Last news in Fakti

19 Август, 2022 12:09 8 418 42

Хиновски: До дни швейцарска компания ще ни предложи евтин газ

  • хиновски-
  • газ-
  • руски газ-
  • руски газов шантаж

Криза от недостиг на газ няма да има тази година

Хиновски: До дни швейцарска компания ще ни предложи евтин газ - 1
Снимка: БГНЕС

В най-скоро време България ще получи една изключително интересна оферта от швейцарска компания на добра цена, съобщи в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS енергийният експерт Иван Хиновски. Той обясни, че има свое разузнаване, но не може да даде подробности, тъй като преговорите все още вървят.

Хиновски обяви и друго, което по думите му "малко хора знаят": че преди месец и половина-два България е вкарала през Турция два танкера с втечнен газ с помощта на САЩ. "Когато се намесят важни политически фактори, се урежда и логистиката", посочи експертът. И поясни, че това било е направено като форсмажор, защото нямаме с Турция споразумение за междусистемна свързаност.

"Ние, експертите, от години повтаряме, че България и Турция трябва да подпишат споразумение за междусистемна свързаност", каза той и добави, че в Турция има големи количества газ и България може да внася. "Но там има геополитически натиск от Русия да не ни се помага, тоест България да остане зависима от "Газпром", категоричен бе Хиновски, като заяви, че го е чувал от турски бизнесмени.

Той коментира и въпроса със 7-те танкера с втечнен газ, договорени от кабинета "Петков" със САЩ, за които днес изтича срокът да кажем дали ги искаме, а служебното правителство отговори, че иска разсрочка. "Не виждам грешка от никоя от страните – това е нова технология на доставка, тя изисква време, изисква знание", каза той за танкерите с втечнен газ. „Първо договаряш източник. Не можеш да тръгнеш да водиш преговори за терминал да плащаш капацитет без да знаеш дали ще имаш източник".

Той бе категоричен още, че газовата криза е преекспонирана до голяма степен политически и според него има само стагнация в доставките. „Регионът е пълен с природен газ, въпросът е да се комбинират видовете договори по начин, че да има една ниска, за да захрани потребителя. И виждам, че това се опитва да прави това правителство".

Според него е бил грешка отказът от всякакви вариации с договора с "Газпром" и е трябвало да продължи разговорът за плащане в рубли, но отбеляза като важна политическа стъпка в посока диверсификация, опита за разнообразяване на доставките, която е направил кабинетът "Петков". Все пак България е застрашена да плаща огромни неустойки затова, че не сме взели количествата газа по договора с "Газпром", ако се заведе дело за това, предупреди Хиновски.

По негови изчисления, ако се сбъдне тази прогноза за 60% поскъпване на газа сега и още 20%, за което се говори, ще се повиши с поне 30% топлинната енергия за битовите потребители. И отново подчерта: "Газова криза от недостиг на газ няма да има тази година. Ако поскъпне газа драматично, "Топлофикация" трябва да мине в режим на икономии – тогава ще почувстваме, че стане леко хладничко в домовете ни”.

По-важна тема според Хиновски обаче е друг изтичащ скоро срок - на 23 август - за който България трябва да си предостави становище по Териториалните планове за развитие на минните региони. „Ако тя не го представи, затваряме външните си региони. Недопустимо пасуване от страна на експертна общност. Ние в понеделник ще пуснем едно негативно становище до министерството. Това правителство може да реагира пред ЕК, че тези планове са неоптимални. Те бяха представени в последните секунди на старото правителство. Те са опасни за българската енергетика. Те ще доведат до реално затваряне на ТЕЦ-овете".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    81 10 Отговор
    Да бе !!! Швейцария купува евтин руски газ , за да ни го препродава без печалба !!!??? А бе , ей..... !!!
  • 2 Няма

    24 41 Отговор
    вече евтин руски газ. Разберете го най-после!

    Коментиран от #19, #39

  • 3 другата оферта

    44 8 Отговор
    Лена има най интересната оферта на Гладстон.
    3-4 пъти по евтина
  • 4 Хиновски

    55 6 Отговор
    само да не забравяме , че швейцарските фирми продават предимно руска газ..... еврейско-руските връзки са много гъсти
  • 5 Експертите

    43 3 Отговор
    живеят в свой свят.
  • 6 Некой си

    51 3 Отговор
    Факти, моля да спрете да цитирате хора, които "си имат собствено разузнаване, но няма да кажат на никого".
    Звучи нелепо!
  • 7 оня с коня

    11 28 Отговор
    Ще обясня на нахаканите многознайковци тука,дето непрекъснато Ехидно подмятат че и от Азербайджан дори да купуваме газ,то той ще бъде Руски как стоят нещата В ПАРИ:Русия усилено продава Газ на Китай примерно,но на преференциална Цена с около 30% по-ниска от Пазарните в момента защото е "Приятелска Държава".На Неприятелските обаче като България например, цената ще е съвсем различна и стабилно завишена!Затова и ние ще купим от Азербайджан или от въпросната Швейцарска компания вероятно Пак руски Газ,но на КИТАЙСКИ ЦЕНИ!

    Коментиран от #10, #21, #41

  • 8 ДС апаратчик

    28 2 Отговор
    Моите фирми са предимно швейцарски, тъй че банковите ми сметки очакват БГ преводи.
  • 9 ГОЛЯМ СМЯХ

    34 9 Отговор
    със корабите на кирчо какво стана? да не потънаха уния 7 кораба?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Кой разбрал, разбрал!

    16 41 Отговор
    Стига сте ни плашили със страшното, което ще ни сполети ако не останем свързани с Газпром. Ако не беше отказа да се плаща в рубли, още десетилетия щяхме да сме зависими само и единствено от Газпром, които щяха да продължават да ни разиграват като мечка на синджир и да наливаме пари във военната машина на Путин. Не знам за друго, но пълния отказ от Газпром беше най полезното, което свърши последното правителство. Иначе нямаше да има такъв отчаян рев от задкулисието, което единствено имаше облаги заради липсата на алтернативен енергиен доставчик. В България нищо не се променя докато не стане твърде зле, но колкото по зле стане толкова по бързо се намира изход. Дори и да има някакви сътресения през зимата, те няма да са толкова сериозни, колкото ни плашат, а за следващата зима всичко ще е канализирано и ще тръгне по добре отколкото само с един доставчик. Русия не е нито единствен, нито най надежден доставчик, но който се е обвързал с нея рано или късно изпада в трудности, понякога твърде сериозни.

    Коментиран от #12, #20, #35

  • 12 така де...

    10 14 Отговор

    До коментар #11 от "Кой разбрал, разбрал!":

    Отличен пример за прекалена обвързаност с Русия е Германия, която може би ще има най сериозни последствия от гласуваното доверие. За сметка на това има достатъчно капацитет, за да преодолее лесно и бързо последствията.
  • 13 Мишел

    30 2 Отговор
    Газът на Хиновски ще е евтин, но доставките му от Юпитер са скъпи и бавни.😄
  • 14 толупа

    8 13 Отговор
    тоя лаже само моя приятел путинката мое да ми даде евтин газ
  • 15 СССРБарета

    31 4 Отговор
    Да не би газта да е Швейцарска? Хахахаааа! Швейцарски фирми са най-големите продавачи на руски енергоносители и ни бият с 30 до 50% комисионни които глупавият Бай Ганьо ще плаща!
  • 16 Енергетик

    11 26 Отговор
    България винаги е получавала газ от Газпром на силно завишени цени спрямо останалите европейски страни, имало е моменти когато сме плащали 4 пъти цената за Германия. Така, че каквато и от когото да вземаме газ, през колкото и посредника да мине, пак ще е по евтина от цената на Газпром за България.
    Освен това няма да има и добавката корупция и вредно политеческо влияние от страна на фашисткия режим на Путлер !

    Коментиран от #23

  • 17 Киру Глъвътъ

    27 1 Отговор
    Даже ша ни плащат да им вземем газта....От коя лудница го намерихте тоя?!?
  • 18 От Орион най-евтино

    26 1 Отговор
    Швейцарски и евтин са две успоредни линии! Стига с тия пишман експерти, които получават оргаззъм като дойде от някъде едно канче евроатлантически газ.
  • 19 Мишел

    17 2 Отговор

    До коментар #2 от "Няма":

    Има евтин газ, но в Русия (17 стотинки кубически метър на дребно, на колонка в газстанция, виж предишен материал).
    Огромната разлика в цените на горивата, енергията и суровините в консуматора ЕС спрямо тези в производителя Русия вещае огромни промени в икономиката.
  • 20 фтгъхуй

    23 4 Отговор

    До коментар #11 от "Кой разбрал, разбрал!":

    Не бе, уволняването на минимум 50 000 човека е "нищо сериозно"... Закриването на няколко завода е "нищо сериозно"... И да- ЗАКРИВАНЕ, а не "спиране на работа за 3-6 месеца"- някои производства НЕ МОГАТ да бъдат стартирани повторно... Нямаш газ- спираш пещите- закриваш завода...

    Та къде да ти се обадя пролетта да обсъдим кое е сериозно и кое- не... Ако изобщо преживееш зимата де- уволнен, гладен и на студено трудно се живее
  • 21 Преминаващ оттук

    24 2 Отговор

    До коментар #7 от "оня с коня":

    А ти многознайко. Как си представяш глупостите които си написал. Няма търговец продаващ без печалба. Швейцария пък най вече.
  • 22 поредната партенка

    23 1 Отговор
    То Швейцарията е известна с газовите си находища , та няма никакъв проблем разни компании от там да предлагат наляво и на дясно евтин газ . Да не коментираме факта , че ти знаеш още преди да ти е предложил някой си нещо , врачка си си отсекъде.
  • 23 Некой си

    18 3 Отговор

    До коментар #16 от "Енергетик":

    Германия договаря 40 милиарда кубика годишно, с условието, че може, евентуално да вземе 44 милиарда.
    Ти договаряш 3 (три), с условието, че може, евентуално, да вземеш 2.6 милиарда.
    На какво основание Газпром да ти продава на цена като за Германия.

    Коментиран от #30

  • 24 Ха ха ха

    21 1 Отговор
    И къде са добивните швейцарски полета бре грознъо лъжлив. Не е ли това руски газ или е, бре лобистка .........?
    Слави направи поредната си грешка с теб и закономерно си и ще си плаща.
  • 25 томка бикова

    10 3 Отговор
    Само Шефа боко от Банкя Може да достави в Изобилие Евтин Газ ! ! !
  • 26 Колкото

    18 1 Отговор
    Турците добиват газ толкова и швейцарците!!! Само се натискат да ни препродават руска газ с 30% комисионна!! Тоя е един лобист а не експерт,нали той лобира за шистов газ за американците в Добруджа!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Името на фирмата

    7 0 Отговор
    удобно се премълчава, дали не е литаско случайно?
  • 30 Тиии

    0 8 Отговор

    До коментар #23 от "Некой си":

    да не си адвоката на газпром?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Надежда

    10 0 Отговор
    Пак руски, но от Швейцария. Ха ха
  • 33 ...

    1 3 Отговор
    че кой според вас направи Северен поток 1, 90% от Северен поток 2, 100% от морската част на Турски поток? Да не мислите, че руснаците? аре бе... вЕрно ли? Точно швейцарците ги направиха... дето дори нямат излаз на море. Звучи парадоксално, но е факт.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Марков

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Кой разбрал, разбрал!":

    Тези клишета сме ги чували вече. Дай цифри: до сега газта струва ..., алтернативите са на цена ..., със/без неустойки...
    В някои села имаше практика: купуваш купони за хляб от фирма М примерно 200 хляба х 1 лв. Ама после тази фирма била Еди каква си, не от нашата партия, спираш хляба от тях и купуваш от друга фирма х 2 лв. Е, губиш хляб от невзети купони от първата фирма, по- скъп от втората, но от "нашата" фирма. Ето това става в държавата ни.
    Искам откритост, становища от партиите преди изборите по наболелите въпроси: ценен, цени и пак цени. Не ме интересува нито Козяк, нито Брюксел. Немците са най зле: да имаш 4 тръби и договори за доставка на газ и си стягат балтоните за през зимата като домашни халати. Побъркан свят!

    Коментиран от #38

  • 36 Ех,тоя

    3 1 Отговор
    Хиновски не спря да реве за руския Газпром да се харесва на путлериста Радев.Ами тая швейцарска компания да не се ОКАЖЕ РУСКА,НА ЗЕТЯ НА ПУТЛЕР???????Тя България получи оферта от нигерийски принц добра,АМА КВО СТАНА ,БЕ МУНЧО ????????
  • 37 Хаха

    1 0 Отговор
    Идва след дни. 800 дни и ще ви оправя. Царя съм
  • 38 Айде бе...

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Марков":

    Цени досега никой не е казвал и няма да ти каже! На нас казват единствено цената на която ще го купуват потребителите. Българина уж все много знае, но колко влиза в техните джобове само можем да гадаем и да се джавкаме по форумите. Тук се развиват само фантазиите на многознайковци, като нас.
  • 39 Така

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Няма":

    Няма, защото го купуваме от посредници. Няма по-големи дебили от бг правителството. Радев ме разочарова. Служебното правителство действа подмолно и страхливо. Всички лъжат-мажат.

    Коментиран от #42

  • 40 Яяя

    2 0 Отговор
    фашисти ни управляват и мачкат българския народ
  • 41 Малко хора ще разберат написаното от теб

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "оня с коня":

    Те си знаят мантрата "газ от русия"! Прост народ, бедна държава - са казали мъдреците. А България определено е бедна държава. Е, питам се дали и 1-та част от древната поговорка за връзката между бедността и простотията, е вярна на българите???
  • 42 Радев разочарова не само теб!!!

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Така":

    От около 20-ина дни и вицето му отпадна в моята класация. Мисля, че и двамата прекалено ОЧЕВАДНО извършват действия, правят изказвания, които категорично ги отдалечават от идеите, които посяха 2020 г. Когато един малък балкански народ ПОВЯРВА, че най-сетне има шанса да бъде предвождан от буден, честен и родолюбив лидер, подкрепящ народа си по пътя към държавност, сигурност и законност! Цялата съзидателна енергия от 2020 е на път да се изпари в небитието! Ако това се случи, ще тънем отново в тъмнина. Не поради липсата на ток и газ, а поради липсата на вяра и надежда в душата на българина, лъган над 35 години от кого ли не! Вие от факти, най-сърдечно ви моля да не триете тези ми изречения! Защото иначе неволно ще се включите в силите на тъмнината и защото много, прекалено много хора (като мен) се чувстват излъгани и измамени от въпросните лидери!!! И на двамата 2 поредни години стисках дланите на площад Съединение в Пловдив и вярвах!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове