Last news in Fakti

18 Юли, 2022 22:55 2 121 37

Радев: За да разберем Левски, той трябва да бъде почувстван и преживян

  • румен радев-
  • васил левски

Президентът присъства на кулминацията на честванията в родния град на Апостола

Радев: За да разберем Левски, той трябва да бъде почувстван и преживян - 1

България отбелязва 185 години от рождението на Васил Левски. Кулминацията на честванията беше в родния град на Апостола - Карлово. Президентът Румен Радев прие почетния строй, а след това над града имаше тържествена заря.

„На днешната дата тук се ражда Васил Иванов Кунчев. Своя земен живот той превръща в служение на каузата, която описва той в писмото си към Каравелов: „Българите да живеем свободно в земята си, там, гдето живее всеки българин - в България, Тракия и Македония", заяви Радев.

„За Левски знаем много, но винаги остава чувството, че нещо от неговата личност остава скрито за нас - спорим за неговата година на раждането му, търсим истината за предателството и не знаем къде почиват костите му", каза още той.

„Наричаме Левски светец на националната революция и както се случва често при светците, съдбата забулва някои факти от житието, за да открои великия му смисъл. Защото, за да разберем Левски не е достатъчно да четем просто биографичните справки. Той трябва да бъде почувстван и преживян, за да разберем Апостола - трябва да усетим смразяващия студ по зимните пътеки, да утаим с Ботев в румънската воденица гневът срещу затворените врати и малодушието, да усетим какво е да се борим с интригите и предателствата на братята, за чиято свобода си заложил собствения си живот, да преживеем самотата на човека, отвсякъде гонен и всякъде приет, отказал се от дом и семейство в името на своята идея. Да усетим в нас поне частица от нравствената сила на Апостола, който ранен, окован, изправен пред бесилото, нищо и никого не издаде, вярвайки, че националната революция ще победи накрая в ума и сърцата на българите и те ще извървят пътя на свободата", добави Радев.

„Дори днес всички ние се оказваме неспособни да обединим усилията си, защото до простите истини се стига след дълъг път на морално съзряване и смирение. Това е пътят пред всеки от нас и пред народа ни. Това е и спасителният път за България. Вечна слава на великия карловец! Вечна памет за делото и името на Апостола на свободата! Да живее България!”, каза още държавният глава.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 уил

    6 11 Отговор
    Ей , нещо хубаво , браво !
  • 3 Нямаш право

    18 13 Отговор
    Левски е бил радетел за свобода на българския народ.А ти си се поставил в услуга на руската държава и имперските и мераци спрямо нас.

    Коментиран от #23

  • 4 живко желев

    25 5 Отговор
    Радев, Радев, и ти си едно гумено човече.
    За каква свобода говориш, като че ли не виждаш как едно посолство си привика агентурата и нареди правителство?
    Омръзна ми от твоите простотии.
  • 5 Мунчоооо

    19 3 Отговор
    стига си осквернявал светините НИ със про..стотията си!!!!! Щял да "преживее ЛЕВСКИ"????? Преживей последната му минута!!! Достатъчно е за теб!!!!
  • 6 Карловец

    22 0 Отговор
    Господа, заели длъжности в София,срещу високи незаслужени заплати, по кой начин почуствате и преживявате....нещо, което е светлинни години над вас.Нищо...жества не трябва дори да споменават името Левски.Срам.Днеска сте там,утре сте на бу.нището , но с високи пенсии.Срам.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Да бе да

    8 10 Отговор
    "Радев: За да разберем Левски, той трябва да бъде почувстван и преживянж

    Как не те е срам радев? Левски е обесен с активната намеса на игнатиев, тези на които ти служиш днес !

    Ти не си по различен от гадовете на библеотекарския които си раздават награди Стефан Стамболов!
    Мерзавци 🤮
  • 9 Това,че

    11 1 Отговор
    С далавери и пре..дателста сте се домогнали до три..буната,не ви дава никакво право да мър-сите името на Апостола.Махне..те си мръсни..те ръчички от Левски.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Анонимен

    3 6 Отговор
    Левски е минало свършени. Днес виж им замъците, вски гледа келепира. Отживелица бкпбсп

    Коментиран от #16

  • 12 Не можете

    12 2 Отговор
    Да го преживеете. Левски е бил готов да загине, и загива за Родината. А вие 32 г. предавате България на ЕС, СБ, МВФ, Франция, Германия, САЩ, Англия, Канада и който си поиска. За последно вето Македония. Тримория, синергии, евра, Атлантически океани да ви имам РоДолюбието да загивате за еврото и Атлантически океан. Какво общо имат 2-те с България, не знаем.. УнищоЖихте България. Краят е: шИстов газ, акумолаторни батерии-тровене води, геотелмали-фракинг-тровене води и почви с перки и фотоволтаици и вкарването ни във воЙна срещу Русия и Китай. Нито един от вас, не е готов да загине за България, за разлика от Алиенде, Кенеди, да речем. Толкова сте траГикомични пред политиците дали животите си, за държавите си.

    Коментиран от #31

  • 13 111

    4 0 Отговор
    Байрама свърши. Заваряйтекепенците
  • 14 Мнение

    17 1 Отговор
    Недейте докосва,недейте да скверните,скриите се при краден.ите си пари,в краде.ните си имения,и никога повече не споменавайте името Левски,не си го и помисляйте............Не смейте да се криете зад великия българин,вие нямате нищо общо с него,само го срамите и предавате .Нагл...и прос...таци.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Мммм така де!!

    8 4 Отговор

    До коментар #11 от "Анонимен":

    Ама все ми е чудно ,що Левски е предаден ,точно кога отива да прибере парите ограбени от Арбанаконак, а Ботев е убит при спор за разпределението на парите за въстанието вземати от чорбаджиите в Оряхово ?!? Що ли, тез трагедии имат общо все с пари!?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Не знаем

    12 2 Отговор
    Кой е този,дето говори за Левски,.....случаен обитател на офис в центъра на София,с висока заплата,достъп до медии,.....еднодневка,.......не споменавайте Апостола,че е смешно.
  • 19 Пипи

    13 1 Отговор
    Другарю Радев, за да го почувстваш и преживееш , трябва да си с чисто сърце, биещо за нашата Родина България. Нещо толкова непонятно и чуждо за Вас!

    Коментиран от #21

  • 20 Откога

    13 0 Отговор
    Обикновени тари...кати,едно...дневки започнаха да говорят за Левски.....Сигурно ,ако си в София, с пълна банкова сметка,и ти идва отвътре да говориш за неща,много далеч от дребната ти про.дажна душица.Апостола не му са нужни такива да го възпяват....
  • 21 Аааа що бе?

    10 0 Отговор

    До коментар #19 от "Пипи":

    Пипинке!?Ми нали се организирахте по фейс-групите, да не би случайно да спИчели .....оня Герджиков "турчина"!??? Пъксега ревете!! Тя цялата ви работа е такава! Недообмислена ,граничаща с абсурда!! Назначи ли ви Про100 киро за премиер!? Назначи го! Сложи ли ти най-крадливия кадър на бсп-ту за министър на икономиката!? Сложи го! А , сега ....."чегъртай" 20-30 г!! Па може и да ти дойде акъла.....евентуално!
  • 22 ти преживяваш и сънуваш на руски

    7 3 Отговор
    Ти, другарю разделител на нацията се справяш прекрасно да клатиш и дестабилизираш държавата и да угаждаш на рашистките си господари.
    Я как скокна да браниш рашистите като нападнаха Украйна, чак не се усети. Само предлагаш глупости на приказки, а не правиш нищо. Всъщност правиш - взимаш едни пари от Мацква, за да сме най-проядената от корупция и мизерия страна в Европа, също като руснаци сме заприличали.
  • 23 Ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Нямаш право":

    Аз мисля,че се е поставил на Козяк в услуга.Всичките му правителства раболепно изпълняваха поръчките от там.Не знам какво направи Радев в полза на Русия .Подскажи или измисли нещо.
  • 24 Радев демагога

    3 1 Отговор
    Левски-един идеалист, далеч от реалността.Чиста е свята република никога никъде не е имало, най-малко в Бг.Прост народ слаба държава, а тук отдавна липсва такава.
  • 25 Абе

    3 1 Отговор
    Левски-е бил идеалист, далеч от реалността.Чиста е свята република никога никъде не е имало, най-малко в Бг.Прост народ слаба държава, а тук отдавна липсва такава.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Това го

    5 0 Отговор
    казва един предател и разеденител на народа. Позор
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Аууууу

    0 0 Отговор
    пак се почна с комунистическите клишета......празнодумковци.........а какво е казал Левски? ДЕЛА ТРЯБВАТ А НЕ ДУМИ
  • 31 забравяш

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Не можете":

    Споменаваш Апостола ни,а не споменаваш най важното,че Апостола на свободата е бил против Русия..нека си припомним думите му за Русия, този, който ще ни освободи, той ще ни пороби С това, което си писал не защитаваш България,а ползваш името на Апостола за руска пропаганда в Родината на Апостола
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 хммм

    1 0 Отговор
    От комунист.... изречено звучи доста повърхностно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове