Last news in Fakti

18 Август, 2022 18:37 1 276 17

Доц. Киселова: Поне четирима ще бъдат народните представители от вота в чужбина

  • наталия киселова-
  • избори-
  • депутати-
  • вот-
  • чужбина

Ще има и нов многомандатен район, следващият парламент трябва да направи промени в Избирателния кодекс, казва експертът по конституционно право

Доц. Киселова: Поне четирима ще бъдат народните представители от вота в чужбина   - 1
Снимка: bTV

Миграцията на значителна част от българските граждани е причината да има все по-голям брой секции в чужбина. Това заяви доц. д-р Наталия Киселова, експерт по конституционно право в предаването "Лице в лице" по bTV.

Тази година ще имаме между 750-800 секции извън страната. Рекорд в сравнение с предишни избори. Миналата година една от политическите партии предложи и беше променен Изборният кодекс. Очакваме след тези избори да се създаде 32 избирателен район. Това предвижда и Изборният кодекс на база преброяването. Проблемът е, че не се предвижда колко ще са мандатите в този нов район. Ако предишните години тези избирателни райони са били 5, сега са 9. Можем да видим стопяване на населението по две причини миграция или отиване от този свят. Концентрацията на населението е София, Варна, Бургас, уточни доц. Киселова, цитирана от novini.bg.

Според законодателството минималният брой на мандатите във всеки район трябва да е четири. Киселова посочи, че сега се очаква поне четирима депутати да се избират от чужбина, но е възможно броят им да е повече. Конституционалистът добави, че въпросът ще породи напрежение.

Според нея следващия парламент трябва да направи промени в Избирателния кодекс.

Централната избирателна комисия е гледала актуализирани данни на населението, за да може да определи мандатите. Изкривяването ще бъде по-голямо в по-малките области Видин, Монтана, Ямбол. Разград. Нормално е, когато населението се стопява да се вижда през избирателите списъци, каза още експертът по конституционно право.

По думите и начинът, по който се съставят списъците извън страната е доста по-либерален, докато в България при гласуване се следи стриктното спазване на правилото за местоживеене на избирателят по постоянен или временен адрес.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А всъщност

    3 2 Отговор
    Трябва да са поне 40
  • 2 ауууу

    4 6 Отговор
    Тъз много се осФинила, бре.
  • 3 НЯМА ДА СТАНЕ

    6 0 Отговор
    ЗАЩОТО ПАРТИЙНАТА СБИРЩИНА НЕ ДОПУСКАТ РАЗУМНИ И. СЪВЕСНИ ХОРА !!!!!
  • 4 Така

    5 1 Отговор
    Най-много се плаша от българите живеещи в чужбина.
  • 5 Шаран БГ

    2 1 Отговор
    Не четирима – четвърт депутат да е в Парламента с вот от чужбина е престъпление. Това е уродливо явление , както продаването и купуването на гласове !!
    Няма логика и още по-малко морал в това, хора, които живеят при други политически, икономически и социални условия да определят кой ще харчи парите смъкнати от моя и от Вашия гръб , доцент Киселова. !! И не само това - тези партийни избраници разполагат със здравето и живота на мен и на всички нас Няма нищо "народно" в едни такива депутати. Впрочем всичките ни депутати са ПАРТИЙНИ ИЗБРАНИЦИ в българския ПАРЛАМЕНТ !!! Но на самите тях им е драго да се кичат с името "народни".. И би боло правилно, ако правеха нещо полезно, добро за народа. Те единствено стриктно изпълняват член № 71 от Конституцията – другото е препирни, кавги, взаимни обиди и нападки и процедурнви хватки за губене на парламентарно време . А какво е положението на българина – на Вас би трябвало да Ви е много ясно !!!
  • 6 ЧУЙ ЧУЙ

    2 0 Отговор
    .....зарежи ги тия избори...МИЖАВА работа...я ИМА я няма 39%/41%.....алтафини гласо подаватели
  • 7 Доц.Врачка Шашкънлиева социаленпроктолог

    3 0 Отговор
    С ко си се почерпила,
    колежке?
  • 8 Киселова

    2 0 Отговор
    Много е почнала да се вкисва че може скоро да почнат да се избират не партийни некадърници а успели и доказали се хора в политиката. Направо страх я тресе
  • 9 Пената

    2 2 Отговор
    Категорично съм против, хора живеещи години в чужбина, без да знаят какво е в България, да ми определят управлението. Да се върнат, да поживеят поне 6 месеца тук и тогава да имат право да ми определят съдбата!

    Коментиран от #10, #17

  • 10 Пена пена

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Пената":

    Всеки сам си определя съдбата приятелю. Ако чакаш някой да те оправи....накрая най много това да стане.

    Коментиран от #13

  • 11 Истината

    2 3 Отговор
    Айде да ви е честито факти.бг: /www.nekorektno.bg/2021/08/26/цензурата-в-интернет-медиите/
    https://fakti.bg нарушават правото на свободно изразяване на мнение! Трият се постове на потребители, които казват истината за определени държавни институции, като КЗП. В коментарите няма oбиди и cпaм! В някои от тях имаше линк към сайта http://www.nekorektno.bg, но те не са техни конкуренти в новинарския бизнес. Няма причина постовете да бъдат изтривани, освен ако fakti.bg не са лично заинтересовани истината за КЗП да не излезе на яве. Сайтът fakti.bg има някакви странни правила, според които може да се публикуват линкове само на сайтове с които имат договорни отношения. Доста странно нали? Значи не е важно да се разкрие обективната истина по дадена тема, а важното е да има пари за тях.
    Според ратифицираните у нас Европейски директиви, медиите нямат право да ограничават свободата на словото. България е на едно от последните места в света по свобода на словото и независими медии!
    В заключение ще кажа, че правилата сайтът https://fakti.bg не могат да противоречат на законите и европейските директиви отнасящи се за свободата на словото. Този сайт попада в списъка с най-недемократичните медии!

    Коментиран от #12

  • 12 И защо

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Истината":

    Тогава ни публикуват глупостите а не те трият. Издишаш
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Нито имам

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Пената":

    Такива очаквания нито страхове. И да обиждаш хората на измекяри не ми се струва редно. Въпрос на възпитание най малко

    Коментиран от #15

  • 15 Явно

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Нито имам":

    Явно си нямаш хабер от българските политици, независимо от партията!
  • 16 црррр

    0 0 Отговор
    Много ми е кисело киселото зеле.
  • 17 Ало, крепостния селянин!

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Пената":

    Ти за свободното движение на хората чувал ли си? Това е право на всеки свободен човек, и не влиза в разрез с правото на гласуване.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол