Last news in Fakti

21 Юли, 2022 13:17 11 019 92

Отхвърлиха забраната за замърсяващи автомобили в центъра на София

  • софия-
  • столичен общински съвет-
  • замърсяване

Столицата се бори с мръсния въздух

Столичният общински съвет не успя да приеме Наредбата за въвеждането на нискоемисионни зони в центъра на София, с които трябваше да се въведат ограничения за влизане в центъра на стари автомобили или коли с нисък екологичен стандарт. Предложението на ГЕРБ-БСП е отхвърлено от съветниците от Демократична България, БСП, ВМРО и независимите съветници.

Това става ясно от позиция на председателя на съвета Георги Георгиев. В нея той заявява, че е изключително "огорчен и разочарован от поведението на всички политически групи в общинския съвет, освен ГЕРБ-СДС, по време на днешното заседание".

Предложението предвиждаше ограничаване на движението на определена екологична група превозни средства в зони от централната градска част:

Зона „Малък ринг“ – между булевардите" „Васил Левски“, „Патриарх Евтимий“, „Ген. Скобелев“, „Сливница“ и улица „Опълченска“.

Зона „Голям ринг“ – оградена от булевардите „Сливница“, „Данаил Николаев“, „Ситняково“, „П.Яворов“, ул. „Атанас Дуков“, бул. „Х.Ибсен“, бул. „П. Ю. Тодоров“, бул. „И.Е. Гешов“ и бул. „Константин Величков“.

Идеята бе първото ограничение да обхване само малкия ринг на градския център, като влезе в сила от 1 декември тази година и да важи за най-замърсяващите автомобили от първа екологична група. Това са автомобилите, които нямат екологичен стандарт. Ограниченията за влизане в големия градски ринг се предвиждаше да започнат да важат от края на 2025-а година.

"Представителите на Демократична България, БСП, ВМРО и независимите съветници демонстративно бламираха приемането на Наредбата за въвеждане на нискоемисионни зони в София. С приемането, на която щяхме да намалим от 4 до 6 пъти основните замърсители на въздуха в София – азотни оксиди и фини прахови частици", се казва още в позицията на Георги Георгиев.

И допълва: "Липсата на подкрепа за ограничаване на най-замърсяващите коли в центъра е сериозен проблем за екологията на столицата. Явно предстоящите парламентарни избори карат колегите от останалите групи в съвета да мислят само и единствено популистки, а не за чистотата на въздуха в града ни".

Георгиев е категоричен: "Изборите идват и отминават, правото на гражданите да дишат чист въздух не може да бъде заложник на политически сметки".

Той твърди, че е направено всичко възможно в рамките на правилника за работа на градския парламент да бъдат убедени останалите съветници да подкрепят доклада, "но за съжаление не се намериха 4 съветници с чиста съвест да подкрепят чистотата на атмосферния въздух", заявява още Георгиев.

Независимият общински съветник от "Спаси София" Борис Бонев се обяви срещу въвеждането на нискоемисионни зони в центъра на София още от декември тази година в този им вид, като разкритикува доклада за въвеждането им. Бонев даде брифинг пред журналисти преди редовното заседание на Столичния общински съвет (СОС) днес.

"Има нужда от нискоемисионни зони в София, както по отношение на замърсяващите автомобили, така и на битовото отопление", заяви Бонев. По думите му в предложения доклад обаче не са обхванати точките, които най-много замърсяват – например „Орлов мост“. "Тези зони, в този им вариант, няма да доведат до промяна на качеството на въздуха, те са предвидени да действат само три месеца в годината, а замърсяването е целогодишно", изтъкна Бонев.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 надарена кака

    32 11 Отговор
    Дреме ми на сатененитепрашки.В моето село всичко е позволено.
  • 2 хахахаха

    106 8 Отговор
    Соросоидните глупости на Фандъчка и ГРОБ-ВсеДС не минаха, ах какъв ужас.
    Време е да отпаднат и еко стикерите.

    Коментиран от #9

  • 3 Ами да

    20 54 Отговор
    идат избори. Дори да се задушаваме, важна е бройката гласове. Ако можеше и хора щяха да убиват само да са на власт.

    Коментиран от #13

  • 4 🚨🚨🚨

    87 9 Отговор
    Днес минах ГРП и пак ми дадоха най-ниска категория защото колата ми е 2003г, а не не смятат газовете.
    Тая кола е по-поддържана от разни издухани БМВ-та и Кайрни дето си връзват накладките с тел.

    Коментиран от #6, #8, #11, #76

  • 5 Баш софиянец

    80 2 Отговор
    Най-умно казваме, че няма да купуваме руски газ. ТЕЦ-оете се приготвят за мазут. Забраняваме отопление на дърва и въглища, забраняваме мръсни коли, но..... се топлив на мазут. Никъде никаква мисъл!
  • 6 Иво

    38 2 Отговор

    До коментар #4 от "🚨🚨🚨":

    Моята е 2006-та и пробиха 4-тата дупка но прегледа реално беше само на спирачките.
  • 7 Гост

    32 3 Отговор
    БОК"луци ниедни
  • 8 пенсионер

    64 3 Отговор

    До коментар #4 от "🚨🚨🚨":

    За какво изобщо мерят, като гледат само годината? Пълна простотия. Трябва единствено да се мери какво хвърля колата на празен ход и на около 2000 оборота. И само на база тези данни да се дава категория.
  • 9 Политик Другар

    62 1 Отговор

    До коментар #2 от "хахахаха":

    Как ще отпадат стикерите ,вие знаетели колко пари прибираме от всички стикери
  • 10 БАН

    68 0 Отговор
    Браво, това е една добра новина! Докато ония във Факултета, Татарли и останалите гета горят каквото им падне, камионите димят наясякъде, че и дъртите автобуси - никакви санкции за сиромасите със старите коли! Освен това доста катализатори и ДПФ-филтри са махнати на "еко" автомобилите, така че общината да направи като вятъра :)

    Коментиран от #88

  • 11 дойче зеле

    53 4 Отговор

    До коментар #4 от "🚨🚨🚨":

    Така е, и моята бензинова малолитражка е по-поддържана и екологична от разни немски TDI-та и турбо BMW-та, ама на тях им дупчат по-висока категория заради годината. Нищо че като карам зад тях виждам с просто око какви сажди хвърлят.

    Коментиран от #15, #36

  • 12 сирене

    25 9 Отговор
    Герб използва прокуратурата в момента да вкара държавата в хаос преди да разпуснат НС.. Предизборен режим!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 4 Отговор
    Някой знае ли как точно се измерват газовете ❓
    Не технологично , а реално ❗
    / Имам предвид коли с един, два и четири изхода на генерацията. Коли с накрайник фи 3см или такива с широк правоъгълник. А тези с клапи ( Акрапович и пр.) /

    Коментиран от #73

  • 15 Случай сега

    6 33 Отговор

    До коментар #11 от "дойче зеле":

    Не карал никога истинска кола.Имам Октавия 2008 1.9tdi купена от нова няма прашинка дим от ауспуха!!! Карай си колата от Горубляне и трай

    Коментиран от #18, #22

  • 16 Правилно че е отпаднало

    60 1 Отговор
    Вдигнете доходите на хората и после им извивайте ръцете! Всичко правим наопаки! Не може да ми вкарвате забраните от държави, където стандарта на живот е в пъти над нашия и нямат проблем да си купуват по нови автомобили! Да го правиш тук на фона, че автопарка е между 15 и 20 годишни автомобили, което и напълно отговаря на доходите на хората, ти да им извиваш ръцете!

    Коментиран от #25

  • 17 нане вутов

    13 5 Отговор
    вехтио дизел форева
  • 18 Фишек

    23 4 Отговор

    До коментар #15 от "Случай сега":

    Те па и ти си купил Шкоде с подръжка на Ауди.

    Коментиран от #86

  • 19 муцунка

    20 4 Отговор
    Столицата се бори с мръсния въздух и ще стане шампионка по борба. Кметицата Фънди ще получи медала.
  • 20 ФенДупков

    44 1 Отговор
    Правилно са гласували......от толкова кръгове, бетер олимпийци станахме. То не бе паркинг зони, зони за автоемисии, зони за отопление......що не се хванат и да идат в зоната на здрача.
  • 21 Филип Ейджи

    23 13 Отговор
    Тези които не са родени в София също да не посещават определените зони!!!

    Коментиран от #24

  • 22 Закона

    12 7 Отговор

    До коментар #15 от "Случай сега":

    Правиш ли разлика между прашинки и дим?
    Изказвате се, без да мислите, а и тия безплатни коментари не са задължителни :)
  • 23 Глас народен

    35 2 Отговор
    За какви забрани и еко измишльотини говорим, след като сме се превърнали в депо за скрап на цяла Европа? На това народа му казва: "На гол тумбак, чифте пищови".
  • 24 Дерак МС

    12 4 Отговор

    До коментар #21 от "Филип Ейджи":

    А тези дето не са родени в БГ да ходят само пеш.
  • 25 БАН

    39 0 Отговор

    До коментар #16 от "Правилно че е отпаднало":

    Пич, дразнещото са двойните стандарти! Индийците горят и замърсяват, строежите вдигат прах и пръскат стиропор навсякъде, ама те са от нашите и някоя Симонка ги пази, а дядката с Астрата има адрес, доход и него ще глобяват! Ясно, че трябва да има норми и закони, АМА ЗА ВСИЧКИ!

    Коментиран от #28

  • 26 Име

    34 3 Отговор
    Браво. Не може българите да бъдат дискриминирани на база кой колко пари има за автомобил. Стига с тия привилегии. Или е забранено на всички, или е позволено на всички. Нарича се справедливост и равнопоставеност.
  • 27 Читател

    34 0 Отговор
    Браво! Радвам се ,че поредното недомислие не се осъществи. С тези рингове,как да закараш,болен от ,,Люлин" до някоя болница,без да те глобят.?
  • 28 Съгласен

    25 0 Отговор

    До коментар #25 от "БАН":

    Но и всичко трябва да е подред, а не от зад на пред! Взимат местата за паркиране, създават проблем, правят зона и налагат санкиции! Е защо не осигуриш места, пък после забранявай! И това е същото! А за двойният стандарт, дето казваш, нямам думи! Накъдето и да се обърнеш и се сблъскваш с него и с абсурдите!

    Коментиран от #32

  • 29 Агата Кристи

    26 2 Отговор
    А ДВУТАКТОВИТЕ КОСАЧКИ и духалки кога ще ги забраните ???
    А камионите на чистотата, дето бълват...
    А камионите зареждащи магазините ???
    Кога ???
    Или те не замърсяват ???
    Аршина ТРЯБВА ДА Е ЕДНАКЪВ ЗА ВСИЧКИ !!!
    А иначе на това му казвам ПОПУЛИЗЪМ !

    Коментиран от #30

  • 30 Волен

    4 16 Отговор

    До коментар #29 от "Агата Кристи":

    Първо - МНОГО ВИКАШ!
    Второ - правиш ли разлика между обема газове, фини частици или боклуци изхвърлени от косачка/духалка/скутер и същото от дизелов камион?
    Трето - МПС замърсяват не само с ауспух, а и с частици от спирачни накладки и от гумите, изхабяващи се при контакт с асфалта... че и с други неща, ама няма и да ме разбереш :)

    Айде, със здраве и да мислим, преди да викаме из нета :)

    Коментиран от #35, #85

  • 31 Деций

    24 2 Отговор
    Автомобилите са ви най малкият проблем.Нарастването на бедността е в основата и природните условия в Софийското поле.Сега като мине и парното на мазут хептен ще стане розово.Града се разрастна прекалено,което е твърде недалновидно.Поне с 1 милион трябва да се разтвори.Пллюеха по комунистите,че изпразнили селата,а след 89 г новите изпразниха градовете.
  • 32 БАН

    17 8 Отговор

    До коментар #28 от "Съгласен":

    Извинявай, ама къде в софийския квартал, в който са бутнали къщите на малката улица и са вдигнали блокове за половин село - Общината да ти осигури място?! Направиха ги тия улички еднопосочни и мислеха, че проблемът е решен, ама не! Аз пък съм против селяндурите, които паркират в градинки и по тротоари с "няма къде"! Като няма - няма и да се изнасят или да свикнат, че на село има, в София не стига нищо за толлкова сган, колкото се изсипа тук :)

    Коментиран от #37, #39

  • 33 анонимен

    30 0 Отговор
    Толкова съм доволен от това решение . Това си беше чиста дискриминация спрямо по - старите по години автомобили . Няма стара кола . Има поддържана и неподдържана кола ....стара риба има ли? Само таксите ни увеличават и висенето за преглед се удължава яко , което изнервя всички ни . Хич не ги е еня кой , колко замърсява . Колите не замърсяват въздуха . Иска се миене поне два пъти седмично на улиците ......Отдъхнах си от простотийте на общинари и текезесари.....

    Коментиран от #43

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Агата Кристи

    14 1 Отговор

    До коментар #30 от "Волен":

    Ходенето пеш произвежда мускули, но "НЯМА ДА МЕ РАЗБЕРЕШ"...
    Приятно пътуване с метрото и усмихнат ден.!
    / в центъра асфалта е в минимални количества. Помниш ли времето когато всяка нощ улиците се МИЕХА, или си надъхан младок ??? /

    Коментиран от #42

  • 36 гого

    12 2 Отговор

    До коментар #11 от "дойче зеле":

    БМВ е кола ?.само електрическо БМВ не гори масло що е баварец все е кошница
  • 37 Ами

    24 0 Отговор

    До коментар #32 от "БАН":

    паркирането на градинките е следствие на грешната политика! По скоро изгодна за някои! Пред нас имаше място за един блок! Построиха два! Взеха от ширината на улиците от трите страни, взеха паркингите пред нас! Сега 4 входа от моят блок, нямат нито едно парко място! Улицата и нея я стесниха! Преди имаше паркирани автомобили, сега не става! И автомобилите се качиха на тротоарите! Остави това, но и от новите блокове като нямат предвидени парко места, автомоблите станаха още повече! И вече е ад! Аз по тези тротоари, съм карал колело като дете, сега пеша не може да минеш! Но не мога да виня хората! Това е следствието на цялата безумица! Ако не се разрешава презастрояването, ако не се одобрява проекти за строеж, който няма предвидени по две места на апартамент, разрешително за строеж, не трябва да се издава! Просто абсурдите са навсякъде! И затова с глоби не се решава този проблем! Хората нямат вина, че някой е взел пари, там да се сложат два блока и да се вземат парко местата!

    Коментиран от #46

  • 38 Да помислим

    23 0 Отговор
    На мен с моята стара кола ми се налага ввднъж седмично да влизам в центъра, което означава да ме лишат от това. Водачи с нови коли, които всеки ден влизат в центъра замърсяват в пъти повече, заради пробега.Да напрегнат мозъка си, да намалят кафенцето и коката и да потърсят справвдливо решение.
  • 39 ФенДупков

    9 0 Отговор

    До коментар #32 от "БАН":

    Ей, хората са ви виновни......Кой отговаря за строителството в града? На каква база се взимат тези решения? Я погледни едни "Манастирски ливади" - пъстро, свежо, ама гето!
    Нужна е сериозна държавна/общинска промяна в политиката спрямо строителството. Големите градове се задушават, поради гъстотата на сградния фонд. Промяна - разширяване на града, петно, строеж, инфраструктура, и чак след това заселване.
    Граждани, ограждани, коне с капаци.

    Коментиран от #47

  • 40 иваило

    14 3 Отговор
    тръгнали за колите да мислят ,улиците по една педя прах няколко ромки с метли от храсти се правят че работят.в моя град не съм видял една кола да мие улица както беше преди демокрацията .,навсякъде фасове хартия и какво ли не .автобуси и камиони димят като за последно да ти пика м на екологията
  • 41 Абе

    10 2 Отговор
    Ейдиоти, не е важно колко е стар автомобилът, а как е поддържан и дали му е махнат катализаторът ! Има 20-30 годишни коли, които замърсяват по-малко от съвременните джипове и ванове, но ако са без катализатор, тогава наистина заслужават такава забрана. За това трябва да се следи на годишните прегледи, и да се отбелязва на етикета !
  • 42 БАН

    6 2 Отговор

    До коментар #35 от "Агата Кристи":

    Сладурке, карам кола, колело, скутер, возя се често с метро и ходя пеша - зависи къде и какво трябва да правя из града - усмихна ме с ходенето пеш, но, да - имам и мускули и гънки в мозъка! На 45+ съм и помня всичко от онова време - но носталгията не помага в случая! Асфалтът е с изтъркан износоустойчив слой, което го усещам и с чисто новите гуми на скутера си, но и за това оправия няма да има, докато си драскаме тук, а площадът е празен :) Желая ти късмет!

    Коментиран от #48

  • 43 Волен

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "анонимен":

    Чудесно разсъждаваш, само простотиЙте ме разочароваха, но това е често срещан проблем, също като кутиЙ, идеЙ и други римски мислители и поети :)
  • 44 Абе

    15 0 Отговор
    И най-вече, както вече са казали някои, да се следи добре за техническото състояние на автобуси, камиони и големи бусове, защото те са, които бълват най-много газове, а не леките коли !
  • 45 А парцалите КП и Лена

    7 1 Отговор
    си хвъркат с нискоемисионен Еърбъс 320 до Солун. И хич не замърсяват.
  • 46 БАН

    6 2 Отговор

    До коментар #37 от "Ами":

    Ето това е смислен и обоснован коментар, за който те поздравявам! Самата истина, освен това, че не виниш паркиращите по тротоари и градинки и го отдаваш на политики... по простата причина, че майката с количка, пешеходецът и детето с колелото, каквото си бил и ти трябва да са там, не на платното, където други като паркриалия върху тротоара - им бибиткат и могат да ги сгазят, ако са със синя лампа и Симона вътре! Паркирали на тротоара, правят място на другите коли, а отнемат тротоара на пешеходците... и го оправдаваш?! Поздрави :)
  • 47 БАН

    4 2 Отговор

    До коментар #39 от "ФенДупков":

    Философе - хората са ми виновни, щото те карат колите и ги паркират където ТЕ решат, ясно? Като си толкова отговорен и имаш позиция, що не я защитиш на площада или да съдиш виновините на Московска 22 или проблемът е, че Ганьо сам решава и е над правилата, после мрънка и псува! Осъзнай се :)

    Коментиран от #57

  • 48 Агата Кристи

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "БАН":

    Разочаровам те!
    Не съм "сладурка"....

    С Л А Д У Р СЪМ !!!

    АГАТА КРИСТИ ми е любимият автор

    Коментиран от #49

  • 49 БАН

    2 2 Отговор

    До коментар #48 от "Агата Кристи":

    Аха, моят любим актьор е математикът Витанов, та затова...

    Коментиран от #51

  • 50 Пешо

    9 0 Отговор
    А ромляните от Фалкотето и Христо Ботев ,те зимата изобщо не замърсяват

    Коментиран от #52

  • 51 Агата Кристи

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "БАН":

    С пожелание за много усмивки и хубав ден !!!

    Всички сме под един знаменател, което не го разбираме и се плюем...
    А "онези от горе" това целят....
  • 52 Волен

    6 0 Отговор

    До коментар #50 от "Пешо":

    Така де, за тях Общината нищо не казва... нито за еко-стикери на каруците, които ръсят дефекацията на коня по платното :)
  • 53 редник

    12 0 Отговор
    Браво, че не са приели това недомислено предложение!
    Дано отпаднат и ПСЕВДО еко стикерите!

    Денонощно над цяла София прелитат ниско стотици огромни самолети, иоито изгарят тонове керосин и създават силен шум, но не се намери някой да предложи преместване на летището - примерно край Доброславци, където имаше военно летище...

    Коментиран от #74

  • 54 Искам и аз да

    4 1 Отговор
    стана премиер на страна като България!!!!Само аз не съм управлявал!Изберете ме,давам по една овца стръвница на всеки избирател!После,ще ви натикам в мечи з...ник!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Много интересно

    6 0 Отговор
    Инвестираха в проекта - камери, стикери, система, а то не било прието… и сега милиони за нещо де няма да се ползва, а инфраструктурата е в плачевно състояние

    Коментиран от #62

  • 57 ФенДупков

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "БАН":

    Благодаря, отвори ми очите, тръгвам. След час на жълтите павета....предполагам ще дойдете, да снимате поне, за ексклузивен репортаж "Индивида срещу системата"
    Не хората, институционалното безхаберие е системно! Те, хората, са като тръстика - накланят се според вятъра.

    Коментиран от #64

  • 58 Аааа

    9 0 Отговор
    Първо спрете бобов дол че бълва змии и гущери Гори каквото намери филтри няма и цемия дим по течението в София а за Дупница да не говорим. И там ли са много колите?
  • 59 Мишел

    13 0 Отговор
    И в малък,и в голям ринг, въздухът не може да е по- чист от въздуха около ринга, където пушат хиляди димящи ауспуси.
    Съществуването на забранени за движение зони, води до заобикаляне и удължаване на маршрутите на превозните средства, а оттам до неминуемо увеличаване на замърсяването общо за района от увеличеното количество на изразходвано гориво , Такъв е и ефектът от налагани ниски скорости в центъра на града.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 ТОШКО ЙОРДАНОВ

    1 0 Отговор
    Идеалът за женска красота през последните 100 години е "ЧИФТ ОЧИ ОСТАНАЛОТО БЪЗ"
  • 62 Волен

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "Много интересно":

    И доставчиците на всичко, което си изброил/а сега си харчат кинтите на морето :)
  • 63 Ацо

    4 0 Отговор
    И без това тази глупава и недомислена наредба щеше лесно да бъде оборвана във съда! Замърсяването не се обвързва със годините на автомобила,затова има ГТП!!!

    Коментиран от #67

  • 64 БАН

    3 0 Отговор

    До коментар #57 от "ФенДупков":

    Ще дойда и ще застана до теб, за да протестираме заедно! И това упражнение го правех в края на 90-те всеки ден след лекции в университета, когато уж имаше истински и многолюдни протести, ама проблемът е, че сега има фейсбук и форум - специално създадени от Биг Брадър, за да поемат яда на хората и той да остава в тях :)
  • 65 Ура

    4 0 Отговор
    Браво! Победа срещу глобализма и соросоизма!
  • 66 Волен

    1 0 Отговор

    До коментар #60 от "Рушляк":

    Бате, да не си объркал дилъра и темите?
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Българин

    2 0 Отговор
    браво,ще мога да си пърпоря с Варбурга на воля в София.

    Коментиран от #70

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Цоко

    2 0 Отговор
    Няма да си сложат главата в торбата и с това решение , защото иде тежка зима и малко ще трябва на хората да пламнат. Измислили са го
  • 72 На дръвника веднага

    2 2 Отговор
    Ей факти я вземете банвайте тез руските тролове тука..скот ритер е говорител в RT
    и във момента се разпространява забранена руска пропаганда..
  • 73 Столевка

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Зависи колко внесеш на прегледа😁
  • 74 Е да де

    3 0 Отговор

    До коментар #53 от "редник":

    И в Доброславци да луднат. Баща ми преди много години доброволно се е изнесъл от София. Прозорлив човек беше, още при първото масово нашествие от Северозапада е разбрал какво следва. Сега пък от къде ли не и още по-зле. Та като отиваш някъде, трябва да си готов да понасяш и негативите. Не били виновни хората. Заробваш се с ипотека, хвърляш маса пари за кафез и не мислиш къде ще паркираш, примерно. Строителство на нови блокове само в периферията, а не до един стар 5 нови.

    Коментиран от #77

  • 75 Улиците

    0 0 Отговор
    Няма по-калпави и некадърни "народни представители ".
  • 76 Ъъъ

    0 8 Отговор

    До коментар #4 от "🚨🚨🚨":

    Реално само ти си мислиш,че 22 годишна може да е поддържана.Та тя е за боклука.И я наричаш кола.Кажи каруца.

    Коментиран от #91

  • 77 Реститут

    1 0 Отговор

    До коментар #74 от "Е да де":

    А Доброславци къде е?Нещо ми отбягва като район.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Гарван Гарванов

    5 0 Отговор
    Що не вземат решение да мият улиците по често, та да не се вдига прахоляка, дето всички го дишаме? Да ограничат изгарянето на отпадъци, дето дава половината от замърсяването на въздуха! Едно време, колите в София бяха десет пъти по малко, а улиците се миеха десет пъти повече! А отоплението на ток беше стотинки!
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Софиянец - Лозенчанин

    4 0 Отговор
    Това беше поредната НАЛУДНИЧАВА идея! Никой не иска да кара стар автомобил. С тези ниски заплати които дават БИЗНЕСМЕНИТЕ, не можем да караме нови коли. Всичко в България е ОБРЕЧЕНО. МНОГО КОМУНИСТИ, МНОГО НЕЩО.
  • 82 Софиянец - Лозенчанин

    5 2 Отговор
    Имаше ИДЕИ за колите на пропан-бутан да има облекчения, но НЕ! ТУК СИ Е КОМУНИЗЪМ!
  • 83 Оставка

    2 1 Отговор
    За Фандъкова
  • 84 5577

    1 0 Отговор
    Ми то топки трябват, които властимащите ги нямат за такива работи европейски. То значи на другаде май гледаме.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 И кое

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Фишек":

    е като поддръжка на Ауди на Октавия 2 1.9 🤣TDI???
  • 87 Едуард Петров-Едо

    2 0 Отговор
    ИЗКЛЮЧИТЕЛНА, СЪДБ ОНОСНА ТЕМА! Акад. М.Ковальчук по нанотехнологии и конвергенция от Курчатовския Институт, с голяма тревога изразява Общото Становище на Световната Екологическа Общност, ЧЕ ТЕХНОСФЕРАТА УНИЩОЖАВА И ПОГЛЪЩА БИОСФЕРАТА! Ако каращите коли не го разберат по Лесния начин, ще се наложи ДА ГО УСЕТЯТ ПО ТРУДНИЯ НАЧИН! Мъдростта превъзхожда всяко знание, всяка прищявка, всяко пристрастяване! Карането на МПС вече е СКАНДАЛНО! ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА ПРЕМИНЕТЕ НА ВЕЛОСИПЕДИ, КАКТО Е В Дания, Норвегия, Швеция, Финландия, Холандия, Белгия, Германия, Южна Корея, Япония и на много други места! Хората се усетиха, А БЪЛГАРИТЕ? Трябва спешно да се изградят хубави Велоалеи навсякъде! Крадливите ни политици се бавят с приемането на СТРОГИ ЕКОЛОГИЧНИ ЗАКОНИ! ЧИИ ИНТЕРЕСИ ЗАЩИТАВАТЕ, КОРУМПЕТА?! ВИЕ СТЕ СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ И НАНАСЯТЕ ОГРОМНИ ЩЕТИ НА НАРОДА! ЩЕ ВИ ГОНИМ ДО ДУПКА! Да се отстъпва, вече няма накъде! АНАДЪН МУ?
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Гого

    2 0 Отговор
    Статията не е обективна, защото се казва "най замърсяващите автомобили" без да е уточнено че това се лепи формално. Кои коли замърсяват се вижда само от протокола от техн.преглед, а не от екостикера. Заради година на регистация приравняват супер замърсяващи и изправни с катализатори автомобили. Наредбата за техн.прегледи е недомислица. Не може годината да е водещо, следва да е реалнотъ техническо състояние !
  • 90 МАН ав ЧО

    1 0 Отговор
    Екостикерите са глупост създадена за пари. Нямат реална връзка с емисиите отделяни от автомобила. Всичко е на документ. Година на производство и според нея пишат еко категорията. А че автомобила би могъл да бъде по ниска или по висока категория няма значение. Колите с газови уредби са значително по екологични от хибридите дори. Но..... никой няма интерес да впише реалната им еко категория.
    Така че лицемерно би било да ср забрани преминаването в центъра на автомобили по критерий възраст. За съжаление отново никой не се интересува от реалното техническо състояние на автомобила.
    Какви патрулки Опел Астра се движат по улиците.....
    :)
  • 91 МАН ав ЧО

    0 0 Отговор

    До коментар #76 от "Ъъъ":

    Във Виена има таксита Мерцедес 123
    Мислиш ли че са каруци?
    В UK също има таксита на 30 години. Дали и там са каруци?
  • 92 МАН ав ЧО

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "Рушляк":

    Спри се бе...
    Имаш нужда от специалист....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове