Last news in Fakti

17 Юли, 2022 15:50 1 111 32

Илхан Кючюк: Диалогът между България и РСМ е единственият начин да се спре потокът на фалшиви новини

  • илхан кючюк-
  • българия-
  • рс македония-
  • диалог

Кючюк коментира, че според него и в българското, и в македонското общество се забелязва успокоение

Илхан Кючюк: Диалогът между България и РСМ е единственият начин да се спре потокът на фалшиви новини - 1

Единственият начин да сближим двата народа на България и Република Северна Македония (РСМ) заедно, за да могат те да бъдат възможно най-близко- както в исторически план, така и в перспектива, която свързва страните в Европейския съюз, е да се разговаря. Диалогът е безалтернативен, ако искаме да пресечем потока на фалшиви новини, на интерпретация на различни исторически събития, факти или гледни точки. Единственият начин е да се седне на масата и да се разговаря. Това каза пред представители на медии във Велико Търново евродепутатът Илхан Кючюк - постоянен докладчик на Европейския парламент за Република Северна Македония и съпредседател на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ), предаде БТА.

Кючюк участва в среща "Време за разговор", домакинствана от БТА, между журналисти от Република България и Република Северна Македония.

Ден след като парламентът в Скопие гласува приемането на френското предложение за присъединяване на страната към Евросъюза, Кючюк коментира, че според него и в българското, и в македонското общество се забелязва успокоение. Според него трябва да се говори хладнокръвно, спокойно и да се обясняват ясно нещата, които се съдържат в документите за членство.

"Искаме двете страни да са отразени по най-добрия начин в документите на ЕС. Това е всичко, което е необходимо, за запазването на добрите отношения, за възстановяването на доверието, за създаване на по-добри условия да бъдещо сътрудничество в рамките на предложението на Европейската комисия. "Проблем би било, ако се задълбочат разделителните линии, а не се търси начин за преодоляване на това различие", допълни Кючюк.

Той посочи, че това задълбочаване на различията би могло да се провокира, ако и от едната, и от другата страна има национализъм. Политически партии и техни представители изградиха кариери въз основа на такова говорене, което в същината си не помага нито за разрешаване на миналите въпроси, свързани с историята, нито на перспективата, която все повече трябва да ни обединява в рамките на ЕС, изтъкна евродепутатът.

Според него не трябва да се допускат предишните грешки.

"Македонската страна е права в едно - че исканията трябва да имат някакъв край. От друга страна, притесненията на България също са основателни, виждайки, че определени точки, които са много важни в отношенията между двете страни, не бяха достатъчно добре отразени. Виждам създалата се ситуация като възможност за укрепване на отношенията, създаване на ясна перспектива и всички очаквания на двете страни да бъдат справедливо отразени в европейските документи. В крайна сметка това искаме всички - да има европейска гаранция, която да даде перспектива за двете страни", изтъкна Илхан Кючюк.

Евродепутатът припомни, че интеграцията на ЕС се случва стъпка по стъпка, а станалото в Република Северна Македония е първата много важна стъпка от този процес. "Искам да поздравя всички демократични сили в Северна Македония, които показаха истинска храброст. Те не са продажници и родоотстъпници, напротив - милеят за своята страна и създадоха европейска перспектива за по-добро бъдеще на Северна Македония. Оттук нататък всичко е в ръцете на политиците от двете страни, да намерят този необходими тон и баланс в отношенията, за да продължим в един много конструктивен разговор за бъдещето в рамките на европейската процедура", допълни Кючюк.

Опозицията има значима роля в един преговорен процес. Но опозицията трябва да прецени къде иска да бъде - в миналото или иска да продължи да води гражданите си в бъдещето. Тогава тя трябва да покаже не само храброст, но и мъдрост в своите действия или да остане някъде в сивотата и други държави да диктуват дневния ред на страната.

Според него срещата "Време за разговор" между български журналисти и журналисти от Република Северна Македония във Велико Търново поставя добра основа за диалог. "През годината се случиха и много добри неща в отношенията между двете страни, които останаха засенчени от противопоставянето на политическо ниво", допълни Кючюк.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АПАРТЕЙД

    18 2 Отговор
    Турците в България защо се обаждат по въпроси които касаят българите?

    Коментиран от #13

  • 2 Тоя

    14 1 Отговор
    каквото чуе в Брюксел , бърза да го изтипоса като собствено мнение пред балъците !

    Коментиран от #5

  • 3 Македонски

    8 1 Отговор
    Кемал Ататюрк е македонец от Прилеп

    Коментиран от #23

  • 4 Антитурчин

    13 1 Отговор
    На тоя кога ще му изтече мандата и да си го пращат в анадола обратно при неговите роднини.
  • 5 Чопи

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Тоя":

    Не го ли виждаш каква е анадолска шишарка?
  • 6 Придружителят

    9 2 Отговор
    на Кара еди кой си при Ердоган , да му каже оня , че Турция му е Родината майка , а българската земя е негова !
  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 1 Отговор
    Кючук, разсъждаваш като "чиновник"...Дори тия , с българските паспорти, изпадат в делириум, че в София има сп. Вардар, ул. Скопие, кв. Гевгелииски, пл. Македония и др. Те са АБСОЛЮТНО ЗОМБИРАНИ и се смятат за много хитри, че са преметнали тъпите бугар?-татар? за пасоша ....С бесен и зомбиран човек словесен диалог не може да водиш...дори езика сме им откраднали. Сигурен съм, че тези македонци с българските паспорти, публично ще ги изгорят при приемането на СМ в ЕС, а какво ще се излее от останалите "братя"..., не мога да го опиша, че ще ме изтрият....отново.
    Илханчо, а може и да си хитрец! Знаеш, че самостоятелна Северна Македония, без българското влияние, лесно ще попадне под албанска зависимост, а Албания е подкрепяна и покровителствувана от Турция... Това е и "номерът" му... на „северно македонският“ външен министър, „албанецът“? Буяр Османи....Само "макетата" не стоплят как ще ги сготвят.

    Коментиран от #25

  • 8 Албанеца

    9 1 Отговор
    На този човек някой трябва да му каже че и аз и той не сме от тези два народа!
  • 9 костов

    7 0 Отговор
    самохвалко ако може всеки ден за нещо дасе исказва по МЕДИИТЕ
  • 10 Кюския

    11 1 Отговор
    Заради такива турците вече не гласуват за дпс. Безличен но нахален
  • 11 Ритник

    6 0 Отговор
    Предатели не коментирам!
  • 12 дико

    10 2 Отговор
    Тоя ЛИБЕРАЛ маже филията на Албания с масло от Турция . Макар и българин мюсюлманин , той си работи като турчин . Вари го , печи го се козя пастърма .
  • 13 Дипломат Чукча

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "АПАРТЕЙД":

    Ало село, въпроса касав България, а не евреите, като Паси които ни вкараха в НАТО и ЕС!
  • 14 Анонимен

    3 1 Отговор
    Късметлия. Завършил Великотърновският, а по негово време се купуваха дипломи на килограм. Приет е 2003 или 2004. Ченгетата и други турци, учеха едноврененно икономика редовно и право задочно, хвамеха се майките на туркинчето. А ченгета след пенсия, колегите хубаво, задочно в Велико Търново, право и са адвокати, а аз обущар. Живите преподаватели го знаят. Те ги съдиха, университета де. Както и да е. И живков бе, без образование, но бе хитър по бибиси вефа, няпсън. Имал късмет илханчо. Те ще ви назначават уволяват и ще ви пишат биографиите. Все тая ни е, на много без връзки олигарси българи пеевски плевен ямбол не станмул Мамарчево Банкя славяново
  • 15 Биби премеера

    4 1 Отговор
    Браво на кючука, заштити интереса на албанските си единоверни деа! Сега в Тирана,Приштина и Юскюп че мо дигнат паметници.
  • 16 Защо бе, Кючук лицемерен?

    7 1 Отговор
    Слушай, Кючук! Защо не вземеш недодяланото Карадайъ и да отидете на гарата в с.Буново да положите цветя на загиналите от престъпна терористична организация (кой ли е нейния приемник)невинни жертви?
  • 17 Иво.

    4 1 Отговор
    Всички дето преодадаха България, на разстрел!
  • 18 уайтнoйз

    5 0 Отговор
    коментар от Илхан.. традиционно име в трансгалактическата македонска компания :)
  • 19 Службаш

    7 0 Отговор
    Тоя си кюта службичката, получава си европейската заплатка, повтаря като папагал, каквото му кажат от Брюксел и го боли.... за нашите отношения с маке

    Коментиран от #26

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хайде стига

    4 0 Отговор
    Кючюк млъкни, не се излагай! Смешен си! Защо всички политици у нас се правят на ущипани госпожици и не заявят, че с промяна текста на френското предложение специално за Македония сме изнудени от Макрон и да настояваме за текста, който нашият парламент е одобрил! В противен случай денонсираме акта на парламента и възобновяваме ветото! Толкова е просто, ама няма кой да се застъпи за националните ни интереси! Това е все едно да си подписал с някоя банка договор за кредит от 1000 лв. и след това те едностранно да го подменят за 10000 лв.? Равнодушни ли ще останете, или ще направите всичко възможно за да ги изобличите в измама!?
  • 22 Най-голямото добро, което може

    3 0 Отговор
    да стори илхан, е да се пенсионира или да замине в дън земя, или през девет морета в десето или за по-лесно - в гори тилилейски! Омръзна ми да гледам как едни оскубани вежди с блеснал поглед развиват все нови и нови догми, спуснати му директно от ангелите Господни! Спрете да го излъчвате този!!! Включете директно почетния председател. Него да видим и чуем!
  • 23 Е, та?

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Македонски":

    И моите деди са македонци от Скопие. Та, какво за Ататюрк? Председателят карадайъ ПЪК е от България. Поне така казват хората. Дали е така, да каже самият той.

    Коментиран от #24

  • 24 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Е, та?":

    Карадаъ не знае коя е Родината му. Той публично го е казал това....

    Коментиран от #27

  • 25 От една страна албанците,

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    от друга сърбите. Ще ги сготвят, че даже до трето ястие ще има! Колкото до българските паспорти донякъде си прав. Но аз имам роднини в Скопие и са с българско самосъзнание! Мисля, че бг паспортите трябва да останат възможност за българите там. Но да се категоризират ИЗРИЧНО доказателствата, че човекът наистина има български корени! Има начини да се направи това БЕЗ вратички за шмугване на ненадеждни! В българските архиви например има регистри кой коя година е дошъл от Македония, от кой град, имена... Може да се правят сверяващи проверки за изясняване на обстоятелствата. Лично мен сърцето ме боли за българите в Македония. Ние сме се отказали от тях под натиска на руснаците, македонците сега ги тормозят заради произхода им...

    Коментиран от #30

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Знам това.

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    Именно по тази причина НАРОЧНО питах. Риторично. Щото ми омръзна да слушам мазния му глас да пелтечи с грозен акцент! Не диалект. Акцент! Да се родиш в дадена държава (която и да е тя) и да говориш езика й с акцент на пресен емигрант... е резил! Лютви Местан как можеше да говори български БЕЗ акцент. И турски знае. Но не се излагаше като карадайь-то. Карадайъ все едно току що каца на летище София за първи път, с току що завършен 6-месечен курс по български език. Не мога да уважавам подобни депутати.
  • 28 Полковник РУМНО

    3 0 Отговор
    Повтарям: Има промяна в редакциите на френското споразумение гласувано в парламентите на РБългария и РСМ. Гласуваният текст в София е различен от гласуваното в Скопие. Това прави Протоколът подписан от 2-те страни за невалиден. Остава положението: ВЕТО на влизането на РСМ в ЕС. Другото е приказки.
  • 29 24601

    1 0 Отговор
    Донякаде съм съгласен с представителя на Магнитски Груп - диалогът е важен.
    Важно е обаче и да си казваме истината, колкото и болезнена да е тя, защото това е в основата на дълготрайните добри отношения 🧐🧐🧐🧐🧐
    Да, ние сме окупирали Югославия и то няколко пъти. Това е факт.
    Също така е факт, че до началото на 20 век на територията на РСМ са живели българи, които са били избити или асимилирани в измисленяците на Тито🧐🧐
    Факт е, че езикът им е измислен от сърбите през 1945 и има документи, които го доказват. Налични са в интернет. Факт е, че държавата и идентитетот им едатират от 1944 и Тито. Затова нашата ОБЩА история започва от тогава, а преди това историята си е българска🧐🧐🧐🧐🧐
    Да си кажем нещата направо и да продължим напред като нормални хора 💪💪💪💪💪💪
  • 30 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "От една страна албанците,":

    В Бългaрия нямa фaмилия кoятo дa нe e cвързaнa c Мaкeдoния пo кръвнa връзкa или пo cвaтoвcтвo, а някои и с гроб.
  • 31 сноу

    4 0 Отговор
    Вай ,вай ...това шишавото кючече мпого ербап излезе...Има няма ден два и чичковците и булите от брюкс го натирват да мутолеви евроатлантически ценности/някой им казват пасквили /само и само да има какво да им оправдае безумните заплати..
  • 32 66 никolaos

    0 0 Отговор
    Тарикат заяви ясно позиция
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове