Last news in Fakti

7 Септември, 2022 09:25 2 657 36

Любомир Дацов: Василев саботира приемането на еврото

  • любомир дацов-
  • асен василев-
  • саботира-
  • приемане-
  • евро

Всички тези хора, които заявяваха, че знаят какво правят не са имали понятие какво правят и въпросът е бил за личното им его или някакви техни лични съображения за светлото бъдеще, коментира финансистът

Любомир Дацов: Василев саботира приемането на еврото - 1
Снимка: БГНЕС

Влизането на България в еврозоната беше саботирано от бившия министър на финансите Асен Василев, защото когато се приемаше бюджета и различните актуализации, които бяха направени, правителството избяга и не предостави 3-годишна бюджетна прогноза. Това коментира пред БГНЕС Любомир Дацов, член на Фискалния съвет на България и бивш заместник-министър на финансите (2001-2009 г.).

Според финансиста политиката, започнала през 2021, ще има сериозни отражения върху бюджетния дефицит.

„Всички тези хора, които заявяваха, че знаят какво правят не са имали понятие какво правят и въпросът е бил за личното им его или някакви техни лични съображения за светлото бъдеще. Това е много показателно и е добре да се знае в предизборната обстановка, че голяма част от решенията, които се взимаха в тази сфера и бяха предложени, чисто бюджетно са абсолютно некомпетентни. Хората трябва да разбират, защото в момента върви нов тур на обещанията. Хубаво е преди да слушат тези обещания да поискат от тези, които управляваха и промениха политиката на фискална стабилност към това, което в момента излезе, първо да отговорят как ще коригират тези политики, защото европейските политики имат ограничения“, казва още Дацов.

Той припомня, че правилото за бюджетен дефицит под 3% ще бъде възстановено от следващата година и прогнозира, че може да има сериозен натиск от Брюксел България да влезе в нормата, което може да доведе до негативни последици за кредитния рейтинг и авторитета на страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Що за зависими у.т.a.й.к.и

    37 12 Отговор
    Всички м.а.c.т.и.и на къса англосаксонска каишка много натискат да ни качат на потъващта гемия еврозона.
  • 4 Ицо

    32 11 Отговор
    Дацов само ако знаеш колко си прост
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    29 13 Отговор
    Защо ли още едно време е имало борба за СОБСТВЕНА валута ‼️‼️‼️
    Отказът от собствена валута е отказ от самоуправление и приемане на васалитет ‼️‼️‼️

    Коментиран от #35

  • 6 Българин

    6 19 Отговор
    Разбира се,че Асан хасковски,ще саботира приемането на еврото,нали му дърпат конците от Козяк,а те са за слабо евро.

    Коментиран от #27

  • 7 Българка

    17 25 Отговор
    Е, нещата са прости. За да няма дефицит ограбените от ГЕРБ-ДПС десетки милиарди трябва да бъдат върнати в хазната след съд и конфискации. А за това приоритет 1 е правосъдна реформа, отстраняването и съденето на Гешев и всички каскети и гнили ябълки от правосъдната система.
    А за да стане това, то трябва да гласуваме за ДБ и ПП

    Коментиран от #11, #12, #14

  • 8 Изобличител

    20 6 Отговор
    Ниска топка си,Дацов
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    23 5 Отговор
    Как никой не коментира ЗАЩО ли ЕС над ДВАДЕСЕТ години НЕ ни иска в еврова позиция, а сега се разбърза да ни качи на потъващия кораб‼️‼️‼️
  • 10 един

    6 8 Отговор
    Още един комунист излезе от хралупата!Врата му на Василев не е по-дебел от твоя!
  • 11 Гост

    15 9 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Ние пък мислим да гласуваме за други,защото за страхливи предатели не ни се гласува,така,че всеки да си преценя сам,не се натрапвай и куролирай,като литмус!
  • 12 Про3д

    16 10 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    И аз се чудя кой ще гласува за ППровала....
  • 13 Имам косми в ушите!

    24 3 Отговор
    Болни хора!
    Какво евро с тази инфлация и дефицит, бе?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хахаха

    17 4 Отговор
    Значи единственото добро, което имаме от това срамно правителство Е ТОВА, КОЕТО НЕ СА НАПРАВИЛИ !!!!!! Хахахахахахаха
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 За Еврозоната

    13 0 Отговор
    Предстои дефилета на Италия !!! Търсят се още риби да плащат сметката
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Коментар

    18 9 Отговор
    Вече над 30г държавата ни е на самотек, краде се и се опустошава, с любезното съдействие на външните началници (с офис в София - Козяк 16)!!!
    Сякаш това е целта им - да се обезлюди тази територия, за да може господарите да се разпореждат необезпокоявани?!

    Е до кога така???

    Убеждават ме разни хора - ама гласувай за ДБ, или ПП! Викам им що??? Ами щото за маааалко да опандизят тиквата, ама не им стигнало времето???????? Е че колко време им трябваше???
    Ами поне 10-12г, че ако не направят нищо в полза на народа, да не са на зян поне след това???!!!

    Истината е, че България не е била поставяна редом, дори с Румъния и Полша, като партньор на фащ!!!
    За България кукловодите са определили "закриване", щото ненавиждат фактът, че тоя народ има съвременна държава благодарение на най-големите им врагове!!!

    Когато и да бъдат изгонени американците от България и Европа, все ще е закъсняло!!!

    Никога за такъв тип евроатлантици няма да гласувам!!!

    САМО ВЪЗРАЖДАНЕ!!!

    Коментиран от #32

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Саботьорът

    7 4 Отговор
    си ти , другарю !
  • 27 Ние ли,

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    ще го засилим еврото?
  • 28 Айде

    11 3 Отговор
    Какъв план за три години напред!? Този съм го слушал няколко пъти и е доказал, че не е компетентен!
  • 29 Мухаа,хаа!

    10 3 Отговор
    Много голем кяр,за обикновените българи,ще бъде приемането на евраците.Направо ще върви по мед и масло! Ако това е вярно за Василев,бих му стиснал ръката.Кяр за такива- експерти на хранилка, за едрия бизнес, олигарси,зърнари, посредници в продсжба на ел,енергия.Да си " изперат" до бяло натрупаните милиони,а някой и милиард.В момента,не смее да ги върти, превалутира,още по малко- да изнесе.Опасно, дори смъртоносно.Попада под лупата на финасово разузнаване и НАП.Влезе ли еврото,на другия ден,без да плати лев,( всичко се превалутира автоматично,през банковия компютър) се събужда щастлив мултимилионер,но в Евро! Валута приемана без въпрос,във всяка банка,фирма,частно лице по света.Законно.А " кяра" за милионите бачкатори,е връщане в първи клас.По доходи,размер на пенсията,покупателната способност.Никой не вярва,че като влезе еврото,и работодателя ще му запази заплата 1:1( в добрия случай- пълен абсурд) А стоките,храни, услугите,ел.енергия- всичко,ще се смъкне с 50 % ,както е курс лев- евро.Оставям настрана, необратимата загуба на национален суверенитет.БНБ се превръща в обикновен филиал на ЕЦБ.Няма право да емитира и печата купюри.Всички валутни и златен резерв,се управляват единствено от ЕЦБ.Натискат ни за еврото,за да станем напълно зависима периферия- регион на Брюксел .И най смешната опорка..Щели да се урегулират лихвените проценти в банките!? Кой банки- ами те и сега са техни филиали.Нямаме нито една българска,освен ББР.Защо сега не ги регулират,нали са
  • 30 Този

    7 2 Отговор
    Супер- мупер" експерт" да не ми ръси елементарни мозъчни бълвочи ,а да отговори на един кратък въпрос..Защо нашите предци,след Освобождението първата ,неотложна и приета с пълно мнозинство план- програма е въвеждането и отпечатване на българска,валутна единица- българския лев.При Държава- прощъпулник като Държавност,с никаква икономика,инфраструктура, валутен резерв.Почти от нула са тръгнали.Можеха да запазят с години, турските,френските и други валути циркулиращи в страната.Без три неща няма реална държава.Собствена валута,ясни ,фиксирани граници,и собствена армия.Ние сме на път да останем и без трите.
  • 31 БЪЛГАРЧЕ

    6 2 Отговор
    Уважаеми г-н Дацов,
    Въпросът ми е простичък - колко и кои държави членки на ЕС спазват правилото за 3% дефицит на държавния бюджет? Не е хубаво да правите квалификации за професионалните умения на ваши колеги, щото когато обществеността разбере отговора на този въпрос ще Ви обяви за НЕГРАМОТНИК.
  • 32 БЪЛГАРЧЕ

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "Коментар":

    Уважаеми, уважавам личните Ви пристрастия "САМО ВЪЗРАЖДАНЕ".Разбирам и е напълно оправдано да сте недоволен, както и аз самия, щото цели 30 години се влачим все последни и сме на опашката по всички показатели в ЕС и не само. Едно обаче не мога да разбера, факт е че лидера на Възраждане с парите от партийната касичка си купи вила както и другия факт, че уж Възраждане са антиваксъри а скрито от публиката се ваксинираха сите до един.Другия факт е че Елена Гунчева, втория човек във Възраждане напусна партията поради комунистическия начин на управление. При всички тези ОЧЕВАДНИ факти не мога да си обясня Вашето намерение да гласувате за Възраждане и с лека ръка подминавате фактите че само за 7 месеца ПП, ДБ и БСП повишиха значително а не символично пенсиите, безплатни детски градини и учебници за ученици до 8 клас.Те това не мога да разбера в манталитета български, виждаш че единя те краде и лъже а другия може и мааалко но нещичко е свършил в твой личен интерес нооо ще гласуваш за ЛЪЖЕЦА и КРАДЕЦА.

    Коментиран от #33

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 бл.134 в Zап. парк

    0 1 Отговор
    Какво евро бе ! Вие сте за турска лира ,като и еврото !Харчете , харчете, харчете-ХрисГеоргиева
  • 35 Оня

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Нямам против да сме като Германия и Франция , а не като пPocиа !
  • 36 разиграват ни цирк

    0 0 Отговор
    Бандата която ни доведе Радев тайно и подмолно работят за излизане на България от ЕС и НАТО.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол