Last news in Fakti

12 Септември, 2022 08:48 3 950 49

Експерт за училищата само с двойки на матурите по БЕЛ: Това е тотален провал. Повсеместен проблем.

  • експерт-
  • училища-
  • двойки-
  • матура-
  • бул-
  • провал-
  • проблем

"Много е късно на изхода на образователната система да разберем, че тези ученици абсолютно нищо не знаят на родния си език", коментира Зорница Славова 

Експерт за училищата само с двойки на матурите по БЕЛ: Това е тотален провал. Повсеместен проблем. - 1
Снимка: БГНЕС

От 950 училища у нас, чиито ученици са положили задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература, в 307 (близо една трета) средният успех е под среден 3, а в 27 училища средният успех на матурата е слаб 2. Това сочи анализът на Института за пазарна икономика.
"В тези 27 училища не е имало дори няколко въпроса, които ученикът да знае, поне за да изкара тройка, всичко е двойка."

Това коментира пред БНР Зорница Славова, старши икономист от Института за пазарна икономика.

"Този проблем се появява не само из цялата страна в голяма част от областите, но и в различните видове училища. Повсеместен проблем. Това е тотален провал. Абсолютно всички ученици в училището, които се явяват на ДЗИ по български език, да изкарат слаб 2."По думите ѝ не става въпрос за немотивирани ученици и не говорим за тези, които отпадат от системата, а за такива, стигнали до 12 клас.

Средната оценка няма значение, когато имаш толкова голяма разлика в представянето между различните училища, подчерта Славова в предаването "Преди всички".
Според нея няма сигнали, че някой прави анализ на ситуацията.

"Ние изведнъж в 12 клас разбираме, че има 27 училища, в които учениците не могат да изкарат дори тройка. Много е късно да се разбере това. Много е късно на изхода на образователната система да разберем, че тези ученици абсолютно нищо не знаят на родния си език."

Пандемията и електронното учене създадоха бариера пред доста сериозна част от учениците, изтъкна още експертът.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин 🇧🇬

    71 7 Отговор
    А какъв да е резултатът ? Цели 33 години по медиите вървят само американска пропаганда и турски сапунки !
  • 2 Дааа

    41 16 Отговор
    Оставете децата да си цъкат на телефоните и не ни занимавайте с глупости!
  • 3 Директора

    77 0 Отговор
    Е как? По думите на всики министри и т.н. образованието ни е ТОП. А те са кухи като лейки милите... повечето.
    Но нали все пак това е целта. Прост електорат, за лесно управление и манипулиране.
  • 4 глоги

    47 6 Отговор
    Пандемията и електронното учене създадоха бариера пред доста сериозна част от учениците, изтъкна още експертката. ЕЛЕКТРОННОТО УЧЕНЕ НЕ Е УЧЕНЕ,А САМОУСПОКОЕНИЕ. НЯМА РЕЗУЛТАТ ОТ НЕГО. ЗАТОВА ОЦЕНКАТА ПО БЪЛГАРСКИ И ЛИТЕРАТУРА Е СЛАБ(2).
  • 5 ДОКО

    36 19 Отговор
    пак и пак ви казвам - намалете обема на преподаваният материал и го сведете до минимум намалете сложността и се обърнете към живота..логаритми косинус и т..н в живота нема такива какво и преди съм ви казвал надарените деца се отбиват в друга паралелка/с математическа насоченост/и поемат пътят на числата за нас по простите минус и изваждане..толкова..и по бел ще има не само добри оценки а и разбиране на материята..
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ивелин Михайлов

    35 3 Отговор
    Според най-големия Исторически парк в света до Варна в такива училища, където няма нито една тройка дори трябва да бъдат уволнявани всички учители и директори!
  • 8 Анна

    45 1 Отговор
    След 3 години тотално профанизиране заради ковид седите мирно и чакате децата пакхл да бъдат онлайн, но заради липса на газ. Уникум държава. Да се благодарим може би че са само 27 училища, а не са 72 ? И не минавайте с номера, че били от ония. Няма значение от кои са! Живеят в България и е логично да могат поне да пишат и разбират български. Поне това, бога ми!
  • 9 'арвардци сър

    42 11 Отговор
    27 люпилни на ГЕРБ матрЯл! Ето затова Бойко Борисов, ще царува вечно, защото се разбират!

    Коментиран от #15

  • 10 Българин

    23 19 Отговор
    ЕТО ЗАТОВА ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
  • 11 Хоксан

    34 4 Отговор
    30 години учителите правиха едно такова - хем каквото им кажат, хем каквото си искат, на всяко едно ниво - начално, средно, висше .. държаха се нагло и арогантно и резултатът е на лице. Бумърското поколение затри държавата - чичковци и лелички, криви.. изкривиха държавата да е така!
  • 12 пояснение

    43 3 Отговор
    Утре това поколение ще изкласи . Ще завърши все някак своето образование . Ще започне да ни лекува , да строи сгради , и мостове , ще чакаме от него иновации, технологии , научни открития , изобретения .

    Коментиран от #40

  • 13 Милен

    35 4 Отговор
    Ами 12 години "видими резултати", има ли смисъл да коментираме повече?
  • 14 Дедо ви

    34 6 Отговор
    Спокойно, DW в статията "България след 9 септември: възходът на необразованите" ни обяснява, че неграмотността се дължала на това, че преди 75 години на власт дошли комунистите.
    Сега умните и красивите ще ни оправят.
  • 15 Стоян

    35 4 Отговор

    До коментар #9 от "'арвардци сър":

    Пич, то и в едно от топ училищата в София дето са от същите партийни е пак за 2, но са с 4.50 по БЕЛ от матурите. Знаеш ли как? Със затваряне на очи пред преписвачите и с директно подсказване.

    Коментиран от #27

  • 16 Псевдоним

    26 0 Отговор
    Лошото е, че имат намерение да продължат да ги съсипват.
  • 17 Вишо образувание

    33 1 Отговор
    Нищо, след 12 клас да записват първи курс филология и наесен с буквара.
  • 18 Сталин

    37 3 Отговор
    Ами така е когато американски съветници работят в министерството на образованието,нали трябва да изравняваме стандартите с нашия колонизатор
  • 19 Акоооо

    41 2 Отговор
    Учителите спрат да попълват матурите на роми и турци, ще стане още по-страшна статистика.

    Коментиран от #28

  • 20 ДЯДО

    42 0 Отговор
    Вдигайте заплатите на учителите без никакво основание и изисквания от тях.Стимулирайте мързеливите родители да се оплакват от учителите,раздувайте материала в учебниците в грешна посока,позволявайте на различни индивиди да издават учебници и всичко ще бъде ОК.

    Коментиран от #32

  • 21 Андрес

    31 0 Отговор
    Тези в 12ти клас са били две години онлайн. Преди това къв са го дъли в училище? Ако на някой не му се учи, да приключва в 10ти клас и да гони занаят, поне да работи.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Една

    36 5 Отговор
    Децата са неграмотни заради тестовата форма на обучение, заради ученето на чужд език от люлката, заради това, че родния си език упст като чужд или като филолози, а не с любов, с дискусия, с писане и четене на езика. Не се правете на луди, НПОтата виеха за остарялата система, сега вият, че новата не работела.
  • 24 сирене

    5 1 Отговор
    абе да не е мочурлива почвата в тия училища?
  • 25 АУДИ

    27 1 Отговор
    Голяма част от зрелосниците дори им е трудно да говорят и четат на български, но няма проблем трябва да сме толерантни и да завършат така. Това е целенасочено последните 30 години. После тези хора вземат книжки и пречиняват катастрофи но нямам проблем!!!

    Коментиран от #39

  • 26 Хора разни

    21 2 Отговор
    Ами на повечето българският език (родният за някой турски и цигански ще им върши работа в Германия и )им език в бъдеще няма да им трябва.Говорят на Английски испански . А най- голямата беля е, че изобщо не четат каквато и да е художествена литература.Затова имат беден език на изразяване.Ами това ни чака Успяват упоритите.
  • 27 'арвардци сър

    14 0 Отговор

    До коментар #15 от "Стоян":

    Tова са "тайните" люпилни предполагам, че са поне 270 такива! То е ясно, че матрЯл само от 27 не стига за подръжка на "управлението"!
    Проблемът е обаче, че вече има и внос на "арвардци" за затегач, както се казва!
  • 28 Стоян

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Акоооо":

    Де да беше само на тях.
  • 29 Исторически парк

    16 2 Отговор
    Ефектите от двугодишното затваряне на училищата! Това е много по-смъртносно от ковида!
  • 30 Станко

    19 3 Отговор
    Изказване от НПО. Докато не се махнете от България, така ще е. Трябва да се върнат старите порядки от преди 1989г. и работите ще тръгнат. Като има дисциплина и родителите се глобяват за издънките на отрочета си ще има промени системата. Делегирания бюджет в кофата за смет. Всеки гледа ученика, като куче кавички.
  • 31 Механик

    33 0 Отговор
    По телевизията, целодневно филми с "о йе", "мадафака бро", "даже не си помисляй" и прочее заучени, показни фрази. На другия канал, силиконки, мутрафонки, плеймейтки и яко чалга/пачанга. Тита пее "яката дyпара" и разтръсква телеса. В чатовете, "кп?", "нп", "аре", "ве".
    Разни "списвачи" с претенция, че са учили жypналистика пишат "БАБИЧКА бе ПОМЕТЕНА от кола", "бизнесмен бе НАРЪГАН..", "две коли направиха МАЗАЛО.." и щом им обърнеш внимание на каруцарския изказ, директно те трият от коментарите.
    В коментарите под новините, новоизлюпени тролчета с неразвито мислене се пъчат и пишат коментари, съставени от заучени, "контролни" думи. Или пък необразовани талибани, пишат коментар от 100 думи, без нито един препинателен знак и главна буква. А като им направиш заблежка, те ти отвръщат "глей си работата ВЕ, чичак! Аз дан сам на контролно по БЕЛ, ве?"
    И всичко това е вече 33 години. Вие какво очаквате? Какво очаквахте, като 2 години обучавахте "дистанционно", тия дето и присъствено не поемат?
    А не мислите ли, че всичко това се прави целенасочено и вече е постигната целта?
    Защото аз точно така мисля.

    Коментиран от #33, #47

  • 32 Стоян

    18 2 Отговор

    До коментар #20 от "ДЯДО":

    Дедо, как да вдигнат заплатите за резултати? Знаеш ли как постигат резултати учителите в елитните гимназии на София? Виждат, че едно дете е умно и слагат около него уредени с връзки глупендерчета. Те разбира се преписват. А ако умничкото се възпротиви, защото уредените започват в един момент да наглеят, учителите се правят на неразбрали. И така подтикват преписвачите и връзкарите да стават все по-нагли. В крайна сметка, връзкарчетата са с хубава диплома и нулеви знания, а умните деца са със разтресена психика и мечтата да напуснат завинаги България. Но пък учителя е топ. И даже го хвалят за резултатите. И бонус взима. Ей това е реалността в елитните ни гимназии.
  • 33 Исторически парк

    13 0 Отговор

    До коментар #31 от "Механик":

    Капитализмът винаги ще има нужда от ресурси, но от човешки ресурс, той вече няма нужда заради AI.
  • 34 мишо

    11 2 Отговор
    Първо- програмата по която учат учениците е неадекватна/много материал, чести промени, много плява, различни учебници.
    Второ-учителите са незаинтересовани/големи заплати, много ваканции, работно време на половин ден, частни уроци/безплатни екскурзии.
    Трето-във времето на високите технологии, големи и много на брой хартиени учебници, тетрадки, помагала.
    Четвърто-никакъв стимул за учениците/пишат се оценки а не се набляга на методите на преподаване. Разните предмети , които са развлечение/физкултура, рисуване, музика -трябва да са за развлечение и отмора а не за оценка и тормоз.
  • 35 Калев

    14 0 Отговор
    Така е щом толкова години заплатата на учителя зависи от бройката ,а не от резултата. Купените образования до това водят. За това и съдебна система, здравеопазване и политиката са тотално скапани. Циганизация на макс. Скоро цигани и ниско образовани ,но с документ някакъв ще решават съдбата на България.
  • 36 Има решение

    10 2 Отговор
    Закривай училищата, уволнявай учителите без права да преподават.
  • 37 1234578

    14 1 Отговор
    Пандемията не е причината, тя е само последните 2 години. Тези деца са ходили на училище 12 години. Двойките означават и, че преди пандемията много децата нищо не са научили.
    Според мен причината е комплексна от една старна е качеството на учебната програма и на учебниците, от другата страна е качеството на преподавателите.

    Тези резултати говорят, за това, че "учители" по български език не си вършат работата. който не си върши работатат трявба да бъде уволнен. Говорят за това, че учители прикриват ученици бягащи от училище за да взима училището им пари и те по-високи заплати за несъществуващи ученици.

    Според мен пътя е един. Така както има изпити за учениците, трябва да има и изпити за провалилите се "учители", може да се окаже, че някои от учителите дори са под нивото на учениците си.

    Коментиран от #48

  • 38 Рони

    10 1 Отговор
    Първо си проверете учебният материал и по-специално учебниците.Много малко от работещите в МОН могат да изкарат повече от тройа на матурите!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Знайко

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "пояснение":

    "Ще започне да ни лекува , да строи сгради , и мостове , ще чакаме от него иновации, технологии , научни открития , изобретения."

    За нито едно от изброените неща не е нужно обучение по български език. Това пололение сега е отишло на Запад да учи за инженери, архитекти ... за това не му трябва български език, а английски, испански, италиански... език. А пък на лекарите латински език.

    Български език е нужен само на няколкото стотин псевдо учени и професори в БАН и българските университети. Даже в медиите печатни и електронни погледнете им заглавията, няма едно правилно написано на български език. И това се прави умишлено, защото не е важен българския език, а сензацита и броя напрегледалите публикацията, не е важно КАЧЕСТВОТО и ИСТИННОСТА на публикацията. ВАЖНА Е МАНИПУЛАЦИЯТА за това се плаща на медиите.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 БеГемот

    9 0 Отговор
    Добрутро ...вървете в един парк и вижте какви хора отглеждат деца в момента ...как изглеждат как са облечени вижте майките и татковците ...тия са точно децата на прехода ...всичко под 35-40 години е необразовано...обаче не им пука и така трябва да бъде..никой образован не е проспериращ в тая страна...
  • 43 Пистолейро

    7 0 Отговор
    Точно толкова "образовани" им траябват на западняците, когато се емигрира на Запад
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Мери

    5 1 Отговор
    Много е трудно на децата, трябва им речник за някои книги- български.
    Те са добри в тестовете но няма трайни знания.
    Трябва да се намали обема и академичността на материала
  • 46 айде

    1 1 Отговор
    Учителите ви са връзкар до връзкаря. По политическа линия. Това започна 1999 год. при Костов. Досега нищо не се е променило. Много добре знаем как е в системата на образованието.
  • 47 айде

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Механик":

    Учениците не гледат ТВ.
  • 48 айде

    6 0 Отговор

    До коментар #37 от "1234578":

    Сегашните млади учители са деца на прехода- неграмотни, посредствени, влезли във ВУЗ с някакъв елементарен тест, попълвали са бройки, защото нямаше много кандидат- студенти, във ВУЗ приемат всички наред, доценти и професори са им подарявали тройките, за да минат от курс в курс и така са се дипломирали.
  • 49 Наблюдател

    5 0 Отговор
    Тотално падение на образованието в България резултат от над 30 годишно вихрене с упражнението "Реформи" на некадърници!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол