Last news in Fakti

13 Август, 2022 08:45 5 921 7

Никой не поиска обществена поръчка на МВР за 110 млн. лв.

  • мвр-
  • поръчка-
  • система тетра-
  • атанас пеканов

Липсата на договор е пречка пред първото плащане по плана за възстановяване

Никой не поиска обществена поръчка на МВР за 110 млн. лв.  - 1
Снимка: БГНЕС

Огромна обществена поръчка на Министерството на вътрешните работи е била отменена заради липсата на подадени оферти по нея. Тя е за 108,5 млн. лв. без ДДС и е за доизграждането на единната национална радиокомуникационна система ТЕТРА, която ще позволи централизирано управление на звената за реакции при кризи като системата 112, системата за ранно предупреждение и оповестяване, планинска спасителна служба, морска администрация и т.н. Въпреки апетитния финансов ресурс по поръчката не се е появил нито един кандидат и процедурата е била отменена. Това поставя България в патова ситуация, защото наличието на договор е условие за изпращане на първото искане за плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Информация за неизпълнение на поръчката се появи на сайта, на който се публикуват документите по плана за възстановяване и устойчивост. Отскоро сайтът дава възможност за справки доколко са изпълнени поставените цели във връзка с различните етапи за получаване на средства по плана. За първото плащане, което е в очакван размер от 1,37 млрд. евро, България е изпълнила 21 от общо 22 условия с крайна дата 30 юни. Единственото неизпълнено условие е наличието на възложени обществени поръчки за развитие на системата TETRA и на радиорелейната мрежа. На първия си брифинг в четвъртък вицепремиерът Атанас Пеканов също посочи, че има проблем с проекта на МВР.

Проверка на "Сега" показа, че обществената поръчка за системата ТЕТРА е обявена доста късно на фона на крайния срок от 30 юни. Обявлението е публикувано на 14 юни, а срокът за подаване на оферти е бил до 11 юли. Заради липсата на каквито и да е било оферти поръчката е прекратена с решение от 15 юли. От публикуваните документи става ясно, че по процедурата все пак е имало въпроси на потенциални кандидати и от МВР са давали разяснения по документацията. Не е ясно как ведомството ще процедира оттук насетне.

Много любопитно е движението и по друга, по-малка, свързана обществена поръчка - за доставка на крайни устройства и оборудване на системата ТЕТРА. Тя е на стойност 15,9 млн. лв., като също е по Националния план за възстановяване и устойчивост. На 15 юли и тази процедура е била отменена с аргумента, че е получена само една оферта. 5 дни по-късно възложителят е преосмислил решението си и е отменил решението за отмяна, тоест е възстановил дейностите по процедурата. Единствената ценова оферта би следвало да е отворена на 3 август, като още няма яснота за фирмата, която я е подала. В решението за отмяна на отмяната като пряка причина се сочи фактът, че проектът е част от националния план за възстановяване и устойчивост, от който зависи възстановяването на цялата икономика.

Интересен е и друг детайл около проекта ТЕТРА - той е фигурирал във варианта на плана, разработен от третия кабинет на Бойко Борисов, отпаднал е от плана при служебния кабинет и после е върнат в плана при правителството на четворната коалиция. Пеканов бегло спомена за това, като обясни, че оттеглянето на проекта при служебния кабинет е било заради преценка, че няма достатъчно техническа готовност за изпълнението му.

Вероятно надеждите са, че ЕК ще приеме за изпълнено условието за сключени договори и при наличието на само един контракт. Атанас Пеканов обяви, че първото искане за плащане ще бъде пратено в Брюксел до края на август, а самите пари могат да се чакат октомври или ноември, след произнасяне на ЕК (срокът за оценка на искането е 2 месеца).

СРОКОВЕ

До края на годината България трябва да е приела териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони, които бяха публикувани за обществено обсъждане в последния момент от предходния кабинет. В плана на Стара Загора е предвидено и строителството на завод за производство и/или рециклиране на батерии. Ударно ще се работи по следващия пакет законодателни промени, които следва да са изпълнени за второто искане за плащане по плана през 2023 г. "Желателно е те да бъдат приети както е по първоначален график, макар че няма риск от загуба на средства, а само от забавянето им във времето", обясни Пеканов. Възможно е част от проектите по плана за възстановяване да бъдат прехвърлени към друг механизъм на финансиране - REPowerEU, защото към момента общият обем финансиране за заложените проекти надхвърля наличните средства. Няма яснота каква сума и как може да се прехвърли. По плана за възстановяване е заложен мегапроектът за изграждане на батериен парк за 1,5 млрд. лв.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бушприт

    17 2 Отговор
    Този проект "ТЕТРА" е от Балканската война. Няма ли по-съвременна система за телекомуникации в България? Или ще сме на светлинни години от останалите уредени ,европейски държави? Защото се вижда пак,че в България държава няма.

    Коментиран от #7

  • 2 Пъци

    15 3 Отговор
    Няма оферти?Е,така е , ако в конкретния случай няма сгода за крадене...
  • 3 Ми то с милицията

    10 1 Отговор
    да се заиграеш, значи и ти си престъпник...
  • 4 тарикатските работи

    11 0 Отговор
    си ги лапат те, а на бунаците пускат шлака, и тези пари са недостатачни.
  • 5 Ото Скорцени

    1 0 Отговор
    И що точно ТЕТРА?
  • 6 Мадрид

    7 0 Отговор
    Там, където се иска много ум и задачата е сурепсложна, кандидати няма. Направете си извода за интелекта на нашите богаташи в момента.
  • 7 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "бушприт":

    Пълни глупости. Земи се ограмоти малко....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове