Last news in Fakti

9 Август, 2022 05:44 3 920 51

Позволиха екстрадицията на руснака Алексей Алчин, който изгори паспорта си пред Генералното консулство на Русия

  • алексей алчин-
  • екстрадиране-
  • варна-
  • съд-
  • русия

Той се издирва от властите в родината си и е разследван за укриване на данъчни задължения в особено големи размери

Позволиха екстрадицията на руснака Алексей Алчин, който изгори паспорта си пред Генералното консулство на Русия - 1

Окръжният съд във Варна позволи екстрадицията на руснака Алексей Алчин, който изгори паспорта си пред Генералното консулство на Русия в морския град, предаде БНТ. Той се издирва от властите в родината си и е разследван за укриване на данъчни задължения в особено големи размери. Пред съда се събраха български и руски граждани с настояване той да не бъде екстрадиран.

Екстрадицията на Алексей Алчин бе поискана в края на юли като документите са донесени във Върховната касационна прокуратура от служител в руското посолство. Алчин е обвинен, че като директор на дружество не е внесъл в руската хазна ДДС за близо 300 милиона рубли през 2015-та година.

Вчера Алчин и защитата му представиха доказателства, че фирмата му е руско-украинска, той е извършвал доставки за украинската армия, помагал на бежанците, поискал е политическо убежище и в акт на несъгласие с политиката на Русия е изгорил личните си документи. Затова те допускат политически мотиви в искането. Защитата смята, че има основания за обжалване, но ще изчака мотивите на съда. Според тях е застрашен не само техният клиент.

"Наистина е крайно нежелателно да отваряме вратата към Руската федерация като уважим едно такова искане, защото вероятно след това ще бъдем изправени пред лавина от подобни.", коментира Герман Германов, адвокат на Алексей Алчин.

Бившият депутат от руската Дума Генадий Гудков, дошъл на протеста пред съда, определи делото като решаващо.

"Сега въпросът е много по-важен от съдбата на Алчин, става дума за съдбата на цялата политическа руска имиграция в България и тяхното отношение към България като демократична или недемократична страна. У нас всички опозиционни политици са обвинени в икономически престъпления или хулигански действия – Ходорковски, Навални, Кара-Мурза, Пивоваров.", каза Генадий Гудков от организацията “За свободна Русия”.

"Сигурен съм, че ще го признаят за екстремист заради неговите изказвания за войната и го заплашва наказание от поне 20 години затвор.", допълва Михаил Василев от същата организация.

Варненският Окръжен съд се позова в решението си на Закона за екстрадицията, според който на Алчин не могат да бъдат повдигани други обвинения, освен посочените в искането за екстрадиране, както и че заместник-генералният прокурор на Руската федерация Пьотр Городов гарантира, че срещу Алчин няма да бъдат повдигани политически обвинения и правата му ще бъдат спазени. През март обаче Русия денонсира Европейската конвенция за правата на човека.

След решението на съда Алчин остава в затвора, срокът за обжалването е седемдневен.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Следва дълга

    37 3 Отговор
    Екскурзия до Магадан
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Да заминава!

    58 8 Отговор
    Нали всичките демократи сте за върховенство на закона или само ако не ви засяга?
  • 6 Селянин

    35 7 Отговор
    Ако го върнат край с него

    Коментиран от #17

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ден

    37 3 Отговор
    В Сибир го чакат с нетърпение
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 шогун

    23 54 Отговор
    Защитете човека , в Русия ще го убият , или ще го използуват срещу нас.За евентуално икономическо престъпление в неособено голям размер през 2015 г. го намират чак 2022 , а имат претенции едва в края на юли, когато вече бяха свалили Кабинета Петков . Митрофанови милиционерски номера в действие , отново пробват демократичните устои на България.

    Коментиран от #47

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Кирил

    20 44 Отговор
    Абсурдно и скандално е за изгаряне на фашистки паспорт да изпратиш човек в фашистки концлагер

    Коментиран от #24

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Зевзека

    55 11 Отговор
    Това с изгорения паспорт е много смешно. Знае че яко е крил данъци и после прави демонстрация като си гори руския паспорт и о чудо, съвсем случайно точно тогава има телевизия и го снима за да стане политически онеправдан. И когато вчера го арестуваха той крещи слава Украине, точно за пред медиите. Ма много удобно бре. Я кажете как е схемата, че и други да пооткраснат и после да се пишат репресирани.
  • 15 Евалата съд

    10 35 Отговор
    Бг съда вярва на кгбейците..колко забавно..нещо тоз нашия съд взе много праволинейно са свири в полза на интересите на мафията няма как да е случайно
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Както

    41 4 Отговор
    Както в България,така и в Русия всеки криминален престъпник с гуша на пеликан се обявявя за политически преследван.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Фффффф

    8 35 Отговор
    Продажно племе е българското,подчинено на руския диктатор
  • 21 милиционер

    23 6 Отговор
    попътен вятър и лек път към магадан !
  • 22 Съдия

    18 5 Отговор
    20 ГОДИНИ затвор е справедлива присъда
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ами паспорта и аз мога да го изгоря ако

    32 4 Отговор

    До коментар #12 от "Кирил":

    Дължа 10 милиона лв данъци. Толкова са горе долу 300 милиона рубли. Според вас защо човек с такъв мащабен бизнес се е пренесъл в България. А по отношение на забавянето не сте прави. В момента Нап ми изискват стари задължения от 2013 г.... Защото им изтича, срокана, давност. Ако бяха 10 милиона по добре, да бягам в чужбина и да късам паспорти

    Коментиран от #33

  • 25 Българин 🇧🇬

    27 4 Отговор
    Няма в момента "политическа руска имиграция" . Има измамници у нас и по цял свят , които се представят като десиденти "против Кремъл" за да избегнат справедлива присъда за престъпленията си !
  • 26 Перо

    20 2 Отговор
    Има един съмнителен момент,базиран на опита,че всички руски и украински политически дисиденти са милионери,едри собственици,членове на управителни съвети,директори,политици,банкери,индустриалци,издатели или богати /поръчкови/ писатели. През времето на студената война,обикновено политическите емиграни бяха бедни и изтормозени хора,които по различни причини не можеха да се реализират и бягаха на запад с риск за живота си и живееха на социални помощи! Виждам,че това са икономически имигранти,които се борят за политически статут,защото по друг начин не могат да се легализират! Номера става само да се пише политически имигрант или по-трудния и много продължителен начин за “правата на човека”: дискриминация по религиозни или полови /джендърски/причини,смесен брак и т.н. Съдът решава! Когато в съдебната зала влиза улицата,правото излиза през прозореца!
  • 27 Перо

    11 1 Отговор
    Има един съмнителен момент,базиран на опита,че всички руски и украински политически дисиденти са милионери,едри собственици,членове на управителни съвети,директори,политици,банкери,индустриалци,издатели или богати /поръчкови/ писатели. През времето на студената война,обикновено политическите емиграни бяха бедни и изтормозени хора,които по различни причини не можеха да се реализират и бягаха на запад с риск за живота си и живееха на социални помощи! Виждам,че това са икономически имигранти,които се борят за политически статут,защото по друг начин не могат да се легализират! Номера става само да се пише политически имигрант или по-трудния и много продължителен начин за “правата на човека”: дискриминация по религиозни или полови /джендърски/причини,смесен брак и т.н. Съдът решава! Когато в съдебната зала влиза улицата,правото излиза през прозореца!
  • 28 Заяц

    14 1 Отговор
    Окрал стотици милиони и за да не го екстрадират изгорая паспорта си, за да се направи на политически преследван.

    Коментиран от #29

  • 29 Заяц

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "Заяц":

    То и Гудков и Чупин са такива
  • 30 Заяц

    11 2 Отговор
    Пред съда се събраха български и руски граждани с настояване той да не бъде екстрадиран.

    Защо ги търпите тези подлоги?!
  • 31 Пешо

    3 6 Отговор
    ,,През март обаче Русия денонсира Европейската конвенция за правата на човека."...Това обаче обстоятелство може да промени ситуацията в полза на руснака.Би могъл да поиска политическо убежище.Макар и да има ,,доказателства" за некво финансово.В такава страна в която не може да получи справедлив съд защо да не бъде позволено оставането му.Сърбите как постъпиха с аферата КТБ.

    Коментиран от #32

  • 32 Пешо

    6 1 Отговор

    До коментар #31 от "Пешо":

    Защото сърбите са държава май.Щом не позволиха Цветан Василев да бъде екстрадиран заради афера с фалита на КТБ.ОАЕ пък не позволяват на нашите,,прокурори" да си ,,приберат" Васил Божков.А ние от спазване на международни споразумения и спазване правата пък сме за пример в цял свят
  • 33 Масово руснаци се изнесоха от Русия,

    3 9 Отговор

    До коментар #24 от "Ами паспорта и аз мога да го изгоря ако":

    защото са несъгласни с войната. Галкин(мъжът на Алла Пугачова) е пример за това. Но човекът е талантлив и може да заработи пари и извън Русия. Ако в затвора се влизаше за укрити данъци трябваше много нови затвори да строим у нас. С крадени пари, укрити данъци, и неправомерно получени огромни кредити от банки се вдигнаха хиляди къщи са гости, хотели, бизнес сгради и т. н.

    Коментиран от #35, #41

  • 34 Корги

    10 1 Отговор
    Хем престъпник, хем протест в негова защита. Разбирам да е набеден затова, че е говорил против Путин. Ама като си сгазил лука, ще си понесеш отговорността. Стигат толкова толерантност.
  • 35 Хахаха

    8 1 Отговор

    До коментар #33 от "Масово руснаци се изнесоха от Русия,":

    Ще заработи, да. В България, например. Ти ли ще дойдеш да слушаш Галкин на руски? Нищо няма да разбереш.

    Коментиран от #48

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Пешо

    2 7 Отговор

    До коментар #36 от "ха ха":

    Справедлив съд не може да се очаква от една държава като Русия.Милиардерите приближени до Путин получават ли справедлив съд Не.Ако някой твърди противно, че в Русия съдът е както в България значи обслужва мафиотски интереси Или е закупен за някой лев Тези са противни на всяка правда А се представят за ,,демократи".

    Коментиран от #40, #42

  • 38 Пешо

    2 6 Отговор

    До коментар #36 от "ха ха":

    Големите крадци и измамници не получават наказание или преследване Само приближените олигарси близки до властта са непреследвани Това не е демократична държава Това е смес от феодална и фашистка държава
  • 39 Путинофил

    6 1 Отговор
    Знаем, че Гудков е бивш милиционер от КГБ. Така наречената от него "политическа" емиграция се състои от икономически или криминални престъпници, които добре се скътават в територията, или чисти шпиони.
  • 40 Хахаха

    6 1 Отговор

    До коментар #37 от "Пешо":

    Ти и откъде знаеш всичко това за Русия?

    Коментиран от #43

  • 41 Хахаха

    3 2 Отговор

    До коментар #33 от "Масово руснаци се изнесоха от Русия,":

    Да, да, масово. Всичките , почти 150 млн. . Вашият и д и о т и зъ м на какво се дължи? Със сигурност не е наследствена. Вашите деди са били по умни от вас.
  • 42 ха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Пешо":

    Затова ги съветвам да отидат в САЩ.А Русия е олигархична държава,то и у нас.
  • 43 Пешо

    2 4 Отговор

    До коментар #40 от "Хахаха":

    Да си чувал мнението , че България е ,,малката Русия".Не ми е нужно да живея в Русия за да го видя.Живях 12 години под управлението на Бойко Методиев Борисоф.По известен като агент ,,Буда."И под спазващият правата и свободите агент ,,Сава".И преценя , че за едни има в изобилие А други едвам свързват двата края.Който е по кадърен и работлив бяга от тази държава Ето как зная за Русия
  • 44 Тъпан

    5 0 Отговор
    На този измамник мястото му е в затвора пи нахални.
  • 45 Да дааа

    6 0 Отговор

    До коментар #36 от "ха ха":

    В по голямата си част са хора който престигнаха с куфари натъпкани с милиони $ и станаха мастити собственици на Български имоти май вече по черноморието.С началото на войната престигнаха Украйнци с натъпкани куфари ограбени милиони от банки и каси на държавни учреждения и сега някой от тях сасобственици на хотели по черноморието.
  • 46 Тъпан

    8 1 Отговор
    Този тарикат мошенник живее и се крие от 2015г в България .Сага като разбра че ще го екстрадиат си пална тескерето и търси политическо убежище.
  • 47 Пешо

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "шогун":

    Квото си е надробил, това ще сърба. Ние българите не защитаваме,пък руснак изгорил показно паспорта си ли да защитаваме. Да е мислил овреме.
  • 48 На 54 години съм и разбирам перфектно

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Хахаха":

    руски.И го говоря достатъчно добре. А руснаци има бол навсякъде по света. В Израел, Балтийските републики,дори в САЩ. А рускоговорящи още повече. 90%от украинците също го говорят, филмите, които произвеждат в Украйна са масово на руски език. За разлика от теб говоря и руски и английски, и френски. Затова имам много повече източници на информация. А шоу на Галкин бих гледал с удоволствие. Но няма да дойде в България, за съжаление.
  • 49 стоян георгиев

    1 1 Отговор
    Бъргарски съд.няма кво да се добави.
  • 50 Мафиотите

    2 0 Отговор
    От Русия са във Варна на прикритие! Изгорен е фалшив паспорт, който щеше да е доказатество!
    Много къса лъжа да се крие като приятел на Украйна.
    Колко имоти има в Варна и България Алчин?
  • 51 SDEЧЕВ

    0 0 Отговор
    Всички айдуци на суджуци. Бил политически ангажиран айдука,ей адвокати ей сладури. Сибир и на фронта.България да не е кошче за боклуци. Вън. Браво на съдът.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове