Last news in Fakti

25 Юли, 2022 13:49 1 280 15

Тодор Галев: Липсва дългосрочна стратегия за енергетиката

  • тодор галев-
  • енергетика-
  • кевр

Изборът на председател на КЕВР е изключително важен

Тодор Галев: Липсва дългосрочна стратегия за енергетиката - 1
Снимка: БГНЕС

"Липсва дългосрочната стратегия, която да се следва в енергетиката. За съжаление и това правителство не успя да наложи на себе си и на мнозинството подобна дългосрочна визия". Това каза в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Тодор Галев, експерт от Центъра за изследване на демокрацията:

"Големият проблем е, че дългосрочните проблеми (като договорът за газа с друг доставчик, както проблема с натрупване на дългове на топлофикациите и другите държавни институции към "Булгаргаз“, макар и да са много по-малки техните дългове) не се решават систематично и когато се случи такава микрокриза като липса на председател на КЕВР поради някаква причина, това се използва и като политически аргумент за една или друга цел, в случая за задържане на мандата".

"Изборът на председател на КЕВР е изключително важен, но вече има гласове на експерти, които споделиха публично своето мнение, че може да се стигне до процедура за избор на временно управляващ длъжността от останалите членове на КЕВР, нещо, което не е правено до момента, но не пречи да бъде направено, тоест темата за енергетиката и за газа в момента е изключително важна, но да не забравяме и нещо друго, че точно БСП е политическата сила, която попречи на ясното определяне на позицията на България спрямо войната в Украйна и спрямо Русия и сега да се използва темата за газа от същата политическа партия изглежда малко противоречиво в техните позиции, добави експертът от Центъра за изследване на демокрацията:

"Въпреки всички усилия на сегашното правителство и на парламентарното мнозинство, докато го имаше, в някаква форма за решаване на проблема с газа, няма публична информация да е имало стъпки към преговори за нов дългосрочен договор с друг доставчик, а се решаваше всичко на парче. Сключваха се договори месец за месец, вследствие на което както всички запознати знаят, че в момента отново купуваме руски газ, но през други доставчици, а не през "Газпром“.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 0 Отговор
    Какво точно зависи от тази НЕзависима комисия ❓
    А може би тя затова е НЕзависима❗
  • 2 За нищо нямаме

    7 0 Отговор
    дългосрочна стратегия. ББ казваше големите началници горе каквото решат ние изпълняваме...

    Коментиран от #4

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор
    Всъщност тя е като смокинов лист , зад който прозира властта , която определя цените !
    Или като гръмоотвод, който да отвежда народното недоволство в друга посока ‼️
  • 4 С други думи

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "За нищо нямаме":

    Накъдето ни отвее вятърът.
  • 5 Енергийната стратегия

    9 1 Отговор
    беше много добре замислена в миналото от професионалисти енергетици. Когато се намесиха икономистите и особено политиците стана мазало. Какви бяха основните идеи: основни мощности - АЕЦ и ТЕЦ на местни въглища, отказ от ТЕЦ на природен газ, ПАВЕЦ за излишната нощна енергия от АЕЦ, Уникални ВЕЦ на яз. Белмекен, каскадата Белмекен-Сестримо.
  • 6 нико

    5 0 Отговор
    Сетила се Мара да се ПОБАРА по ......... . И все пак е разбрал ЧЕ след бай ТОШО няма НИЩО , камо ли в енергетиката .
  • 7 От плажа

    5 3 Отговор
    Основното нещо в стратегията - късаме с руснаците!
  • 8 Гост

    3 0 Отговор
    Защо бе?!! Тия дето ни обират през енергетиката си имат дългосрочна и желязна стратегия...
  • 9 Бгг

    1 0 Отговор
    Е най обичам като някой от неправителствени организации се изкаже на за нещо дето е обществена тайна. Та значи въпросния господин на хранилка на чужди разузнавания мислил, мислил, усвоява много пари и накрая се изходи по някой въпрос, дето и бай Иван от кръчмата го знае без да е такъв продажен експерт.
  • 10 Некой си

    5 0 Отговор
    Да беше само в енергетиката!
    Последните 20 години НИТО ЕДНО правителство не е имало дългосрочна стратегия за каквото и да е.
    Единствените приоритети на управляващите са бързо и в максимален размер лично забогатяване и, съответно, закупуване на недвижима собственост.
    Или, с други думи, да си купят по няколко апартамента и една-две вили на Егейско море.
    Низши духом!
    Ама си ги заслужаваме!
  • 11 Айде

    3 1 Отговор
    А бе, Галев, за какво изобщо има стратегия в България!? Стига глупости, най-после! Наложителна е пълна смяна на политическата система! И след това - изграждане на държавата наново, от нулата!
  • 12 ТаУмВзе

    0 0 Отговор
    Кое не е Липса? Само КражБалък и после, кво стана!
  • 13 Айдеее

    1 1 Отговор
    още един "енергиен експерт".
  • 14 нормално

    2 0 Отговор
    ПП нямат собствена мисъл, те изпълняват нарежданията на Вашингтон всичките ив васари да се дървят на руснаците. За тях не беше важно от къде и на каква цена ще купуваме, важното беше са не е от Газпром. С тока е същото - нямат за цел да осигурят на промишлеността евтин ток за да имаме някакво конкурентно предимство, важното е да продържат зелената измама.
  • 15 40% инфлация

    2 0 Отговор
    Цяла Европа дава евро в руската сметка и те се конвертират в рубли, само в българските некадърни политици, ни държат с 40% инфлация от скъпите горива.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове