Last news in Fakti

14 Юли, 2022 15:43 2 545 17

Антоний Гълъбов: Радев печели време

  • антоний гълъбов-
  • румен радев-
  • време

Възможността да бъде изпълнен третият мандат е изключително малка и намалява с всеки пленарен ден. Така че най-вероятно вървим към избори, изтъкна политологът 

Антоний Гълъбов: Радев печели време - 1
Снимка: БГНЕС

Третият мандат за съставяне на правителство е кризисен и в това отношение политическата партия, на която ще бъде връчен, е изправена пред много сериозен риск. При неуспех това би имало лоши последици от гледна точка на електоралните резултати.

Това заяви пред News.bg политологът доц. Антоний Гълъбов за предстоящото връчване на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, след като от ГЕРБ върнаха втория мандат на държавния глава.

По думите му изглежда, че засега президентът Румен Радев не е решил на коя партия ще връчи третия мандат за съставяне на правителство. Той (държавният глава - б.р.) предпочете отново да приеме предложението на "Демократична България" за междинни консултации и то с всички политически партии, като в известна степен се опитва да прехвърли този нелек избор на самите политически партии, допълни доц. Гълъбов.

Третият проучвателен мандат за съставяне на правителство ще бъде знак за това какъв елемент от бъдещото управляващо мнозинство в 48-ото Народно събрание ще подкрепи Румен Радев. Възможността да бъде изпълнен третият мандат е изключително малка и намалява с всеки пленарен ден. Така че най-вероятно вървим към избори, изтъкна доц. Гълъбов.
Според него, президентът Румен Радев ще се опита да бъде в ролята на обединител на партиите за третия мандат, за да не поеме отговорността веднага за съставяне на служебно правителство. Чисто процедурно държавният глава е ограничен в 7-дневен срок за връчването на третия мандат, но изпълнението на мандата не е ограничено във времето. В това отношение президентът ще печели време, но това е труден избор и ще бъде показателен за това кого би искал да подкрепи в следващо Народно събрание, посочи доц. Гълъбов.

Той отбеляза, че оценката на управляващите в оставка за времето, в което бяха на власт, не може да е добра. Оценката не е добра, защото управлението се опита да се затвори и прекъсна всякаква форма на диалог с гражданите, социалните партньори, с местната власт и със съдебната власт, опитвайки се да концентрира всички решения в себе си.
"Управляващите не се справиха с кризите, а предизвикаха нови. Когато става дума за много лошо съчетание между самонадеяност и некомпетентност, вместо да бъдат решавани, част от кризите бяха отложени, а това предизвика завихрянето на нови проблеми", категоричен бе политологът.

Доц. Антоний Гълъбов изтъкна обаче, че политическата криза няма да бъде решена с предсрочни избори, тъй като политическата криза не е в отношенията между партиите, а в отношенията на гражданите към политиката и към управлението на промяната. Докато не започне някакъв процес на частично възстановяване на доверието, няма да можем да говорим за край на кризата. Очаква ни парламент, подобен на сегашния, с по-неприятната перспектива за избори отново на пролет, каза в заключение политологът.

Припомняме, по-рано днес ГЕРБ отказаха, както бяха обявили по-рано, да приемат втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

От партията на Борисов са съгласни с президента Румен Радев евентуалните избори да са в началото на октомври.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калайджиев

    11 9 Отговор
    Ми кво да прави Радев, нали ако се разбърза, Бойко пръв ще ревне че му правят избори през септември. Лятото не било си отишло, децата тръгвали на училище, на хората не им било до гласуване.
    Радев се мъчи да изтегли изборите за октомври, ама пак ще има недоволни. Дано да не е ретрограден меркурий или някой мюсюлмански празник, че Боко ще писка.
  • 2 отвратен

    18 9 Отговор
    Гълъбе ,ти и рошава гарга не си ,а си срам за тази гилдия ,защото ясно се продаваш на тиквата за малко сиренце !!!
  • 3 Хайде

    10 6 Отговор
    Умен чело..век,знае истината,но за тези пусти пари бала..мосва хората,и прави объркани анализи,та да си заработи пари...чките от Ба...це.Язък му за умът,безполезно използван......
  • 4 От гълъбарника

    7 6 Отговор
    Този е гълъб - маук
  • 5 мнение

    4 15 Отговор
    третия мандат трябва да е на ДПС или възраждане.
    Само тогава има шанс да се избегнат избори.
    Четворната трябва да забрави АЗ и НИЕ.
  • 6 Най простият президент !

    12 12 Отговор
    Докара на власт пияници и наркомани крадливи,а Борисов бил лош ! Тоя некадърник хасковски да се маха, че ще унищожи напълно държавата!
  • 7 .......

    9 9 Отговор
    По-добре Радев отколко бг вариант на наркоманизираното Зеле.Ако ни сложат Кирчо ще трябва да се приготвяме да ставаме пушечно месо.
    Радев също е бил подведен от тея.
  • 8 Христо

    10 7 Отговор
    Пак ни облъчват с герберастки бо клук, страдащ от акромегалия - голям нос и големи зъби.
  • 9 Слави

    8 7 Отговор
    Радев е некадърник и не знае какво прави...
  • 10 Рундев

    5 1 Отговор
    Чака новия генералгубернатор да пристигне от Хаити.
  • 11 Тая

    3 5 Отговор
    Мижигурка не я понасям подлога чекмеджансща
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 гугутков

    2 1 Отговор
    бравос! много е умен!
  • 14 питащ

    1 3 Отговор
    Боже скрийте това чо....вешко недо....разумение. Платена гер...берска под...лога. Еден ден ще има видов ....

    Коментиран от #16

  • 15 123-ИТОИДИ

    1 0 Отговор
    АКО ГО ДАДЕ НА КОМ....СТИТЕ Е ПЪЛЕН К,Р.Е,Т,Е,Н !
  • 16 мишо

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "питащ":

    НЕ ПИТА МНОГО ! ЛЮБОПИТНАТА КОТКА ......... ?!!
  • 17 иво

    0 0 Отговор
    ДА , НО Е ДОЦЕНТ , РАЗБИРАЩ ! А ТИ СИ НЕДОРАЗУМЕНИЕ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол