Last news in Fakti

18 Септември, 2022 16:20 7 352 89

Мартин Владимиров: Азерският газ, който ще купуваме от 1 октомври, в момента се котира 5-6 пъти по-ниско от руския

  • мартин владимиров-
  • азерски газ-
  • руски газ-
  • цени

Най-скъпият газ е този, който не пристига. Такъв е този, който „Газпром“ може да ни предложи, казва енергийният експерт 

Мартин Владимиров: Азерският газ, който ще купуваме от 1 октомври, в момента се котира 5-6 пъти по-ниско от руския - 1
Снимка: БГНЕС

Темата за енергетиката е сред най-важните през последните няколко месеца. ЕК иска да наложи таван от 180 евро за печалбите на енергопроизводителите. Средствата над тази сума да бъдат разпределяни като помощ за домакинствата и бизнеса. Предложението на ЕК е опит за постигане на баланс, при който да се запази сегашния пазарен модел на ценообразуване. Това обясни пред БНР Мартин Владимиров, който е енергиен експерт от Центъра за изследване на демокрацията

„Производителите на електроенергия могат да продават своята продукция на възможно най-високата цена, която постигнат на борсата, но печалбите им над 180 евро на мегаватчас ще бъдат изземвани от правителствата и преразпределяни. Нямаме таван в цената. Производителите могат да се договарят свободно. При 180 евро на мегават час няма производител, от какъвто и да е тип, който да не излиза на печалба. Това е висока цена. Всички без тези, които са на природен газ, ще са на огромна печалба“.

Комисията се опитва да предотврати счупването на пазара на електроенергия през тази зима, обясни експертът. „Ако говорим за ценови шок, не трябва да забравяме, че той е предизвикан от сериозен недостиг на електроенергия в цяла Европа и ще се засили в следващите месеци от повишеното търсене. Не искаме да има сценарий с режим на тока и недостиг в редица страни. Западна Европа е в много тежка ситуация в момента“.

Най-скъпият газ е този, който не пристига, заяви експертът. „Такъв е този, който „Газпром“ може да ни предложи. Руската компания понижи доставките за цяла Европа до рекордно ниски равнища. В момента само 9% от потреблението на газ се задоволява от „Газпром“ Ако предприемем такъв рисков ход и възстановим доставките от тях, при положение, че най-вероятно те ще спрат през зимата в отчаян опит на Кремъл да подкопае единството на Европа спрямо санкциите и Украйна, би било абсолютно недалновидно. От гледна точка на цената също не би било далновидно. Азерският газ, който ще купуваме от 1 октомври, в момента се котира на 5 до 6 пъти по-ниски стойности от руския. Нямаме нужда от тези допълнителни количества руски газ. Проблемът е , че нямаме договорени дългосрочни доставки. Закупуването на допълнителните количества вероятно ще става месец за месец , а това не е добър вариант и при него цената е по-висока. Надявам се „Булгаргаз“ и правителство да направят всичко възможно за сключване на дългосрочен договор за доставка на втечнен природен газ“.

Ние апелирахме още преди началото на инвазията в Украйна правителството да сключи споразумение за солидарност с Румъния и Гърция за разпределение на възможните слотове за алтернативни доставки на терминал „Ревитуса“ в Гърция, обясни Владимиров. „Той беше разширен и има свободен капацитет. Трябва да си гарантираме, че техните компании няма да монополизират терминала. Нямаме реално споразумение и с Турция. Трябва да се подпише такова за между системно свързване. ЕК настоява да се сключат именно такива споразумения със съседните страни членки. България трябва да го направи до 1 декември“.

Страната ни няма да остане на тъмно и на студено през зимата, увери експертът. „България е третият най- голям износител на електроенергия на Стария континент. От всички страни в Югоизточна Европа ние сме най- добре подготвени за зимния период от гледна точка натоварване на електроенергийната система. Вероятно страната ни ще изиграе ключова роля, за да няма режим на тока в страни като Сърбия.

От гледна точка на газ, ситуацията е по-сложна, но не говорим за недостиг, а за ценови равнища, обясни той. „Ще бъдат ударени най-тежко индустриалните потребители. Много от компаниите, които могат да се електрифицират, вече го правят. Необходим е механизъм за намаляване потреблението на газ, особено в пиковите моменти през зимата“.

България зависи сравнително малко от природен газ, напомни Владимиров в предаването "Неделя 150".

Предложението на ГЕРБ за организиране на международен търг за втечнен газ не е лоша идея, смята експертът. „Ще има повече публичност и прозрачност. Компании, опериращи в САЩ, са най- вероятните доставчици на допълнителни количества газ. Цените ще са по- ниски до 30% от средните цени в Европа“.

Добре би било да се договаряме и заедно със съседни държави, например с Гърция. Трябва да се възприемаме като един регион, заяви Владимиров.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 80 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стоян Александров

    110 26 Отговор
    Айде бе !!! Браво бе специалисте, евалллла .... А сега каква част от тялото си ще заложиш, че това е така, че е истина, че не е поредната измама, че това е факт, аааааааа, каква част от тялото си ще заложиш ? Ние българите си залагаме вече живпта, а Вие за лъжите си получавате центове....фалшиви при това цвнтове...

    Коментиран от #40

  • 2 Оная разправяше

    113 21 Отговор
    5 пъти по-евтин, тоя джендър вдига мизата до 5-6 пъти! Наддават като на селска сватба, а а сметките и цените растат гловоломно.

    Коментиран от #15

  • 3 Пич

    100 21 Отговор
    Не бързай , малкия ! Цените в България и Европа са такива , защото плащаме сметката на Козяк и украйнците за войната ! Така че , основание за скубане , ще се намерят !!!
  • 4 Перо

    109 16 Отговор
    И втечнения газ се “котираше” 4 пъти по-евтино,според Киро-тъпиро,но плащаме 30% повече от преди котировката, а за 4- те пъти “поевтиняване” забравих!

    Коментиран от #18

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ххх

    76 5 Отговор
    Писна от лъжи, истината е само една- колко плаща гражданина, никой няма да го интересува от къде е ако сметката му е 50 лева в зимен период. Накрая като братята, слагам печка и почвам да хвърлям всичко от контейнера пред нас.

    Коментиран от #75

  • 7 Като

    70 6 Отговор
    Само като чуя Добре би било .... и ми става ясно за експерта
  • 8 Башар

    68 10 Отговор
    Голем тъпак си , мартинчо!
  • 9 Безплатен експерт

    78 9 Отговор
    Центъра за изследване на демокрацията = Соросово НПО
  • 10 да де

    71 7 Отговор
    Тоя е готов за политик лъжата за нищо я нЕма.
  • 11 ЧУЙ ЧУЙ

    30 16 Отговор
    .....тръбите на газпром ще си останат„ сухи и кухи ”....как тръбите за топла вода в студентски град ПРЕЗ лятната ПРОФИЛАКТИКА😀😀😀

    Коментиран от #23

  • 12 Наско

    47 13 Отговор
    Отчаян опит на Путин?!!!Отчаян опит е да излъжеш аудиторията с тези приказки.
  • 13 Киро

    70 8 Отговор
    Лъжливото американско овчарче. В нормална държава, този чуждестранен агент щеше да носи раирани дрехи.
  • 14 БСП ПУТЛЕРИСТ

    6 21 Отговор
    ШОКИРАН СЪМ....
  • 15 КОТарАК

    11 26 Отговор

    До коментар #2 от "Оная разправяше":

    цените растат защото в ЕС растат/ ние сме във валутен борд , обвързани с еврото
  • 16 ДРАГАН ЦАНКОВ 28

    6 14 Отговор

    До коментар #5 от "Киро":

    ААА, не така другарю.....
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 квс

    9 41 Отговор

    До коментар #4 от "Перо":

    Тези 30% са благодарение на фатмаците дето започнаха да внасят "евтин" руски газ
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 горски

    54 7 Отговор
    Още един "юнак" от "Център за изследване на демокрацията"
    Пеперудки ,сър...
  • 21 Без коментар

    57 7 Отговор
    Поредния проскубан "демократичен" евроатлантически травестит се изказа.
    Поне си махни брадата само ти загрозява "нежността" на продажната ти душа!
  • 22 ???

    61 8 Отговор
    Писна ми всякакви юпита педали и тям подобни като този да ме убеждават , че "земята е плоска" Батка като е така защо цените удариха небето ? Защо "тъпите "държави като Унгария Сърбия и тн имат по ниска инфлация от милата ни родина , защо бе многознайко ЗАЩО ?!?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 един

    12 2 Отговор
    Както се казва,"не слагай всичките яйца в една кошница"!В случая печелим от азерския газ,но ако бяхме сменили формулата/както направиха мисля Турция и Италия/,сега и азерския газ щеше да е скъп и другите количества които ще внесем занапред,ще ги плащаме на борсови цени!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 седрфтгъх

    41 7 Отговор
    АБСОЛЮТНО ВЯРНО Е- азерският газ е С ПЪТИ ПО-ЕВТИН от този който получавахте от Газпром по договорът който НАРУШАВАТЕ...
    Сега да обясним ЗАЩО става така...

    Договорът с азерите е за ценообразуване преобладаващо вързано към нефтените деривати и малка част вързана към борсовата цена... Формулите са безобразно сложни, но ще опростя максимално за да е ясен ПРИНЦИПА по който се получава цената:

    Взимате 80% от цената на нефта (средно месечна) и добавяте 20% от борсовата цена (средно месечна) => това ви е цената за 1000м3. азерски газ. Има и други неща, но те са почти константни и не влияят...

    Понеже сте "умни" ПРОМЕНИХТЕ формулата за цената с Газпром (беше като азерската) и сега плащате по схема 80% борсова цена + 20% цена на нефта...

    В момента Сърбия и Унгария са на старата формула (вързана за нефта) и плащат под $400 за 1000м3 газ на Газпром, а вие дори и по договор (който нарушихте) да си плащахте пак щяхте да давате по минимум $1600 за същият газ, на същият Газпром щото САМИ СМЕНИХТЕ ФОРМУЛАТА

    Кефи ли въ ощи козяшкото управление?

    Коментиран от #34

  • 28 8888

    38 3 Отговор
    Център за иследване на демокрацията е НПО финнсирано от Сорос. Всичко що свързано с демокрацията, права, свободи.. в България е Сорос.
  • 29 газпром се изпари

    12 28 Отговор
    Побеснелите рашисти пак наскачаха на клавиатурите.

    Коментиран от #36

  • 30 Винкело

    28 3 Отговор
    Ами то излиза, че азерите са някакви злеумни аджамии, или как иначе?
  • 31 Иван

    10 7 Отговор
    Защо постоянно се дъвчи темата с газа каква икономика имаме че постоянно тази тема две предприятия на кръс това да не ти е икономиката на германия
  • 32 Шорошшш

    28 6 Отговор
    енергиен експерт от Центъра за изследване на демокрацията - по-нататък нема нужда да се чете!
  • 33 Макробиолог

    18 3 Отговор
    Копаем дъното?След стотиците милиарди в зелена енергетика,спотовите недомислици ,санкции,квоти в тръбопроводи и прочие,дойдохме до СССР от застоя.ЦеКа на Юропа е оценило разположението на зодиакални съзвездия и решило--180 юро стигат.Ама дали идват от АЕЦ,където инвестициите за разширение например са едно,а дали идват от перки ,където същите са съвсем друго,не е важно....Правителствата ще иземват и преразпределят,справедливо при това,те знаят всеки щастлиф гражданин на ЕС точно до юрокопейки колко е засегнат от поскъпването...има надежда,Горбачов почина,следователно ще се прероди и извърши перестройката в Европата.
  • 34 Я разясни малко

    9 20 Отговор

    До коментар #27 от "седрфтгъх":

    Кои договор сме НАРУШИЛИ бе съветски другар ?

    Коментиран от #49, #57

  • 35 Смех

    33 6 Отговор
    Център за изследване на демокрацията- това звучи много яко 🤣 същото като " Крокодила е по дълъг от колкото зелен"
    Егати сороските идиоти за грантове и кавали ще правят

    Коментиран от #39

  • 36 КОНТРАТА

    14 6 Отговор

    До коментар #29 от "газпром се изпари":

    ЕС е на газови изпарения.
  • 37 Рашастанец

    8 21 Отговор
    Колко жалко е тия дни да си ватенка.
  • 38 Соросня.к

    13 5 Отговор
    От студа ше се консервираме
  • 39 още ли сте тука

    7 16 Отговор

    До коментар #35 от "Смех":

    Нали ви закараха със аероплана за рашистан.

    Коментиран от #41

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Смех

    13 3 Отговор

    До коментар #39 от "още ли сте тука":

    Нема тунджа за аероплана . Братята ти афроамериканци не дават без пари ( без много пари) Евроатлантически ценности , кофти , но факт
  • 42 хихи

    23 1 Отговор
    5-6пъти?????????????!!!!!

    Този лъже 5-6 пъти повече от ПростоКиро...
  • 43 Ученият котка

    16 3 Отговор
    Азербайджан произвежда 30 милиарда кубически метра газ годишно. Русия доставя 500 милиарда кубически метра годишно, едва достатъчно за производство и отопление на къщи. Така че конкуренцията е неизбежна. Силният ще ограби слабия, големият ще отблъсне малкия, гладният ще нахрани сития.
  • 44 аз съм

    19 9 Отговор
    Някои русофоби я нямат лъжата за нищо !!!
  • 45 Айде киро 2

    22 1 Отговор
    Е като е 5,6 пъти по- евтин ,защо булгаргаз обяви 30% нагоре?
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ежко

    20 1 Отговор
    Брех! Всеки втори се именува "енергиен експерт"!Много експерти,много специалисти и накрая пак едно няма нищо!Ама стига вече изявления и внущения!Дай да си говорим в цифри.Всичко друго е ала-бала!
  • 48 Мишел

    24 4 Отговор
    Всякакви приказки за евтин газ са заблуда и лъжа . Няма балами да продават евтино дефицитна търсена стока, за която има клиенти, готови да я купят на висока цена.
    САЩ спряха Северен поток 2 и така предизвикаха газовата криза в Европа. В Европа следва срив на индустрията, срив на стандарта на живот, взрив на европейското недоволство, разрушаване на ЕС, на основния конкурент на САЩ.
    Самоубийството на Европа бе подготвено със слугинското съдействие на политиците, които ръководят ЕС.
  • 49 Страничен наблюдател

    21 5 Отговор

    До коментар #34 от "Я разясни малко":

    Нарушихме подписания договор, според който до края на год трябваше да получим определено количествои. Сега адвокати и специалисти казват че ще плащаме ужасно големи неустойки за неспазен договор, другарю, + цената на количествата неполучен газ+ по- скъпа стока. Ти не си ли в час
  • 50 Ученият котка

    18 3 Отговор
    Ако азерският газ беше спасението, тогава канцлерът Шолц нямаше да се обади на Путин и да го убеди да вземе газовата турбина. Вярно е, че от 2023 г. Русия сама ще произвежда газови турбини с голям капацитет.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Евтин - скъп, за нас е важно

    7 13 Отговор
    газът да е руски. Азерският газ миришел много гадно. Миризмата на руски партенки за нас е като Шанел №5 !

    Коментиран от #53

  • 53 Да,да

    19 2 Отговор

    До коментар #52 от "Евтин - скъп, за нас е важно":

    Всичко около нас е само руски газ. Митичният азерски газ, дори и той е собственост на "Газпром". Мажоритарен собственик в азерската компания СОКАР е "Газпром". Ако смятаме, че се спасяваме изцяло, като внасяме азерски газ - това е заблуда", каза
    Иван Хиновски.

    Коментиран от #60

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Ученият котка

    15 3 Отговор
    Нанси Пелоси пристигна в Ереван, за да убеди Пашинян да не се отказва. Размириците трябва да продължат. Газта трябва да се купува само в Съединените щати.
  • 56 Мартин от Центъра за Демокрация???

    18 1 Отговор
    Тиквичка Зелена, едно е да имаш договор за Руски газ, друго е да копуваш на Свободния пазар!! Ти това него ли знаеш?? Знаеш го!! Питай Вучич и Орбан за Цената, демократична зелена тиквичка!! Къде е по евтин, Азерския??? Там на Място, или докаран по тръба до България?? Млад си , а се опитваш да лъжеш вече на Едро!!
  • 57 едрфтгъх

    13 7 Отговор

    До коментар #34 от "Я разясни малко":

    Както вече са ти обяснили НАРУШИХТЕ договора като отказахте да си плащате дължимото по новата сметка в "Газпромбанк"... Получих мазоли на пръстите да пиша едно и също всеки път:

    Според Указа на Вовата Газпром беше ЗАДЪЛЖЕН да приема плащания от държавите в списъка с ВРАГОВЕ само и единствено в руска банка. ВРАГОВЕТЕ следва да си плащат както е по договор в $ и €, а онова с обръщането в рубли си беше част от вътрешният регламент който касаеше не само Газпром и НЕ ОКАЗВАШЕ НИКАКВО ВЛИЯНИЕ НА КУПУВАЧА. Тоест няма НИКАКЪВ РИСК за парите на "Булгаргаз" и всички други глупости които изредиха кирчо и кокорчо. Просто казано- промяната на банковата сметка е МАЛОВАЖНА ТЕХНИЧЕСКА ПОДРОБНОСТ и не променя нищо в договора.

    По точно същата схема в момента си плащат и шваби, и гърци, и италианци и половин европа. Вие обаче- НЕ... Е, другите си имат газ и дори ви го продават с 30% печалба, а вие ще загубите арбитража с Газпром и ще олекнете с над $2млрд. за неустойки... Та пак да питам:

    Кефи ли въ ощи козяшкото управление?

    Коментиран от #65

  • 58 Ученият котка

    2 2 Отговор
    Хубаво е да вземеш природен газ на цената на френския коняк.
  • 59 САТЪРА НА ХАНА

    3 0 Отговор
    ДАЙТЕ НЯКОЯ СТАТИЯ ЗА ИЗБОРИТЕ
    ....
    СТИГА МЕДИЙНО МЪЛЧАНИЕ
  • 60 Без лъжи моля

    2 8 Отговор

    До коментар #53 от "Да,да":

    "Газпром" НЕ Е мажоритарен собственик в азерската компания СОКАР !

    Коментиран от #61

  • 61 Ученият котка

    1 3 Отговор

    До коментар #60 от "Без лъжи моля":

    Какво значение има кой е собственикът на мавзолея?
  • 62 Да бе да

    9 8 Отговор
    "Темата за енергетиката е сред най-важните през последните няколко месеца"

    Темата е много важна за ЕС, но не и за България ! рузките копои, нагнетяват напрежение , те само това могат!
    Газ , имаме 65% Чирен пълен и 1 милиард от Азерите за зимата ! ( точно кплкото ни трябва до март)
    Електро енергия , произвеждаме достатъчно като за 2 Българии
    Петрола падна на $90 и ще пада още , имаме дерогация ( ако не ни харесва можем да внасяме от арабите , някои от тях вече предложиха)!
    Когато избирателя е уплашен е лесен за манипулиране ! Не се поддавайте
  • 63 Кирчо, Кокорчо и сие

    7 4 Отговор
    Лъжат, лъжат, лъжат, разобличават им лъжите, ама те не се отказват и повтарят същите лъжи като папагали. Не, лъжливи овчарчета, като повторите една лъжа хиляда пъти, в този случай няма да стане истина. Но въпреки всичко, те пак ще лъжат
  • 64 Пако

    4 2 Отговор
    КУХА ЛЕЙКА.
  • 65 написали сте фантазии

    8 8 Отговор

    До коментар #57 от "едрфтгъх":

    Вовата спря газа на България и Полша без никакви условия и уговорки.Ей така за назидание на другите! Това е истината.

    Коментиран от #71

  • 66 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    ДАНО е за ДОБРОТО за НАРОДА
  • 67 Идиот,

    5 2 Отговор
    Ще стигнат ли стълбовете? Не само у нас.
  • 68 Конска Паци

    9 2 Отговор
    Ама така няма ли да спонсорираме агресията на Азербайджан срещу християнска Армения??????

    Коментиран от #78

  • 69 Стига!

    7 4 Отговор
    Най-евтин газ е българския. Защо не си го добиваме?

    Коментиран от #70

  • 70 Курадо Катани

    6 4 Отговор

    До коментар #69 от "Стига!":

    Защо други добиват златото ти? Защото си роб

    Коментиран от #72, #86

  • 71 4р5т6ъ7у8

    7 4 Отговор

    До коментар #65 от "написали сте фантазии":

    Бегом марш до козяк за нови опорки, че съвсем си я закъсал...

    Обади ми се като излезе решението на арбитража, ще ти сметна ЛИЧНО от твоя джоб колко пари ще отидат към Газпром. Имаш и валидолче бонус...
  • 72 Да бе да

    6 4 Отговор

    До коментар #70 от "Курадо Катани":

    "Защо други добиват златото ти? Защото си роб"😁

    Значи когато 50 г росссиа прибираше златото ни и урана , не бяхме роби ? ( България имаше само сребърен резерв ) но сега когато имаме златен такъв сме роби😁

    Вратите сте сте наистина гротескни и ненужни😘🤩

    Коментиран от #73, #77

  • 73 Про митак

    4 2 Отговор

    До коментар #72 от "Да бе да":

    Какво точно казваш - че американски роб е по-малък роб? Аргументът ти е невалиден
  • 74 Мнение

    7 1 Отговор
    Ако стане така, че 5 пъти по-евтиния азерски газ се продава 2 пъти по-скъпо от руския, този трябва да бъде публично обявен за долен лъжец и манипулатор.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Невярващ

    5 0 Отговор
    Напоследък едно се приказва, а друго става напрактика. Докато не видя - не вярвам.
  • 77 рфгъх

    4 2 Отговор

    До коментар #72 от "Да бе да":

    Саму дъ питъм, за иди преател:

    КЪДЕ ви е "златният резерв" в момента? И някой виждал го е туй нящу в последните 20 години? И ако все още съществува физически дали ще ви го дадат ако си го поискате?
    И не- не е у фащ...

    И да те открехна- при комунизЪмЪ бг си имаше хубавичък златен резерв и той се съхраняваше в трезорите на бнб. Лично съм държал в ръце кюлчета от този резерв, че дори и снимка тип "Селяндур сред тонове злато" имах някъде едно време...

    Коментиран от #83

  • 78 Шопар у шума

    5 1 Отговор

    До коментар #68 от "Конска Паци":

    По въпроса за агресията на Азербайджан срещу Армения Центърът за изследване на демокрацията се ослушва като шопар у шума. Ако Запада няма двоен аршин трябва да наложи санкции и на Азербайджан за газа. Пък и азерският газ от 30до 35% е собственост на Русия.
  • 79 Одит

    5 0 Отговор
    Олеле, пет-шест пъти? Кой му вярва!
  • 80 Тапанари

    6 4 Отговор
    Азерският газ е руски
  • 81 Охо-бохо

    5 0 Отговор
    Европейската борса която върза газът с електроенергията, а електроенергията от НЕвъзобновяеми източници стана скъпа заради въглеродни емисии, оскъпи и газа. А либерализацията е тънка манипулация която работи на принципа на обратната осмоза. В микса за Европа влиза ток от държави с по-нисък стандарт и по-евтино производство на ток, а потребителите им ще купуват скъп ток какъвто е в държавите с висок стандарт. Обратна осмоза, силната икономика източва слабата.
  • 82 Хаджи Генчо

    3 1 Отговор
    И какво сега? Азерите продават евтин газ, защо? Те са благотворително дружество ли, какво? А някой да обясни, защо азерите продават евтин газ? Ааа, защото е дългосрочен договор и защото е вързан към петрола, а не към електричеството. Ми тези неща ги измислиха брюкселските бюрократи. При дългосрочен договор и без борса руският е още по-евтин и от азерският!!!
  • 83 Ко ши гу праиш туй злату

    3 1 Отговор

    До коментар #77 от "рфгъх":

    ако си в позицията на Русия. можеш само да го ядеш. Имаш злато, но е запра ено за продажба. Защото санкциите не работели.
  • 84 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    1 2 Отговор
    Аааааа. Да ги нямаме такива. Той тока си е ток. Важно е да се плати а дали го има или няма ще разберем по сметките ми в офшорната зона. Така че плащайте си тока щото е е от евтин демократичен втечнен газ! Благодаря.
  • 85 Спиди

    4 2 Отговор
    Азерския газ е 60%собственост на руснаци, лилипутин,понеже заклещен от по умния хердоган,пробва да хитрува и да продава през азери.
    Но понеже хевропа и тя е нагъзена прави си на либерасти и лъжедемократи не вижда агресия на сферите.лилиПутин предал християните в Нагорния Карабах ,в Армения а сега и ще предаде и Сърбия /Косово/пак ще бъдат възмутени до там,а че хора се излъгани че имат застъпник това ушанките никога не интересувало.Единствена държава която сложило вето в Съвета на Безопасността в ООН,била раша.
  • 86 Най голямата мина

    3 1 Отговор

    До коментар #70 от "Курадо Катани":

    в България за ценни и цветни метали е Асарел Медет. Годишно добивът е 8 пъти повече от оперираната от Денди.Взета не на нищожна концесия. Престъпно нищожна. Офшорна фирма я оперира. От панамските досиета се разбра, че в собственост на близък до Путин олигарх с подобен бизнес там и в Украйна. Обаче за това ни е запранено да се говори и пише у нас. Забранено е от Кремъл. Всички сочат само Денди.
  • 87 Сух

    3 0 Отговор
    Вижте колко подвеждащо.. Това, което твърди на борсови цени ли е? Щото при сключване на договор цената е друга. Пролиач си в изнесените цифри газа към Турция и Сърбия и Унгария..
  • 88 КОЖЕН ПИРОН

    1 1 Отговор
    БАНКЯНСКИЯ. ТУЛУП, НЕ СПРЯ
    ДА СЕ ХВАЛИ. И. ДА. ЛЪГОТИ.
    КАКВО НАПРАВИ. БЕ МУТРО?
    ПРЕВЗЕ. ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ
    НА. ДЪРЖАВАТА И БУКВАЛНО
    Я НАПРАВИ ДЪЩЕРНА ФИРМА
    НА. МАФИЯТА.ВСИЧКИ. РАЗБРАХА. ЩО. ЗА. СТОКА. СИ
    ТИ. И. ТВОЯ МАФИОТСКИ
    ХОЛДИНГ ГЕРБ.
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол