Last news in Fakti

7 Август, 2022 07:56 3 279 58

Венцислав Топузов: Хаос и разруха са силни думи

  • венцислав топузов-
  • енергиен експерт-
  • газ

Като цяло ние сме в едно от най-благоприятните положения в ЕС, защото консумираме малко газ, заяви енергийният експерт

Венцислав Топузов: Хаос и разруха са силни думи - 1
Снимка: Евронюз България

„Аз чух, че ще се обявява търг за втечнен природен газ, което не е завой към „Газпром“. Това като политика е единственото дългосрочно решение за диверсификация от „Газпром“.“ Това каза в ефира на Euronews Bulgaria енергийният експерт Венцислав Топузов относно газовата криза.

Ето какво още сподели той:

В момента, в който успеем да резервираме капацитети на „Ревитуса“ и „Александруполис“ е готов, това ни е дългосрочния вариант да си избираме доставчик на търг между САЩ, Катар, Саудитска Арабия, Мароко, Индонезия – който произвежда втечнен природен газ в света. В момента Щатите са източника на възможно най-евтин газ – през последните седмици цената му е около 4 пъти по-ниска, отколкото на TTF в Европа. И когато могат да изнасят, се очаква цената на TTF да падне, а тяхната вътрешна цена да се вдигне.

Хаос и разруха са силни думи, а като цяло ние сме в едно от най-благоприятните положения в ЕС, просто защото консумираме малко газ. Със сигурност зимата няма да е лесна, но всяко дългосрочно решение минава през инфраструктурни промени.

Американският газ по-евтин ли е от този на „Газпром“? Последният е на 70-80% индексиран по цените на холандския хъб TTF. Тази цена всеки ден се мени. Азерският газ е с различна ценова логика и по-голяма фиксирана част – той от ден за ден може да е 4 пъти по-евтин или по-скъп. Въпросът е дали дългосрочно България като държава иска да поеме риск и да индексира спрямо ценовите нива на хъбовете или иска да си фиксира цената и да знае, че има сигурно ценообразуване, с риск в един момент да плаща повече, защото се е оказало, че газът на TTF поевтинява. А газът на TTF в момента е скъп и ще си остане скъп, защото потоците към Европа са силно намалели и има много повече търсене, отколкото предлагане.

За мен изборът е между дискомфорт, защото реално най-големите консуматори на газ в България, са топлофикациите. Дискомфорт буквално означава студени апартаменти, ако няма достатъчно газ за топлофикациите, което е доста вероятно да се случи. Въпросът е доколко служебното правителство ще избере да облекчи моментен дискомфорт или ще реши да приеме едно „извиване на ръце“ от „Газпром“.

През последните два месеца газът от „Газпром“ достига до 40% от договорените газови доставки. Има планирани спирания на „Северен поток 1“. За мен това е ненадежден партньор. Един завой евентуално би облекчил моментен дискомфорт, защото ако зимата е тежка, и битови потребители, и бизнеси ще имат проблеми.

Трябва да се мисли дългосрочно. Най-големият проблем е в Германия и те максимално бързо започнаха да си строят терминали, включително плаващи. Това е дългосрочното решение, което прави газовия пазар глобален. Когато си на тръба, имаш един източник и един консуматор, нямаш алтернативни пътища. Ако имаш втечнен газ, някой кораб някъде по света, може да завие и да дойде в Гърция да разтовари газ за България.

Цените спрямо миналата година се поддържат високи – това са базови икономически фактори на търсене и предлагане. Търсенето не е намаляло, а предлагането е много по-малко. Така че дали точно 60% - при всички случаи трябва да е много скока на газа, освен ако не се субсидира през данъци, но тогава вместо да го платят само тези, които потребяват, ще го платят всички. А „Топлофикация“ – София е най-големият длъжник на „Булгаргаз“. Ако не може да си изплати задълженията, по веригата става изключително голяма драма.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    30 34 Отговор
    Целта на служебното правителства на Радев и да създаде в българското общество усещане за хаос, разруха и предстоящ Апокалипсис през зимата. За да може да клекне пред Москва, да целуне руският ботуш и да сключи дългосрочен договор с Газпром.

    Коментиран от #5, #12, #15, #43

  • 2 Ванга казала, че

    27 37 Отговор
    Русия винаги ни е помагала и ще ни помага. Е, те, колко ни помага. Първо на България спря газа. Митове и легенди за разни гледачки и баячки.

    Коментиран от #45

  • 3 Пешо

    21 11 Отговор
    Абе завой завой , ама завой на 360 градуса си е направо път към Москва

    Коментиран от #7

  • 4 Още един

    33 15 Отговор
    продал се екперт, експертизата му е едно недоносче, тоя да му спрете парното и да се топли с европейските демократични ценности
  • 5 Гобхйлбгкбхдфблшп

    27 16 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Скъпа в Стокхолм ти е мястото ще е най големия прайд ,отивай и не се връщай хем ще хванеш маймйнка шарка хем ще има с кой да си говориш против Русия до като сядаш на някое шише

    Коментиран от #17, #31

  • 6 Голем смех

    19 20 Отговор
    Завой към мусква със сигурност гарантира среща айсберг. И от там - на дъното...

    Коментиран от #9

  • 7 Морски

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пешо":

    Пешо при 360° се връщаш във първоначалното си полужение

    Коментиран от #10, #11, #13

  • 8 Радио ZанZибар

    31 7 Отговор
    Втечнен мозък с желязна логика:
    Ние сме добре, защото ползваме малко газ.
    А като нямаме хич, ще сме най-добре.
    Редакторите, само с Дойче веле и Евронюз не става. Трябва и малко акъл. И морал.
  • 9 Пешо

    13 5 Отговор

    До коментар #6 от "Голем смех":

    Бате Бойко е най нежния Супермен.Той вместо карате удари подарява кученца и така възпира (временно) разбира се злодея....Нали в това е далаверата Той , злодея пак да дойде.
  • 10 Айде и ти сега

    12 4 Отговор

    До коментар #7 от "Морски":

    Той отде да знае - въпроса е да се драска нещо
  • 11 Пешо

    19 2 Отговор

    До коментар #7 от "Морски":

    Тъй де.Все тая.Бойко Борисоф се завъртял и от комунист станал пак комунист.Е ....за няколко кюлчета повече
  • 12 Радев

    18 11 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    не създава нищо, а само констатира създаденото от мафиотският проект ПП, продаващ България на САЩ!

    Коментиран от #14, #24

  • 13 Пешо

    9 4 Отговор

    До коментар #7 от "Морски":

    Едно време в казармата се шегувахме по военно му......Кръгом и пак кръгом" може да е тъпо ,ама нали си е военно кво да е.Не взирам новия Политкомисар, пардон министър председател на България.Просто случайно съвпадение.
  • 14 Българин

    11 9 Отговор

    До коментар #12 от "Радев":

    Кой създаде Кирчовците и ПП бе приятелю? Ще изкараш руската марионетка Радев и агент на САЩ!

    Коментиран от #16

  • 15 Фърчило

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    При цялото ми нехресване на Фатмака, аз не съм чул да искат дългосрочен договор

    Коментиран от #27

  • 16 Е как кой

    16 8 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Прокопиев, кръга капитал и САЩ създадоха кирчо и компания!

    Коментиран от #18, #23

  • 17 Само питам

    12 13 Отговор

    До коментар #5 от "Гобхйлбгкбхдфблшп":

    Сигурно си голям мачо! Но само пред клавиатурата, каквито сте всички русороби!

    Коментиран от #21

  • 18 Бойкикев съм

    16 2 Отговор

    До коментар #16 от "Е как кой":

    Не забравяйте Кичо е един от учредители на ДБ

    Коментиран от #25

  • 19 Пешо

    7 4 Отговор
    Имаше един такъв супер герой,,Петното".Абе Бойко Борисоф все повече ми заприличва на ,,петното.Едно време се караха с Доган.После , едно сближаване Сега с Радев същото.
  • 20 Урюрвкос

    1 6 Отговор
    Когато си на тръба може да имаш няколко доставчици и дори чрез санкции да спреш "единствения" който я е построил.
  • 21 С топки

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Само питам":

    Въпроса е не е дали е голям и ли малък. Въпроса е да си "мачо" или "пичо" а не нещо средно или около тях

    Коментиран от #26

  • 22 един

    12 14 Отговор
    Не било завой към Газпром,айде бе,и тоя ще на прави на идиоти!Има подписано рамково споразумение с обвързващи ангажименти,и ние сега на ново ще обяваваме търг!И както четох някъде,"Шиниър" няма да се яви на търга,защото има споразумение преди това /с график/!Целта отново е,"Газпром" да спечели,и да кажат,ето на имаше търг!Затова протести до дупка,и изгонване на комунистите от властта!

    Коментиран от #36

  • 23 Българин

    13 3 Отговор

    До коментар #16 от "Е как кой":

    Хайде сега Прокопиев! Кой ги назначи в служебният кабинет на Радев? Кой създаде легендата, че са супер успешни! Кой в нарушение на конституцията назначи човек с двойна гражданство за министър? Кой защитаваше Кирчо? Не беше ли лицето Румен Георгиев Радев?

    Коментиран от #30

  • 24 А не е верно как

    5 4 Отговор

    До коментар #12 от "Радев":

    не създава нищо? Създаде няколко продажни партии, създаде инфлация, липса на газ, създаде омраза и разедини хората... много работи създаде фигуранта, и всичките против България!

    Коментиран от #34

  • 25 Разлика

    12 6 Отговор

    До коментар #18 от "Бойкикев съм":

    между ДБ и ПП няма! И двете партии са проекти на мафията! И двете партии са от котилото на прокопиев и САЩ! И двете партии си служат с вменяване на лъжи, манипулации и пропаганда, за да овладяват страната и да я продават заради чужди интереси!
  • 26 Само питам

    9 7 Отговор

    До коментар #21 от "С топки":

    Проруските подлоги никога не може да бъдат нито мачо, нито пичо. Защото подлагата винаги е подлога!
  • 27 Българин

    2 3 Отговор

    До коментар #15 от "Фърчило":

    Прави го през служебния кабинет бе приятелю. Ако не го виждаш или си голям наемник или просто си тролиш.

    Коментиран от #28

  • 28 Фърчило

    7 6 Отговор

    До коментар #27 от "Българин":

    Служебния го "харесвам" толкова колкото и зеления чорап, но освен за някакъв търг не сме чули да се говори за дългосрочен договор а и едва ли имат време да подпиашат такъв. Ако пък се осмелят ще стане още по-весело - тогава улицата ще довърши започнатото от Каскетски и ще иззхвърли ненужния нишоправец от Дондука 2 :)
  • 29 КОНЕКТОРА С ГЪРЦИЯ...ШАМАР ЗА БСП

    6 8 Отговор
    И бием. шут на Газпром.
  • 30 Да прокопиев

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    Дали ти харесва или не, няма никакво значение! От партиите срещу ГЕРБ и ДПС, бяха предложени министри на Радев! От ДБ бяха повечето! А създаването на легендата, е част от граденето на образа на кирчо! Сега е прекрасно видно как се случи! За 15 дена от сутрин до вечер по медиите, с "грандиозните" уж разкрития в ББР! Един кьорфишек! А дали е противоконституционно, бърка единствено кирчо! На Радев му е представена декларация от кирчо! Тези опорки са по детски глупави! Напънете се за нещо ново, за да си продадете бъдещето и страната!
  • 31 Майна

    5 5 Отговор

    До коментар #5 от "Гобхйлбгкбхдфблшп":

    На парада бъка от руснаци .

    Коментиран от #46

  • 32 КОЙТО ПЛАЩА, ТОЙ ПОРЪЧВА МУЗИКАТА

    5 7 Отговор
    Имаме евраци....газта сама ще дойде при нас
  • 33 ГЕРБ

    13 6 Отговор
    Тези измамници за 7 месеца съсипаха държавата .Трябва даа бъдат разтреляни НЕОТЛОЖНО
  • 34 Абе много глупави опорки

    5 7 Отговор

    До коментар #24 от "А не е верно как":

    Айде дай нещо по сериозно! Детски простотии са несериозни за коментиране! Само факта, че всички задкулисни партии, в лицето на ПП, ДБ, ГЕРБ, ДПС, БСП и ВЪЗРАЖДАНЕ са срещу Радев, е достатъчно красноречив!

    Коментиран от #35

  • 35 Какви задкулисни партии бе, мунчо?

    8 5 Отговор

    До коментар #34 от "Абе много глупави опорки":

    Това са публични парламентарни партии. Виж, има задкулисни играчи. Като един Решетников, например.

    Коментиран от #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Е как какви

    6 4 Отговор

    До коментар #35 от "Какви задкулисни партии бе, мунчо?":

    Написал съм ги! Чети! дали ти харесва или не, не променя нищо! А гербавите опорки за решетници и други детски глупости, ги разправяй в училище като почнеш!
  • 38 Васил

    5 8 Отговор
    Всички страни се отказват от газпром видиш ли България иска да се върне към нея абе тъпи листееееееееее газта е на същата цена като на останалите доставчици да не би да си мислите че Рашиста ще ви я дава без пари. Евтина газ това е гнусната пропаганда на Герб и Радева за овцете.

    Коментиран от #58

  • 39 Гошо

    9 3 Отговор
    "Ако имаш втечнен газ, някой кораб някъде по света, може да завие и да дойде в Гърция да разтовари газ за България."
    Не знам как точно си ги представя тия работи тоя "газов експерт" ама сигурно си мисли че то газта си стои по корабите и капитаните като чуят че на някой му трябва газ о хоп аре на там
  • 40 оня

    9 6 Отговор
    Хайде още един експерт на хранилка при сорос ни обяснява как американския газ е 4-5 пъти по евтин ама по офертата излиза че е по скъп та не знам на кого да вярвам на очите си или на соросоидите
  • 41 Минувач

    9 4 Отговор
    Германия обявиха, че им трябва почти десетилетие, за да се откъснели на 100% от Газпром. Това и при техните количества не става днес за утре. Второ - да кажем, че из цяла Европа се построят терминали и може да се доставя навсякъде втечнена газ. Въпросът е дали, всички онези други производители на газ ще имат физическия капацитет да добиват толкова газ, колко стотици кораби постоянно ще трябва да товарят, пътуват и разтоварват. Ще има ли физическа възможност за това и за всички страни, тези терминали, какъв капацитет ще имат? Когато се получи такова търсене на тази газ, цената и колко ще се качи при такова търсене? Накрая ще окаже, че тази газ ще стане по-скъпа, а Газпром продава по-евтино на Китай, на Индия, на Пакистан, по-евтина тръбна газ. Всичко е пазар, всяка цена се определя от търсенето и НИКОЙ не може да гарантира, че другата газ няма да се окаже по-скъпа в един момент. Затова трябва диферсификация и, ако някой иска да извива ръцете на Русия за газа и петрола, то това трябва да е чисто пазарно и без да ги режеш, като доставчик. Руснаците не пасат трева, те много добре занят реалностите на газовия пазар, може или не може доставки, цени и т.н.. и според зора на купувача му предлагат газ или петрол на определени цени.
  • 42 Значи

    6 5 Отговор
    Според тоя експерт е добре ,че консумираме малко..Ами направо да затворим всички производства ползващи газ за да цъфне и върже България!!! А бе как въобще публикувате такива мнения!!!
  • 43 Олег

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    От твоята зурла в ушите на оня, дето набожните наричат бог, а нормално мислещите знаят, че не съществува.
  • 44 м,СЦД

    6 7 Отговор
    Русия обяви Бг за неприятелска страна, а служ. кабинет ще сключва договор с Газпром. Такова робско поведение няма никъде по света.

    Коментиран от #47

  • 45 м,СЦД

    6 6 Отговор

    До коментар #2 от "Ванга казала, че":

    Русия ви е "помагала", ама после сте си плащали скъпо и прескъпо за услугата. И накрая ви е съсипвала. Това не е помощ.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Минувач

    10 5 Отговор

    До коментар #44 от "м,СЦД":

    Има едно понятие - причино-следствени връзки. Защо Русия ни обяви за неприятелска страна? Кой първи започна конфронтацията между двете държави? Кой първи подкрепи всички санкции срещу другия? А тук марионетните ни политици не спряха да повтарят и, че Газпром едностранно спрели газа за нас и нарушили договора, ЕДНОСТРАННО, видиш ли :-) Значи България първа подкрепя и въвежда санкции, подкрепя изключването на Русия от СУИФТ, подкрепя замразяването на руските валутни сметки, а посли се сърди, че Русия иска да има превалутиране. Еми, как Русия ако ни подава газ ще си вземе парите, след като ние ще плащаме в долари, а те веднага ще се замразяват. Или си мислиш, че руснаците ще подават газ ей-така и няма да си получат парите, които дори могат не само да се замразят, ами и да се конфискуват незаконно от ЕС. Ти се радвай, че не са казали все още, че ще спират и ядреното ни гориво - ново и отработено, ремонтите на реакторите и стоп на петрола. Те могат да си го позволят, ние сме много малък клиент, но последиците за нас ще са убийствени. Ако Русия иска, може да ни унищожи икономически за няколко месеца - режим на тока, опашки по бензиностанциите и липса на горива, а те и на безбожни цени, от там и инфлация над 100%, стотици затволи бизнеси, безработица и т.н. И никакъв ЕС не може да ни спаси, защото всичко ни е обвързано с руската енергия и това не може да се промени за 2 месеца.

    Коментиран от #48, #49

  • 48 Поздравления за коментара

    4 2 Отговор

    До коментар #47 от "Минувач":

    Рядко се прочита стойностен коментар, градящ се на факти и истини! Пълно е с пропаганда и лъжи!

    Коментиран от #50

  • 49 м,СЦД

    5 6 Отговор

    До коментар #47 от "Минувач":

    Няма нужда да се обясняваш с километрични постове. И да пишеш "Похвално слово" в защита и възхвала на Русия. Която винаги е стъпквала Бг по всевъзможни начини, защото Бг ѝ го е позволявала поради робския си манталитет.

    Коментиран от #52

  • 50 м,СЦД

    5 6 Отговор

    До коментар #48 от "Поздравления за коментара":

    Пропагандата и лъжите са средство на русофилите предимно.

    Коментиран от #51, #54

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Така ли

    5 4 Отговор

    До коментар #49 от "м,СЦД":

    А що америка за България плаща за такава? А кирчовци ивановци и другата продажна смет? А прокопиевите медии, а останалите медии на хранилка на америка за България? А всякаква сво-лач на хранилка от анализатори, вменяващи лъжи, манипулации и пропаганда! Въобще като пишеш тези глупости, какво очакваш? Някой отсреща да каже беее! Е има и такива дето блеят пред парламент и Президентство! Тия първолашките глупости, не са ти в полза!
  • 53 Варна

    3 2 Отговор
    Аз продължавам да не разбирам защо се занимаваме с този въпрос, особено след като стана ясно, че в крайна сметка Шопската Топлофикация е най- големият консуматор. И всяка година всички, повтарям всички плащаме сметките на Шопите, понеже топлофикацията им е на постоянна загуба. - 90% от населението се отоплява на ток и твърдо гориво. - След като всички могат не разбирам защо на търтеите шопски трябва да им осигуряваме комфорта?
  • 54 Минувач

    4 2 Отговор

    До коментар #50 от "м,СЦД":

    Това за газа, петрола и атомната енергия не е никаква пропаганда. Явно таака ти е угодно да си заблуждаваш мозъка, за да подкрепяш желанията си, но в истинския живот има реалности, от които не можеш да избягаш. Тези становища не са на политици, това го казват виски енергийни експерти, бизнес асоциации и сдружения. Те усещат най-силно случващото се. Чирен е 1/3 с частен газ, не държавен. Цените се оскъпяват от ненужните прекупвачи, бизнесът почна да мисли за затваряне и съкращения. Те го казват, не тези или онези политици. Няма сигурност за доставки след 2-3 месеца, като по-вероятно е да има сериозен недостиг. Така че, не са русофилски твърдения, колкото и да ти се иска.
  • 55 Телевизия Бобов дол

    4 2 Отговор
    .... В момента Щатите са източника на възможно най-евтин газ ....
    И въпреки всичко руския е най-евтин , най-чист и доставката му е най-сигурна .
    Солидарност , солидарност ама солидарност къща не топли !
  • 56 Ами да

    1 1 Отговор
    Прав е човекът!
  • 57 Ник

    2 1 Отговор
    Топлофикация София е на загуба близо милиард лева.320млн. неплатен газ,след15год. управление на тиквата и Фандъкова.Как ще има газ като най големия консуматор не го плаща.Това ако не е кражба здраве му кажи.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове