Last news in Fakti

11 Юли, 2022 14:53 1 331 14

Караджов с предложение за финансиране на ВИК и пътни обекти

  • гроздан караджов-
  • предложение-
  • финансиране-
  • вик-
  • пътни обекти

Предложени за финансиране са 108 ВиК обекта в цялата страна. Някои от тях са в населени места, които от години имат проблеми с водоснабдяването заради стари тръби, чести аварии и загуби на вода

Караджов с предложение за финансиране на ВИК и пътни обекти - 1
Снимка: БГНЕС

Над 419 млн. лв. от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да се осигурят за общински ВиК и пътни обекти. Това предлага вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов с доклад до Министерския съвет, който трябва да бъде разгледан на заседанието тази седмица, съобщиха от министерството.

Предложението е в изпълнение на коалиционното споразумение на правителството и на поетия ангажимент от министър Караджов към Националното сдружение на общините в Република България.

Финансирането е разделено по равно между ВиК и пътните обекти. Интересът на общините показа огромна необходимост от инвестиции в двата сектора. Местните администрации подадоха 1007 проекта за ВиК обекти на стойност близо 1 млрд. и 800 млн. лв. Общинските пътища, за които се иска финансиране, са 421 за над 1 млрд. и 330 млн. лв.

Обектите са класирани на базата на критерии, сред които са валидно разрешение за строеж, сключен договор с изпълнител, значимостта на инвестицията.

Предложени за финансиране са 108 ВиК обекта в цялата страна. Някои от тях са в населени места, които от години имат проблеми с водоснабдяването заради стари тръби, чести аварии и загуби на вода. В списъка са включени водопроводи в Севлиево, Омуртаг, Хасково, Копривщица. Предвижда се подмяна на 9 км от довеждащия водопровод за Вакарел. Финансиране се предлага за обекти, чийто ремонт е започнал преди две и повече години в Драгоман, Дългопол и др. Тези обекти не могат да бъдат довършени от общините заради липсата на финансиране.

Постъпилите проекти в МРРБ показват изключително лошото състояние на общинската водна инфраструктура, за която местните власти не могат да осигурят необходимите инвестиции. ВиК проводите в страната са с дължина 90 000 км, а прилежащите им съоръжения - пречиствателни и помпени станции, резервоари и др. - стотици. Някои са изграждани преди повече от сто години и са необходими огромни инвестиции за тяхната поддръжка и подмяна.

Общинските пътища са близо 20 000 км, като над 57 на сто от тях се нуждаят от спешен ремонт. Около 870 общински пътя са в изключително лошо състояние. По данни от общинските администрации голяма част от трасетата не са ремонтирани над 20 години. В подадените искания за финансиране общините пишат, че на много места по тези трасета липсва изцяло асфалтова настилка, има множество дупки и пропадания, няма напречни наклони, липсват пътни банкети, канавки и мантинели.

За финансиране са класирани 62 общински пътя на обща стойност над 252 млн. лв. Половината от тях за малко над 90 млн. лв. имат валидно разрешение за строеж и сключен договор с изпълнител. Другата половина от проектите имат само разрешение за строеж.

Това са трасета, които често осигуряват единствена връзка на населени места до общинския център, тоест единствен достъп до социалната инфраструктура и услуги. Такъв е пътят между Белослав и Аврен. Трасето е в изключително лошо състояние, а е основна връзка между двете общини. В тежко състояние, неремонтирани от десетки години, са общинските пътища в областите Видин и Монтана. Такъв е пътят на територията на община Брегово (област Видин). По-голямата част от предлаганите обекти за финансиране чакат ремонт от 2016 г. и 2017 г. Например в общините Септември, Свищов, Мирково, Камено, Гоце Делчев и други.

Десетки години не са ремонтирани общинските пътища в област Смолян. В община Неделино е предложен за финансиране път, който осигурява единствен достъп до няколко населени места и лошото му състояние затруднява нормалното функциониране на социалното обслужване на хората, както и осигуряването на пожарната безопасност. Първото разрешение за строеж за основния ремонт на трасето е от 2016 г., презаверено през 2019 г.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вижда се

    23 2 Отговор
    Тоз се е хванал като кърлеж за тези пусти милиони , и не иска да ги изтърве !
  • 2 Хайде

    23 2 Отговор
    няма нужда от предложенията ти , както и от самия теб , нагльо !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дългия

    15 2 Отговор
    Ли ще спонсорира тези обекти или само прах в очите на незрящия народ
  • 5 Не се ли

    10 3 Отговор
    махнат Концесионерите, които имат изгода от загуби вода, нищо не става. А строителната фирма, трябва да е само една ДЪРЖАВНА и затвор за осмелилият се, с цената на живота на гражданите да бърка в кацата с меда. А това става, като излезем от ЕС, който ще ни забрани държавни фирми и държавен контрол, както и премахването на "кърЛежите" по веригите. Франция изгони 2 концесионера на вода-Успяха, ББ прие единият с отворени обятия, и подписа такива условия в полза на Концесионера, че във вода газим, вода пестим. А някои държави студената вода е безплатна. Защото водата е живот, а ползването й неотменно човешко право.
  • 6 Грозданчо !

    13 2 Отговор
    За тебе няма ВИК !
    Само един ритник!
    Ти си ПЪТНИК!
  • 7 На заем

    9 1 Отговор
    Този е обобщен образ за корумпе! Отмъкна сб милиона от Глобул п.еди години, стана милионер и си купи жилище в центъра на Рим.

    Коментиран от #9, #12

  • 8 Бебето Грозданчо

    10 1 Отговор
    Още иска да суче
    Лае,като бясно куче
  • 9 Поправка към коментар 7

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "На заем":

    Отмъкна 60 милиона.
  • 10 гост

    2 6 Отговор
    Ще се насера от кеф, как същите соросоидни тролчета ще пишат във възхвала на про100то, ако МС одобри тези пари.

    Защото тук не става въпрос за жълтопатните тролове на промяната, а за малки и по-големи селища в страната, които се обезлюдяват, а хората нямат път, вода и ток до тях.
  • 11 ВизуалнО.......

    6 1 Отговор
    ...ФИЗИОНОМИЯТА му издава цялата му същност като шмекер и самодоволен м@ймун
  • 12 гост

    3 6 Отговор

    До коментар #7 от "На заем":

    Това са частни фирми. Да са го осъдили.

    Но про100то и прокопа искат да отмъкнат един милиард от държавните пари за ненужни батерийки. И после да доят непрекъснато народа през енергетиката ... Ковачки и Доган ни стигат. Трудо ще издържим още един олигарх на клона.
  • 13 От всякъде мутра

    4 1 Отговор
    стана много активен.
  • 14 Ники

    0 0 Отговор
    Много лоша канализация за отпадни води в Русе, а навярно и на много други места! При обилни валежи гаража ми намиращ се в сутерена, се пълни с вонящи отпадни води, защото канализацията не е направена както трябва, не са поставили възвратен клапан по вина най- вече на В и К Русе, защото строителството на жилищната сграда не е съгласувано отговорно от В у К Русе! Би трябвало да бъдат задължени да отговарят за своя сметка за всички инциденти! Да се финансира може би, но за истински ремонтни дейности.... парите или се крадат или отиват за прекалено високи и незаслужени заплати!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол