Last news in Fakti

12 Август, 2022 17:20 54 744 51

Вдигат пенсиите от няколко стотинки до 300 лв., ето на кои пенсионери

  • вдигане-
  • увеличение-
  • пенсии-
  • преизчисление

Преизчисляването на пенсиите от 1 октомври ще намали разликата между старите и новите пенсии

Вдигат пенсиите от няколко стотинки до 300 лв., ето на кои пенсионери - 1

Най-старите пенсии ще бъдат увеличени най-много от 1 октомври 2022 г. За някои пенсии повишението може да надмине 300 лв., показват изчисления, цитирани от “Труд” на база промените в Кодекса за социално осигуряване. Но някои пенсии ще нараснат само с няколко стотинки, а други няма да бъдат променени.

Преизчисляването на пенсиите от 1 октомври ще намали разликата между старите и новите пенсии. При отпускането на една пенсия преди 10 или 15 години тя може да е била висока спрямо тогавашните доходи на хората. Но през годините увеличението на пенсиите изостава от нарастването на доходите. Затова този човек, който преди 10-15 години е взимал висока за времето си пенсия, сега взима малко пари на фона на доходите в страната. От 1 октомври обаче за много пенсии това ще бъде променено.

Например да вземем човек, който е излязъл в пенсия през 2005 г. и тогава е взимал 284,22 лв. Тогава тази пенсия е била 86% от средните доходи в страната. В момента този човек получава 685 лв., но пенсията му изостава от доходите - тя е само 53% от средния осигурителен доход.

С преизчисляването на пенсиите от 1 октомври пенсията на този човек ще нарасне на 1022 лв., което е увеличение с 337 лв. Но съотношението на пенсията спрямо средния осигурителен доход в момента ще бъде 78%, или доста близо до това от 2005 г., при отпускане на пенсията.

Причината за големия ръст на тази конкретна пенсия е, че е отпусната преди много години, а освен това е значително по-висока от минималната. През последните години минималната пенсия нараства повече от средната пенсия за страната и повече от средния осигурителен доход. През 2005 г. минималната пенсия е била 69 лв.

Ако тогава човек се е пенсионирал с тази сума, сега трябва да получава новия размер на минималната пенсия от 467 лв. Ако се приложи формулата за преизчисляване на пенсиите от 1 октомври, този човек би трябвало да взима по-малко от 467 лв. Затова в Кодекса за социално осигуряване специално е посочено, че след преизчисляване на пенсиите от 1 октомври хората ще получават по-голямата сума от досега получаваната пенсия или от размера, определен по формулата за преизчисляване. Тоест пенсията на никой няма да бъде намалена. Но хората с минимална пенсия най-вероятно няма да получат никакво увеличение.

Колкото по-стари са пенсиите, и колкото по-големи са били при отпускането им, толкова по-голямо ще бъде увеличението от 1 октомври. Причината за това е, че през годините пенсиите са били увеличавани по различни формули, но като цяло са изоставали от ръста на доходите. Например през много от последните 15 години пенсиите бяха увеличавани по така нареченото “швейцарско правило” - с 50% от ръста на средния осигурителен доход и с 50% от инфлацията за предходната година. За дълъг период от време инфлацията беше по-ниска от ръста на доходите. Дори имаше години с отрицателна инфлация. През редица години пенсиите дори са били увеличавани с по-малък процент от този по “швейцарското правило”.

Например през 2009 г. пенсиите са вдигнати с индекса, определен по “швейцарското правило”, намален с 10%. Причината за това бяха високата инфлация и големият ръст на доходите през предходната 2008 г. Всичко това водеше до изоставане на старите пенсии от новите.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 112 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пенс

    130 5 Отговор
    Сегашната пенсия е като заплатата при социализма - държавата се грижи да не умрем от глад ... и до там.
    За "достойни старини" и дума не може да става.
    А с 2-ри и 3-ти стълб само излъгаха хората - от там жълти стотинки.

    Коментиран от #3

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    29 120 Отговор
    пак ще започнат да хвърлят пачки през терасите , стига сте им вдигали пенсията
  • 3 Да те питам

    27 109 Отговор

    До коментар #1 от "пенс":

    Колко лева отделяш ти в пенсионния фонд? Ей така да разбера за твоите 30 гидини трудов стаж които ще направиш, по колко лева пенсия би искал да получаваш? Знаеш ли от къде идват парите за пенсия???? За жалотс от моите данъци абтрябва даже от ТЯХНОТО ОСИГУРЯВАНЕ. Алчни и глупави. Хабер си нямат че с плащаме 40 години по 200 лева за пенсия, а искаме 20-30 години по 800 после. Е от къде? От децата, училищата, развитието на държавата. Да дундуркаме електората на БСП

    Коментиран от #5, #16, #41

  • 4 гнус

    129 20 Отговор
    Бедните ще станат още по- бедни. А максималния праг ще е 3400 лв. Къде е 480 лв., къде е 3400 лв.?
    Твърденията, че разликата между пенсиите щяла да намалее, са лъжа.
    От 30 год. слушам лъжи.
  • 5 Да Ти отговоря

    127 8 Отговор

    До коментар #3 от "Да те питам":

    Имам 45 години трудов стаж + 2 години казарма и за всичко това вземам 470 лв. пенсия! Внасял съм толкова колкото съм получавал защото това не го рещавам Аз а работодателя! Голямите пенсии ги вземат не комунистите(Те измряха) а ПАРТИЙЦИТЕ! Те нямат нито идеи нито идеали нито ден трудов стаж, но имат партия която ги гръзди с държавни пари! Ако държавата си е гледала работата да получавам повече пари естествено би трябвало и да внасям повече но все пак трябва да си купувам поне харана - на ресторант не съм ходил от 30 години.

    Коментиран от #20, #40

  • 6 Иванов

    81 37 Отговор
    Пак ще вдигат пенсиите, на хората които цял живот са се осигурявали на минимална или въобще не са се осигурввали за сметка на тези, които сме внасяли едни доста прилчни суми. Или отново познатата от социализма уравниловка - на всички по равно.

    Коментиран от #9, #10

  • 7 ЗАТОВА

    68 50 Отговор
    Най-добре си правеше Бойко Борисов - въобще не увеличаваше пенсиите и нямаше коментари по темата.
  • 8 Ха познайте

    53 7 Отговор
    През 2009 г. кой дойде на власт.
  • 9 Стилян

    62 23 Отговор

    До коментар #6 от "Иванов":

    На мързилете вдигат ...на работещите дълги години не я пипат...
    Според годините карайте ...за да е правилно:
    Кой! колко ! за колко!
    Се е осигурявал.
    . Това е важното....
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 птргф

    52 12 Отговор
    Служебните изобщо да не се ослушват и да не увъртат- мин. раб. заплата трябва да е 1000 лв., мин. пенсия трябва да е 500- 600 лв.
  • 12 Мария

    78 10 Отговор
    Явно, целта е пенсиите да са долу горе еднакви, като най високите/ които са на генерали, висши военни,дипломати и всякакви високо платени длъжности/, останалите колкото да съществуват...Не е честно...

    Коментиран от #45

  • 13 Прав си

    91 10 Отговор
    Тези които имат над 40 години работа да им се вдига.. с по големи коефициенти и проценти...
    Такива които работят по 10-15 години надолу....минимума

    Коментиран от #19

  • 14 гнус

    112 10 Отговор
    Няма гражданско общество в Бг. Няма синдикати, но най- вече народът е пасивен, завистлив, егоистичен, не се бори за правата си. Вместо това гледа как да навреди на колега, на съсед, на приятел. В др. цивилизована държава народът досега да е помел управляващите заради мин. заплата 710 лв. нето или 355 евро. Пък пенсиите 240-300 евро.
    Гавра с народа!
  • 15 васето

    26 22 Отговор
    Затвърждават правилото

    При живи родители е срамно да работиш
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Пенсионер

    97 3 Отговор
    Смях! Тези които се пенсионирахме преди десетина години сме най-зле! Нас яко ни прецакахте. Ние ви изкарахме всички преходи и реформи. Работихме от ученици!

    Коментиран от #21

  • 18 Пенсионерка

    95 9 Отговор
    Тези които сега са на около 67-70 години са най зле оценени
  • 19 птргф

    92 3 Отговор

    До коментар #13 от "Прав си":

    Постоянно под статии за пенсиите се "изказват" хора, на които пенсионната система им е НЕпозната.
    Хората със стаж до 15 год. получават 1/2 минимална пенсия. Хората без стаж получават социална пенсия, която е по- малка дори от половин минимална пенсия. Това са съвсем други категории, нямащи нищо общо с нормалните пенсии.
    Хора с над 40 год. стаж, чинно осигурявали се винаги, но пенсионирали се преди 20 год., примерно, са ощетени от пенсионната политика на всички управляващи през тези години. Това беше идеята- да няма голяма разлика между пенсиите, но и тази идея опорочиха. Държавата винаги е против бедния дори и човекът да е трудолюбив. Бедният пак ще получава малко, а държавният хрантутник, банкер, военен и т.н. ще получават по 3400 лв.

    Коментиран от #22, #51

  • 20 Да те питам

    10 24 Отговор

    До коментар #5 от "Да Ти отговоря":

    Сега да ти кажа аз. Имам 25 години стаж в Германия. Мога да ти кажа колко съм внесъл до сега и колко ще ми е пенсията и се ИНТЕРЕСУВАМ ОТ ТОВА И СЪБИРАМ ДОКУМЕНТИ ЗА ТОВА. Те ми писна от хора дето не се интересуват от нищо, ма после грачат за пари. Пенсиите идват от осигуряващите се в момента в България. При 2.7 млн работещи и 2.2 млн пенсионери - кажи ми сега по колко да им взимат пенсионна осигуровка? Или пак искаш от СВЕЩА НА ДЕТЕТО КЪМ ТЕБЕ ДА СЛОЖАТ (АКО СИ НАИСТИНА С 45 ГОДИНИ СТАЖ - ТРЯБВА ДА ЗНАЕШ ПРИТЧАТА)

    Коментиран от #24, #26

  • 21 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    35 14 Отговор

    До коментар #17 от "Пенсионер":

    Не е вярно.Прехода се изнася от поколението 58-57г и 60-61г!Ти се радвай ,че нещо са ти ""дали"".тези са най щавени.при тях влезе правилото внасяш 12месеца за пенсия ,а ти се броят 6 от тях и след това,ганчоо говори за минимална вноска,ама минимална ли е ,минималната.......Има ли някой от вас да каже каква става ...минималната???
  • 22 За всичко си прав

    39 5 Отговор

    До коментар #19 от "птргф":

    Само ми кажи колко са тия военни с 3 400, защото си сложил всички под един знаменател. Аз нямам нищо против военните пилоти да вземат максимума, ама един не познавам с такава, или близка до нея пенсия.

    Коментиран от #25

  • 23 плюс минус

    69 10 Отговор
    В първите 4 години от самоуправлението си бат ни бойко замрази пенсиите.
    4 години нито една стотинка компенсиране на пенсионерите.
    Те това е основната причини в България пенсиите да са около 40% от бруто получаваната сума за всеки пенсионер, а в Европата получават между 60 и 80% от получаваната заплата и необходимия трудов стаж.
  • 24 гнус

    76 4 Отговор

    До коментар #20 от "Да те питам":

    Проблемът на Бг са държавните хрантутници, които от ден на ден стават все повече. Това са хора без никаква полезност, но получаващи заплати, бонуси, премии, ДМС, 13-та заплата и пр. Близо 1 милион хрантутници са на държавна издръжка цял живот и получават с хиляди левове, а не по 250 евро пенсия.
    ПП обещаха да намалят числеността им, но вместо това още повече раздуха щата им.
  • 25 птргф

    9 2 Отговор

    До коментар #22 от "За всичко си прав":

    От октомври ще получават.

    Коментиран от #28

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Когато се пенсионирах пенсията ми беше

    59 2 Отговор
    1.5 минимални заплати. Сега пенсията ми е под минималната заплата. Говори се, че минималната отново ще се вдига, и пенсията ми ще стане половин минимална заплата!? Да ни е честита "демокрацията", за олигарсите добра хранилка стана, а за народа мизерия.

    Коментиран от #37

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Да стане ясно!!!

    23 3 Отговор
    Чета някои жалки коментара във връзка с повишение на пенсиите.. Така да стане ясно... , че има хора (за пенсионерите) , които цял живот са работили за благото на българският народ, дори в някои случаи са пренебрегвали собствените си семейства за сметка на това да са перфектни и съвестно в работата си...Говоря не само за хора в частния, но и в държавния сектор.. С тези мизерни пенсии сега, които в Западна Европа се изкарваха преди 15 години за 2 седмици работа и то да минеш чинии в някой азиатски ресторант си е пълна подигравка!! Какво повишение, какви пет лева!
    Вие господа държавници, унищожихте не само бъдещето на България, но и мечтите им! Да вземем и пример с предното поколение на пенсионерите, набор 26-36,вече покойници! Какво направихте за тях? Получиха едно мизерно увеличение на пенсията, и после измислени безплатни пътувания в градския транспорт.. .
    Това ли е вашата велика социална политика?! Как баба ми 26 набор навремето е спечелила екскурзията до Финландия за това, че е била първенец в работата си, само със собственият си труд и ръце, в същото време е отгледала и се грижила за внуци и правнуци.. Истински достоен пенсионер... си отиде от този свят с мизерна пенсия от 450 лева...!!! Ех да за някои хора е много голяма сума..
    Отдавна социалната политика на България е унищожена!!!
    Сега има начевки на нещо социално, като безплатните детски градини.. И ковид мерките(временни мерки)....
    Да стане ясно!!!!
    Че има млади виждащи хора, коит
  • 33 Даааа

    41 8 Отговор
    Така е нашите пенсионери са най-ощетени ! Благодарение на тези хора , които са работели през целият си живот и са плащали осигуровки , много хора от прежде управляващите и тези в парламента са се изучили безплатно на държавни разноски ! Така беше по времето на бай Тошо , всичко беше безплатно и в училищата и в университетите ! И същите тези политици , обречеха, възрастните хора на глад и мизерия !
  • 34 Да стане ясно!!!

    15 4 Отговор
    Чета някои смешни коментара във връзка с повишение на пенсиите.. Така да стане ясно!!! , че има хора (за пенсионерите) , които цял живот са работили съвестно и за благото на българският народ, дори в някои случаи са пренебрегвали собствените си семейства за сметка на това да са перфектни и съвестно в работата си...Говоря не само за хора в частния, но и в държавния сектор.. С тези мизерни пенсии сега, които в Западна Европа се изкарваха преди 15 години за 2 седмици работа и то да минеш чинии в някой азиатски ресторант си е пълна подигравка!! Какво повишение, какви пет лева!
    Вие господа държавници, унищожихте не само бъдещето на България, но и мечтите им! Да вземем и пример с предното поколение на пенсионерите, набор 26-36,вече покойници! Какво направихте за тях? Получиха едно мизерно увеличение на пенсията, и после измислени безплатни пътувания в градския транспорт.. .
    Това ли е вашата велика социална политика?! Как баба ми 26 набор навремето е спечелила екскурзията до Финландия за това, че е била първенец в работата си, само със собственият си труд и ръце, в същото време е отгледала и се грижила за внуци и правнуци.. Истински достоен пенсионер... си отиде от този свят с мизерна пенсия от 450 лева...!!! Ех да за някои хора е много голяма сума..
    Отдавна социалната политика на България е унищожена!!!
    Сега има начевки на нещо социално, като безплатните детски градини.. И ковид мерките(временни мерки)....
    Да стане ясно!!!!
    Че има млади виждащ
  • 35 Такааа

    48 3 Отговор
    А Бойко даже ги наричаше ,"лош материал"! За това ги остави с ниски пенсии ! Вдигаше им ги веднъж годишно с 5 % та който доживее ще вземе 10 или 15 лв. отгоре ! Но много не дочакаха сегашните , които що годе им дадоха по-голямо увеличение ! На Бацето грехът му е голям към тях и към тези които си отидоха от глад и болести , поради липса на лекарства , непосилни за тях!

    Коментиран от #48

  • 36 Пенсионер

    23 2 Отговор
    Това което се даде перз декември, от декември ще си го взимат. Пенсии отпуснати преди 10 години им вземат коефициента за трудов стаж. От декември той е 1,35 за всяка година трудов стаж, а тези от преди 10г. го връщат на к.1 за една година трудов сраж. Така пенсиите ще бъдат с 35% по-малки от сега отпуснатите при еднакъв положен труд . Това не е изравняване а оставане на дъното на старите пенсионери.
  • 37 Какво ти е виновна

    20 3 Отговор

    До коментар #27 от "Когато се пенсионирах пенсията ми беше":

    "демокрацията"?? Като "демократично" те управляват синове, и внуци комунистически!!!???

    Коментиран от #38

  • 38 Човече, нали "демакрацията" ги

    13 0 Отговор

    До коментар #37 от "Какво ти е виновна":

    направи управляващи, тя беше прехода(урдурмата), че уж идва по добро време и то дойде, но само за някои, както при всяка революция. Явно и ти си от тях, затова си доволен, но не забравяй, че всичко се връща на този свят, на оня никой нищо не занася. Когато им вземат краденото много ще ги боли, от бедният няма какво да вземат, освен набора му!?
  • 39 аз пожелавам

    15 0 Отговор
    Нямало да има увеличение на минималните пенсии. БРАВО! Че точно тия хора имат нужда от подкрепа в тая скъпотия. Дреме им на управниците с по 36 имота и милиони в банките. Носете си ги на оня свят.
  • 40 К'ъв ресторант пък ти? Минималната ДНЕС

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Да Ти отговоря":

    Къв ресторант, бре? Минималната подигр.., пардон - пенсия ДНЕС е 36% от средния осигурителен доход и милион и половина старци през 2/3 (две трети) от месеца НЕ ЯДАТ НИЩО. Ама не щат нито да мрат, нито да бачкат допълнително, че да ВНАСЯТ ОЩЕ "осигуровки", с които да СИ "осигуряват" светлото бъдеще...
    Да са ни живи и здрави онези, които решават това!
  • 41 Пенсионер

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "Да те питам":

    Защо нино лев от пенсионните фондове не е инвестиран в нещо, което да носи приходи. В Истамбул съм бил в хотел построен със средства от пенсионните фондове.
  • 42 дзверо

    4 4 Отговор
    "Но хората с минимална пенсия най-вероятно няма да получат никакво увеличение"...това казва всичко, мижи да те лажем!

    Коментиран от #43, #46

  • 43 Хората с минимална пенсия не са работили

    19 2 Отговор

    До коментар #42 от "дзверо":

    а киснеха по кафенетата и сваляха мацки. Мой съученик ми казваше, аз зад портал не мога да работя, да не съм затворник!? Сега реве, че няма пари. Аз му припомних какво казваше навремето и той млъкваше гузен, но пак е по добре от мене, защото е здрав, а аз за 40 години в химически завод си разпилях здравето, и сега пенсията не стига само за лекарства. Живота не е само пари!
  • 44 Пенсионерския живот

    6 1 Отговор
    Няма равен,, куцук, куцук,, колкото толкова, да благодарим на бог, не на
    ,, тези които мислят непозитивно,,...!
  • 45 Защо, шошето

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Мария":

    Не ли ти върши работа, отговори си сама, защо не ти върши работа
    ,, таласъм марка,,...!?
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Яяяяяяя

    2 1 Отговор
    ПРИЧИНАТА Е,ЧЕ ЕВРОПЕЙЦИТЕ НЕ СА ЖИВЯЛИ В КОМУНИЗЪМ!!!
  • 48 ГЕРБ=ДПС =ИТН=ПЕВСКИ

    6 3 Отговор

    До коментар #35 от "Такааа":

    Защо се хабите,попитайте Бойко,той ще ви обясни, кой е виновен за всичко, за ниските пенсии,без ИТН, това са,ПП и ДБ,сега обикаля заводите,които му се жалват,за всичките несгоди, пак става ясно,кой е виновен,сякаш той никога не е бил на власт,власт няма да види,хора ако десните се съгласят на коалиция с Герб,без Бойко,значи са ни продали, Герб е сбор от много Бойковчета,не се лъжете, той като Доган ще дърпа конците,с парите си.
  • 49 Анонимен

    4 2 Отговор
    Защо говорите и пишете само за пенсиите по старост, хората със социалните по болест не са ли хора, те нямат ли нужди. И те плащат сметки и купуват лекарства,които също поскъпнаха.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Тоя па

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "птргф":

    Що не стана военен, ве мухъл?!? Сега щеше да си цъфнал, та вързал.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове