Last news in Fakti

17 Август, 2022 07:39 2 332 49

Експерт: Газ ще има, но на много висока цена

  • експерт-
  • газ-
  • висока цена

"Не е работа на бизнеса да определя кой да е директор на "Булгаргаз", каза Пламен Димитров

Експерт: Газ ще има, но на много висока цена - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Най-вероятно ще има газ за България през зимата в достатъчно обеми, той ще е на много висока цена. Но ако няма доставки - ние за каква цена говорим. В нашия регион - България, Гърция, Турция, има достатъчно обеми газ, които да отговорят на потреблението на тези страни от региони. Въпросът е, че има вътрешно преразпределение, след като "Газпром" едностранно спря доставките. Сега България се снабдява, като купува танкери с втечнен газ от САЩ, или като поема излишъци от гръцкия пазар. Това каза международният анализатор в Българското геополитическо дружество Пламен Димитров в студиото на "Денят ON AIR".

Той поясни, че "Газпром" не е спрял доставките за Гърция.
"Ние търсим 2 млрд. годишно. Но става въпрос за спот цени, а не за дългосрочни договори, което означава, че България трябва да плаща цена, която е близка до TTF в Нидерландия. А там цената е много висока. В Германия се очакват да влязат 2 терминала в действие в средата на зимата. Тясното място в момента са терминалите за прием на газ и тръбопроводите, по които да стигне до България", допълни Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Експертът подчерта, че в момента ползваме 1 млрд. кубически метра газ от Азербайджан.
"И купуваме газ от гръцки търговци, които имат микс от газ, който купуват от "Газпром". След като "Газпром" не ни е доставила газа, няма за какво да ни осъди. Въпросът е дали страната ни не може да ги осъди - по-скоро да. Но "Газпром" може да се позове на указа на техния президент за плащането в рубли и това да кажат, че това са форсмажорни обстоятелства и е решено на държавно ниво", категоричен е Пламен Димитров.

От думите му стана ясно, че договорът ни с "Газпром" изтича в края на тази година.
"Не е работа на бизнеса да определя кой да е директор на "Булгаргаз", все пак има Министерство на енергетиката. Най-големият клиент на "Булгаргаз" - "Топлофикация София", не си плаща редовно сметките, а пък тези, които доставят газ, си искат парите веднага. Също така много рязко поскъпнаха цените на спот пазари и "Булгаргаз", за да успее да купи нещо авансово, трябва да има налични пари, с които да плати", добави той.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хуманоидъ

    8 32 Отговор
    Стига с тази газ спрете се, имаме АЕЦ работете на ток.

    Коментиран от #11, #19, #20, #22

  • 2 Въпрос

    8 31 Отговор
    Сърбия и Унгария търсят спешно азерски газ и втечнен.Защо ли?Официално Вучич го заяви миналата седмица.
  • 3 Последния Софиянец

    39 4 Отговор
    Зимата потреблението ще се вдигне и ние ще сме последни на опашката както винаги.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Голем Проблем

    32 3 Отговор
    Навъдиха се едни експерти напоследък - мани мани. ГОЛЕМ ПРОБЛЕМ. Всички са на хранилката.

    Коментиран от #49

  • 6 Енергийна Стратегия на България

    19 4 Отговор
    За какво ни е газ? Пускаме 5-цата, малко пеша и в полите на Витоша пълним трамваите догоре, с автобуси е по-неудобно, не са Екологични, баровските вили и имоти остават без дръвца.
    А може с братчеДите Коалиция за посевместно оцеляване на нацията, те с каруците, ние с ел резачките. Чудничко.
    Южен Парк, Западен, Борисова градина, колко матРиал. Спираме да плащаме сградна на Топлофикация София и готово. Могат да се направят туРове "Оцелей" около фирмите складирали дръвца у Софийско, и нощем в съюз с охраниТе и те деца топлят, ги споделяме, ималиш 2 кубика дръвца, гуМи, дай единият на блишния.
  • 7 да де

    27 3 Отговор
    Поредният експерт жонглиращ с истини и лъжи за газа.
  • 8 не ти ли се струва , че

    28 1 Отговор
    Нещо ,което не можеш да го заплатиш , се едно го няма за теб .
  • 9 един

    5 31 Отговор
    Газ има,и втечнен газ има ако не откажат заявените танкери,бедата е че едни комунистически ПАРАЗИТИ,искат вечно да бъркат заедно с руснаците в общата хазна,и лъжат народа че те били за справедливост!Тия комунисти начело с Радев,Борисов,Пеевски и Доган,са просто едни крадци и мошеници!

    Коментиран от #12, #15, #28

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Механик

    32 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хуманоидъ":

    Как предлагаш да се спрем с тая газ и да минем на ток? Или мисленето ти относно газ и ток се върти около варене на яйца, пържене на цаца и греене на вода?
    А какво да правят хората в химическата промишленост? А тия в стъкларските заводи? А парното от къде ще дойде? Пак ли ще горим европейска смет или да минаваме на въглища и дърва?
    Нали ревяхте, че хората се греели на дърва и ви пречели да дишате? Какво обръщате плочата сега? Или когато както ни наредят, така пишем? Нали искате тротинетки, че да ви е чист въздуха, а сега друга месен ми пеете?!
    Ако няма газ, посочените от мен по-горе отрасли ще фалират. Пещите в стъкларските (и не само) заводи ще излязат от строя. После дори да вали газ от небето, няма да има тия отрасли, защото съоръженията ще бъдат унищожени.

    Коментиран от #29

  • 12 в главата ми дрънкат комунизъм и путиниз

    28 4 Отговор

    До коментар #9 от "един":

    Твърде опростенческо представяне на батака в който не вкараха западняшките и туземните управленски " елити " играещи си на войни , противопоставяне и разни подобни тъпотии с цел придобивани на хегемония на определени финансови лобита.
  • 13 ЕдинОтМногото

    12 2 Отговор
    Да ти имам и "експерта",, аман бе...
  • 14 СПИРАНЕТО НА ГАЗОВИТЕ

    29 2 Отговор
    доставки за България са първо - следствие от г-зослагаческата политика на Кирчо и сие и второ - напълно според договора с "Газпром", където е посочено, че валутата ,с която се плаща, може да бъде променяна по искане на доставчика и второ - Гърция /и цяла Европа, впрочем - с незначителни изключения/ -плащат по новата схема. А тази схема е справедлива, защото ЕС и САЩ блокираха - абсолютно незаконно - банковите сметки на Газпром и постъпленията в тях отиват при тези, които ги блокираха. Уточнението "газ ще има, но на много висока цена" напомня един стох от Смирненски - "А тез витрини са обсипани/с безброй жадувани неща.."
  • 15 Явно си много далеч

    18 1 Отговор

    До коментар #9 от "един":

    от реалностите. Ама много. Впрочем - не сте много, ама сте кресливи...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 рада дълбоката

    28 3 Отговор
    Нищо ново не чухме ! Газ ще има но чрез посредници и той пак ще е руски . Тук идва въпроса кой е Ба ЛЪ КА в случая ? Народе спиш ли ? СПИ , СПИ !
  • 18 соро-соиди

    24 3 Отговор
    "Газ ще има, но на много висока цена" - за това твърдение не е нужно да си никакъв експерт! Газ може да ти докарат и от Марс, стига да си платиш! При наличието на договор за доставка, на нормална цена, нашите евро-атлантици постоянно ни тикат към газ на свръхвисоки цени! Това е политика в интерес на чужди сили и против интересите на обществото! Тази политика доведе до драстично обедняване и през зимата вероятно ще има социални размирици!

    Коментиран от #21

  • 19 Кретеноидъ

    24 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хуманоидъ":

    А ядрено гориво за АЕЦ-а пак от азерите ли ще донесе простото ви киро? И изобщо защо не разрушите АЕЦ-а, че е построен от комунистите?
  • 20 гащ ник

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хуманоидъ":

    Ами и тя е руска , давай да я спираме и нея !!!!
  • 21 кюмюря от Дра гал евци

    18 2 Отговор

    До коментар #18 от "соро-соиди":

    Отдавна съм го казал , казвам го и сега НЕЩАТА ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ КОГАТО ХЛАДИЛНИКА ПОБЕДИ ТЕЛЕВИЗОРА. Кой разбрал , разбрал.....
  • 22 борсови цени

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хуманоидъ":

    Ток имаме, и то евтин! Само че, ЕС ни накара да го смятаме по цените на Европейската борса! Ако падне мораториума върху цените за потребителите, ние ще изнасяме всичкия ток, но няма да можем да си купим заради цената! Тогава вече ще дойде революцията на бедните! България е страната с най-голяма разлика между бедни и богати!
  • 23 Свобода за колониите в РФ !

    3 19 Отговор
    Газ ще има и благодарение на предишното управление, с изграждането на интерколектора, миксът от газ ще бъде на много по ниска цена от тази по договора ни с Газпром, който те едностранно нарушиха ! Това е положението за тази зима. До година няма да има нужда от нищо руzко, а и да се надяваме Путлер да го свалят, РФ да се разпадне, за да има мир.

    Коментиран от #30

  • 24 един

    3 19 Отговор
    Цял свят проумя,че Русия е империя на бандити и мафиоти,сал у нас я възхваляват!И после се чудим,защо сме били най-бедни и най-нещастни,Сорос,Петков и Василев ни били виновни,последните двама ни били лъгали цели седем месеца,нищо че комунистите ни лъжат цели 77години,нищо че откраднаха на 2 пъти златния резерв на България и го предадоха на Москва/след 44-та год./,нищо че окрадоха банките през 96/97год.,после и КТБ,нищо че погребаха милиарди $ в Белене,и в незавършени в неефективни промишлени гиганти като Кремиковци и КТМ Радомир/преди 89-та/,нищо че прахосаха 3млрд,лв. за Турски поток,а загубихме 1млрд.$ от прекратения договор с Газпром!И накрая Кирил Петков и Асен Василев са виновни/забравиха за другия вечен виновник Иван Костов/!
  • 25 Вечна дружба

    14 4 Отговор
    До броени дни служебното правителство продължава много изгодния договор с РФ и ситуацията се успокоява! Свобода за нас от евро аналгитическото робство!!! Кирю и кокорю, Лена простакеса и крякащата групичка на танкер и гоу хоум!!!

    Коментиран от #27

  • 26 Народен

    11 0 Отговор
    Уникални експерти, няма що! Това целия народ го казва месеци наред без да е с диплома за експерт. А сега тоя експерт да вземе да каже какви ще са последиците от газа дето ще го има, но на много висока цена! Я да каже колко ще струва хляба, дето се произвежда в заводите с помощта на газови пещи? Я да каже колко завода ще затворят или ще преминат на ток след като инвестират в преминаване чрез допълнителни съоръжения, заради което ще уволнят половината си работници? Я да измисли колко пъти ще се вдигнат стоките и с колко % ще се вдигне безработицата. И понеже е експерт да ни каже с колко % ще се вдигне желанието ни да ступаме Киро? Ако не знае, да пита народа.
  • 27 ИмашеТаковаДвижениеZаВъзражданеНаГЕРБ

    2 5 Отговор

    До коментар #25 от "Вечна дружба":

    Изгоден за руzко българската мафия !
    Няма улав, който да подпише такъв договор.
  • 28 Мммда

    10 2 Отговор

    До коментар #9 от "един":

    Втечненият газ е на същата цена, но транзита товаренето, разтоварването го оскапяват най-малко три пъти. Само транспорта с танкера излиза по-скъпо от газа който носи.
    Абсолютни глупости пишеш.
    Те затова швабите още са на руски, нищо,че при тях директно си го разтоварват в мрежата и са по-близо, но им излиза пак скъпо.

    Коментиран от #39

  • 29 Тони

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    Стига с тия стъкларски заводи бе. В България има един единствен стъкларски завод и той е турски. Казва се Джам-Шуше и е в Разград

    Коментиран от #32

  • 30 Грубо казано

    8 1 Отговор

    До коментар #23 от "Свобода за колониите в РФ !":

    Блажени са верующите, тяхно ще е царството небесно! Продължавай да вярваш на Кирчовци и много скоро ще видиш огромна бройка хора, които отиват в царството небесно.... от студ и глад!
  • 31 Аниковид

    8 1 Отговор
    Ей не можаха да ни занулят с ваксините, защото се усетихме на време, но сега ще направят и невъзможното да ни занулят от глад и мизерия, а старците и от студ. Гнусен ЕС.
  • 32 Е стига де

    10 2 Отговор

    До коментар #29 от "Тони":

    А хлебопекарни колко има? Брой де! С какво мислиш работят пещите на големите заводи, а? И колко ще струва хляба ако масово фалират същите тия големи заводи? Колко от народа ще може да си купува хляб от 5 лв? Ти ще можеш ли? А пенсионираните ти родители? А хората в малките селца дето се оскъпява допълнително заради превоза? Или викаш ако няма хляб ще ядем пасти! От тия на Линда! Хехе. Май ще ядете бой, за глазура на пастите!

    Коментиран от #46

  • 33 навсякъде

    2 10 Отговор
    Газът поскъпна навсякъде, благодарение на Адолф Путин!

    Коментиран от #34

  • 34 Анна

    7 2 Отговор

    До коментар #33 от "навсякъде":

    Благодарение на Четвъртият райх ЕС и техният Дърт Вейдър Джо, които НАЛОЖИХА САНКЦИИТЕ. Путин ли си наложи забраната да му се плаща в долари и евро или наци интернешанъл, я пак помисли!?

    Коментиран от #40

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 УЖАС НАРОДЕ !!!

    2 0 Отговор
    Вкъщи продължава да няма газ, от 2-3 месеца разбрах за нея, че е като въздуха и свободата, но не я намирам... така търсих и ембрионите които крадяха норвежците, текста на Истанбулската конвенция и тази за Македонията...накрая разбрах, че тамата на деня е "Ганювци, от изток ви правим на маймуни"
  • 37 Е б а т и и експерта

    6 0 Отговор
    Ако не беше този "експерт", от ккъде щяхме да знаем това ?
  • 38 се едно

    2 0 Отговор
    че няма
  • 39 един

    1 4 Отговор

    До коментар #28 от "Мммда":

    Добре де,да купят тия 7 танкера/или поне 3 до края на 2022/,и КЕВР да покажат фактурите за одобрение/щом като договорките са конфендициална тайна/,да видим ели е по-скъп американския ВПГ или не,или е само блъф! Три танкера са около 300-400млн.м3,и е една десета от консумацията на България!Очевидно е,че има хора които не искат и да чуят за американски LNG,защото ще излезе наяве лъжата че е по-скъп от руския,а заедно с това и край на комисионните!
  • 40 до Анна

    2 6 Отговор

    До коментар #34 от "Анна":

    Санкциите са най-малкото нещо ,което заслужава руския терорист мародер!!!

    Коментиран от #41

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Европа

    3 0 Отговор
    Къде е Куна дето затвори блоковете на АЕЦА?ййййй птодажницата си харчи комисионите

    Коментиран от #44

  • 43 Много странно е всичко това

    4 0 Отговор
    Очевидно е, че по някаква причина ЕС е забранил на нашите цървули да договорят с Газпром дългосрочен договор на изгодни цени, базирани на петролни деривати, както е с азерският газ. Защо в единия случай (с азерският газ) ЕС е разрешил дългосрочен договор (25 годишен) на изгодна ценова формула, а в другия случай, с Газпром е задължил селото да купува по цени на някаква измислена борса, на която уж нещо се търгува, но няма прозрачност колко и какво точно се търгува, от кого се търгува, как точно се определя цената и т.н. В същото време германците си зареждат резервоарите с руски газ, гребат с шепите и се сърдят на Газпром, че искал рубли и не монтирал турбината под санкции, за да можели да изпомпват повече руска газ. Това е фарс, европейски стил. Тази феодална организация ЕС ще ни занули много скоро. Ще има нов голяма вълна на емиграция. Няма да виждаме внуците си един ден.
  • 44 Куна е един

    3 0 Отговор

    До коментар #42 от "Европа":

    прост служител, който изпълнява нареждания. ЕС ни затвори атомните реактори, не Куна. Колко още милиарди и човешки животи ще се погубят за т.нар. "членство", което ни е тъй скъпо.
  • 45 Чичо Дончо каза

    3 0 Отговор
    ЕС са колонизатори и мародери.
  • 46 Пешо

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "Е стига де":

    Ще оберем някой Кауфланд.
  • 47 Ванко шемета

    0 1 Отговор
    Аз газ НЕ ползвам 😆 все ми е тая 😂 даже ми е смешно 🤣
  • 48 Хахаха

    0 0 Отговор
    Все едно че няма газ.
  • 49 сноу

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Голем Проблем":

    Да ..ама това най експертното експертизно експертче ,че виж как експертно дума -вероятно ,може би ,почти и т.н ...Е ...това не ми е много ясно какви ги чепка тая геополитическа тайфа,...най вероятно са памучета дето крепят на евроатлантиците моцко ,алйо ,илейн и тагарката потурите..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол