Last news in Fakti

27 Август, 2022 15:05 1 898 27

ЕК ще подкрепи България в преговорите с доставчици на природен газ

  • ек-
  • подкрепа-
  • българия-
  • преговори-
  • доставчици-
  • газ

Христо Алексиев добави, че в рамките на срещата са посочени нива от около 130 евро на мегаватчас като пределно поносима цена за бизнеса и домакинствата, за да не се допусне неконкурентоспособност на индустрията, потребяваща природен газ спрямо тази, която е само на електрическа енергия

ЕК ще подкрепи България в преговорите с доставчици на природен газ - 1
Снимка: МС

Европейската комисия ще подкрепи България в преговорите с доставчици на природен газ. Това заяви генералният директор на дирекция "Енергетика" в Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен по време на видеоконферентен разговор с вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев и министъра на енергетиката Росен Христов.

В отговор на поставените въпроси от заместник министър-председателя, представителите на Брюксел изразиха съгласие за необходимостта от продължаване на засиленото регионално сътрудничество в контекста на Регионалната работна група за Югоизточна Европа в рамките на Енергийната платформа на ЕС с цел осигуряване диверсификация на доставките на енергоносители посредством тръбопроводи и терминали за втечнен природен газ (LNG).

Като това се отнася и до терминалите за втечнен природен газ, преминаващи през Гърция и Турция. Двете страни се договориха да предприемат съвместни действия с международни партньори с оглед подпомагане диверсификацията на доставките за България, съобщават от Министерски съвет.

Вицепремиерът по икономическите политики Христо Алексиев запозна европейските си колеги с резултатите от проведената среща на представители на правителството с работодателските организации, синдикатите и Националното сдружение на общините.

Алексиев добави, че в рамките на срещата са посочени нива от около 130 евро на мегаватчас като пределно поносима цена за бизнеса и домакинствата, за да не се допусне неконкурентоспособност на индустрията, потребяваща природен газ спрямо тази, която е само на електрическа енергия.

Страните обмениха мнения и по отношение изпълнението на съществуващия договор на България с "Газпром Експорт", в контекста на наложения от Европейския съюз санкционен режим.

Представителите на ЕК бяха запознати с подхода на служебното правителство за осигуряване на доставки на природен газ в краткосрочен и дългосрочен план. Дългосрочният план предвижда обявяване на международен търг за дългосрочни доставки на втечнен природен газ.

Предвижда се служебното правителство да стартира процедурата, като решението за сключването на такъв договор ще бъде взето от редовен кабинет. България потвърди и интереса си да участва в механизми за съвместно закупуване на енергоносители, които могат да бъдат създадени в рамките на Енергийната платформа на ЕС.

В рамките на видеоконферентния разговор вицепремиерът ясно заяви, че българското правителство не възнамерява да води разговори за нов краткосрочен, средносрочен или дългосрочен договор с "Газпром Експорт", а единствено разговори за получаване на количества по съществуващия договор: "Считаме, че такова действие не бива да се предприема от служебно правителство. Само редовен кабинет и парламент могат да вземат решение за поемане на такъв нов, бъдещ ангажимент".

Българското правителство полага всички необходими усилия за осигуряване на доставки на природен газ на приемлива за обществото и бизнеса цена, като разглежда всички потенциални източници, с цел постигане на енергиен микс на възможно най-добра цена.

Христо Алексиев информира представителите на ЕК за вече предприетите действия от страна на Кризисния щаб към българското правителство за преодоляване на потенциална енергийна криза – завършване на интерконекторната връзка между България и Гърция и нейното въвеждане в експлоатация до 1 октомври 2022 година, стабилизиране на финансовото състояние и осигуряване на ликвидност на "Булгаргаз" и търсене на икономически, а не компенсаторни механизми за постигане на добра цена на природния газ за бизнеса и домакинствата.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нека да е ясно де

    27 14 Отговор
    доставчиците на природен газ са само едни и това са русия! останалите са прекупвачи търгаши

    Коментиран от #11, #19

  • 2 Но никакъв Газпром

    15 18 Отговор
    А лукойл да стяга багажа и да се маха също от страната ни
  • 3 И аз подкрепям

    14 1 Отговор
    ама толкоз, друго немога да направя.
  • 4 ЕвропскаУния

    7 1 Отговор
    ЕК голям брат.
  • 5 Газовик

    20 6 Отговор
    ЕК да си гледа в канчето !
  • 6 кола на метан

    9 5 Отговор
    ек ще ни подкрепи докато стане 10лв/кг метан супер сте

    радвам се на софиянци тая зима как ще я карат, радвам се че живея на село и ще чета как не се къпят софиянци и как реват

    Коментиран от #9

  • 7 да де

    19 2 Отговор
    Па то ЕС и ние сме на това дередже точно заради такива като тях, по-добре да не ни подкрепят все някак си ще се оправим.
  • 8 Последния Софиянец

    14 1 Отговор
    Пари ще дадат ли безвъзмездно?
  • 9 стоян георгиев

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "кола на метан":

    Хахахооооо,деди не се радвай софианци ще се къпят и тази зима по- често от теб.
  • 10 Да,бе

    14 3 Отговор
    Ще ни подкрепят да купуваме възможно най-скъпият газ.От ес с любофф...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Общи приказки

    9 2 Отговор
    зимата ще се търкалят глави.
  • 13 Помощ!!!

    9 3 Отговор
    ЕК ще ни подкрепя?!
  • 14 Любопитен

    3 3 Отговор
    Колко от коментиращите ползват газ ?

    Коментиран от #20

  • 15 Хахаха

    12 1 Отговор
    Те вече ни помогнаха солидарно ни препродадоха руския газ с 50% надценка. Но пък родните марионетки получиха своята лепта и потупване по рамото от господарите.
  • 16 Милен

    9 1 Отговор
    Еха вече съм спокоен, щом брюкселските бюрократи ще ни оказват съдействие значи цената на газта няма да скочи с повече от 200-300% :))))
  • 17 125

    7 1 Отговор
    НЯМА НУЖДА!!!!!! ТАКАВА " ПОМОЩ" С 30% ПО-ВИСОКА ЦЕНА СЕ НАРИЧА Р.....ЕТ.
  • 18 Tърновец

    5 0 Отговор
    В Германия гледани телевизии слизат при хората и всеки трети Немец се изказва за преотваряне на затворените от Шалом ядрени реактори и за строежа на нови Германия може да купува уран от Канада или Австралия или Южна Африка, в UK ce cроят 2 нови реактора също и в Унгария а у нас е много зле - управниците в София и дума не отварят
  • 19 ХА ХА

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "нека да е ясно де":

    Тока кой ти го произвежда?Ти сигурно нищо не купуваш от прекупвачи?!? Хляба си го вземаш директно от пещта, сиренето от мандрата, млякото си го доиш от кравата или от бика, не знам кое ти харесва повече!
  • 20 А бе

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Любопитен":

    Не само че не ползват, ами и си мислят, че цяла България работи на газ! Хляба ако не е на газ не е вкусен, животните във фермите се отопляват и осветляват на газ, комбайните са с газови уредби и т.н.
  • 21 Страничен

    4 0 Отговор
    На това лице Христо Алексиев нещо трудничко му върви мисълта! Другият власт имащ пък го свалили от лодката и хайде и той министър! Нещо не вървят добре нещата за България с тези “професионалисти”
  • 22 Верно ли

    4 1 Отговор
    Или с други думи те ще ни наредят от кои прекупвачи да купуваме! Комисионните вървят!
  • 23 Хахаха

    3 0 Отговор
    Да питам родните евро-атлантически марионетки къде отива руския нефт и газ минаващ през воюваща с Русия Украйна? Защо не протестират пред украинското, немско, френско, австрийско и...посолство да спрат газа от Газпром?
  • 24 не мерси

    3 0 Отговор
    Заради тях нямаме газ. Да си гледат тяхната работа!
  • 25 Малкият койот

    0 0 Отговор
    Използвам 3 бутилки газ всяка вечер ,правя палачинки с мед и мляко във вършец и се нуждая от субсидия от държавата от по 200 лева на ден.
  • 26 Дядо Боби

    1 0 Отговор
    Не искаме подкрепа от ЕК.
  • 27 Павел пенев

    2 0 Отговор
    Ние не искаме подкрепа от ЕК а1 милиард долара,за да платим на Газпром онова количество, газ което не сме използвали по формулата вземи или плати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол