Last news in Fakti

5 Септември, 2022 08:06 1 819 18

Тежка остава ситуацията в наводнените села, все още няма ток и вода

  • наводнения-
  • села-
  • порои-
  • дъждове-
  • богдан-
  • трилистник

В най-засегнатото от бедствието - село Богдан ситуацията продължава да е критична. Пет къщи са застрашени от срутване

Тежка остава ситуацията в наводнените села, все още няма ток и вода - 1

Четвърти ден след потопа по поречието на река Стряма положението в наводнените села остава тежко. Все още няма вода и електричество.

В най-засегнатото от бедствието - село Богдан ситуацията продължава да е критична. Пет къщи са застрашени от срутване. В разчистването на селата в Карловско, засегнати от водната стихия се включва техника на „Автомагистрали”, която ще помогне за по-бързото нормализиране на обстановката в наводнените населени места.

Започна и оглед на щетите от Агенцията за социално подпомагане. Oт там ще предоставят помощ на засегнатите на стойност половин минимална работна заплата. Друга комисия описва разрушенията по инфраструктурата, за да се прецени какво е необходимо за възстановяването и. На място ще се решава къде има най-голяма нужда за изпращане на допълнителна техника в помощ на бедстващите хора.

В Пловдивското село Трилистник също започва описване на щетите.

Близо 100 са наводнените къщи там. Приливната вълна в селото стигна до над метър. Огромни са загубите на земемделските стопани. 100% от посевите са унищожени. Работи се по възстановяване на водоподаването в района.

Скъсана дига на река Стряма при село Калековец е препълнила каналите на "Напоителни системи", последвана от приливната вълна в село Трилистник. Това стана ясно, след като директора на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ Васил Узунов заедно с експерти от дирекция „Контрол“ обходиха участъка от река Стряма между селата Калековец и Маноле.

В "Денят започва" Васил Узунов заяви, че в случая със село Калековец скъсаната дига по река Стряма и влизането на вода в отводнителните канали е причинила наводненията в част от Трилистник.

Но основната причина са големите количества вода, които са дошли от горната част на водосбора на река Стряма след проливните дъждове. Количествата валежи през последните дни са над 400 кубика, каза Узунов.

Там, където е скъсана дига при село Калековец, тя е била възстановена, но реката си е проправила път през най-слабото място на дигата, уточни той.

През 2021 г. са установени и други компрометирани участъци и са направени предписания към "Напоителни системи".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Макс

    11 2 Отговор
    Още един провал на служебните . Обикалят България все едно на тях ум предстоят избори , вместо да се грижат за пострадалите .Провал след провал са всички служби на сл.кабинет на Радев .
  • 2 Селяк

    17 2 Отговор
    Горките хорица!! Еее, един политик не отиде на място да види как се мъчат хорицата там!! Една заплата не дариха, но за Украйна бая неща направиха! 300лв еднократна помощ на домакинство и 100лв на ден помощи за украинеците си е поредната гавра!! Къде е държавата?! Къде са милеещи те политици?! Мислете как ще гласувате на поредните избори!!

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Селянин

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "Селяк":

    Кво да мислят, 90% от ганьовците мислят за чалга, квот каже телевизорът вярват сляпо, ядене, пиене, аванта и клюки ги вълнуват, те да мислят не могат.Няма да идат да гласуват, щот е по-лесно да викат "от мене не зависи нищо." Аре със здраве и ги глей как надуват планетаТВ.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ИВАН

    11 0 Отговор
    Дървената мафия, я да видим кой я подкрепя, кой руши държавата ни .... президента не му пука, премиера също, всеки си гледа само себе си, а хората изнемогват.
  • 7 Бедстващите

    10 1 Отговор
    ще ги настанят ли в пет звездни хотели и ще им дават ли по 40 лв на ден, безплатни винетки, безплатно в градския транспорт и т.н.
  • 8 Петър

    12 0 Отговор
    Много хора подкрепиха украинците, къде са сега тези хора, за да подкрепят и жителите на пострадалите български села?

    Коментиран от #17

  • 9 Мдаа

    11 0 Отговор
    СЛЕД ВСЕКИ ДЪЖД УЖАС Дървената мафия изсича горите и коритата на реките се задръстват нооооо на никой не му пука ЧАЛГА МАМБО И РАКИЯ ДА ИМА ТОВА ОПРОСТАЧЕНО ПОКОЛЕНИЕ НЕ МУ ПУКА ЗА НИЩО....
  • 10 Демократ

    10 1 Отговор
    Държавата не е подготвена за спасяване на хората от бедствия,хвалят се с един военен хеликоптер.Толкова много крадене кипи,че кой от Герб,първенците, ще ти мисли за друго ,освен за крадене.Не се чу досега причината за ужасяващото бедствие,а тя е безхаберие от местните и държавни управници от много години - язовири без поддръжка,язовирни стени калпави,неизвестни собственици на язовири,незаконна сеч,непочистени и неподдържани речни корита,необезопасени свлачища,лоша инфраструктура и т.н. Все държавни дела,доказващи липса на държава и разбира се никога виновни няма.Нали помним мутрата Бойко като се разхождаше с лодки при предишните наводнения,лъжливите обещания и определянето на 300 лв.помощ за пострадалите,загубили всичко-дом,прехрана,ниви,продукция.Тези подигравки със страдащите докога ще се търпят? Какво направи за 12 г.управление тази мафиотска граблива структура Герб с държавата? Бедствията го доказват,докараха държавата до бедствие, а природата не прощава.Защо обаче най-невинните и честни и отрудени хора трябва да страдат най-много?

    Коментиран от #13

  • 11 Отново

    3 0 Отговор
    Очаквайте същото в Пловдив.Коритото на реката прилича на вековна джунгла, като някои от дърветата се издигат много над мостовете.Не е почиствано от много години, въпреки сигналите които се подават….

    Коментиран от #18

  • 12 пфууууу

    7 0 Отговор
    Сега тече предизборна кампания, защо един /1/ политик не отиде дори само с чиста рекламна, предизборна цел да помогне на хората да изчистят, да ги подкрепи дори морално, да дари средства?! Значи за тия хора по 370 лева еднократно, за да си възстановят къщите, живота, всичко, а за украинците /псевдо-бежанци/петзвездни хотели, БЧК, сърцераздирателни репортажи и вопли по ТВ от мисирки и друга сороска паплач, безплатен транспорт, медицина, 400 лева помощ всеки месец на човек и т.н. Значи закона казвал така...Ми изменете закона. Закон за украинците нямаше, имаше решения на МС, нали така? Политиците ставате нетърпимо мразени! Само дрънкате глупости, лъжи, едни и същи изпразнени от съдържание фрази И НИЩО НЕ ПРАВИТЕ ОСВЕН ДА КРАДЕТЕ. Господ да ви накаже!
  • 13 Гъдю Гъдев

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Демократ":

    Браво!
  • 14 Перо

    4 2 Отговор
    В скоро време,не само в Прага, но ще скочат на всякъде в Европа, против лишенията от бумеранговите санкции,заради един наркоманизиран ционист,дошъл на власт,благодарение на престъпен военен преврат с много избити мирни граждани и геноцид над руското население в Украйна! Има и пълна дискриминация над българското население,изкуствено се раздробяват общините и районите с компактно българско население за да не се избират български представители в различните власти! Властта в БГ,робски мълчи и не повдига въпроса! За това за украинците /от небългарски произход/,в БГ трябва да има чемодан-вокзал-Украйна!
  • 15 Е след 33г. грабежи и разруха

    4 0 Отговор
    какво можеш да очакваш?
  • 16 5638

    3 2 Отговор
    Преди няколко месеца Киро парахода искаше да дадем заплатите си за Украйна. Айде сега, урките да дадат заплатата си за оправяне на щетите в България.
  • 17 Миии

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Петър":

    На грантаджиите не им се плаща да помагат на пострадалите из българските села.
  • 18 Същото е и в пазарджишко

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Отново":

    Никога през социализма не е било такъв бардак. Помня , че коритото на реката се почистваше редовно и бе голо като постиня, а дигите се дооформяха на всеки две години с багери. Сега е джунгла зарината с битиви боклуци...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове