Last news in Fakti

9 Август, 2022 06:08 1 847 28

Веселин Тодоров: Невъзможно е машините за гласуване да бъдат манипулирани

  • веселин тодоров-
  • сиела норма-
  • машини-
  • гласуване

Държавата е опропастила всичко, с което се е захванала, смята директорът на "Сиела Норма"

Веселин Тодоров: Невъзможно е машините за гласуване да бъдат манипулирани - 1
Снимка: Блумберг ТВ България

Изпълнителният директор на "Сиела Норма" адв. Веселин Тодоров е на мнение, че машините за гласуване се съхраняват на най-доброто възможно място.

"Държавата може да направи свой склад, но може да потърси и по-евтин частен склад. Ние не сме намерили. Складът е сертифициран по всички стандарти за сигурност. Жандармерията непрекъснато също го охранява. Частната охрана и жандармерията гарантират 100% неприкосновеност. Трябва да влезеш в много тежък заговор, за да направиш нещо. Не възразявам да се търсят по-добри решения", коментира той в предаването "Денят ON AIR".

По думите на Тодоров държавата е опропастила всичко, с което се е захванала. Но в случая може да преговаря за по-добри условия и цени.
"По-добре е нормален капитализъм, отколкото държавен капитализъм или комунизъм", изтъкна гостът в студиото.

110 хил. лв. месечно е наемът за съхранение на машините. Тодоров посочи пред Bulgaria ON AIR, че когато машините не са в движение, би могло наемът да струва доста по-евтино. И предположи, че не всеки месец се плаща тази голяма сума от ЦИК.

"Начинът, по който са направени машините и методиката, по която се работи, дават много добри гаранции - в пъти по-големи от хартиеното гласуване. Машините може да бъдат достъпени единствено през USB порта. Практически е невъзможно да бъдат манипулирани. В склада не може да се направи нищо негативно. Досега не е имало разминаване между протокола от машината и ръчното преброяване на разписките. Разминаванията са нищожни", обясни Тодоров.
Наличните машини са над 12 800, като част от тях са повредени. Преди последния тур на президентските избори те са били малко под 600. ЦИК е започнала разговори със "Сиела Норма" за профилактика на машините. Фабричните дефекти ще бъдат отстранени напълно безплатно, гарантира Тодоров.

Според него може с промяна в закона да се премахне хартиеното гласуване и в най-малките секции. Трябвало да се помисли и за оптимизиране на секциите в големите градове - по-малко секции с повече машини във всяка от тях.
"Може би нечии симпатизанти са по-некомпетентни. За нас вариантът да има паралелно гласуване също е приемлив. Може и нищо да не оскъпи, да не струва нито стотинка повече. В България в склада не остава почти нищо (бел. ред. - машини за гласуване), остават бройки за обучение и презентиране", заяви Тодоров.

Той се надява процедурите по организиране на вота да стартират най-късно до края на август.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Исторически парк

    29 3 Отговор
    не може да.. питайте джо байдън
  • 2 Ивелин Михайлов

    30 2 Отговор
    мда затова бащата на уил смит, който почина през 2009та година гласува машинно за бай дън през 2020та..
  • 3 Някой

    44 3 Отговор
    Не, не е възможно компютър да се манипулира. Всяко дете го знае това, нали? Нито хакерска атака е възможно, нито манипулация от системен администратор...
    Вярвате ли?

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Рашков

    23 0 Отговор
    Ха-ха
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Нема начин да си прав!

    28 3 Отговор
    Като гледам кои " спечелиха" изборите, и резидентски, и за "правителство".........
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Копипасте

    31 2 Отговор
    А като кат преди не чак толкова много време машините бяха точна бройка и други машини изобщо, ама изобщо нямаше!? И хоп - от склад 1 се появиха от нищото 160 бройки, от склад 2 - 190 и т.н., и т.н.?! Щом може да се появят Х машини от нищото - всичко може!
  • 10 Механик

    31 2 Отговор
    Тоя приказва и сам си противоречи.
    "Трябва да влезеш в много тежък заговор, за да направиш нещо"- тоест има начин. Ако залогът е голям и се платят големи пари където трябва, значи получаваме манипулирани избори.
    Какво ако не противоречие е това в тия две съседни изречения : " Машините може да бъдат достъпени единствено през USB порта" и "Практически е невъзможно да бъдат манипулирани."
    Всички ние знаем колко е "трудно" да си включиш телефона към компютъра чрез USB-порта. Направо е "невъзможно" даже.
    "Досега не е имало разминаване между протокола от машината и ръчното преброяване на разписките. Разминаванията са нищожни"- значи хем не еимало разминавания, ама хем те са били нищожни. Тоест, все пак е имало.
    А, тоя лапач на държавани пари да ми каже, как се връзва логиката му в тия изречения, на които наблегнах.
  • 11 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    18 2 Отговор
    Тогава Как избрахте Радев?!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 сирене

    20 2 Отговор
    110 хилки наем за 12 800 машини (таблета).. Скандално! Всяка година един милион на вятъра, а детска болница продължава да няма.

    Коментиран от #18

  • 14 Селяк

    20 3 Отговор
    Шегата на деня... за съжеление повечето хорица ще му повярват на този с лъжливите прогнози. Няма нищо по истинско от бюлетината, за това в 99% от държавите в цял свят се ползва само и единствено бюлетина. Машинен вот има само в няколко държави в латинска Америка и то най-корумпираните, там са създадени за да манипулират лесно вота. За съжеление и тук се случи същата работа и сега печелят онези които платят повечеко на ЦИК, а цик като управление са “чисти като сълза” и няма да барнат нищо по софтуерчето на машинките, само от разстояние хахаха смях в залата!

    Коментиран от #16

  • 15 Гласоподавател

    17 2 Отговор
    Аз бюлетината като я хвана, тя директно заминава в урната, а машината три пъти ме пита дали потвърждавам избора си за президент. Явно защото не използвах показалеца си, а почуквах по екрана. Та така обърках машината и три пъти чукнах за потвърждение. Зад мен обаче имаше огромен монитор, чийто екран отразяваше всичко. Е, къде е, питам, тайната на вота?
  • 16 Машините не са вързани към интернет,

    17 2 Отговор

    До коментар #14 от "Селяк":

    доколкото ми е известно. Но софтуерът им може да бъде настроен предварително. Въобще не е ясно кой ги охранява докато пристигнат до избирателните секции. Затова не е лошо да има успоредно и хартиени бюлетини. Даже и само номера да съдържат, за да се пести хартия. Ще отнеме по няколко секунди повече. Но едва ли е осъществимо.

    Коментиран от #19

  • 17 един

    1 10 Отговор
    Машинният вот е много по-сигурен най-вече в избирателните секции,където членовете имат представа за броя избиратели,и затова какви машинации и нередностти биха могли да бъдат приложени!Купуването на гласове е много по-трудно/най-вече при ромите/,няма вече невалидни бюлетини и поправяне на първични протоколи!Резултата излиза бързо и без нужното време за манипулации,уговорки и т.н.От там нататък като излезе информацията на по-горно ниво,е вече късно за големи манипулации,така че първичните данни са най-важни,после е всичко по-лесно проследимо!Затова пищят срещу машините,и забележети кои,партиите на Статуквото-ГЕРБ,ДПС,БСП,Възраждане!

    Коментиран от #23

  • 18 Добре е

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "сирене":

    Цената е чудесна - 10 лв. на машина... Иначе среден наем за такъв склад на палетомясто около 3-5 лева, за 40 машини... Иначе казано - плащаш 5 лева, получаваш 400 лева... Карай, важното е че склада е сертифициран и отделно жандармерия го пази...
  • 19 един

    5 3 Отговор

    До коментар #16 от "Машините не са вързани към интернет,":

    През соца имаше един виц за милиционера,та той имаше право да пътува безплатно в градския транспорт,но за по-сигурно си купил билет!
  • 20 Хахахахахахахахахахахахахахааааааа

    9 1 Отговор
    Намерили от кого да искат мнение. А всеки що годе грамотен с компютрите знае , че не е така. Много за тъпи ги имате хората.

    Коментиран от #24

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 А ако самите членове на комисии

    9 1 Отговор

    До коментар #17 от "един":

    фалшифицират подписи на хора, които не са дошли да гласуват и под предлог, че нещо нагласят по машините гласуват по няколко пъти за своята любима партия. Или някой техник уж поправящ машините да е в сговор с някой от тях. Възможни са манипулации и с машини, особено в края на деня.Хора над 70 години масово не гласуват заради машините. Добре е поне и че циганите гласуват по-малко. Трябва да има задължителен образователен ценз за гласуващи. Хора без основно образование да нямат право въобще да гласуват. Мисля, че сред по-възрастните етнически българи почти вече не са останали живи такива, а ще се ограничи платения вот на неграмотни роми.

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 един

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "А ако самите членове на комисии":

    Членовете на комисиите и наблюдателите/ако не греша наименованието/,са много на брой и от различни политически сили,така че вероятността да влязат в сговор,клони към нула!Всеки един от тези членове може да брои колко са гласувалите до момента/знае колко са по-списък/,и накрая да сравни данните с машината!

    Коментиран от #27

  • 26 мадуровско софтуеристче

    6 1 Отговор
    ами каквото нагласите софтуерно по време на "гласуването" никой не го пипа то затова и никой не ще да сравнява разписките накрая
  • 27 Да се надяваме, че си прав.Зная,че има

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "един":

    наблюдаващи. Но дали са навсякъде? Не видях такива . Не казвам, че масово може да се прави, но манипулации винаги са възможни. Какъвто и да е вотът. В училищата в големите гласове се гласува в по няколко секции. Не съм сигурен, че и камери има.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове