Last news in Fakti

7 Юли, 2022 09:55 1 128 19

Иван Гешев: Важни са резултатите, а не личното отношение към главния прокурор

  • иван гешев-
  • резултати-
  • главен прокурор-
  • лично отношение

Обвинител №1 поиска ВСС да публикува на интернет страницата си внесено от него на 12 май становище относно предложение на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов за предсрочното му освобождаване от длъжност

Иван Гешев: Важни са резултатите, а не личното отношение към главния прокурор - 1
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев поиска Висшият съдебен съвет (ВСС) да публикува на интернет страницата си внесено от него на 12 май становище относно предложение на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов за предсрочното му освобождаване от длъжност, както и постановление на Специализираната прокуратура (от 21 януари) за отказ да се образува досъдебно производство. Това съобщиха от Прокуратурата.

В становището са изложени конкретни доводи и възражения по всеки пункт от предложението на Янаки Стоилов и уточнението към него, внесено на 19 април от министъра на правосъдието в оставка Надежда Йорданова.

„Главният прокурор посочва, че в голямата си част предложението на Янаки Стоилов почива на информация, представена от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, както и на избирателно подбрани медийни публикации. Изложенията на Бойко Рашков и Надежда Йорданова съдържат твърдения и интерпретации с политически характер. В разрез с принципа за разделение на властите се коментират и конкретни неприключени наказателни производства”, отбелязват от държавното обвинение.

Във връзка с твърденията за нерегламентирано разгласяване на данни от досъдебни производства, включително и на доказателства, събрани чрез специални разузнавателни средства, се посочва, че е извършена лична проверка от прокурор и е постановен отказ да се образува досъдебно производство поради липса на извършено престъпление от общ характер. Бойко Рашков не е обжалвал това постановление.

Основно право на българските граждани е да получават информация. По дела от обществен интерес прокуратурата предоставя информация при стриктно спазване на българското законодателство (чл. 198 от НПК) и на международните актове, по които България е страна, посочват от там. Съобразява се необходимостта от прозрачност и отчетност на съдебната власт, препоръчани в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка.

Официалната информация, разпространявана от ПРБ, се основава на събраните до момента на публикуването ѝ доказателства, като в нито един момент не се поставя под съмнение презумпцията за невиновност на конкретни лица.

Искането на главния прокурор ВСС да публикува постановление на Специализираната прокуратура е свързано с предложение до ВСС на правосъдния министър Надежда Йорданова от 2 март и произнасяне на Върховния административен съд от миналата седмица. Визираният в предложението случай не се отнася до мандата на главния прокурор Иван Гешев, нито до негови лични действия или бездействия, отбелязват от Прокуратурата. Специализираната прокуратура е извършила проверка по реда на Закона за съдебната власт и е постановен отказ за образуване на досъдебно производство. Не са налице данни за престъпление по служба или срещу правосъдието, извършени от главния прокурор. Няма данни за превишаване на власт или за нарушения на етичния кодекс, посочват още от Прокуратурата.

В становището на главния прокурор до ВСС се посочва, че при противодействието на престъпността дейността на всяка от трите власти е немислима без усилията на останалите. За гражданите са важни резултатите в борбата срещу престъпността, а не личното отношение на министъра на вътрешните работи към главния прокурор, се казва още в съобщението.

„Свидетели сме на цялостна кампания, водена от страна на представители на законодателната и изпълнителната власт срещу Прокуратурата на Република България (ПРБ). Под предлог за законодателни промени и реформи в съдебната власт всъщност се цели персонална смяна на главния прокурор, овладяване на прокуратурата и подчиняването ѝ на изпълнителната и законодателната власт, което противоречи на основни европейски ценности и фундаментални конституционни принципи”, посочва Иван Гешев.

Към становището е приложен кратък анализ на правомощията на главния прокурор съгласно Конституцията на Република България и Закона за съдебната власт, тъй като в някои случаи прави впечатление непознаването на основни положения, свързани с правния статус и правомощията му, и се правят погрешни трактовки и внушения за командироването на прокурори и работата по делата, посочат от Прокуратурата.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адаш

    21 1 Отговор
    Прав си адаш, при тебе резултатите са нула, кръгла “0”
  • 2 ето ти резултати

    21 1 Отговор
    ами те резултатите са на лице … нито един осъден престъпник ! нито един разследвам след изложени доказателства политик ! и изобщо най-доброто което може гешев е нищоправенето и харченето на държавни пари в особенно големи размери
  • 3 Пич

    6 12 Отговор
    Не си прав , прокуроре !!! На Кирчовцте им е много важно , да крадат безконтролно !!! И да предават националния интерес ! Ти им пречиш !!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Резултати -

    18 2 Отговор
    първи по корупция и бедност в ЕС , а според ЕП милиардите са отивали в ръцете на мафията !
  • 6 Да живее Гешев

    4 20 Отговор
    Най добрият прокурор за последните 30 години. В България винаги, който работи го спъват
  • 7 456

    18 1 Отговор
    Гешев, и какви са твойте резултати в професионална работа? Нещо не се виждат.

    Коментиран от #10

  • 8 сега

    7 3 Отговор
    оназ нахилената секретарка на Ристю да намери публикациите и да се ограмотява!
  • 9 ????

    14 1 Отговор
    Ми няма, няма резултати неуважаема бухалка Гешев.
    Всъщност има. Осъдителни присъди в Страсбург, след загубени от вашите прокурори дела.
  • 10 Амииии

    2 15 Отговор

    До коментар #7 от "456":

    Той е Главен Прокурор на Република България очакваш да ти дава обяснения ли? Колкото информация е нужна се дава на обществото, няма как работата на Главния Прокурор на Република България да е обществено достояние. Той не е избран от народа, като депутатите,той избран е по неговите професионални качества. Може да питаш депутата за който си гласувал какво е направил за България. Не бъркай депутат с Главен Прокурор на Република България

    Коментиран от #12, #14

  • 11 Каскет без съвест

    12 1 Отговор
    И този мушмул, защитник на Боко и компания, къде ги видя тези резултати!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Само че

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Амииии":

    е назначен от мафията и служи на нея. Нооо и на това му се вижда края.
  • 15 Оракула

    4 1 Отговор
    Резултатите за Иван Гешев са известни на всички!,

    "Хунтата" е свещенната корупционна крава , на Прокуратурата в България,
    и членовете и , не трябва по никакъв начин,
    да бъдят обеспокоявани от Прокуратурата и Съдебната система!

    Ако имаше ВСС и иска да си гледа работата ,а не личните интереси ,
    то Главния Прокурор Иван Гешев, трябваше отдавна да е "аут" от
    "Пъдарския камък"!
    "
    Ще стане, със сигурност ,но иска избори, докато се "изчегърта и " последния милиционер"
    от системата на Прокуратура и Съд!

    За сега ИТН,
    " ИЗЧЕГЪРТА" , доста от проблемите на "Хунтата" , но не и самата корупция в нея!
  • 16 Аз съм българин

    4 1 Отговор
    Твоите резултати са очевадни. Защитаваш мафията и тя ти осигурява спокойствие.
  • 17 Тоя е

    2 2 Отговор
    Кръстник на побойника от Перник
  • 18 Мафия

    2 1 Отговор
    Къде са резултатите? За случилото се с убийството на двете млади момичета от наркоман са отговорни всички политически и икономически групировки на прехода, които бяха създадени от чужди паравоенни агентури, които разрушиха интитуциите в държавата и сложиха свои хора, които да всяват страх и да защитават мафията, вкарвайки държавата в уж управляема анархия, в която хората да се саморазрушават. Гешев, голям зимен сън удари? И Цацаров, и Филчев. Кой бяхте заети да пазите? Мафиотите и чуждата агентура ли? Та забравихте, че трябва гражданите на тази държава да пазите? Собствените ви държава и народ? Вменено ви е по закон!
  • 19 Стоян Хлебаров

    0 0 Отговор
    Г9483ЛУПАКЪТ СЕ ОПИТВА ДА ПРАВИ НА ГЛУПАЦИ ЦЯЛ НАРОД !!ЛИЧНОТО ОТНОШЕНИЕ СЕ ОПРЕДЕЛЯ СПОРЕД РЕЗУЛТАТИТЕ! А ТЕ СА ПЛАЧЕВНИ!?НАХАЛСТВО НЕУПИСУЕМО Е ДА СЕ ОПЛАКВАШ ОТ ЛИЧНО ОТНОШЕНИЕ-ВСЕ ЕДНО ХИТЛЕР ДА СЕ ОПЛАКВА ОТ НЮРНБЕРГСКИЯ СЪД!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол