Last news in Fakti

14 Юли, 2022 21:18 4 441 42

Пилотът на приземения самолет: Нямам представа

  • пилот-
  • валери илиев-
  • чесна

Военните пилоти са действали абсолютно правилно

Пилотът на приземения самолет: Нямам представа - 1
Снимка: Нова ТВ

Двойка изтребители МиГ-29 бяха вдигнати по спешност в българското небе заради малък самолет - нарушител. ВВС приземиха леката „Чесна” на летище край Плевен, а пилотът беше задържан за кратко. Според него не е имало причина за принудителното му кацане под контрола на изтребителите. От бойната ни авиация потвърдиха, че самолетът не е бил агресивен и е изпълнил всички нареждания.

Инцидентът става малко над месец, след като подобен малък самолет прелетя през няколко натовски държави, кацна цели два пъти у нас, а пилотът му така и не беше открит.

Валери Илиев е инструктор в базата Бохот. Вчера след обед излетял за проверка на конкретен уред. „Нямам представа защо бях прехванат. При изпълнение на учебно-тренировъчен полет вчера към 16.00 ч., поради технически проблеми в радиостанцията, се качих на самолета, за да го тествам. Не съм ходил до Свищов, а изпълних задача на около 20 км от летището в Бохот, след което бях прехванат от самолет на ВВС", разказа той в ефира на NOVA NEWS.

По време на полета е бил прехванат от изтребител. Казва, че маневрата била изпълнена като по учебник

„Има специални маневри на прехващача, които той изпълни перфектно. Даде ми да разбера, че съм прихванат, разбрах че съм прихванат от изтребителя и продължих полета към летището без да съм бил агресивен към него, без да съм се стремял да сменям посока, да копирам релеф и да се скрия по някакъв начин”, разказва пилотът.

По думите му вчерашното изпълнение е било "недобро". „Не съм нарушител, информацията не се дава от България, а от командването на НАТО. В авиацията съществува пространство G - сегмент от въздушното пространство до определена височина, в която всеки един собственик на летателно средство може да изпълнява полети, без да се обажда на когото и да било. Аз винаги се обаждам. Не съм нарушил никакви закони, нито съм бил причина за паника", категоричен бе Илиев.

Той допълни, че след прехващането на място са дошли представители на всички възможни служби. "Бях отведен в полицията и задържан. Снеха ми показания. Ще предявя искания. Това нарушава свободата ми и петни името ми", заяви той.

Военният министър уточни, че изтребителите са били вдигнати по сигнал от командването на НАТО, възможно било самолетът да представлява опасност не само за България

„Това означа, че самолетът е правил очевидно или траектории, или действия, които центърът в НАТО е възприел като потенциален риск. Той не представлява риск само за България, а може би е представлявал риск и за Румъния”, заяви Драгомир Заков.

Пилотът твърди, че след като е кацнал на Бохот, изтребителят се е оттеглил. Заяви, че за изпълнявания полет не бил нужен летателен план, защото се движел на височина под контролираното въздушно пространство и не застрашавал движението на останалите самолети. „Близо до земята и не се изисква да се пуска полетен план и да се включва транспорндер”, посочи Валери Илиев.

Не може да докаже маршрута си, но не било и необходимо, защото спазил всички изисквания

„По всяка вероятност е станала грешка, защото в района на Свищов е прихванат самолет. Може да е бил там, може да е мотоделтапланер, може да е бил дрон, може да е нещо по-голямо”, коментира Илиев.

Пилотът на самолета е бил задържан за 24 часа и разпитван в полицията в Плевен.

Според военните, прехванали малкия самолет, той не е представлявал реална заплаха за сигурността.

Заради малката „Чесна” са задействани два изтребителя МиГ-29. Единият излита, а другият остават в готовност на пистата.

„В района на град Плевен целта беше открита визуално. Беше опозната, съпроводена и кацна на летище Бохот. Самолетът изтребител остава в района може би още известно време, за да бъдат информирани съответните органи на земята”, заяви ген. Николай Русев, командир на авиобаза "Граф Игнатиево".

Малкият самолет е приземен принудително, а изтребителят блокира небето над летище Бохот, докато пилотът не бъде задържан от полицията. Не е имало опити за бягство или саботаж. Пилотът не е бил агресивен.

„Искам да разсея едни такива съмнения, които витаят вече, че едва ли не това е отново опит някой да пробва противовъздушната отбрана на НАТО. Това е несериозно за мен”, коментира Русев.

Прелитайки в долното въздушно пространство тип G - около 600 метра от земята, не е необходимо машината да има полетен план. Задължително е обаче да има радиокомуникация или да уведоми за полета най-близкия център за ръководство на въздушното движение.Този пропуск открива полк. Любен Лозанов, който 30-години е бил началник на Военното ръководство на въздушното движение.

„Самолетът е влязъл в активирана, временно резервирана зона от Центъра за координиране на използване на въздушното пространство. И навлизането на самолета именно в тази зона е довело до реагиране на ВВС”, обяснява той.

Според него военните пилоти са действали абсолютно правилно. „Това е нарушение на въздушното ни пространство. Аз смятам, че е пропуск на този, който е излетял. Решил е, че в района така набързо ще си свърши работата и няма нужда да прави полетни планове, да ги съгласува, да чака разрешение, което е малко по-трудничко”, казва Лозанов.

„Представете си, че този самолет беше фактор, че отива с някаква задача да пренесе нещо или да извърши някакъв акт някъде. Ние сме за това. А на някои може да им изглежда комично, може да им изглежда несериозно, това си е тяхна работа”, посочи бригаден ген. Николай Русев.

Преди месец подобен малък самолет, нарушил въздушното пространство на 7 държави на НАТО, кацна мистериозно на летище Търговище. И до днес пилотът и пасажерът остават неоткриваеми.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    40 13 Отговор
    Пилотът е търсил на Заков G точката,и както изглежда я е намерил.

    Z

    Коментиран от #9, #10

  • 2 МИ ОТ КЪДЕ ДА ИМАШ???

    40 11 Отговор
    КАТО ФАШИСТИТЕ ТИ СЛОЖИХА ШАПКАТА И ДА РАЗИГРАЯТ НАТОВСКИЯ ЦИРК ??????
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    49 12 Отговор
    САЩ НАТО са ЗЛОТО
  • 4 НЕ СЕ ПРАВИ

    14 49 Отговор
    ОТКАЧЕН...ПЛАТИ СИ ВСИЧКИ РАЗХОДИ НА ДЪРЖАВАТА....
  • 5 🛫✈️🛬

    9 33 Отговор
    Да се радва този чичо, че ген. Румен Радев не го е свалил ☝🏻
  • 6 не цирк а срам за българския народ

    56 6 Отговор
    на нас за какво ни е това ВВС след като нато контролира въздушното ни пространство? демокрация искахте а да еи е честита!!!
  • 7 А бе,

    36 6 Отговор
    правили сме се на украинци !
  • 8 Защо и

    11 30 Отговор
    Какво ни занимавате с този феодал, голяма работа. Вършат си задълженията хората. Все едно да се възмущавате, защо полицаи са спряли кола. Затова сме на това положение, убийци и крадци на всеки квадратен метър.

    Коментиран от #16

  • 9 СЗО

    21 6 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    По вероятно е бил стръв за ВВС, за да може да мине някой друг самолет, докато миговете гонят чесната.
  • 10 Кремъл са татари

    4 19 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    Предизвикваш хората да се обърнат срещу господарите ти.

    Коментиран от #15

  • 11 да де

    28 3 Отговор
    Ха-ха оакаха се преди и сега асовете ни се правят на пилоти от топ гън добре, че не е имало действително проблем пак щяха да го проспят.
  • 12 Ангел

    41 1 Отговор
    Много ми е интересно къде бяха нашите големи разбирачи преди един месец когато друга Чесна направи за смях цялата ПВО на НАТО.
  • 13 Кочо

    43 3 Отговор
    Такива жалки колониални слуги са всичките ни политици и военни, НАТО казало това, НАТО казало онова! Ако ви беше казано да нападне те Русия сигурно щяхте да изпълнявате безпрекословно! Жалки и недостойни хора с робски манталитет!

    Коментиран от #17

  • 14 РАШКО БОЙКОВ

    9 16 Отговор
    А НЕЩО КОКАЙНЧЕТА , АФЕТАМЙНЧЕТА , ХАШЙШЧЕТА ДА СИ ПРЕВОЗВАЛ ? ЗА ЕДИН ПРИЯТЕЛ ПИТАМ , НЕ ТИ СЕ ОТВОРИ ПАРАШУТА И СА ТЕ ЗАСЯКЛИ ВЕДНАГА ОТ ВВС !!!🇧🇬♥️🇧🇬!!!.

    Коментиран от #31

  • 15 Срещу

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Кремъл са татари":

    Господарите СИ ....
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Робчо

    5 11 Отговор

    До коментар #13 от "Кочо":

    Ти на матушка се кланяш още ,рубли ли искаш,или водка

    Коментиран от #33

  • 18 Абсурдистан

    9 21 Отговор
    Тоя е за отнемане на лиценза. По неговите думи излиза, че всеки може да лети до определена височена, както си иска и когато си поиска-циганска логика на каруцар!

    Коментиран от #20, #23, #25, #30

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 тудоресте

    9 5 Отговор

    До коментар #18 от "Абсурдистан":

    Ти пък като си неграмотен не цвили от коневръза !!!
  • 21 оня

    5 4 Отговор
    А смее ли да е агресивен:))
  • 22 Мунчо

    10 12 Отговор
    Да летиш с изключен транспондер е равносилно да караш автомобил без регистрационни табели!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Да ви е...

    13 5 Отговор
    Вайката натовска
  • 25 Ххххх

    10 3 Отговор

    До коментар #18 от "Абсурдистан":

    Ти вземи да прочетеш малко инфо и тогава коментирай.
  • 26 Перо

    12 3 Отговор
    ВВС е пародия на ВВС!
  • 27 Обективно

    20 1 Отговор
    Само да припомня, че не много отдавна, когато един такъв самолет с неизвестна "мисия" прелетя България и кацна нейде си, едни военни и политици ви убеждаваха, че изтребителите не можели да прихващат малки самолети?!
    Сега демонстрират и твърдят друго!
    Лъжат поголовно, както и за каквото си искат!
  • 28 Яяя, един

    17 2 Отговор
    брадат инструктор представлява заплаха за НАТО ?
  • 29 Борис

    14 0 Отговор
    Генерал Русев като това ви е работата къде бяхте преди месец ?

    Коментиран от #34

  • 30 Друг

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Абсурдистан":

    каруцар освен теб не се забелязва!
  • 31 Явно не

    8 4 Отговор

    До коментар #14 от "РАШКО БОЙКОВ":

    е превозвал наркотици, щом не се е приземил в Министерски съвет.

    Коментиран от #35

  • 32 Даааа

    8 0 Отговор
    Предишния път самолет каца два пъти о все още не знаят кой е пилота хсхаха ,не всъщност не е смешно.Това да не е ел тротинетка бе че да не знаят кой я е карал
  • 33 Сух

    4 3 Отговор

    До коментар #17 от "Робчо":

    Не съди по лизачите на евроатлантически заdnici, за другите.. Ама от къде толко мозък..
  • 34 Чифлик

    8 2 Отговор

    До коментар #29 от "Борис":

    Спал е. Не го питай такива работи, преди месец тез малките самолети не можеха да ги прихващат, сега вече са се научили, другия месец може да се научат да стрелят или мятат бомби. Абсолютни смешници, натю му наредил да лети на тоз чужд генерал. Интересно, що натю не му плаща заплатата ами чака на хранилка на народа, на който уж трябва да служи.
  • 35 РАШКО БОЙКОВ

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Явно не":

    АААА , ТАКА ЛИ ? , ПЪК АЗ СИ МИСЛЕХ ДА НЯМА НЕЩО ДАЛАВЕРКА ОТ К-Т АНДРЕЕВО ПРЕЗ БУРКАСКОТО ПРИСТАНИЩЕ И КАЦАНЕ В ЗАЙЧАРНИКА !!!🇧🇬♥️🇧🇬!!!.
  • 36 ЗДРАВКО АХИЛЕСОВ

    3 0 Отговор
    абе този пилота ми прилича на Бойко Борисов или са братовчеди сигурно !🤣😂😃😀!.

    Коментиран от #37

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Ти РАЗБИРАШ ли РЕЗИЛА каде е ?

    5 0 Отговор
    РЕЗИЛА а там , че между разлните видове пилотирани летателни апарати НЯМА НИКАКВО ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ и СЪГЛАСУВАНОСТ за оповестяването на ТЕХНИТЕ ДЕЙСТВИЯ ! Отвово ВЪРВИМ към ФРЕНДЛИ ФАИЕР - Пиятелски Огън ! ТАКА Колегите на майор Терзиев го ПОРАЗИХА чрез ДЕЛИТАНЩИНА и НЕМЪЛРИВОСТ от колегите му ! Мълчат ЗАЩОТО в списъка са замесени много ЛАВАНДУЛИ ! Днешната ИЗДЪНКА е ПОЗОР - но се класифицира като ГЕРОЙСТВО
  • 39 ГОЛЯМО ШУБЕ СЛУЖБИТЕ ИМАТ ИНФО

    5 0 Отговор
    ЧЕ ЛУД С ДЕЛТАПЛАН ВЕЧЕ Е НАД АМЕТИКАННСКОТО ПОСОЛСТВО И ЗАЩО Е ТАМ
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Пи Ар

    0 1 Отговор
    акцийка ...е ся се почувствах сигурно...
  • 42 Когато Борисов играеше тенис наКортовете

    1 0 Отговор
    В Банкя летеца Кр Велчев обикаляше Банкя с неговото самолетче, да го видят от Кортовете, Никой не го Прихващаше, беше депотат от ГЕРБ! Спорят много хора, кога и къде е станал летец, като в БГА Балкан е бил механик и защо е напуснал авиацията?? Свързват го с някакво ЧП, че по негова вина е паднало при излитане едно колело на ТУ 134!! Било паднало в Маалата на кв Хр Ботев!? ТОВА Е ЛЪЖА И КЛЕВЕТА НА ТАКИВА, КОИТО НЕ ХАРЕСВАТ ГЕРБ!? Долни лъжци!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове