Last news in Fakti

24 Юни, 2013 08:13 1 193 0

Всеки втори с двойка на изпита по български

  • български-
  • изпит-
  • череши-
  • полиция

Преглед на печата

Търговец убит от любовника на жена си, тормозел я, пише в. „24 часа“

Край, свърши се, свободна си вече - изрича със задъхан глас 41-годишният автомонтьор Георги Георгиев по телефона в 22.25 ч. на 12 април 2012 г. От другата страна на слушалката е 37-годишната Галина Бицова, домакиня, съпруга на заможния търговец на коли Драгомир Бицов и хазяйка на Георгиев. Разговорът е само 25 секунди. Те обаче са достатъчни Галина да се досети, че мъжът  е мъртъв. 4 минути по-късно жената, която е на гости на родителите си в карловското село Домлян, звъни пак на Георги. Тогава той  признава, че е убил съпруга. Драгомир е застрелян с 3 куршума. Името му не е безизвестно на полицията. Според публикации в медиите през 2010 г. търговецът е заподозрян като мозък на групата на Лихварите, но до обвинение не се стига. Той е с чисто криминално минало.

Европа тласка Борисов и Станишев към сдобряване, коментира в. „Сега“

Изострената политическа криза в България очевидно вече предизвиква сериозна тревога в брюкселските политици и ги принуждава да подтикват враговете БСП и ГЕРБ да нормализират отношенията си. Знак за това дадоха идейните съратници на лидера на българската левица Сергей Станишев на състоялия се в София Съвет на Партията на европейските социалисти. Освен че очаквано похвалиха Станишев за държавническото му поведение и демонстрираха подкрепа за правителството на Орешарски, евросоциалистите намекнаха, че е време двете водещи партии в България да изоставят конфронтацията и да потърсят някаква форма на сътрудничество. Ханес Свобода посочи, че ГЕРБ трябва да се върнат в парламента и да се превърнат в нормална политическа опозиция.

Черешова война в Кюстендил, съобщава в. „Труд“

Изкупната цена на черешите - 70 ст./кг, доведе до взрив от недоволство в Кюстендилско през последните дни. В село Таваличево са готови да обявят гражданско неподчинение, замислят блокада на международния път ГКПП-Кюстендил-София. Там насред мегдана разярени хора демонстративно сгазиха щайги с червения плод. "Това е престъпление - тази череша да е за жълти стотинки. Ще ги хвърлим в дерето. Докога ще ни ограбват", разбунени са по кюстендилските села. Прочутите кюстендилски череши се изкупуват на безценица от трима италианци и изкупвач от Пловдив. Те налагат хегемония в черешовия бранш в Кюстендилско. Така е от десетилетие, че и повече. Помагат им общинските и регионалните ръководители. В Кюстендилско черешовата реколта в по-добри години, каквато е сегашната, стига и до 10 хиляди тона.

Таксито убиец било фалшиво, разкрива в. „Стандарт“

Шофьорът загина, след като таксито буквално се усука около стълб малко след хотел "Плиска", а двамата пътници - англичани, се борят за живота си във ВМА. Катастрофиралата таксиметрова кола е менте, наричана на жаргон "копърка", и вози над обичайните за столицата тарифи. Шофьорът на таксито е останал затиснат в Dacia-та, двамата клиенти обаче изхвърчали от колата в локалното при удара. Единият от тях е със счупени крайници, а половината крак на другия е отрязан под коляното. Според експертите е възможно шофьорът да е получил инфаркт или инсулт, но засега все още не са известни резултатите от аутопсията на мъжа. Двамата британци са взели таксито от "Интерекспо" и планирали да отидат в центъра на града, уточниха полицаите.

Всеки втори с двойка на изпита по български, алармира в. „Монитор“

Почти половината от кандидат-студентите са изкарали двойка на изпита по български език и литература в Алма матер. От общо 1192 явили се 564 младежи имат слаба оценка.„Криза за ценностите” по поемата „Септември” на Гео Милев беше темата, която се падна на абитуриентите. Другият вариант за тях беше да направят съпоставка между два цитата. Първият бе на Иван Вазов от „Опълченците на Шипка” - „...И днес йощ Балканът, щом буря зафаща, спомня тоз ден бурен, шуми и препраща славата му дивна като някой ек...”, а вторият цитат бе от стихотворението „Песента на човека” на Яворов: “...И може би в заключена тъмница от своя зов аз слушам ек.” Нито един от кандидат-студентите не е изкарал пълна шестица, а отличните оценки между 5,50 и 5,99 са едва 25. Сред кандидатите, явили се на изпита, преобладават тройкаджиите.

Интелектуалците у нас се пропиха, констатира в. „Новинар“

Тревожна тенденция на алкохолизиране на интелектуалците у нас регистрира статистиката. Сред най-честите посетители на столичния отрезвител през първата половина на годината са били учители, творци и дори политици. На фона на безработицата и ниските доходи все повече българи посягат към чашката в опит да избягат от проблемите си, показват данните от заведението за изтрезняване. Отчетен е ръст на броя на попадналите там с 8% през втората половина на 2012 г. и първата на 2013 г. в сравнение с година назад от посочения период. Най-често в специализираното заведение попадат хора от 25 до 55 години. Има обаче и постоянни посетители на по 70–80 години, които са с шеметно досие в картотеката на полицейската структура.

Нападнаха ЛГБТ на протеста, информира в. „Преса“

Мирно протестиращи граждани, представители на ЛГБТ групата (бореща се за равнопоставеност на хората с различна от хетеросексуалната ориентация в обществото) са били нападнати по време на съботния протест в столицата, а полицията не им е оказала подкрепа. От ЛГБТ и организационният комитет на "София Прайд 2013" съобщиха за инцидента и разказват в подробности случката, при която участие взела и председателката на Сдружението на футболните привърженици в България Елена Ваташка. Полицаи заговарят ЛГБТ групата и искат тя да напусне протеста, защото "дразни някои хора" с посланията си. Групата отказва и в резултат полицаите правят проверка на документите на няколко души от групата, отказвайки да обяснят причината.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове