Last news in Fakti

5 Септември, 2022 10:40 2 910 24

Министър Гечев: Ударната вълна в карловските села е 100-годишна

  • явор гечев-
  • наводнение-
  • карловско

Около 10 хиляди кубика дървесина е свалена от водната стихия

Министър Гечев: Ударната вълна в карловските села е 100-годишна - 1

Няма прекомерна сеч в горите около наводнените села в Карловско. Ние от „Агенция по горите” сме поръчали собствена проверка и ще върнем картата дори 10 години назад, за да видим как сечищата влияят назад във времето. Водата е била толкова много, че наистина вълната е била огромна – тя е 100-годишна. Това коментира служебният министър на земеделието Явор Гечев в предаването „Денят започва” по БНТ.

Гечев каза още, че селата са задръстени от влачени от водата дървета. „Има правило около реките да не се пипат дърветата, но водата е толкова голяма, че 15 км над населените места тази линия я няма – водата е измъкнала всичко”, допълни той и поясни, че за да разчисти всякакви съмнения, в проверките ще се включат всички медии, за да участват с екипите на „Агенция по горите” при проверката.

Министърът също добави, че е взел предвид въпросите и информацията, подадени от гражданите в съответните населени места, така че проверката да обхване и техните питания и насоки.

Министър Гечев заяви, че стихията не е могла да бъде предотвратена – излели са се 200 л. на кв. м. за няколко часа. Коритата не са били достатъчно добре почистени и макар превенцията да е важна, това нямало да спре стихията.

„Чудо е, че няма загинали. Може би ни липсва организация и култура по отношение на това да свикнем да живеем с такива бедствия”, каза той и потвърди, че може да се работи в посока по-добрата организация на реакция при такива събития.

Бедствието е такова, че хората си мислят за къщите. Ако хората са изгубили своите документи, нека не се притесняват, службите са инструктирани да помагат, информира Гечев.

„Хиляди декари наводнени. Ще обезщетим земеделците. И да няма в момента налични средства по бюджетните сметки, има държава, която ще се погрижи за това. Ще вземем мерки, предстоят разговори. Тъй като механизмът е такъв, че на 100% пропаднали площи се плащат 80% от направените разходи за дадената култура – ние ще опишем всичко на 100%. Това, което е по отношение на заден двор, малките производители, хоби земеделието – нека всеки опише тези щети”, добави той и уточни, че бедствието няма да повлияе върху цените и предлагането в национален мащаб.

Всичко като техника в момента е на терен, успокои министъра: „Да не си мислят хората в Трилистник, че са забравени. В момента водата се оттегля от горните села, затова техниката е налична там.”

„Нека това бедствие да ни научи, че има някои неща, които не са преходни, и държавата трябва да прави необходимата превенция, за да има по-малко материални щети”, смята служебния министър.

По отношение на предстоящия отоплителен сезон, Гечев каза: „Местните хора, дори да са си купили дърва за зимата, те може би вече са някъде по съседните села. Това, което бъде добито като дървесина от потопа, ще се събере и ще иде при местните жители. Около 10 хиляди кубика дървесина е свалена от водната стихия.”

Министърът също поясни, че по отношение на язовирите в страната, няма към настоящия момент язовири в предаварийно състояние. Всъщност годината дори е по-скоро сушава. „Понеже чисто агрономически следя валежите – вали толкова, колкото преди, но вали много епизодично, вместо спокоен дъжд – вали порой на определени места”, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Агата Кристи

    31 0 Отговор
    "Ударната вълна е 100 годишна"...

    100 години я ЧАКАХТЕ и НИЩО НЕ НАПРАВИХТЕ !!!
  • 2 истина е

    29 4 Отговор
    Абсолютен лъжец и некадърник !!!! Този и за горски стражар не става !!!!
  • 3 Колкото

    20 2 Отговор
    БКП - то ви !
  • 4 ужасен

    25 3 Отговор
    Мислех , че падението на министри е стигнало дъното , но ние вече копаеме и по него !!! ОСТАВКА-ВЕДНАГА !!!
  • 5 въпросче

    24 2 Отговор
    Нещо гръмнало ли е там,че е имало ударна вълна?
  • 6 честен ционист

    17 2 Отговор
    Къвто бащата, такъв и синът.
  • 7 Копипасте

    18 4 Отговор
    "Момчето" е от сой както казват турците! Чичо му е Румен Гечев - същия Гечев, който по времето на Жан Виденов в сътрудничество с няколко верни другари направи от 3000 лева тоалетна хартия!
  • 8 Оракула

    28 0 Отговор
    Всеки знае , че западната страна на Същинска Средна Гора ,
    е от 30 години подложена на безконтролна сеч на бук и дъб.
    Това е гората която задържа водата при тези ненонормални валежи!
    Друго което се е случило през тези 30 години, е оголването на склоновете
    на планината и ерозията която извлича хумуса от почвата!
    Хумуса има за цел да задържи пясък и камънчета в структурата на почвата!
    След като тези елементи са разделени , един по-голям порой прави ужасни
    свалачища и всичко тръгва към най-ниската точка а именно реката!
    Едино т най-видните проблеми е отводняване на пътищата ,
    по принцип те са на горското, но за това се отпускат незначителни суми,
    и то само там, където има какво да се реже като гора! Джоко доста оряза преди да си отиде!
    Да сравним щетите с южната страна на тази Планина "Същинска Средна гора",
    защо там няма такива щети, защото повечето от гората е налична , но и там буковата гора е на път да изчезне,
    ако продължаваме , горските директори да са дипломи , за висше образование на
    от" Селско стопанския университет от Свищов"!
    Корупцията е най-големия причинител на тази водна катастрофа, министърът на
    земеделието се излага, като говори за 100 годишна вълна!
    Преди 100 години се залесиха тези гори, но вече са изсечени!Стара широколистна гора липсва тотално !
  • 9 Наистина

    24 0 Отговор
    Ли няма преко..мерна сеч.Всички хора от пострадалите села знаят и потвърждават,че има преко..мерна сеч....колко ли милио..на ще влезат в джоба на минис...търа.Вижте картите от сателита,страхотна сеч до голо....
  • 10 Я пак, че не разбрах!

    14 0 Отговор
    Кое било 100-годишно?
  • 11 111

    16 1 Отговор
    100-годишните гори трябва да са защитени от сеч!
  • 12 БеГемот

    17 1 Отговор
    Какви безумия се говорят на най високо ниво...напълно достойни за издавените мишки гризалки ...каквито избирателите такива и началниците...
  • 13 101 Далматинци

    16 1 Отговор
    Тоя дето щял да назначава студентка за съветник в министерството, която да правила стратегията за развитие в следващите 10 години... - Не знам да ли има по- точно определение от "паразит" за тоя?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Мишел

    11 2 Отговор
    10 000 кубика са направо нищо.
    Преди години на пристанищата едни дъждове разтвориха 70 000 тона захар. 😃😃😃
  • 16 Професионалист

    10 0 Отговор
    Да бяхте отишли с президента в неделя да помогнете на бедните и нещастни хора.Но вас ви мързи да гледате, а камо ли да помагате,мазни пехливани.
  • 17 Реалист

    11 1 Отговор
    Нагли,крадливи изроди!
  • 18 ГЛАВАНАК БАНКЯНСКИ

    6 2 Отговор
    Да, да. Така е, както казваш ти. Държавата е превзета от мафиите, дърве а, в здравеопазването, в образованието, в общините и на всякъде, където се сети човек. Прогнила от корупция. Дебеловратите мафиоти, които създаде Боко тиквата затриват народа, като по списък. Това повече не се търпи и, ако продължаваме да стоим безучастни да си мълчим, свършени сме. Сега издавиха къщите и животните на хората, от алчност и безхаберие умират хора в болниците и по стълбите, децата растат неграмотни!!! А ние спим дълбок сън и им слушаме идиотските приказки за просперитет, финанси и куп лъжи по телевизията. Никой да не гласува, защото така сами си окачаме въжето на шията.
  • 19 кораби плуват в моите очи

    11 1 Отговор
    ТЕ ЗАЩОТО НАРЯЗАНИТЕ ТРУПИ ДОВЛЕЧЕНИ ОТ ПОРОЯ НЕ СА ОТ ГОРАТА А СА ВАЛЯЛИ ОТ НЕБЕТО.
  • 20 Опълченец

    6 1 Отговор
    100годишна тъпня, не вълна, ВЪЛНА има между ушите на политХрантутниците. Бой по търтеите!
  • 21 Башев

    6 0 Отговор
    Този проблеме създаден от образовани личности затова те немогат да го решат,търсете при възрастните по малко образовани те ще ви кажат как ще стане.
  • 22 Ежко Бежко

    5 0 Отговор
    Проектирам инфраструктурни обекти, не в България разбира се, в България инфраструктурни проекти няма. Две уточнения:
    1. 200л дъжд за няколко часа е нормално явление в тропиците, така че това не е супер катастрофа. ако каналите посторени от народната власт бяха използваеми и коритата на реките чисти, наводнение с такива мащаби не би трябвало да има.
    2. 100 годишно наводнение не означава, че такъв дъжд пада веднъж на сто години. Сто годишен дъжд е този, който има 1% шанс да падне в течение на една година, тоест такъж дъжд може да падне 2-3 и повече години подред.
    И един съвет към всички, които имат възможност да гласуват. Престанете да настъпвате една и съща мотика вече 32 години. Накрая ще се издавите от някой 100 годишен дъжд. Изключете си телевизорите и си влючете мозъците.
  • 23 преса

    3 1 Отговор
    Герб мафията за 12 години изсече горите и наводненията дойдоха толкова е просто и елементарно

    Коментиран от #24

  • 24 Мъдьо

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "преса":

    ДПС изсича горите.ГЕРБ са само аргати на мюмюнките.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове