Last news in Fakti

9 Юли, 2022 22:26 1 546 33

Мариана Кукушева: От днес хлябът във всички търговски вериги е с 20% по-евтин

  • мариана кукушева-
  • хляб-
  • цена

Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите изрази благодарност към всички, които са подкрепили мярката

Мариана Кукушева: От днес хлябът във всички търговски вериги е с 20% по-евтин - 1
Снимка: БГНЕС

20% ДДС на хляба и брашното е поредната мярка, която заработи с актуализацията на бюджета. Според министерството на икономиката, липсата на данъка веднага се е отразил на цената на хляба и той е поевтинял.

Преди седмица в "Говори сега" вицепремиерът Корнелия Нинова съобщи, че резултатът е мигновен и хлябът е по-евтин с 20%. Как стоят нещата при брашното – зърнопроизводителите нямаха представа по какъв начин точно ще трябва да осчетоводяват намаленото ДДС.

За тези мерки и цените пред БНТ коментира Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите.

От днес хлябът във всички търговски вериги е с 20% по-евтин. В много от малките магазини цените не са коригирани - контролните органи са в акция, заяви Кукушева. Тя е категорична, че там, където хлябът не е намален, става въпрос за сива икономика.

Всички хлябове - и луксозни, и обикновени, с квас, без квас, с мая или без, както и с технологични добавки като олио, масло, соев лецитин, са намалени. Нула процента ДДС. Това трябва да е отразено на касовата бележка, обясни Кукушева.

Тя изрази благодарност към всички, които са подкрепили мярката. По думите ѝ, това е много силна социална мярка.

Много малка част от хлебопроизводителите са изцяло на газ, повечето ползват комбинирани пещи на ток, обясни Кукушева, като допълни, че секторът се преориентира заради проблемите с газовите доставки.

Ние все още нямаме хляб, произведен с нула процента ДДС на брашното и очаквам да има още поевтиняване в цената на хляба, каза Кукушева.

20-те процента не са промоция - подчерта тя, като предупреди потребителите да бъдат внимателни и да не допускат подвеждане.

Благодарение на зърнопроизводителите, ние нямаме продоволствена криза. Ние сме на първо място в света по производство на пшеница на глава от населението, съобщи Кукушева.

Леко намаляване на цената ще се усети и при закуските и сладкарските изделия, заради намаляването в цената на брашното, допълни тя.

Кукушева увери, че на борсата всичко е спокойно и каквото и да се случи, няма да бъдат допуснати цените преди 20-процентното намаление на хляба.

Не очаквам в никакъв случай хлябът да стане 3 лева наесен, говорим за обикновения хляб, категорична е Кукушева.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ???????????????????

    28 0 Отговор
    Къде ма 2,20 купих
  • 3 възрожденец

    6 21 Отговор
    Добри новини!
    Мафията на Борисоф си отива и нещата тръгват в правилна посока.

    Коментиран от #9, #18

  • 4 Macтypбиpащият c Bълцu

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен _Язовец":

    Когато царуваше Бащицата,не само хляба,а и суджука беше аршин за "просперитет".
    Сега септември на изборите, чакаме отново четири години "Благодат" и милиони километри асфалт.
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    25 0 Отговор
    Намалиха цената на хляба ❗
    /ама и грамажа намалиха/ ❗
  • 6 2222

    22 0 Отговор
    Без хляб не може, ама и само с хляб не може.
    Хлябът, макар и основен продукт, си остава сравнително евтин.
    Маслото, сиренето, месото са се покачили с доста.
  • 7 както прави Лена

    14 0 Отговор
    Само и вижте биографията в гугъл / Както прави Лена / и ще разберете че ви финтират.
    Да не ползвам други думи
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 1 Отговор
    лъжи поскъпва друго а и не е хлябът с по ниски цени
  • 11 Анонимен

    1 7 Отговор
    Днес купих хляб и жената на касата говореше на една преди мен. Уж казаха, че хляба ще намалее... Чух с ушите. Няма да ядем хляб. Много млади жени и мъже не ядат хляб от години и са като тополи финни. Не се шегувам. Как издържат, а са много заможни, мъж началник на ПО, свекър й бе на 5 къщи кмет, пенсиониран пожарникар. Кире, как е. Всичко е гербдпс. Трудно бе на Нинова, защото са и те бкпбсп като октопод, с много разклонения добрев радев милко б, пълен фарс. Не става. Поне да бяха построили фамилни къщички, както в Гърция и всички идващи от вън живеят в тях, а са били на времето тракийски гробища. Никой не мисли, че в провинции стари хора, кой ще им плаща пенсии 3400 + 3400, 6800 ох бабанко, едно сенейство И пак ще си купуват по един хляб и не шега работата. Има ги всякакви хора. Както казва народа, квото за всички, това и за нас

    Коментиран от #12

  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "Анонимен":

    ИЗВИНЯВАЙ но прекалено гладуване може да отключи АНОРЕКСИЯ
  • 13 Анонимен

    9 1 Отговор
    Връщате путина и газ евтин и всичко ще е ок, нали така меди. Има ли сделка. Заклещиха ни Изтока и Запада САЩ. У зандъна у дума 20 г
  • 14 Така мисля

    9 0 Отговор
    Млади бяхме, чичо Байдън, но младост не помним, както и децата ни, за което от все сърце ви благодарим. Хората сами си говорят всички на улицата, в кауфланд и къде ли не.
  • 15 8377

    15 2 Отговор
    Ний само леб не ядем, популистка сган...
  • 16 ерго

    18 0 Отговор
    Тези пък с техните 20 % за хляба , а да не смее човек да купи мляко за децата, близо 3 лв. Алооо , милионерите в парламента , слезте на земята ,че на изборите ще бъдете детронирани и няма Русия да ви е виновна , а размера на заплатите...30г. ни държите най-бедни в Европа...БСП, СДС, ГЕРБ, ДПС , а сега за капак се присъединаха и ПП и ДБ за да обезценят окончателно мизерните заплати .
  • 17 Анонимен

    12 0 Отговор
    Те не стоят гладни, а консумират всичко, но без хляб. Много хора не биха издържали. Тяхна си работа. И роди 2 деца и стройна. Има хора, които са само на хляб. И това не е ок. 5 хляба х 2,10 лева само за хляб, а ромпето седнало пред билла и ръба хляб, а крадиво детенце. Ще се радваме на техните деца, докато българина го прави от 30 години. И бай тошо краде, но и за народа имаше. Идват В нс да крадат...
  • 18 А бе , праззз

    7 7 Отговор

    До коментар #3 от "възрожденец":

    При Борисов хляба беше един лев бе ! Коя е мафията , а ?!

    Коментиран от #25

  • 19 Анонимен

    8 0 Отговор
    Поне дай на дечица гладни хляба, а те хранят с цял хляб бездомните на улицата кучета и ако им кажеш, ще се обидят. Има много крадливи хора. Оправиха живота си. Един хляб от 1.65 бълха ги ухапала. Млади хора, със скъпи коли, излизат от колите и 3 кучета, храни ги якият мъж мускулест със салам, а хора не знаят някои вкуса на салама. Който има пари ще живее. Нали така казваше Валери Симеонов. В Бг ще останат малко хора, но качествени. Така е Валери, Балев, дойдоха свестните Кирил и Асен Василев, а или само защото са учили западни университети
  • 20 Анонимен

    6 1 Отговор
    Може при баце да е бил 1 лев, а при костов още по евтин, но на вас ако е дал, на много хора нищо не даваха и така бедните с кражби станаха заможни, а тия дръгите обедняха. Поне на запад можеш нещо за себе си да работиш, а тук някои се захванаха и стоката им не се изкупуваше и се принудиха да закрият открият фирмата, а това при откриване и закриване са пари, добре, че родителите им в лондон на полето, мама в русия на брат бизнес счетоводител и така др не рискуваха... Мъка. И права била Х плапейки за Гърция, не хубаво тук, има хора бяха, а днес са лешояд, без ремонт, деца им охрана, а в силите си
  • 21 Анонимен

    10 0 Отговор
    Радев на заплати. Видяхме колко е на заплати. Всеки лъже докато вземе властта и никой не мисли за нищо, цели династии са в НС, поне да бяха със синя кръв, по ок щеше да е за мнозина. Но кокал бкп не дава. Чиновници, чиновници и няма кой да работи. Повече са и от плановата икономика. Оод Бг НС шуробаджанаци
  • 22 ХИХИКАК

    8 0 Отговор
    Щом селяните с капели, а гражданите с мотики, ще я бъде бегето
  • 23 кУмУнист

    9 0 Отговор
    Къде са тези магазини, че аз не съм попадал на такъв, на както и на промо бензиностанция.
  • 24 бай Илия -пари за леб нема ама мераклия

    4 0 Отговор
    Бряяя убава лебарка е тая ...бела...белааа...Само надолу де не фанало фотото да не е много дебела , като цените на леба :)
  • 25 Хохо секса

    2 5 Отговор

    До коментар #18 от "А бе , праззз":

    При Виденов всички бяхме милионери,
    Борисоф ни направи бедняци...

    А Петков подгони мафията

    Коментиран от #27

  • 26 възрожденец

    3 2 Отговор
    ако беше борисов, сега щяхме да ядем хляб почти без пари
    ....само сух хляб и вода

    октомври го чака подобна диета, според кьовеши
  • 27 бай Илия

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Хохо секса":

    Тъй...тъй си беше ...спомням си ,че ляба тогива го купувахме за некакви си 1500 лева ...нищо работа .Тъй ,че днеска пак натам сме се запътили и не ,че цените са високи и вдигат ,ами парите ...парите ...НИЩО НЕ ЧИНЯТ ...Тогиз не бяхме под валутен борд и ние си ги печатахме, ама сега нали сме към Еврото вързани а тия от Европата раздават ли раздават налево и на десно - печатат как невидели и нас ни завличат подир тях ...Те това е ...Ей на у Русия бензина им е лев и пейсе -даже пресметнат през курса им към евро /долар и хем война водят и са под всякакви санкции .
  • 28 Истина е

    2 1 Отговор
    Вчера( събота) в една верига( нещо като паркет) от 1,15 на 0,96! Хлабът е добър за цената( не е с лимец, жива мая и под. салтанати) Миналата седмица ми изпаднаха зъркелите като видях едно турте( 500гр.) с лимец, ръж или др. за скромните 2.95лв. броя.
  • 29 Няма да е за дълго

    6 0 Отговор
    Айде на бас че цената на газа и на всичко ще продължи да расте. Тестват ви колко ще издържите.
  • 30 Чорбара

    2 0 Отговор
    Аман от патки неграмотни .
    Пример:хляб 1.00л. +20% ддс =1.20лв
    .1.20-20%ддс(0.24лв.)=0.96лв.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 0001

    1 0 Отговор
    От понеделник вторник ще разбера когато го купя дали верно думаш или снимки трябват за доказателство а грамажа и тои лие бе дедесето
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове