Last news in Fakti

21 Август, 2022 04:10 3 295 30

21 август 1991 г. Победата на Горбачов срещу превратаджиите

  • горбачов-
  • преврат-
  • ссср

Основната цел на заговорниците е „недопускане на разпад на СССР”

21 август 1991 г. Победата на Горбачов срещу превратаджиите - 1
Снимка: БГНЕС

На 21 август 1991 г. Михаил Горбачов обявява, че контролира изцяло положението след 60-часовия Августовски пуч в Русия.

Августовският пуч в Русия от 1991 г. е опит за отстраняване на Михаил Горбачов от поста Президент на СССР, организиран от група консервативно настроени заговорници от ръководствата на ЦК на КПСС, правителството на СССР, армията и КГБ, в периода 19 август - 21 август 1991 г.

Водачите на преврата смятат, че реформистката политика на Горбачов е отишла твърде далеч и че новият Съюз на суверенните държави, който Горбачов започва да договаря, предоставя твърде много самостоятелност на републиките. Въпреки че превратът се проваля след два дни и Горбачов се завръща на власт, събитието трайно дестабилизира Съветския съюз и спомага за забраната на КПСС и разпадането на Съветския съюз.

Основната цел на заговорниците е „недопускане на разпад на СССР”, който според пучистите щял да започне на 20 август с.г., с подписването на първия документ от съюзния договор, превръщайки СССР в конфедерация на независими държави. Документът трябвало да бъде подписан на 20 август, между представители на РСФСР и Казахстан, а другите републики трябвало да се включат до 22 октомври 1991 г.

Съпротивата срещу опитващите се да превземат властта членове на Комитета, оглавява политическото ръководство на РСФСР, начело с президента Борис Елцин, вицепрезидента Александър Руцкой, министър-председателя Иван Силаев и председателя на Върховния съвет Руслан Хасбулатов. По призив на руските власти пред сградата на съюзния парламент, наречена Белия дом, се стича множество представители на различни социални групи - студенти, интелектуалци, ветерани от Войната в Афганистан, та дори и криминални елементи.

В края на пуча Елцин се изказва за защита на законната власт на Горбачов и защита на свободна Русия. Самият Горбачов се връща от Форос в Москва, заедно с Руцкой и Силаев, на борда на самолет Ту-134. Членовете на Комитета са арестувани. В директен ефир Елцин в присъствието на Горбачов подписва Указ за прекратяване действията на КПСС, на територията на РСФСР, по свой маниер изпълнява притесненията на пучистите, лишавайки Горбачов от власт, която му е предоставяла неговата партия.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти-маймуна

    14 25 Отговор
    Убиха дъщерята на Дугин, който е известен като мозъка на Путин и организатор на войната в Украйна. Толкова са кухи, че се разхождат без охрана

    Коментиран от #6

  • 2 Филип

    32 14 Отговор
    Горбачов, забравих му еврейското име, е най-награждавания от САЩ руснак.
    Носител на над 30 американски награди, живее в САЩ.

    Коментиран от #11

  • 3 Даа

    30 58 Отговор
    Горбачов е единствения нормален руски ръководител. Имаше достойнството да признае, че комунизма беше велика глупост. Тогава дойде и шансът на източна Европа да се измъкне изпод съветския ботуш. Благодарим ти, Горби!

    Коментиран от #5, #30

  • 4 денят на Предатели

    69 21 Отговор
    Ужас ! Денят в който Горбачов продаде държавата си на Сащ за много милиони в сметката си и една Нобелова награда . Заради него сега Русия воюва , за да защити държавата си от колонизиране от Фащ и Запада .

    Коментиран от #9

  • 5 Щом американците са го

    48 16 Отговор

    До коментар #3 от "Даа":

    харесвали не е бил нормален.
  • 6 Какво може да се очаква от едни

    9 28 Отговор

    До коментар #1 от "Анти-маймуна":

    фашисти?
  • 7 Слънчев вятър

    5 11 Отговор
    В Русия имаше свръхпроизводство не само на разрушители, но и на излишък на създатели. В борбата на противоположностите се формира непроницаемо сливане на руския национален характер.
  • 8 Най-големият

    32 4 Отговор
    Провал на КГБ.
  • 9 123

    10 15 Отговор

    До коментар #4 от "денят на Предатели":

    Колко умен рашист съм.
  • 10 ТаУмВзе

    47 18 Отговор
    Горби е най големия Глупак на всички времена!

    Коментиран от #14

  • 11 В момента

    17 14 Отговор

    До коментар #2 от "Филип":

    Живее в Москва, преди това е живял в Германия

    Коментиран от #13

  • 12 Мдааааа

    46 12 Отговор
    Гледах преди години интервю на Горби в което той си признава, че е бил излъган. Нищо от това което запада му е обещавал не се е случило. В замяна на перестройката е трябвало да получи милиарди долари помощ, технологии, неразширяване на НАТО и на един метър в посока към Русия и т.н.....Просто е бил измамен. Сега това е най-мразения човек в Русия.

    Коментиран от #15

  • 13 Ай стига бе

    40 16 Отговор

    До коментар #11 от "В момента":

    Глупости! Ако стъпи в Русия тълпата ще го разкъса още на летището. Живурка някъде в САЩ.

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хихи

    19 11 Отговор

    До коментар #12 от "Мдааааа":

    Те доларите ги получиха, ама някой ги открадна.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 УБО

    21 2 Отговор

    До коментар #13 от "Ай стига бе":

    В момента Горбачов живее в Швейцария, в град Ротах Егерн.
  • 18 караман

    15 12 Отговор
    Абе ,това куче не умря ли?
  • 19 Механик

    17 12 Отговор
    Вижте този на снимката!
    Проклет да е!
  • 20 Денят на Предателството

    18 8 Отговор
    Съсипа цяла И. Европа, а елитите на САЩ се чудиха "куКувица ли му е изпила акъла", докато разберат, че този АграРен Цървул иска да съсиПе Източна Европа. Най-мразеният в Източна Германия човек, дори имаше наглостта да се оплаква като емигрира първо в Източна, че германците го неНавиждали. Колко народ загина и съсипа цели държави, и загива, заради него-Сърбия, Либия, Сирия, Ирак, Афганистан, Грузия, Армения, Египет, Йемен? Дейността му е равнозначна, САЩ да дадаТ независимост на всички щати, и да си изтеглят военните бази от цял свят. В САЩ за пропагандиране на НЕЗАВИСИМОСТ на ОТДЕЛЕН ЩАТ ПУБЛИЧНО от 5 до десет години затвор. За дейност по отделянето на ЩАТИ- ДОЖИВОТНА.
  • 21 Иванчо

    16 11 Отговор
    Предателят, който унищожи СССР.
  • 22 кастроли

    19 10 Отговор
    Не само СССР унищожи,унищожи живота на милиони хора по света този петнист предател.
  • 23 БгТопИдиот

    12 10 Отговор
    Горбатия да се върне в Раша да разбере "народната" любов към него и предатеството му !!!!!
  • 24 оня с коня

    14 15 Отговор
    Да е жив и здрав Горби,щото благодарение на освобождаването от Руското Иго си върнахме Имотите заграбени от Социалистическата хунта,което пък ни дава възможност получаваме Значителни приходи от тях и да не работим "от сутрин до здрач" за Партийните Функционери Сульо,Пульо и брачет им Ганьо.Отделно пък имаме възможност да си харчим парите на воля по света,без да сме ограничавани от разни "Железни завеси".Нормално е редовите членове на БКП/сега БЕЗИМОТНИ и голи като Пушка/ да си спомнят с Носталгия доброто старо време когато Земите ни ги хрантутеха а те с партийни пари Гуляеха в ресторантите а Оркестърът им пееше на Ушенце "Очи чьорние",но...тяхното време свърши безвъзвратно и нещата си дойдоха по местата.
  • 25 На всеки милиметър

    6 7 Отговор
    Сте.
    Като толкова ви харесва ссср бързо към дома който все още ви е останал.
    Защо ходите да бачкате при белите господари на запад, и после коментирате колко зле било тук.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Аслан

    3 6 Отговор
    Продажби такъв ще останеш в историята
  • 29 Ряпин

    3 5 Отговор
    Още не е късно този предател да бъде изкормен и натъпкан със слама, и така по-бързо да бъде изпратен на подготвеното за него място в ада.
  • 30 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Даа":

    ...............честно казано имахме невероятен шанс с Горбачов и Елцин, а може би и "Господ е Българин", че хватката се охлаби и бързо България пое глътка въздух....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове