вашингтон, България е суверенна държава със свободно избрано правителство. В рамките на съюзите, в които участваме, подобни взаимоотношения не са практика", коментира дипломатът и специалист по национална сигурност Иван Анчев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му решението на българското правителство е правилно, дори закъсняло.

"Това трябваше да се случи много по-рано. Знае се, че Руското посолство до голяма степен действа като разузнавателен център на Балканите. Несъразмерността на дипломатите и служителите е очевадна. Приветствам политическото действие на Петков, но имаше неправилно отиграване. Остави се впечатлението, че това действие е взето спонтанно", заяви Анчев пред Bulgaria ON AIR.

Според него най-правилният подход е бил решението да се вземе като институционално от Съвета по сигурността към Министерския съвет.

"Службите имат достатъчно данни не само за руското посолство, но и за други, които развиват такава дейност в нашата държава. Ако пък нямат информация, това означава, че само харчат пари", каза експертът по национална сигурност.

Той уточни, че по закон службите трябва да информират "тримата големи" в държавата за данните, с които разполагат, в еднакъв обем. И ако това не е направено - е пропуск, волен или неволен.

"Надявам се, че нашите служби не са пробити. Ако са - това е страшно за държавата и нацията. Против съм всеки политик да решава политическите си въпроси, използвайки службите като изтривалка. Това е било винаги факт в годините на прехода", каза експертът по национална сигурност.

Той изрази мнение, че е нужен граждански борд, който да контролира службите, не в оперативната им дейност, а характерът и същността им.

"Важно е и самото правителство да формулира целите пред тези служби. Аз съм скептик, но те трябва да знаят за какво работят, трябва да имат хоризонт за поне 10 г. напред", призова Иван Анчев.

Също така е убеден, че има членове на закритите комисии, на които се обсъжда националната сигурност, които се отчитат.

"Каквото се говори на тези комисии, трябва да остане в тях. Те затова са закрити, хората имат специални нива на достъп. По силата на парламентарното представителство съм скептичен, че някои членове на тези комисии няма да изприпкат и да докладват в руското посолство - видите ли какво знаем за вас, братушки мили", каза гостът.

Анчев е убеден, че руското посолство няма да бъде закрито, защото Русия не може да се лиши от този вариант за влияние не само в България, но и на Балканите.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    46 6 Отговор
    Такова беше , ама това на САЩ ‼️‼️‼️
  • 2 ПараШут

    44 7 Отговор
    А американското като команден център. Не случайно си построиха бункер насред южния парк. А пък заради английското посолство затвориха арогантно центъра на София на ул. Московска и го затрупаха с бариери и бетонни блокове, що за наглост?! Кога ул. Московска ще бъде отворена отново и кога паркът до бившия дворец ще бъде разчистен от бункерите????
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    23 7 Отговор
    2012г :::
    Централата на ЦРУ за Балканите ще бъде прехвърлена от София в Белград през следващата година, твърдят добре осведомени източници, цитирани от сръбската столица. Според тях новият център на ЦРУ за региона ще бъде настанена в сградата на новото посолство на САЩ в Белград, която трябва да бъде завършена през август 2012 година.

    Коментиран от #14

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Разузнавач

    34 4 Отговор
    Баш за Козяк 16 говори за центъра на цереуто който струва 500 000 000 долара.
  • 6 Пич

    30 8 Отговор
    Този световно неизвестен соросоиди , да внимава главата да му стои на център !!! Че въобще не е !!!
  • 7 Само питам

    37 5 Отговор
    Коя е тази труженичка с фамилия Анчев?
  • 8 Истината

    42 6 Отговор
    И от Отворено общество и Америка за България така мислят като Анчев.
  • 9 Евгени

    37 4 Отговор
    За колко долара стигна до този извод Иван?
  • 10 го шо

    31 4 Отговор
    "България е суверенна държава със свободно избрано правителство"
    подобни, да ги наречем особи, те искат да бъдат приемани като клоуни или като сериозни и отговорни експерти? не можеш да имаш каквито и да било претенции, ако твърдиш горното. никакви.
  • 11 1020

    38 5 Отговор
    Мале-мале откъде се пръкнаха тия "експерти"?! Няма дипломат, който да не е разузнавач. Това съществува откакто има чуждесхранно представителство, т.е. от векове. И е всеизвестно. Освен това за кого да работят освен за собствената си държава. Същественото е конкретно какво са направили.
  • 12 Шамана на Монтерей

    10 41 Отговор
    Закривайте това змийско гнездо.Изритайте Мутрофанова и останалите Щирлицовци.Не ни трябва руско посолство в България.Не и в този вид.Намерете им една стара къща около Сточна гара и да им се наложи лимит от пет човека-посланник,секретарка,чистачка и двама шпиони.
  • 13 Мандалото, ще хлопне

    11 33 Отговор
    За да има мир на балканите, трябва да бъдат свалени всички политически и икономически мутризирани групировки създадени от тайните служби на Кремъл, Белград и София и резидентите в Македония и България изхвърлени от ежедневието на обществото ни! Само тогава, ще има обединение за народа ни.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Реципрочно

    12 2 Отговор
    Много ми е чудно, ама хич не ми е видно нашичките, дето са по света краката ли си клатят, или от няколко цици бозаят. Питайте ги за всеки случай! 100% тълкувайте отговора точно обратно.
  • 16 ха ха ха

    22 6 Отговор
    а резидентурата на цру в софия , какво прави. този глупак и за краставичар не става. 900 са воените бази на сащ и англия по света. на русия и китай са 35. нато кого нападна, колко войни водиха сащ. само в сърбия 15 тона обеднен уран изсипаха. а в ирак, а виетнам.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "Боруна Лом":

    Фактите така казват ❗
  • 21 ДСБ БЪДЕЩЕ ЗА БЪЛГАРИЯ

    4 17 Отговор
    Нещо много важно, на което малцина обърнаха внимание. Различни източници казаха, че в доклада си пред закритото заседание в НС, шеф на ДНС е посочил че топ ниво държавник на изборна длъжност у нас е работил пряко с руските служби. Не казаха името, но никой не си прави илюзии, че това може да бъде само Румен Радев, защото нито премиер, нито шеф на НС са пряко изборни длъжности, а това са трите топ нива. Не случайно тези дни Атанас Атанасов призова политиците да не се намесват в работата на специалните ни служби.
    Което разбира се ще остане глас в пустиня, защото на симпатизиращо разследванията на руската мрежа от агенти у нас правителство му остават буквално две седмици. И Борисов работеше пряко с хора от забранения списък - начело с шефа Решетников.
    Тъй като вървим с бързи крачки към нови избори и служебно правителство очаквайте пълен блокаж на служебното правителство на Радев от западните ни партньори, особено ако намалят помощта за Украйна или тръгнат да провят нов договор с Газпром, въпреки общите нагласи за прекъсване на вноса на руски природен газ.
    Не случайно Доган спешно се освобождава от активи. Не е само той. Тепърва ще става жежко под краката на някои политици. Прекалено дълго търпяха корупционния им атлантизъм от Вашингтон и Брюксел. Войната промени всичко.

    Коментиран от #23, #30

  • 22 бомбето

    2 10 Отговор
    Друзя , братленца , не са отклонявайте от темата за руското посолство , пожалуйста
  • 23 Нещата почват да се подреждат. ДБ

    3 21 Отговор

    До коментар #21 от "ДСБ БЪДЕЩЕ ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Ако имаше само още 5-10 генерали като Генерал Атанасов, то сега нямаше да сме на това дередже!
    Човек, борил се с комунизма и Русия още през 80-те, дал толкова много на националната ни сигурност и евроатлантическата ни цивилизация, на демокрацията ни, жертвал се за ценностите ни (нашите са ми разказвали, че на косъм комунистичеката прокуратура в Разград не го е пратила в Белене за антикомунистическа дейност и подриване на основите на Съветския съюз) - такъв човек трябва да се слуша за всяка казана дума. Политиците трябва да оставят експертите като него да определят какво трябва да се направи!

    Коментиран от #25

  • 24 Американското змийско гнездо на Козяк

    13 3 Отговор
    Е военен команден пункт за югоизточна Европа.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 възрожденец

    4 11 Отговор
    АКЦЕНТ:
    Руското посолство действа като разузнавателен център на Балканите
    Анчев е убеден, че руското посолство няма да бъде закрито, защото Русия не може да се лиши от този вариант за влияние не само в България, но и на Балканите.

    Въпрос:
    Защо ги търпим?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 По НеадеКватна

    9 2 Отговор
    зооЛогическа и враЖдебна до клиническа ДиАгноза външна политика, България не е провеждала, дори през ВСВ. По-лошо от бивши преБоядисани КоМуняги сега служители на СороС и децата им в управлението, няма. Много опасно и вредно за интересите на България ангЛосаксонско управление на 5-тите колони. Ще ни униЩожат, физически.
  • 29 асдаа

    14 2 Отговор
    Иван Анчев - национален предател. Още през 2000-та година завършва академията на ФБР в в Куонтико. От 2016 до 2020-та е консул в Чикаго. Вероятно още в първите си години в САЩ е вербуван за агент. Демек престъпник.
  • 30 асдаа

    12 2 Отговор

    До коментар #21 от "ДСБ БЪДЕЩЕ ЗА БЪЛГАРИЯ":

    "от западните ни партньори" - ние нямаме западни партньори. Такива имат престъпниците в България. А "западните партньори" не са нищо повече от едни обикновени, нагли, безскрупулни крадци и престъпници целящи поставянето на България под пълно господство и затриването и.

    Коментиран от #31, #47

  • 31 :))

    4 12 Отговор

    До коментар #30 от "асдаа":

    Ние нямаме руски партньори. Такива имат престъпниците в България. А руските не са нищо повече от едни обикновени, нагли, безскрупулни крадци и престъпници целящи поставянето на България под пълно господство и затриването и.
    :))
  • 32 Лойко

    9 3 Отговор
    Руското посолство е руско и работи за Русия в България както българското в Москва за България. Ако сметнем населението на двете страни руското посолство даже трябва да се увеличи със 150 нови служители, защото руското население се е увеличило в България а българското намалява и в България и в Русия. Но това е проблем на България, че населението намалява и обеднява а се увеличават руснаците които са богати и купуват в България.
  • 33 оня с коня

    2 8 Отговор
    Всичко казано и НАДЛЕЖНО ОБОСНОВАНО от Ралчев си е Баш Истината за Българо-Руските Отношения според Мене,но според Други хора всички с подобно Мнение за Руското Посолство са "Подлоги","Предатели" и "Платени амер. Слуги".А иначе според Простата логика НЕ Е РЕДНО БГ да има 10 Души Персонал в Посолството си в Русия ,а Руснаците - 110 у Нас,но според Русофилите това са "Досадни подробности"!Факт е ,че БГ е НАЙ- Русофилската Държава в бившия Източен Блок ,като единствени Съперници са ни Сърбите които обаче НЕ СА Член на НАТО и затова там няма какво да се Шпионира.И имаше тука някаква Статия вчера с Румен Овч. който Дебилски се провикваше какво Аджеба има за Шпионаж от Руснаците в БГ- остарелите ни Оръжия ли,или какво?...Неее гаспада Афицери,Русия иска да знае Във всеки един момент Натовските ПЛАНОВЕ за Бързо реагиране и разгръщане на Войските на Пакта на наша територия при Реални военни Действия,Последните Натовски инструкции за Дислоциране на техни войски наТериторията ни,както и КАКВО ИМА в Американските Бази в БГ!

    Коментиран от #34

  • 34 33 оня с коня

    7 2 Отговор

    До коментар #33 от "оня с коня":

    Русия има 140 милиона население а България 6-7 милиона. В ЕС България също намаляват евродепутатите на 15 а в 2009 г. бяха 17. Но за 15 г. населението на България се стопи с 1,2 милиона и е проблем на България,че намалява или няма пари за повече служители в Москва а Русия няма вина.

    Коментиран от #35

  • 35 оня с коня

    2 9 Отговор

    До коментар #34 от "33 оня с коня":

    Ти не разбираш - Чуждите Дипломати в Дадена държава СА ГОСТИ и Бройката им не се определя от това Колко е голяма Страната им,а КОЛКО ще им бъде разрешено от ДОМАКИНА!
  • 36 А другите?

    11 2 Отговор
    Като какво действат? Ангели на мира?Или други посолства, няма?
    Не разбрахте ли, че този двулиЧен, двоен стандарт, ще изкара хората на улицата зимата. Да продавате с 40% по-скъп газ, за да му е зле на Путин, за сметка на народа е деБилщина. Да закривате ТЕЦ-ове-евтин ток и да подарявате реактори с неподходящи горива е ДеБилщина, с няколко посредника. Да газим във вода, идваща под наклон София и хората да пестят от елементарни нужди, за да се поДмажете на Франция, забравяйки исторически вредите, които ни нанесе тази държава е дебилщиНа. Хората да пестят от ток, за да може олигарситЕ и енергийни лобита да закусват в Лондон и да вечерят в Дубай е ЦиниЗъм. Да предлагате един договор за България Вето Македония, и друг редактиран за Македония е ПреСтъпления. Има ли нещо, което бившите комуняги, сега зоологичеСки СоросоИди да не продадохте? Накрая ще ни вкарате и във война срещу Русия, но вашите деца ще закусват по скъпите хотели в Лондон, като ПоРошенко, а нашите ще загиват.
  • 37 абв

    8 2 Отговор
    А АМЕРИКАНСКОТО КАТО КАКВО ДЕЙСТВА ?
  • 38 Иван Анчев "специалист" ? Има, ли други

    7 1 Отговор
    Посолства с повече персонал, които "действат" като Разузнавателни центрове на Балканите, намиращи се в България!! Да, отговори Ченгето Анчев!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Влади

    9 2 Отговор
    Всеки един дипломат, във всяко едно посолство , на всяка една държава е официален разузнавач , това му е работата , за това взема заплата , затова има и Дипломатически имунитет , Уникална простотия извършихте с изгонването на Руските дипломати , голяма излагация на България пред света , това е същото като контрольор от градския транспорт да иска билет на шофьора на автобуса , естествено че той не е дупчил билет , да го свалят от автобуса на спирката и да извикат полиция да го глобят , Вие сте абсолютно ненормални Американски подлоги
  • 43 пропаганда

    6 1 Отговор
    А американското - като детска градина?
  • 44 Точен

    6 1 Отговор
    Източник: Фондация Америка СРЕЩУ България.
  • 45 Соня

    4 1 Отговор
    А в Американското посолство на България по цял ден люпат семки и играят тенис
  • 46 въпрос

    4 1 Отговор
    А бункера на Козяк е може би е мол? За пазаруване на предатели....Помните случая с изчезналия судент 2008? Влиза и не излиза. И мълчание. Сигурно има още случаи, ни мисирките са платени да си траят. Журналистиката ни е като Албена Вулева - хигиена нулева.
  • 47 ДСБ БЪДЕЩЕ ЗА БЪЛГАРИЯ

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "асдаа":

    Говориш за Руските?

    Коментиран от #48

  • 48 "от западните ни партньори" - ние нямаме

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "ДСБ БЪДЕЩЕ ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Говоря точно за евроатлантическите педеруги. Също и за ДСБ които са срамно МИНАЛО в България.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Бонд 007

    0 0 Отговор
    Анчев, агента на ЦРУ ОПРЕДЕЛЯ! То нашите посолства се славят с най много разузнавачи по света.
  • 52 Пламен

    0 0 Отговор
    Американското прави същото защо не ги изгоните и тях а... Идиот..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове