1 22019

Искат ли избирателите вече да слушат политиците?

 • избори-
 • политици-
 • избиратели

Голяма част от политиците са отговорни за провала на три поредни парламента, обществото се е разпаднало на враждебни политически племена

Искат ли избирателите вече да слушат политиците? - 1
Снимка: БГНЕС

Искат ли избирателите вече да слушат политиците, какви ще са акцентите в предизборната кампания, посланията на политическите субекти, каква ще е реториката, какъв ще е тонът, както и какъв е вероятният 48-ми парламент - БТА попита социалния антрополог Харалан Александров и политолога Атанас Радев, почтен член на Студентски клуб на политолога към Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Голяма част от политиците са отговорни за провала на три поредни парламента, обществото се е разпаднало на враждебни политически племена

През последните две години обществото преживява дълбок регрес и се е разпаднало на враждебни политически племена, всяко от които слуша само глашатаите на своята истина и отказва да чуе различни послания, смята Харалан Александров. Той отбелязва, че това е особено изразено при радикализираните ядра в социалните медии, които служат като резонатори и усилватели на призивите към непримиримост, страх и омраза. Съществува обаче и едно значително и засега мълчаливо мнозинство, което копнее за нормализация, сигурност и предсказуемост, и очаква да чуе нещо различно от хули и обвинения – например, как да започнем да излизаме от кризите и безизходицата, в които сме затънали. Тези очаквания ще се засилват и който успее да откликне адекватно, ще бъде истинският победител в дългосрочен план, смята специалистът. Но, подчертава Александров, в предстоящата кампания това ще е трудно, тъй като означава да се сложи край на разрушителния конфликт и да се излезе в метапозиция.

Според Атанас Радев политиците в момента са в много неизгодна ситуация, тъй като почти всички са били в управлението и до голяма степен носят отговорността за провала на три поредни парламента. Така че, каквито и да бъдат техните послания, те трябваше да направят опит да ги докажат на практика, а не просто в предизборната кампания да излязат и да пропагандират някакви лозунги как ще променят България, посочва той. Трябва да осъзнаят, че има промяна в модела на управление - ако преди той се случваше в коалиция с една или две партии, то сега има потенциал да се случи дори с повече от четири партии в парламента, казва политологът. И съветва политическите лидери да отстъпят и да започнат да разговарят помежду си. Това е важно, обяснява Атанас Радев, защото въпросната конфронтация се отразява в обществото. Държавният глава имаше сериозна роля при връчването на третия мандат, Румен Радев можеше и трябваше да свика Консултативен съвет за национална сигурност, да събере всички парламентарно представени партии, за да очертаят приоритетите, които да бъдат следвани, която и партия да управлява, смята експертът. Тук, според него, е била ролята на президента за постигане на консенсус.

Колеги политолози обясняват как вървим към консенсусен модел на демокрация, при който няма един премиер или една партия да определят правилата в един коалиционен кабинет, изтъква Радев. Не казвам, че това е било така досега, но казвам, че политическите лидери трябва да отговарят на този модел, добавя той. Според него в този контекст е напълно възможен и наказателен вот на българските граждани, който не води до нищо добро. Пример в това отношение е Слави Трифонов и протестната вълна, която успя да събере през миналото лято. Сега ще видим в 48-ото НС тази протестна вълна къде ще отиде, коментира Атанас Радев.

Единственият шанс на партиите да привлекат повече избиратели е като сменят стилистиката на говорене, като обясняват на хората, че нещата няма да се случат от днес за утре

Действията на политическите партии имат много сериозна роля, подчертава политологът. Това, което "Има такъв народ" (ИТН) направи през изминалата година – да прекъсне два парламента заради липсата на мнозинство - доведе до липса на алтернатива, която хората да припознаят. Точно тук е пагубният въпрос, посочва Радев. В един момент хора, които гласуват и са отговорни към политическия процес, започнаха самите те да се отчайват. Ние в момента сме в някакъв порочен кръг, от който не е ясно кога ще излезем, смята той. Според него в следващия парламент е възможно да влязат осем партии и затова много спорен е въпросът как те ще излъчат управляващо мнозинство. От 90-а година насам ние имаме трайна тенденция на спад в избирателната активност, отбелязва Атанас Радев. Нямаме адекватно гражданско образование и адекватна политическа култура как да участваме в самия политически процес. Непрекъснато се говори за политика и за това колко е изострена политическата обстановка в страната. Притеснителното е, че хората реално не се интересуват вече, смятат, че се случват политически договорки кой ще спечели и кой не, констатира той. Затова смятам, че в рамките на тази кампания и не само, трябва медиите, ЦИК, политическите кандидати за народни представители да обясняват на хората какво се случва, как се гласува с машините, да обяснят, че нещата няма да се случат от днес за утре, подчертава политологът.

Единственият шанс партиите да привлекат избиратели, извън твърдите си ядра, и да преодолеят изборната умора, е като сменят стилистиката на политическото си поведение и говорене, коментира Харалан Александров. "Това ще рече от регистъра на охулване и заклеймяване да преминат в регистъра на конструктивен дебат и експертни решения", уточнява той. Според него обаче това е непостижимо за част от политическите актьори поради липса на експертен капацитет, от една страна, и тежки емоционални и морални дефицити на лидерство, от друга. Те ще отхвърлят всеки жест на помирение и ще продължат да вилнеят и беснеят поради липса на други умения, казва социалният антрополог. По думите му, дори да но го желаят, техните опоненти ще бъдат принудени да отговорят реципрочно, тъй като кампанията е политическа битка, а не терапия на нарцистични психопати. Това ще отключи процес на симетрична ескалация, който ще провали всеки опит за нормализация и дерадикализация на политическия процес и ще задълбочи политическата криза, предупреждава Александров.

Яростна и ожесточена кампания или възможност за смекчаване на тона между основните опоненти?

Социалният антрополог прогнозира че кампанията ще е "яростна и злостна, изпълнена с грозни компромати, свирепи нападки и люти закани". Причините за това са няколко – на първо място, положението на хората в България предсказуемо ще се влошава вследствие на инфлацията, застъпващите се кризи и безобразното управление на "Продължаваме Промяната" (ПП) през последната половин година, посочва той. На второ място, битката между олигархичните и корпоративни лобита, маскирани като политически и граждански движения, ще се ожесточава поради превръщането на държавата в основен разпределител на финансови ресурси и бизнес възможности за сметка на пазара. Тенденцията за изкривяване и подчиняване на пазара от политическата власт винаги е съществувала, но се засили неимоверно по време на ковид пандемията и войната в Украйна, уточнява Харалан Александров. Третата и основна причина, според него, е напредналият процес на деградиране на политиката и редуцирането ѝ до агресивен пиар. Този стил беше целенасочено наложен от радикалните клики, които нахлуха в обществения живот през последните години и нарушиха крехките демократични консенсуси, посочва специалистът.

За политолога обаче има надежда за смекчаване на тона между бившите управляващи и опозицията, така че да има някаква конструктивна нотка в предизборните дебати, за да могат политическите лидери да вземат отговорни решения, които реално да подпомогнат българските граждани в множеството кризи в момента. Виждаме какво се случва в цяла Европа, всички се подготвят за сериозна енергийна криза през зимата, отбелязва Атанас Радев. Но, подчертава той, реалността опровергава целия този позитивизъм. Виждаме какво прави служебното правителство в рамките на първите си дни управление, смятам, че с действията си то допълнително засилва противоречието на институционално и партийно ниво между президента и БСП и президента и бившите управляващи, коментира политологът.

На старта на предизборната кампания силите на двата най-големи политически субекта за момента - ГЕРБ и "Продължаваме Промяната", изглеждат изравнени

Социологическите сондажи показват, че "Продължаваме Промяната“ и ГЕРБ са двете партии, които ще се борят за първото място, както бе в 47-ото Народно събрание, коментира Атанас Радев. От друга страна, изследванията сочат, че "Възраждане“ засилва своята електорална подкрепа, отбелязва той. БСП остава на същите позиции, дори може да има лек спад, макар да бяха част от управляващата коалиция. Голямото неизвестно е дали "Има такъв народ" отново ще влезе в парламента, както и политическият проект на Стефан Янев. Ако се случи, това допълнително може да увеличи нивото на фрагментация в парламента и съответно да създаде трудности да се излъчи ефективно управляващо мнозинство, според политолога. Въпросът е дали бъдещата коалиция ще се конструира на база евроатлантически или проруски ценности, макар и проруско настроените да са по-скоро малцинство, подчертава той. Западно настроените ГЕРБ, ПП, ДПС, ДБ се обединиха около решението за Република Северна Македония, тогава именно се заговори и за проатлантическо мнозинство, припомя Радев. По думите му, ако "Продължаваме Промяната“ се коалира с ГЕРБ, това би било пагубно за тях. По този начин те биха се делегитимирали. В предизборната кампания той очаква традиционно да се сочат враговете и по-малко да се говори с кого биха си партнирали и коалирали след изборите.

Според Харалан Александров всички партии в последния 47-и парламент имат шанс да влязат и в следващия, плюс “Български Възход”. Това, разбира се, няма да направи управлението по-лесно, коментира той. В ситуация на изострящото се противопоставяне се очертават два основни блока – по-умерен около ГЕРБ и по-радикален около ПП и присъдружните ѝ "Демократична България" и БСП. Към момента двата блока изглеждат с приблизително изравнени сили. Кой от тях ще вземе превес зависи както от състоянието на икономиката, така и от курса, който ще следва служебното правителство. При рязко обедняване може да се стигне до засилен протестен вот и съответно до значителен ръст на “Възраждане”, посочва Харалан Александров. По думите му от решаващо значение за развръзката е чия интерпретация на случващото се ще надделее в медийното пространство, тъй че кампанията ще е ожесточена медийна престрелка.

Кризите ще диктуват акцентите и линиите на поведение в кампанията

Акцентите на кампанията ще бъдат диктувани от развитието на кризите, които връхлитат страната, при което всеки ще се опитва да прехвърли вината и отговорността за провалите върху противниците си, прогнозира социалният антрополог. В тази ситуация, отбелязва Александров, в ролята на арбитър отново се оказва президентът и неговото служебно правителство, което дава заявка за равноотдалечено отношение към партиите, но и за критична ревизия на предишното управление и корекция на неговите провали. Подобна ревизия е крайно необходима, смята той, но е заредена с потенциално скандални разкрития, които могат да наклонят везните в предизборната борба. Това превръща служебното правителство в ключов фактор в тази кампания и наред с отговорността да овладее кризите, го натоварва с разнопосочни очаквания, страхове и надежди.

Енергийната криза и това, което служебният кабинет започва да прокарва като теза, че кабинетът "Петков" не се справи с нея, създава особено напрежение, споделя и политологът. Той очаква в кампанията ИТН да продължат с темата за пътищата и с обвиненията, че Асен Василев не им е отпуснал нужните средства. Очаквам по време на кампанията да продължат вътрешнокоалиционните конфликти, обобщава Атанас Радев. По думите му на този фон БСП стои доста стабилно от гледна точка на тяхната последователна позиция за социален стълб в последното правителство. Дори Кирил Петков бе възприел част от реториката на Корнелия Нинова, свързана с данъчните облекчения, помощи, пенсиите за възрастните хора, отбелязва той. "Демократична България" със своите министри предприе известни действия, но липсваше ясен резултат, допълва експертът. По-отличаващи се в бившата коалиция бяха БСП и ПП, смята политологът. Те дори са демонстрирали на раздяла топли чувства. Може би това е заявка и в следващия парламент да търсят някакъв консенсус и обединение по определени програми, коментира той.

За ПП ми е много съмнително с какви послания ще излязат - те говорят единствено за борба с корупцията, коментира още Радев. И обръща внимание, че ДБ навлизат в същото това поле, като акцентират на реформите в правосъдието, което пък от ПП са иззели като тема. Тук се появява дилемата, при която тези два политически субекта ще спорят за един и същи електорат, смята политологът. Затова въпросът е дали за тях няма да е по-изгодно да се обединят и това е напълно възможно, коментира Радев. Според него от подобно обединение ползата за ПП е, че ДБ имат партийни структури по населените места. Бих казал, че ПП и ДБ биха могли да получат добър резултат, ако се обединят, тъй като няма да се налага техните избиратели да избират една от двете възможности, а заедно биха могли да спечелят още хора, които припознават това обединение, посочва Атанас Радев.

Изострянето на тона няма да спре и служебният кабинет допълнително ще допринесе за това

На въпрос дали очаква остри сблъсъци, непремерен тон и липса на феър плей по време на кампанията, Харалан Александров отговаря положително. Очаквам вакханалия от подлост и коварство, защото се намираме в напреднал етап на саморазрушителен социален конфликт, а тези конфликти имат свойството да се самозахранват и изострят, аргументира се той. Противно на здравия разум и императивите на реалността, значителна част от политическите актьори ще продължат да нагнетяват напрежение и да тласкат обществото към радикализация, просто защото това е единственото, което умеят, коментира социалният антрополог. Освен това, подчертава Александров, олигарахичните и корпоративни интереси, които тласнаха страната в тази политическа криза, са инвестирали твърде много в индоктринирането на привържениците си и демонизирането на враговете си, за да се спрат сега. Залозите са много високи и очаквам безскрупулните политически авантюристи да играят ва банк, посочва той.

Миналата година ние реално не видяхме предизборна кампания, казва Атанас Радев. В рамките на месец септември ми е изключително любопитно каква кампания ще видим, допълва той. Не виждам конфронтацията да спира, по-скоро има някакво затишие в момента. Системните партии се подготвят за избори - тук визирам ГЕРБ, ДПС и БСП, обяснява политологът. При машинното гласуване електоратът на БСП спада, изтъква още Радев. Според него изострянето на тона няма да спре и служебният кабинет допълнително ще допринесе за това.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 9 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 умен и образован

  13 1 Отговор
  дрън дрън
 • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 4 Ана

  5 20 Отговор
  Единствената партия която помага на хората е БСП! Всички останали са десни богати , алчни ,ненаситни , мутри крадливи и ДПС протурски авери!

  Коментиран от #7


 • 5 хараре

  21 0 Отговор
  България макар и бавно,си отива. За съжаление. Племето заспало не се събужда.
 • 6 т-п трол соросоиден

  16 1 Отговор

  До коментар #2 от "Българка":

  Когато ОПГ ГРОБ-ДПС гласуа с възраждане, средва козяшки вой как това била новата коалиция. Но когато ПП гласуват с ОПГ ГРОБ-ДПС за да извършат предателство спрамо историята ни и българите в Македония, няма проблем. Или пък за да подарят за бързо, за 2 седмици, едни поредни милиарди на американците за самолети, коита я видим, я не. Без да е гласувано в бюджета, без да има конкурс и т.н. Тогава пак няма вой срещу ОПГ ГРОБ-ДПС, тогава ПП се правят на разсеани за коалицията им с тях.
 • 7 т-п трол соросоиден

  12 0 Отговор

  До коментар #4 от "Ана":

  Да, да, вярвай си! Помня в началато напавдемията кака корнела какви ги разправяше, че трябва да си произвеждаме сами храната щото много сме завили от вноса. Е, за 6 весеца винистерството на Земеделието беше тяхно, но не видях нещо да се опитват да напрвят в тази посока. А наистина можеше и трябва. Замисли се колко са обезлюдени селата ни, а селското стопанство и хранителнана промишленост имат потенциал да се съживят след умишлената им разруха.
 • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 10 Хахаха...

  7 1 Отговор

  До коментар #2 от "Българка":

  Еййй..много си зле. Честно
 • 11 да де

  7 1 Отговор

  До коментар #8 от "Българка":

  Толко ва си "остра", че даже не можеш да го разбереш.
 • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 13 АБВ

  0 0 Отговор
  Категорично НЕ
 • 14 Българка

  5 5 Отговор

  До коментар #12 от "ПРОСТО КИРО И КОКОРА НИ УНИЩОЖАВАТ":

  Според теб Киро ни унищожава, а Бате Бойко какво направи за 12 години? Правителството Петков увеличи пенсиите за 6 месеца повече, отколкото ГЕРБ-ДПС за 12 години. Сваленото от мафията правителство започна реална битка с мутрите. Осветлиха пладнешките обири със Златния гьол и частната граница на Капитан Андреево. Подадоха до чадъра на мафията каскетурата стотици сигнали за милиарди грабежи, които съответно или са при газовата ни карта, или са унищожени.

 • 15 Мнение

  7 0 Отговор
  Отговор на заглавието:"Не".Лъжат ни да ни крадат.Плащат си на "експерти" да ни насаждат лъжи в медиите и от там идва политическата криза.Отделно и някакви,които не са в България ни дват тон в живота като разни черепи,украинци и т.н.
 • 16 Пропагандна статия

  1 0 Отговор
  С вменяване на много глупости и не истини!
 • 17 Минувач

  1 0 Отговор
  Поредните празни приказки на антрополози и други "....лози"! До сега не се забелязва дори 1 субект който да обясни как на практика приказките му наистина ще станат реалност. Единственото упражнение което наблюдаваме от години на партиини лидери е как лъжите им да изглеждат по-убедителни!
 • 18 ОБЕКТИВНИЯ

  1 0 Отговор
  . НЕ, НЕ, НЕ! ПОЛИТИЦИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВСЛУШВАТ В ЖЕЛАНИЯТА НА ХОРАТА! ХОРАТА ИЗБИРАТ "политиците" (които не вършат работа) а само КРАДНАТ!!!
 • 19 Прав

  1 0 Отговор
  Не искаме да слушаме политиците вече никога
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове