Last news in Fakti

10 Юли, 2022 12:52 2 972 25

Куп нарушения при контрола на храните на ГКПП "Капитан Андреево"

  • контрол-
  • храни-
  • бахб-
  • гкпп капитан андреево

Компетентните органи вече са сезирани, в понеделник сигналите ще се допълнят

Куп нарушения при контрола на храните на ГКПП "Капитан Андреево" - 1
Снимка: Нова ТВ

"Трима инспектори не дойдоха на работа в тези 4 дни на одита, като си пуснаха болнични буквално вечерта преди започване на одита. Имаме сигнали, че те и техните семейства са били заплашвани, за да си вземат болнични и да не дойдат на работа". Това каза на специален брифинг Иван Христанов, зам. министър на земеделието по повод одита на ГКПП „Капитан Андреево“ от ЕК и Официалната служба за безопасност на храните и здравен контрол.

По думите му в серията заплахи за няколко месеца са попаднали двама народни представители и 3-ма висши чиновници. На поне двама души са били предложение подкупи, за да се откажат.

Пунктът на ГКПП "Капитан Андреево“ беше отдаден под наем при съмнително проведен търг в края на миналата година, като договорът започна от 1 февруари тази година, поясни зам. министърът. В следващата седмица ще бъдат обобщени данните от проверката на договора и на дейността на пункта, извършена от три контролни органа.

Христанов припомни: "Последните 10 години управлението на тези помещения е свързано неразривно с едно лице, свързвано последните 20-30 години с подземния свят на България".

Към днешна дата по думите му фирмата е "Евролаб 2011", а човекът, представян за неин собственик, се казва Васил Димитров. "В момента, доколкото знам, е болен, и не съм сигурен дали успяха да му връчат документа за освобождаване на помещенията", каза Христанов. На въпрос кой стои зад него той отговори, че това е работа на контролните органи.

„Това, което можем да кажем, че лабораторията, принадлежаща до преди 6 месеца на Размик Чакарян, е предадена на новия представител на компанията, наела сега помещенията с договор, който ние считаме за нищожен. Внезапно един бивш служител, 10 години работил при Размит Чакарян, става изключително богат. Тук му се завещава един паричен поток, гарантиран от милиони за този 10 годишен период. Той наследява лаборатория за милиони, персонал, процедури - всичко. Ние до момента не разполагаме с документи, които да доказват тази приемственост на лабораторията между двата правни субекта, но хипотезата ми: "Не се познаваме" започва да изглежда несъстоятелна. Продължаваме да призоваем правораздавателните органи да разберат има или няма обвързаност между двата субекта" - коментира Христанов.

По темата говори и директорът на БАБХ Христо Даскалов. Той обяви, че с негова заповед договорът е анулиран. "Даваме си сметка, че ни предстои дълга сага в Съдебната система, Ние се надяваме да докажем своята правота".

По думите му от 9 години Отделът по вътрешен одит към БАБХ не е проверявала граничния пункт. В този отдел работят над 100 души. „Една част от служителите чакат властта да си отиде и да се върнат нещата", посочи той.

Проверката е констатирала, че 6-те сгради, предоставени от държавата на БАБХ, за да осъществява контрол върху всички, влизащи в страната и ЕС храни от растителен и животински произход, са в много лошо състояние. "Последните 10 години те не са били под стопанисване на БАБХ, а на фирмата, с която е имало договор", обясни Дасклаов.

Според него оттук нататък ще трябва да се вложат много средства, за да се поправят изкъртените стени, замърсените повърхности, висящите тавани. "Ще трябва да се направи основен ремонт".

Сред констатациите е и промяната на предназначението на някои сгради. Шефът на БАБХ подчерта, че става дума за фуражите. "Сградата, която трябва да контролира качеството, е със сменено предназначение. Сега е офисът на фирмата-наемателка и трите ѝ каси".

Ахилесовата пета е фитосанитарният контрол, посочиха участниците в брифинга. „Най-доходоносните дейности са били внимателно изолирани и впоследствие приватизирани“, посочи зам. министърът.

През миналата година средно на ден са отхвърляни 6 тона храни. В момента БАБХ отхвърля заради завишено съдържание на пестициди 22 тона храни на ден, което е 246 процента повече, съобщи още той. При фитосанитарния контрол партидите със завишено съдържание на пестициди преди БАБХ да започне лабораторна дейност са 0,36 процента, а след това са 0,63 процента. Общият обем, който минава контрол за предходния период е 32 хиляди тона, от които са отхвърлени 223 тона.

В периода, в който БАБХ започва своята дейност на пункта, са преминали за контрол 21 хил. тона храни, като са отхвърлени 806 тона, съобщи още Христанов. "Сравнихме и същия период на миналата година спрямо тази година", добави зам.-министърът. В онзи период на миналата година са отхвърлени заради пестициди 97 тона храни, за тази година БАБХ отхвърля 806 тона храни. Това е увеличение със 727 процента на количеството отхвърлена заради пестициди храна".

И още - "От януари 2020 г. до ноември 2021 г. в 15 от общо 23 месеца частната лаборатория е регистрирала повече изследвания, отколкото технически е способна да извърши", подчерта зам.-министърът. Друг интересен резултат от проверката е, че за юли 2021 г. няма нито една отхвърлена партида, нито един отхвърлен килограм стока, не е върната от границата и не е предложена за унищожаване.

„Това повдига въпросът за качеството на контрола, извършван преди, защо е така, имаме ли основания да изразим обоснованото допускане, че са влизали в България и ЕС храни със завишено съдържание на пестициди било заради злоупотреби, или некачествено изпълнение на лабораторната дейност“, каза зам. министърът.

ГДБОП бяха сезирани още в края на тази седмица на база на предварителните данни от одита. В понеделник ще им се изпрати сигнал с по-пълни данни, който ще бъде адресиран и до главния прокурор Иван Гещев, както и до Прокуратурата в Хасково.

"Той ще е допълнен и с откритията, че нашите собствени контролни органи не са се появили на границата в продължение на 9 години , така че те да продължат да изследват хипотезата за нарочно поведение, за свързаност между висшия състав на предходния състав на БАБХ и съответните частни оператори на границата за този период", каза проф. Даскалов.

Той бе категоричен: "Очаква се ние да паднем от власт, за да бъде възстановена старата система. Имаме притеснения както за безопасността на храните, за безопасността на хората, въвлечени в този процес последните 6 месеца. И по отношение фиска – защото ако ние не бяхме предприели тези стъпки, държавата ще изгуби между 300 и 400 млн. лева за следващите 10 години, които ще отидат в джоба на един човек. Това тест и за служебното правителство каква позиция ще вземе по този наболял проблем".

Финалният отчет на европейските институции за проведения одит се очаква към края на годината.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНА Е

    42 11 Отговор
    Борисов е капото на мафията. Няма фирма или ОПГ да не му се отчита.

    Коментиран от #16

  • 2 ПП са история,

    12 23 Отговор
    и много скоро този Даскалов, назначен от тях си отива от БАБХ.
  • 3 Златна

    45 2 Отговор
    мина на границата , грабежи на милиарди пред очите на цяла България !
  • 4 Още 2 седмици и истината ще лъсне!

    21 22 Отговор
    Другари ППйци и БСПйци колкото и да се стараете да заметете истината всичко ще лъсне след няколко седмици след като паднете от власт!Защо не казвате че Европейски одит е правен през Февруари 2022 и няма констатирани нарушения? Защо няма последните 10 години претенции от ЕС за вноса на стоки от Турция? Защо не казвате че съгласно Европейското законодателство лабораториите са частни а държавата и органите на ЕС могат да ги контролират?Защо не казвате какви фирми имат съпругите ви и има ли конфликт на интереси от стопиране дейността на частната лаборатория на границата? И още куп въпроси които ще ви задават като сдадете поста защото лакомията ви е безгранична и всичките ви сценки за оказван натиск и заплахи няма да ви помогнат. Дано лъсне истината за далаверата която направихте и дано ЕС не санкционира България заради некадърното и корумпираното ви ръководство!

    Коментиран от #5, #7, #9

  • 5 Феликс Дж

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Още 2 седмици и истината ще лъсне!":

    Никакви въпроси - ОГЪН.
  • 6 5577

    8 1 Отговор
    Който нарушава закона арест и да обяснява. Ма тая статия май с предизборен смисъл. С омраза и без идея за бъдещето вече се нагледахме.
  • 7 Сила

    6 4 Отговор

    До коментар #4 от "Още 2 седмици и истината ще лъсне!":

    Ами, ти ли се пенявиш бе момченце. Я си се прибирай при кака ти Светла. И си трай, че Иво Масларов ще ти направи истински одит и ще връщаш яко ресто.
  • 8 Яжте турските боклуци,начукани с...

    21 1 Отговор
    Отрови и ще направите много,много богати и турците и погребалните агенции!
  • 9 Антитурчин

    19 2 Отговор

    До коментар #4 от "Още 2 седмици и истината ще лъсне!":

    Искаш да кажеш ,че не влизат вредни и незаконни боклуци от турция, както и основния поток от дрога ??? ти наред ли си?
  • 10 Матей преображенски

    8 3 Отговор
    Здраво се ритат по кокалчетата,кой ще овладее контрола на храните на КПП К.Андреево,сменя се правителство,редно е да се смени и караула на кпп-то и да се пренасочи олука на златния дъжд към чувала на герб,отново.По рано имаше една английска тари-кат-ска фирма краунт-ейджънтс,която опу-ка купища милиони,ей тъй,ба-де-ва.И защо държавата не си прибере златните кокошки в курника,ами оставя разни лисун-гери да ги ловят из трънаците?
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 5 Отговор
    ИСТОРИЯ сте МИНАЛО сте
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 3 Отговор
    вкарват всякакви боклуци храни лъжат ни щото хлябът е поевтинял МОЛЯ ВИЕ ПЕТКОВ ВАСИЛЕВ сте кукли на КОНЦИ и ВИЕ СТЕ ВИНОВНИ
  • 13 Росен

    9 5 Отговор
    Няма оправия тая държава, тук простия народ защитава мафията и когато дойде някой да ги оправи го критикуват.

    Коментиран от #17

  • 14 колчо

    10 6 Отговор
    България през последнете 33г е изтъкана от далавера,само хора като от ПП могат да сложат край на далаверите и човечитата,които имат полза от това! Да живее България!

    Коментиран от #15, #18

  • 15 Закс

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "колчо":

    Нали затова ги събориха !!!
  • 16 Абе ти нормален ли си ????

    3 9 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНА Е":

    Казват ти договорът е сключен в края на миналата година !!!!! Кажи кой управляваше тогава , ей тия които са сега ! Врещиш като заклан ...БОЙКО ....та .....БОЙКО е виновен!

    Коментиран от #19

  • 17 Сила

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Росен":

    ТОЧНО.....
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Сила

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "Абе ти нормален ли си ????":

    Администрацията чия е бе......
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хахаха

    4 2 Отговор
    Умници, ЗАЩО ТЕЗИ ДЕЙНОСТИ НЕ ИЗПЪЛНЯВА ДЪРЖАВАТА ???????? ВСИЧКИ вие сте същите. Само сменяте Гербавите със своите ( на тандема Лорер-Василев). Избирам ВЪЗРАЖДАНЕ
  • 22 цербер

    3 0 Отговор
    Продължаваме да призоваВАМЕ правораздавателните органи
  • 23 глоги

    3 0 Отговор
    И по отношение НА фиска..... Това Е тест и за служебното правителство.....
  • 24 Гост

    7 0 Отговор
    А защо въобще трябва да се отдава под наем и някаква си фирма да прави този контрол, това трябва да си е работа на държавата ......
  • 25 Пак

    2 0 Отговор
    Мижитурките на мафията в болничен? Защо? От какво ви е страх мафиотчета?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове