Last news in Fakti

31 Август, 2022 17:04 2 508 21

Служебният кабинет подготвя Закон за еврото

  • евро-
  • еврозона-
  • закон

Служебната власт запазва целта от 1 януари 2024 г. за влизане във валутния съюз

Служебният кабинет подготвя Закон за еврото - 1
Снимка: Shutterstock

Служебното правителство подготвя законопроект за приемане на еврото, който да внесе в следващото Народно събрание. Надеждите са той да бъде дискутиран и одобрен до началото на 2023 г., за да върви по план приемането на единната европейска валута, предвидено за 1 януари 2024 г. Това обяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, който с решение на правителството днес стана част от координационния съвет за влизане на България в еврозоната, съобщава Българска стопанска камара.

Приемането на т. нар. „Закон за еврото“ е практика, която започна с влизането на прибалтийските страни във валутния съюз. Нормативната рамка урежда конвертирането на националната валута в евро по сметки, обменянето на национална валута в евро в кеш, както и сроковете, евентуални цени и максимален размер на въпросните действия.

На практика законът ще обхване точките, изписани и в проекта на Плана за приемане на еврото.

Припомняме, че Хърватия прие закона през май тази година, а от 1 януари 2023 г. става пълноправен член на еврозоната. Тя и България влязоха заедно във валутно-обменния механизъм ERM-2, но успя да извърши нужните реформи по-бързо.

Перспективата за присъединяването на България към еврозоната става още по-мъглива с прогнозата на финансовия министър Росица Велкова за влизането на страната в процедура по свръхдефицит, което би нарушило критериите за влизане в еврозоната.

“Трябва да се направят някои стъпки по отношение на фискалната политика, така че тя да бъде устойчива дългосрочно. Такива сигнали чувстваме в цял свят – общото послание на срещата в Джансън Хоул миналата седмица бе за водене на рестриктивна парична политика, но и рестриктивна фискална политика ще бъде нужна за овладяване на инфлацията“, коментира темата Пеканов.

Той потвърди, че служебната власт запазва целта от 1 януари 2024 г. за влизане във валутния съюз.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФактъТе

    44 3 Отговор
    Когато МРЗ стане поне 1000 лева, ще си говорим за ервопарите!
  • 2 Коментар

    60 4 Отговор
    Поредното доказателство, че Радев е марионетка към Козяк 16!!!

    Няма ли да се намери политик в България, който да се допитва до народа (така от вр на вр), за важните въпроси???!!!
    Или щом е наредено от задокеанските началници, раята трябва да слуша и изпълнява???!!!

    Коментиран от #13

  • 3 Мамул

    5 20 Отговор
    Не искаме евро! Направо дигитална европейска валута!
  • 4 ТОДОР СТОЯНОВ

    43 2 Отговор
    АМА РАЗБИРА СЕ, ЧЕ ПОДГОТВАТ ЗАКОНОПРОЕКТ, НАЛИ ТРЕБЕ ДА "РАБОТЕТ" НЕЩО, ПОСЛЕ ШЕ КАЖАТ, ЧЕ ДРУГИТЕ НЕ СА ГО ПРИЕЛИ И ТАКА...ЕВРОТО СКОРО ЩЕ Е ЕДНА МНОГО, МНОГО СКЪПА ХАРТИЯ И АКО НИЕ ПОЗВОЛИМ ДА НИ ВЗЕМАТ ЛЕВА, КАКТО И ДЪРЖАВНИЯ РЕЗЕРВ И ДА СИ МАХНЕМ ВАЛУТНИЯ БОРД, ЗНАЧИ СМЕ АБСОЛЮТНИ ШАПШАЛИ!!!
  • 5 Невероятно

    44 3 Отговор
    Това е поредното доказателство, че ние българите не заслужаваме да имаме собствена държавност. Дори в момент като този, в който цените на енергийните носители растат със скоростта на звука, като последица от провалените политики на ЕС, бай Ганя наивно вярва, че някой (отгоре) ще се погрижи за него и чинно изпълнява инструкциите на Брюксел. Този феномен обяснява и 500 годишното съжителство с нашите съседи. Нямало е потребност за собствена държавност. ЕС май ни дойде дюшеш. Вече не сме отговорни за собствените си решения, плюс винаги когато стане напечено може да избягаме в "Европа".

    Коментиран от #7

  • 6 Къде ми е нощното шкафче?

    31 1 Отговор
    И тия,служебните не знаят какво правят и на кой свят се намират!Защо нямаме истински политици?Защо сме така наказани от Господ, все некадърни и некомпетентни да не управляват?
  • 7 Поправка

    19 1 Отговор

    До коментар #5 от "Невероятно":

    Този феномен СЕ обяснява с 500 годишното "съжителство". Потребността за собствена държавност е претъпен точно от зверското "съжителство".
  • 8 питам

    29 2 Отговор
    Къде ни засилвате дато сляп кон в дерето? И кьоравите виждат, че еврото потъва. Шведи, датчани,,,,, унгарци, та едни чехи и поляци бягат от еврото като дявол от тамян. Но при нас "нашите хора" трябва да прилапат комисионните, както едно време Велчев който прехвърли дълга от долари в евро при положение, че доларът се сриваше и си построи хотелите.
  • 9 Поп Кръстю

    24 3 Отговор
    Защо не питате българския народ съгласен лие за този закон. Има ли държава или всеки както муе удобно да си прави законите на него даму е удобно. Вие имате милиони левове се чудите как даги обмените ,а народа няма пари за дневни нужди . Милионерите даси декларират от каде имат тия милиони и документи да представят за тях ако нямат дасе конфискуват на всички милионери парите. 41 милиарда дълг има България вие еврото искате.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Стенли

    20 2 Отговор

    До коментар #2 от "Коментар":

    Има и той се казва Костадинов времето на народните предатели изтече дойде време за ВЪЗРАЖДАНЕ
  • 14 НЕ!

    25 3 Отговор
    НЕ искаме еврото бе, не го ли схванахте. Хората са против еврото. Народа е против еврото. НЕ НА ЕВРОТО!
  • 15 напук

    27 3 Отговор
    ще гласуваме за Възраждане, няма да е бъде ваща...
  • 16 накратко

    23 2 Отговор
    БЕЗРОДНИ БОКЛУЦИ!!!
  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    18 1 Отговор
    Проблемът е, че нашите "национално отговорни" политици не могат да обяснят на брюкселските чугуни, че минаването на лева през ЕРМ 2 е НАПЪЛНО ИЗЛИШНО. Някой може ли да обясни какъв е смисълът България да преминава през т. н. "чакалня на Еврозоната" или механизма ERM2, след като от 1 юли 1997 г. сме във валутен борд с Евро и годишната инфлацията от години е ниска???
    Отделно, че няма никакъв проблем да теглиш Евро на каса в банките. У нас фактически има двойна парична система – ЛЕВ и ЕВРО. Теоретично в България още утре може да въведем еврото за плащания по магазини и пазари едновременно с това в лева....
    Цялата тази дандания около закона ПОКАЗВА НЕЧИСТИ НАМЕРЕНИЯ НА УПРАВЛЯВАЩАТА ВЪРХУШКА...
  • 18 ха ха

    5 0 Отговор
    сигурно ще приемаме емигранти от EU , та да не се затрудняват с паричната единица
  • 19 Юрото

    2 12 Отговор
    Време беше!!!!€€€€€€€€€€€€€
  • 20 Павел пенев

    11 1 Отговор
    Нашите демократични идиоти се научиха важни решения за народа и държавата да се вземат от служебни правителства без никакви допитвания и в разрез с техните пълномощия. Това е отвратителна политика практикувана в момента от Румен Радев. Никой не попита българския народ за влизане в НАТО, за влизане в ЕС,за ветото върху Македония, а сега и за приемане на еврото.
  • 21 ааяА

    0 0 Отговор
    я у лево никой не ни е допитвал
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове