Last news in Fakti

8 Август, 2022 09:55 2 674 44

Очаква ли ни енергийна криза през отоплителния сезон

  • цена-
  • газ-
  • енергийна криза-
  • отоплителен сезон

„Безспорно е, че Русия продава по-малко газ в Европа. Това създава натиск върху цените”, заяви Лъчезар Богданов

Очаква ли ни енергийна криза през отоплителния сезон - 1

„Няма опасност страната ни да остане неподготвена за зимния период от гледна точка на енергийните източници. България получава газ от Русия. Към днешна дата данните показват, че у нас влизат 477 тераватчаса газ от руски поток. От тях за нас остават около 86, тоест 20%”, каза в ефира на Нова телевизия Иван Хиновски от Българския енергиен и минен форум.

„Безспорно е, че Русия продава по-малко газ в Европа. Това създава натиск върху цените”, заяви Лъчезар Богданов, икономист, „Индъстри уоч”.

„Както казаха колегите в момента у нас влизат определени количества руски газ. Благодарение на това системата регионално е балансирана. Ако тази ситуация се запази и през зимата няма да има физически недостиг на газ. Притеснението е, ако тези количества, които влизат в балканския регион от Русия и частично оставят у нас, тотално спрат. Тогава е възможно да настъпи ситуация, в която да има известен недостиг. Не говорим да бъде изцяло спряно газоподаването, а да има известен дефицит на пазарите. Надяваме се да не стигнем до крайни мерки”, коментира Кирил Темелков, зам.-председател на Българската газова асоциация.

„Ще се справим и без руски газ. Няма място за паника. Не очаквам дори да има мерки. „Топлофикация” е един добър пример за компания, която може доста по-оптимизирано да се ръководи”, поясни Виктор Минчев, Асоциация „Свободен енергиен пазар”.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    34 3 Отговор
    Гърците ще получават по малко газ и за нас няма да има.

    Коментиран от #36

  • 2 ТаУмВзе

    38 6 Отговор
    Няма да е само енергийна Кризата. Доминото се разпада, не пада вече.
  • 3 Очаква

    25 5 Отговор
    ни, дебне зад ъгъла. Съвсем скоро ще стане ясно.
  • 4 Газ

    38 4 Отговор
    „Както казаха колегите в момента у нас влизат определени количества руски газ." И ся последно? Кир и Кокор казаха, че руски газ у нас ни влаа. Ама ептен се обърках вече. За да влаа газ от Русия и ние да не го плащаме директно на руснаците, значи че някой друг го купува и ни го препродава. Не съм икономист, но това изгодно ли е?

    Коментиран от #10

  • 5 Българка

    9 34 Отговор
    „Безспорно е, че Русия продава по-малко газ в Европа. Това създава натиск върху цените”,
    За високите цени на горива и енергия, които са в основата наа голямата инфлация, трябва да блгодарим на тирана Путин и рашистите от Кремъл.

    Коментиран от #12

  • 6 Ще зъзнете

    16 12 Отговор
    Няма да има парно, режим на тока 4 часа има, 20 няма! Страшно ще е, събирайте съчки, купете си нафтови печки, нафта ще има да скъпо ще е но ще има!
  • 7 Поправка

    35 4 Отговор
    Очаква ли ни енергийна криза през отоплителния сезон заради америка за България?
  • 8 А питам

    25 2 Отговор
    Тази зима ще има ли статии за режима на тока и водата по времето на соца??
  • 9 Миризлив пор

    17 3 Отговор
    Стига сте дъвкали топлофикация, за да няма протести и да покаже колко е велик Киро и е овладял кризата Булгаргаз и топлофикация продават от февруари под себестойност. Няма дружество, което да купува нещо за 5 лева, да го продава за 3 и да не е на загуба! Отделно не се поддържа и ремонтира защото няма пари. Докато не се продава на пазарна цена няма как да се оправят нещата.

    Коментиран от #26

  • 10 БГ светлина

    10 27 Отговор

    До коментар #4 от "Газ":

    Стига с опорките на шайката, която иска да се върне на власт. Васиелев и Петков никога не са казвали, че у нас "не влаа руска газ". Те казаха, че Газпром едностранно спря газа за България и , че няма руски газ ДИРЕКТНО от Газпром. И това е неоспорим факт.

    Коментиран от #11, #15, #16

  • 11 Последния Софиянец

    35 3 Отговор

    До коментар #10 от "БГ светлина":

    Газпром ни спря газа защото Бай Дън им краде парите . Трябва да ги внасяме в руска банка.
  • 12 Последния Софиянец

    22 3 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Нали искате да се отървете от руската зависимост?Защо ревете тогава?

    Коментиран от #28

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Пепе Опорка

    13 1 Отговор

    До коментар #10 от "БГ светлина":

    Ъъъ, шъ мъ извиняваш ама техния енергиен на(ПП) министър в предаването "Почему гусин министър" по битиви яростно отричаше, че у нас влиза газ от Русия. Тъй че си търси "опорките" при пепейците
  • 16 Гошо

    28 0 Отговор

    До коментар #10 от "БГ светлина":

    Единственият неоспорим факт е , че благодарение на това че прекъснахме директните си доставки от Газпром ,цената на газта изхвърча нагоре ,а разните витиеви приказки по въпроса са си само приказки

    Коментиран от #37

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Директора

    10 1 Отговор
    Боклуци!
  • 19 Защо

    4 10 Отговор
    Цената на газа растеше преди да прекъснем доставките от Газпром? Аа да защото формулата е на паза спот пазара, ее май няма да е по евтин този руски газ а?

    Коментиран от #23

  • 20 Всъщност

    21 2 Отговор
    Яки нерви имат братушките . Много ни траят ! Боко и Киро им направиха хиляда мизерии , а те още ни пускат газ .
  • 21 Антон

    21 1 Отговор
    Разбира се че ни очаква енергийна криза. Опозияцията и всички врагове на пп, направиха голяма грешка. Не трябваше да ги махате от власт. Трябваше да ги оставите да управляват до ноември-декември. Да се изчерпа газта, да липсват танкерите, гражданите да стоят на студено, да има режим на тока и недостиг на суровини за индустрията. Да се срути всичко, та масово да разберем какво е да си съюзник на сащ и враг на Русия. Хората започват да го разбират вече, можеше просто да ускорим процеса.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 оня

    12 2 Отговор

    До коментар #19 от "Защо":

    Че цената на газта расте в цялия свят е факт но през април последния месец когато купувахме от Газпром цената беше 94 лева през май не от газпром цената беше 132 та 132 лева повече ли са от 94 или по малко

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 А колко ли

    4 3 Отговор

    До коментар #23 от "оня":

    Щеше да бъде от Газпром, а да пак същото защото се определя на пазарен принцип спот! Много сте смешни!

    Коментиран от #33

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Баш Българин

    1 8 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    Така ще е копейко!! Ние не ревем! Вие ще ревете!! .......може и да си гербав, вие сте едни същи!!

    Коментиран от #43

  • 29 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 3 Отговор
    Който дава газа, той поръчва музиката!
  • 30 Дааааааа

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Аршлох":

    Похвално е.! Намери си вариант да се справиш .........Но за това не виновна свободата! Освен ако не си зажаднял за диктатура!!
  • 31 ПОЗНАЙТЕ ЩО ЛИ

    6 1 Отговор
    Извън бинарното мислене “Русия спря газа на Европа” и “Русия пусна газа на Европа”, (което най-често чуваме от политици, грантови икономисти и една луда леля от колцентъра в Берлин), политическият сблъсък около “Северен поток 1” е изключително интересен и показва колко пропуски има стратегията на ЕС в икономическата война с Русия.

    Та, няма как да не сте чули вече, че касапинът Путлер е спрял газа на Европа през “Северен поток” 1.

    Всъщност газопроводът работи на 20% от капацитета си, тъй като само една от големите му турбини функционира нормално (за пълен капацитет са нужни 5 от шестте големи турбини).

    Дотук нищо интересно. Но според Газпром турбина 073 се нуждае от спешен ремонт. Турбината е на Сименс, но договорът за подръжката е с дъщерната компания на германския концерн Industrial Turbine Company (UK) Ltd, а самият ремонт на турбината се извършва в Канада.

    Така, от Сименс вече твърдят, че турбината е ремонтирана (значи все пак е имало ремонт) и могат да я изпратят на Газпром в компресорната станция “Портовая”.

    И тук стигаме до интересното – от Газпром казват, че не могат да приемат турбината, тъй като… това ще наруши санкциите на ЕС. 😂

    И това наистина е така. Според EU Regulation 833/2014 “prohibited to sell, supply, transfer, sell or export directly or indirectly gas turbine engines, technologies and other goods specified in the sanctions lists, regardless of whether they are produced whether the specified goods or technologies in the

    Коментиран от #34

  • 32 Дядо мраз

    12 2 Отговор
    Тезите „по-добре на студено и скъпо, отколкото Газпром и по-добре мръсни и некъпани, отколкото Газпром“ няма как да бъдат приети от народа ни. Но тезата, лансирана от претенциозните либерали, че е по-капиталистическо (демек по-дясно и по-секси) и по- морално е да купуваме руския газ през посредници, а не директно, тоест с комисионни, вече е абсолютна кирчова шизофрения.

    Малоумщина, изсмукана от отчаяните пръсти.

    Не е ли най-капиталистическо и най-дясно, всъщност, да търсим винаги най-изгодната и по-евтината оферта? Мигар германците са по-малко капиталисти от нас? Кой е луд да плаща 20-30% надценка на комисионер за енергиен източник от първа необходимост! Кой е този политик, който иска да обрече семействата на глад и студ?

    Като се купува руската газ през посредници, да не би приходите на Газпром да намаляват? Обратното, растат, но растат и банковите сметки на корумпираните български политици, които ни товарят с комисионни цената на газа.

    Очевидно падналите от власт много ги боли за изпуснатите схеми с комисионните. Очевидно соросоидните прокопиевски медии имат целия народ за балъци. Не мисля, че изборите ще потвърдят тяхното психарско мнение за нас, българите.

    Коментиран от #38

  • 33 оня

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "А колко ли":

    не знам кой е смешен този който казва че цената на нещо купено от производителя е по евтино или този който казва че е по евтино ако го купиш от посредник

    Коментиран от #35

  • 34 оня

    1 3 Отговор

    До коментар #31 от "ПОЗНАЙТЕ ЩО ЛИ":

    я по полека с лъжите руснаците искат документация за извършения ремонт
  • 35 Няма луд

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "оня":

    Който като може да ти вземе същите пари да ти даде стоката за по малко! Виж формулата и тогава говори, ако беше така нямаше да има посредници. Формула 70% спот Нидерландия + 30% нефтени деривати = на същата цена, колкото и другия! Сиренето е с пари! Смешко

    Коментиран от #39

  • 36 сектант

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    какво дали ни очаква ние сме в такава от почти година
  • 37 Експерт

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Гошо":

    Газът в Европа е на цена FOB Холандия и цената е 300% по-скъпа! Всичко друго е бла.. бла...бла!
  • 38 Дедо Пене

    0 7 Отговор

    До коментар #32 от "Дядо мраз":

    Вие "българите" заедно с моравите ще гласувате за Копейкин, да ви вкара в СССР и да сте щастливи комунета.
  • 39 оня

    4 0 Отговор

    До коментар #35 от "Няма луд":

    значи казваш че посредниците не взимат комисиона а я продават на цената на газпром а смешко
  • 40 Аршлох

    5 1 Отговор
    Абе,аз тоал ет на хартия не ползвам защото съм ..........,къпя се със хладна вода, но по щастлив и свободен не станах.За зимата с градусите тепърва ще видим.На първо четене,свободата не я усещам,по скоро ми прилича на мизерия,но още не съм 100% сигурен,нали все пак според новата партийна повеля все пак трябва да сме
    и политкуректни.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Газ ще има,

    3 1 Отговор
    защото ще е на такава цена, че никой няма да може да си го позволи.
  • 43 1957

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Баш Българин":

    Как не ревете? Някаква българка всеки ден реве тук.
  • 44 Ама

    1 0 Отговор
    разбира се, че ще се справим и без руски газ! Ще се справим и съвсем без газ, но това със сигурност няма да стане, щото някой трябва да обира комисионните...Да му мислят пенсионерите, живеещи в панелките, дето ги оставиха и без комини дори и се надяват само на парното през зимата...А покрай този газ колко хора ще останат без работа никой не смее да каже...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове