Last news in Fakti

15 Септември, 2022 15:54 886 15

ЦИК показа как изглежда машината за гласуване отвътре

  • цик-
  • машина-
  • гласуване-
  • отвътре

Към днешна дата в страната е определено, че ще има 11845 секции. Това обаче не е окончателният брой на СИК-те, тъй като 48 часа преди изборния ден ще се разкрият СИК в социални заведения, в места за задържане и т.н., обясни говорителят на ЦИК Росица Матева

ЦИК показа как изглежда машината за гласуване отвътре - 1
Снимка: БГНЕС

На редовния си седмичен брифинг ЦИК показа отделните компоненти на машината за гласуване. Тя се запечатва и пломбира и не се отваря до края на изборния ден.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова заяви, че организацията по подготовката на изборите на 2 октомври е своевременна. Попълнени са навреме и съставите на СИК-те извън страната.

Към днешна дата в страната е определено, че ще има 11845 секции. Това обаче не е окончателният брой на СИК-те, тъй като 48 часа преди изборния ден ще се разкрият СИК в социални заведения, в места за задържане и т.н., обясни говорителят на ЦИК Росица Матева. Тя уточни, че е взето решение да се коригира броят на машините, които ще се използват в страната - 9369, като в 1105 СИК ще има по две машини.
"Броят на машините за гласуване извън страната не е променен. Днес обаче ще бъде обсъден този въпрос и ще се вземе решение, тъй като има предложение от МВнР в няколко СИК във Великобритания и Германия да бъдат поставени по една и съответно по две машини. Към днешна дата устройствата, които ще се използват са 10999", каза още Росица Матева - говорител на ЦИК, цитирана от БНТ.

Кандидатите за народни представители са 5333, от тях 1576 са жени.

В събота, на 17 септември, изтича срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес, както и за гласуване на избиратели с увреждания, които не могат да гласуват в изборното помещение.
Машините с демоверсии вече са в страната. Графиците за гласуванията трябва да са на страниците на РИК. Тези машини са 395. Има една регистрирана агенция за изборите до момента - "Алфа рисърч" и 9 неправителствени организации. До момента няма информация от кмета на Карлово за проблеми с организацията на изборния процес и осигуряване на изборните помещения в наводнените села.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    8 2 Отговор
    Правец 8Д изглежда по-модерен - защо ние не си ги произведохме сами, ами от Венецуела купувахме?

    Коментиран от #3, #10

  • 2 честен ционист

    11 0 Отговор
    То и машината за тотото не е много сложна отвътре, ама се паднаха едни и същи числа 2 поредни тиража.
  • 3 Парис Хилтън

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    Защото във Венецуела и в БГ е най-скъп километър магистрала.
  • 4 туземец от България

    2 0 Отговор
    И кабалската гривничка като гледам са показали.
  • 5 ключалка без врата

    5 2 Отговор
    Има ли USB ги пишете предварително зададени тия резултати.
  • 6 Цвък

    3 0 Отговор
    За какво са тия клещи, бре? Става само с отвертка.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 мой

    6 0 Отговор
    Силно притеснително е, че това ни го показват. За всеки е ясно, че дяволът е в софтуера, карантията не е важна.
  • 9 гласоподавател

    3 1 Отговор
    ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА СЕ БРОЯТ ИЗРЕЗКИТЕ ОТ ГЛАСУВАНЕТО ЗА СИНХРОН С РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ МАШИННИЯТ ВОТ-ИНАЧЕ ИЗМАМА!!!
  • 10 Ники

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    Има български машини - те участваха в обществената поръчка, но гербаджиите не ги избраха (явно не са им напълнили гушите).
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 3 Отговор
    гласувалите пак ще бъдете прецакани герб са олимпийски шампиони във лъжите на избори
  • 12 Рошко

    2 0 Отговор
    Щом робот и детско колички може да се управляват с дистнционно, защо не и бг овце. Ай въри ги разправйте на некой друг
  • 13 гласоподавател

    3 1 Отговор
    ДА СЕ БРОЯТ ИЗРЕЗКИТЕ ОТ ВОТА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИНАЧЕ Е ФАЛШИФИКАЦИЯ!!!!
  • 14 Покер

    2 0 Отговор
    с белязани карти !
  • 15 Ией само как звучи машина 😁😁😁

    0 0 Отговор
    Друго си е да кажеш машина на касов апарат с тъч, звучи по-скъпо.Машина за гласуване гресирахте ли машините смешници.Това си е апарат за гласуване.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол