Last news in Fakti

4 Август, 2022 09:40 2 130 20

Шефът на "Булгаргаз": Купуването на газ на по-високи цени е станало през месец май и в следващите месеци

  • иван топчийски-
  • цени-
  • доставки-
  • газ

Топчийски се надява цената на газа за септември да бъде малко по-ниска, тъй като се забелязва успокоение през последната седмица

Шефът на "Булгаргаз": Купуването на газ на по-високи цени е станало през месец май и в следващите месеци - 1

Купуването на руски газ от "Булгаргаз" през търговци на газ на по-високи цени се е случило през месец май и в следващите месеци след прекратяването на доставките от "Газпром". Това потвърди в студиото на БНТ председателят на Съвета на директорите на „Булгаргаз“ Иван Топчийски.

Той подчерта, че е удачно да се използва правилната формулировка - търговци на газ, а не посредници. Търговците на газ са компании, които оперират на пазара и това е тяхната дейност - да купуват газ, било от Русия, било втечнен газ и да го продават. "Булгаргаз" са заменили липсващите количества.

"Ситуацията беше такава - от днес за утре се прекратиха доставките и когато замениш доставки по дългосрочен договор с по-изгодни условия с такива с цени на текущи пазари, цената е по-висока. Това е кризисна ситуация, с която трябваше да се справим", каза той.

Топчийски се надява цената на газа за септември да бъде малко по-ниска, тъй като се забелязва успокоение през последната седмица. "За съжаление тенденцията няма да е в трайно намаление, тепърва ще има недостиг с идването на отоплителния сезон", каза той.

"Оттук насетне трудно би бил решен проблемът с газовите доставки. Единственото, което трябва да се прави, е да се управлява правилно и балансирано в следващите година-две, тъй като това са обстоятелства, които не зависят от България, процеси, които ще отнемат време", смята шефът на "Булгаргаз.

Топчийски потвърди, че за азерския газ не се плаща на договорена цена, тъй като не е финализиран интерконекторът с Гърция. Това ще стане след пускането на експлоатация на връзката през октомври. В момента част от количествата са на договорна цена, част са на близка до пазарната.

Важно е да се каже, че азерският газ, който плащаме не по договорна цена, е допълнителен, каза той.

За 7-те танкера с втечнен газ каза, че офертата е приета под условие и крайната дата за финализиране на договора е 19 август. Не смята, че цената на американските компании е изгодна - тя е близка до пазарни цени.

"За нас приоритет номер 1 е наличието на газ, цената наистина е важна, но остава на второстепенен план", каза Топчийски.

Той отрече "Булгаргаз" да е на загуба, а напротив - за последния отчетен период е на оперативна печалба от 6.5 млн.

"Тези 500 млн, които бяха визирани като загуби, няма такива суми. Факт е, че все още имаме проблем със събираемостта. Ликвидността на дружеството е под въпрос. Основният длъжник е "Топлофикация- София" и се опитваме да съберем по-голяма част от вземанията, за да имаме оборотни средства", каза Топчийски.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киртак Мангасарянов

    24 4 Отговор
    Не ме търсете вече зает съм с парапета само.
  • 2 ТаУмВзе

    21 6 Отговор
    След мутропитека, киренцето и компания ни Дозакопаха. И Господ да слезе на територията няма да се оправи. Аре са Зимна Приключвация и тва е.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 За Българите

    24 3 Отговор
    Всеки се оправдава все другия е виновен. Всички знаят да дават акъл когато не управляват а като дойдат на влас все не знаят какво да правят
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 123

    32 2 Отговор
    Значи щом го купим през посредници и руският газ автоматично става демократичен. Ако го купим директно от газпром е диктаторски и нехуманен. Или важното е комисионните да вървят.
  • 7 Браво !

    26 5 Отговор
    Абе топчо, каква е разликата между посредник и търговец на газ? Абе ти имаш ли връзка между главния мозък и централния мозък? Мале, от този чакаме да ни снабдява с газ на изгодни цени?!? Уволнете го веднага!
  • 8 Коки

    15 5 Отговор
    Бря голЕма новина. Ми то срока даден от ГАЗПРОМ изтече на 28.04 22 г и след него настана време за далавери
  • 9 ха ха

    20 2 Отговор
    Нямало посредници , имало Търговци.Че кой Търговец продава на ЗАГУБА БЕ господине.Купувате от избрания от вас ТЪРГОВЕЦ демек посредник.Ние да не сме балами.
  • 10 Машала

    16 7 Отговор
    В крайна сметка се оказва, че софиянци не си плащат сметките а реват за парното си! Ами да вземат тая зима да им спрат парното и да видят как живеят хората без парно! Прибираш се от работа, пускаш климатика за 30 минути докато хапнеш и по юргана. И в къши си ходиш както си облечен и на вън! Това е положението! Европа каза да се пести газ - ами скъпи столичани, вземете и пестете! Ние от провинцията си стоим на студено още от татовото ви време!

    Коментиран от #16

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Лудница

    9 2 Отговор
    И ти си предател на дребно като тези които са те назначили.господ гледа бави но не забравя.
  • 13 Перо

    6 4 Отговор
    При Киро-тъпиро няма пазарни принципи,а чиста кражба,чрез посредници /“търговци на газ”/ и слотове! Нужно е да се направи оценка на щетите и пропуснатите ползи от държавата и да се сезира прокуратурата! При новия търг,трябва да се търси и по-изгодно прекупуване на слотове,от колкото мошеническия посредник,имащ блокирани места и чакащ Булгаргаз да ги прекупи от него!
  • 14 Бау бау

    6 2 Отговор
    Не съм директор, метач съм и замитам... А вие нищо не разбирате, само си плащайте нашите сметки...
  • 15 Василев

    4 3 Отговор
    Този е от герберастките калинки. Откраднатото носи в Зайчарника.
  • 16 Да де

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Машала":

    Ама се къпете сутрин и вечер, нали? И сте редовно доволни, нали?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 васил

    1 9 Отговор
    аман от руснаци
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 сирене

    6 0 Отговор
    и квооо, бате Киро и енергийното министърче на ИТН мноу ли са хитри? Подават ти хубавата част информация, никога цялата. После разбира се ние всичко сме си напрвили както трябва.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове