30 Август, 2022 08:10 1 590 13

Енергиен експерт: Преговорите с „Газпром“ трябва да са много внимателни

  • антон иванов-
  • преговори-
  • газпром

Той допълни, че руската енергийна компания е показала, че за нея основен приоритет не е икономическата полза и многократно е променяла позицията си към държави, които са приели да плащат в рубли спрямо указа на Владимир Путин

Енергиен експерт: Преговорите с „Газпром“ трябва да са много внимателни - 1

„Преговорите с „Газпром Експорт“ трябва да бъдат извършени много внимателно, за да може да се гарантират ползи за България.“ Това коментира в ефира на Euronews Bulgaria енергийният експерт Антон Иванов от Български енергиен и минен форум. Той допълни, че руската енергийна компания е показала, че за нея основен приоритет не е икономическата полза и многократно е променяла позицията си към държави, които са приели да плащат в рубли спрямо указа на Владимир Путин.

Ето какво още каза той:

И двете са важни – и количествата, и тяхната цена. При твърде висока цена самите потребители ще се откажат от тези количества, съответно ще се повлече веригата на доставки и на производство, ще се повлекат проблемите. Трябва да се търси балансът между онова потребление на газ през тази зима, което е важно и необходимо в рамките на страната, за да може да се търси оптималната цена на това количество газ.

Различни са условията на доставки и на договори на природен газ, както в Европа, така и в България. Онези цени, които ние дискутирахме така разпалено, са цените на спот пазарите. Голяма част от цените, които формират българския микс, се формират от азербайджанския газ, на цени, различни от борсовите. В различните държави се получават ценови разлики. В България имаме условия да формираме цени, които са по-ниски от цените на спот пазарите.

Количествата от Азербайджан са напълно сигурни, ние имаме дългосрочен договор. Тук вече е въпрос на заявки и на доставка. Вече вървят доставки от Азербайджан, макар и не по стандартната връзка. Надявам се, че с влизане в експлоатация на интерконектора вече ще отпадне въпроса за азербайджанския газ. Но това ще реши проблема само с 1/3 от онези прогнозни количества, за които говорим към момента.

Другите 2 милиарда куб. м. природен газ са обект както на доставки на втечнен газ през терминалите в Гърция и Турция, които могат да бъдат осигурени от различни доставчици, включително от „Булгаргаз“, но също така и чрез търговци, които имат осигурени договори, включително и за руски газ. Руският газ все още постъпва в Европа, няма изрична забрана за ползването му, въпросът е системата на доставка да не противоречи на общите политики на ЕС.

България има пряко участие в проекта „Александруполис“, той беше подкрепен от българското правителство, „Булгаргаз“ има дял. Това е една добра алтернатива, но тя ще може да бъде използвана и реализирана едва когато този терминал влезе в действие. Той бе планиран първоначално за 2024 година, сега виждаме, че се прави всичко възможно неговото пускане в експлоатация да бъде направено по-напред във времето. Това е една добра алтернатива за повишаване на сигурността на доставките на втечнен газ. Но източниците на втечнен газ пак остават въпрос за договаряне.

Доставките на втечнен газ са по-различни от доставките на тръбен газ. За получаване на добри цени на втечнен газ, първо е необходимо да имаме ясен пазарен сегмент, към който да се насочат съответните доставчици. Но също така е важно този пазарен сегмент да привлича интереса на големите доставчици.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сложи

    7 11 Отговор
    черта на Газпром и стига акули !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 отвратен

    3 10 Отговор
    Най-добре е довечера да има протест пред Газпром по без гащи !!!Наглостта на ватенките е безгранична!!
  • 4 путин

    4 0 Отговор
    Туи се едно да чакаш от английската кралица отговор , кога ще ти дойде на гости на шкембе чорба. Или отговор от арабски шейх , кога ще станете партниори на собствения му кладенец. Или отговор от принцесата на Монако , кога ще ти пристане за годеница...Абе б нещастна любов, невъзмижна любов....ц,ц,ц,ц,ц..
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Eдин

    4 0 Отговор
    Много внимателно ... защото въпроса е " кой ще прибере комисионната"?!!! А за ползите на другите ... да да... знаем ги ползите !
  • 7 Въпросче

    7 3 Отговор
    Пак питам : защо газ Азербайдцан ,който напада арменците си и ни продава в пъти по-скъпо , е по-демократичен от руския ? Защо газът от краварите (също по-скъп от руския ) , които буквално вчера отново бомбардираха Сирия е по-демократични от руския ?
  • 8 цербер

    3 0 Отговор
    Тези,които преговарят с представителите на "Газпром" трябва да са внимателни,да не сгазят лука,а не преговорите.
  • 9 въпросче

    1 0 Отговор
    Какво е:спот -пазарите? На тях с пот ли се пазарува? После къпеш ли се? Ако Топлофикацията ти е пуснала топла вода.
  • 10 А дали въобще

    5 1 Отговор
    Газпром трябва да изпълнява коректно договорите към държави които доставят оръжия на Украйна и които подкрепят русофобията?? То и руската банка има договор за съхранение на резерви но запада го наруши и замрази 300 млрд
  • 11 Запознат

    5 2 Отговор
    Кви преговори, бе експерте? Плюенето, дето го сътвориха нашите тпанари, води до това. Набиват ти манерката и се оправяй както можеш. Газ, в количества, които са ни необходими другаде... НЯМА. Това се знае от всички, но се трае, щото е политкоректно. Тия удариха и развития социализъм по демагогия. Пилците се броят наесен, в случая и на зима. Напролет нови правителства. Навсякъде.
  • 12 глупости

    1 3 Отговор
    Единственото което трябва да направи Българското правителство е да настоява Газпром да изпълнява задълженията си. Така както е разписано в договора. Валута, количества и т.н. Никакви преговори.

    Коментиран от #13

  • 13 1957

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "глупости":

    То и Газпром не иска никакви переговори,това е тяхните санкции. И след като европа открадна от Русия 300 млрд,то никакви договори не важат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове