Last news in Fakti

5 Септември, 2022 10:24 1 349 21

Прокуратурата осъдена да плати 2 млн. лв. за вреди само за година

  • съд-
  • прокуратура-
  • обезщетения

Докладът за м.г. сочи, че в сила са влезли 231 осъдителни решения срещу прокуратурата по ЗОДОВ

Прокуратурата осъдена да плати 2 млн. лв. за вреди само за година - 1

За година прокуратурата е осъдена да плати 2 004 234 лв. обезщетение по дела по Закона за отговорността на държавата за вреди (ЗОДОВ). Това признава държавното обвинение в доклада си за м.г., след като години наред криеше данните за осъжданията си и обясняваше, че не ги събира, пише в. "Сега".

Докладът за м.г. сочи, че в сила са влезли 231 осъдителни решения срещу прокуратурата по ЗОДОВ. Предишните две години има съответно 263 и 331. През 2021 г. 233-ма души са осъдили държавното обвинение, огромният процент от случаите са за незаконно обвинение. Предишните години броят им е малко по-голям - 267 и 339. Сумата за 2020 г. е 2,6 млн. лв., а за 2019 - 3,4 млн. лв.

През м.г. са заведени 507 нови дела по ЗОДОВ срещу държавното обвинение (457 и 559 за предходните 2 години). Постъпили са и над 600 искания за изпълнение на влезли в сила решения.

Наскоро например, докато все още беше здравен министър, Асена Сербезова заведе дело срещу прокуратурата за 70 000 лв. Тя настоява да получи обезщетение заради воденото срещу нея наказателно дело за всяване на паника, по което беше оправдана на две инстанции.

Прокуратурата настоява, че ЗОДОВ трябва да се преосмисли. И отговорността ѝ да бъде ангажирана само при доказани груби нарушения на правозащитните органи, довели до незаконност на наказателната репресия. Сега в много случаи се стига до осъждане по ЗОДОВ, при положение че обвинителите са действали в изпълнение на законово регламентираните си задължения, настоява прокуратурата.

"При публично предоставяне на информация за неприключени наказателни производства трябва да се поддържа необходимият баланс между правото на обществото да получи своевременна и достоверна информация, интересите на разследването, презумпцията за невиновност и правата на лицето, срещу което се води наказателното производство", се казва в доклада. Обвинителите обаче спазват това правило твърде избирателно. В едни случаи доказателства, включително и СРС-тата, се публикуват на сайта на прокуратурата, в други информация изтича контролирано в определени медии, а има и казуси, по които мъглата е пълна.

"Необходимо е повишаване на квалификацията на прокурорите в наказателното производство предвид значителния дял на осъдителните решения по ЗОДОВ на основание незаконно обвинение, като се анализират случаите, довели до тези резултати", пише още в доклада.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    27 0 Отговор
    Гешев да плати!
  • 2 Кадия

    20 0 Отговор
    МАЛКО ИМ Е !!!

    Коментиран от #9

  • 3 да де

    27 0 Отговор
    Аре стига глупости всеки знае, че нищо няма да платят всичко е от бюджета тоест от нашия джоб.
  • 4 ники

    25 0 Отговор
    Тези пари трябва да се платят но от бюджета на прокуратурата - заплати ане бонуси.
  • 5 Пипи Чорапчето

    22 0 Отговор
    И така: освен хляба, масълцето и хайвера, които данъкоплатците плащаме на прокурорите, допълнително за 3 г. години "съвестна и отговорна" работа ще платим и 8 милиона обезщетения на тези, които прокурорите съвестно и отговорно, но неправомерно и незаконно, както се оказва, са оправили...
  • 6 зелен петел

    16 0 Отговор
    Прокуратурата осъдена да плати 2 млн. лв. ,но ще ги платят данъкоплатците. Пари за училища и детски градини пак няма да има. Пак българска работа.
  • 7 Цуца

    13 0 Отговор
    Народът за кой ли път ще плаща за прокурорксата некадърност?!
  • 8 Студопор

    13 0 Отговор
    По-готиното е, че на Прокоратурата не й дреме, защото ще ги плати от нашите данъци тия 2 милиона.
  • 9 антрашпиц

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Кадия":

    И сто милиона да ги осъдят,плащаме аз и ти..
  • 10 Иван

    8 0 Отговор
    Полиция + следствие + прокуратура = ОПГ
    Най-голямата ОПГ в България е МВР.
  • 11 Милен

    6 0 Отговор
    А колко ли бонуси прибират прокурорите за "добре" свършена работа, както е видно от тези данни?

    Коментиран от #12

  • 12 ффт3

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "Милен":

    Тяхната добре свършена работа е основно кокошкарство. Трупат брой дела за 10-20-30 лв. При милиони и милиарди си пасуват- няма данни за престъпление.
  • 13 оня с коня

    7 0 Отговор
    под мъдрото ръководство на ГЕШЕВ!!
  • 14 Чичо Тони

    9 0 Отговор
    Няма нужда да се сменя главния прокурор и да се прави съдебна реформа. Просто гласувате закон, според който обезщетенията по вина на прокуратурата се взимат от бюджета на прокуратурата (перо заплати) и нещата заспиват. Няма нищо по ефикасно от това да ти бръкнат в джоба. Ще видиме тогава дали гл.прокурор е толкова важен и дали останалите прокурори са склонни да му изпълняват нарежданията.
  • 15 ффт3

    3 0 Отговор
    Правоохранителните органи не спазват никакви човешки права, гарантирани от Конституцията на РБ. Колкото и обезщетения да трябва да плащат, те пак не спазват никакви човешки и граждански права.
  • 16 Реформа

    7 1 Отговор
    Докато не започне да се налага лична отговорност за чиновниците причиняващи щети на държавата скоро няма да се оправим. Който е виновен в случая да ги плати. Ако не намерят виновен Гешев да ги плаща.
  • 17 НЯКОЙ

    4 1 Отговор
    Излиза, че прокуратурата извършва престъпления, които досега са скривани от обществото! Прокуратурата направо си е ОПГ, като вместо "в името на народа", действа "против народа"! Сега ще почакаме да видим какво ще се предприеме у нас след решението на Европейския съд за правата на човека, във връзка с фалирането на КТБ!? Ще се накажат ли виновните, кой ще плаща обезщетенията и т.н. Гешев и Цацаров, дали не ви е дошло времето, знаете за какво!
  • 18 дядото

    1 1 Отговор
    този закон в голямата си част трябва да бъде отменен.в този си вид той наказва бедния народ за умишлените незаконни действия на държавни служби и служители.и най-вече осигурява ненаказуемост на политици,управляващи и други държавни служители.виновните да понасят отговорността си-административна или наказателна,а не хората в страната.

    Коментиран от #21

  • 19 Един път те краде

    1 0 Отговор
    С високи заплати, бонуси, добавки, непредвидени разходи.... Втори път те краде, като си затваря очите за корупцията и взима рушвет и трети път те краде защото го съдят и губи делата и всичко това на гърба на децата ни и тяхното бъдеще!
  • 20 Парите не са същественото тук

    2 0 Отговор
    По-големия проблем са съсипаните човешки съдби от незаконосъобразни обвинения. Хора преследвани с години, загубили всичко, включително семейства, здраве имат право на обезщетение от действията на обединението. Дори не е необходимо да се водят дела. Законодателят може да определи автоматична процедура за обезщетение и ограничи размера му до няколко десетки хиляди лева.
  • 21 Не е никак

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "дядото":

    Ясни дали тези действия са "умишлени". Грешки стават постоянно, но може би законите трябва да се променят по начин, който да направи възможно внасянето на обвинителни актове, само при събрани доказателства за виновност. Сега НПК такова изискване практически липсва и се внасят "служебно" в съда обвинителни актове.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове