25 Септември, 2022 13:55 2 134 27

ИПБ: Гълъб Донев да поиска оставки, за да спре смъртта по пътищата

  • ипб-
  • катастрофи-
  • кат-
  • мвр

Държавната агенция по безопасност на движението по пътищата продължава да се държи като неправителствена организация

ИПБ: Гълъб Донев да поиска оставки, за да спре смъртта по пътищата - 1
Снимка: БГНЕС

Основната причина за значителното намаляване на пътнотранспортния травматизъм е нестабилната външна среда, в която функционира транспортната система на България. При внимателен анализ на данните от пътнотранспортни произшествия се констатира, че за кратки периоди от годишния цикъл са налице резки амплитуди на покачване и спадане на броя загинали от ПТП. Това се посочва в анализ на Института за пътна безопасност (ИПБ).

Така например от месец юли до средата на месец август тази година се констатира рязко покачване на загиналите от ПТП, което достигна до 50% спрямо същия период на 2021 година. Като вторични причини за тази нестабилност могат да бъдат посочени следните фактори:

- Непостоянство в контролирането и регулирането на движението по пътищата;

- Промени в климата;

- Промени в натовареността на движението по пътищата;

- Промени в политическата среда;

ИПБ: Гълъб Донев да поиска оставки, за да спре смъртта по пътищата

Какво се случи различно в периода 15 август – 22 септември 2022 година?

- МВР предприе реална промяна на методологията на контрол, като от статичен премина към динамичен. Тази промяна изисква допълнителен финансов и човешки ресурс, с които МВР не разполага. Следователно очаква се тази промяна да бъде временна.

- Министерство на транспорта и съобщението основно се занимава с доставките на газ. Транспортните политики към този момент не са приоритет за министър Алексиев.

- МРРБ също основно се занимава със строежа на газовите връзки, както и с продължаване на корупционните практики от предишното ръководство. Основната задача е да се разплащат по обявените за незаконни инхаус договори. За никой няма съмнение, че става въпрос за комисионни.

- Държавната агенция по безопасност на движението по пътищата продължава да се държи като неправителствена организация, занимаваща се основно с пиар кампании, семинари и обучения. Управлението на риска от ПТП е оставено за други години.

Изводът от действията на служебното правителство са, че чрез МВР за кратко време са повлияли положително на пътнотранспортния травматизъм и по този начин са създали условия в другите две водещи министерства да се приложат добре познатите ни корупционни практики.

Експертите на Института за пътна безопасност информират служебния министър председател Гълъб Донев, че ако не започне незабавни структурни и кадрови промени в подчинената му Държавната агенция по безопасност на движението по пътищата и не разпореди на министрите си да представят краткосрочен план за действие, с които да се въздейства устойчиво върху пътнотранспортния травматизъм, отново ще станем свидетели на нарастване на жертвите от ПТП.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    19 3 Отговор
    Гугутката е гениален! То с оставки и нови на хранилката всичко е точно.

    Коментиран от #6

  • 2 Никакви оставки

    5 15 Отговор
    Който не може да кара, ще си замине, е, може и да вземе някой със себе си, това е естествен подбор, ще останат само пилотите живи!
  • 3 ...

    24 7 Отговор
    Гълъб Донев да не е магьосник? Тоз народ никога няма да се оправи. Единствено диктатурата може да сложи някакъв ред, на тази територия, населявана от 90% функционално неграмотно население, качено на коли.
  • 4 Промяна в политическата среда

    8 2 Отговор
    Леле леле нямам думи
  • 5 жжжжжж

    9 6 Отговор
    още дамаджаната беше абдикирал от контрола по пътищата и гонеше михаля-бб.
  • 6 ТаУмВзе

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    И гугутка, един Прост Въпрос! С тва същество с тротинетката кво ще се Прави? Хахахахах
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Вали щеше да има

    14 3 Отговор
    Цивилни кори които да вадят рисковите шофьори от трафика. Лятото по магистралите не можеш да видиш патрулка. Камери стационарни и мобилни няма никъде. Пълно безхаберие
  • 9 Хехе то Гълъб

    12 0 Отговор
    е от 15 минути министър-председател ама да подаде оставка.
    А най-скорошният дълго-управляващ територията къде е да изкоментира ситуацията?
    Оня със 10-годишната Секвоя.
  • 10 То проблемът не е в

    20 0 Отговор
    оставките а в цалостно опорочения наказатален процес.
    Или по-скоро липсата на такъв.
    Няма кой да ги бие по главите и става това което е в момента.
    Оня с Прошето от снощи щеше да е арестуван и да го осъдят по бързата процедура, но в нормална държава.
  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    11 3 Отговор
    Гледам ги на пътя.......карат без мисъл само на инстинкт и адреналин.На какво се дължи???Не мога да си отговоря,дали наркотици или живота ,ежедневието ги прави самоубийци и убийци на пътя не знам.Вчера около 6 следобед или малко по късно се връщам по пътя годеч-софия.....два бръмбара срещу мен се съзтезаваха.втория бръмбар изпревари автомобил срещу мен и почти изпусна мотора,аз вече бях плътно вдясно не можеш и на банкет да излезеш,че направили канавка открита с бетон....а си влязъл...та и тук се разминах с желанията на нои........Но се замислих,ако го гонеше милиция ,да кара така ,разбирам го.Но,тоз самоубиец можеше да изпревари,когато е БЕЗОПАСНО и за него и за изпреварвания и за другите....А,той направи така щото да настръхнат косите и на ангел-хранителите ни,за Какво???

    Коментиран от #16

  • 12 Българка

    3 12 Отговор
    Служебното правителство направи чистки и уволни повече хора в министерства, агенции и дъжавни предприятия, колкото правителството Петков и предходните служебни кабинети не са направили за почти 2 години заедно. Това е безобразие.

    Коментиран от #14

  • 13 4542

    14 1 Отговор
    В България всичко е прогнило. Полиция, прокуратура, здравеопазване, образование.
    Спасение няма...
    Американските ни приятели вместо да ни прообутват Хардварските Измамници, да беха се заели да ни реформират прокуратурата и съда по техен модел.
    Такъв в САЩ три пъти щеше да е в затвора....
  • 14 ...

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    Така трябва, соросче. Иначе работите виждаш, никак не вървят.
  • 15 Махмуд

    14 2 Отговор
    Оставките не решават нищо.
    Вместо да искате оставки , комплексари такива започнете да възпитавате децата си вкъщи на етика и толерантност.
  • 16 Човече, няма кой

    13 0 Отговор

    До коментар #11 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    да осъществява цялостния контрол.
    Няма !
    И държава няма.
    Същият тоя бръмбар е по-нисък от тревата в една Гърция.
    Обаче тук няма.
  • 17 Основното

    8 3 Отговор
    Се пропуска. КАТ трябва да са на пътя всеки ден, включително и през нощта. Същото се отнася и до централните улици на градовете. Където се появят задръствания трябва да има регулировчик. Сега всичко е оставено на водачите и който е с по-скъпа и лъскава кола особено при водачките си мисли че винаги е с предимство пред другите. Не може на 2-3 месеца да се обявява акция на пътя, като се упоменава за колко време е. КАТ трябва да е денонощно на пътя и мерките да са както в Гърция. Спират те за нарушение - примерно 100 лв. глоба. Сваляне на номерата и след представяне на документ, че е платено връщане на номерата. Тогава има шанс да се спре тази лудост.
  • 18 Хаджигенов

    8 5 Отговор
    Този Гълъб е пълна пародия, срам и позор. Въобще цялата сборщина на Радев, е пълен въздух. Мижави фигури.
  • 19 Венцислав Михайлов магистралите на

    7 3 Отговор
    Борисов построени за 12 год??? Едно нищо, като качество, основно беше Голямото крадене на Милиарди и Фукането на Борисов, обикаляйки с джипката със Севда и "Куфарите" с него! По такива"магистрали Борисовки", това е резултата, много катастрофи!

    Коментиран от #24

  • 20 Ех гълъбче

    7 1 Отговор
    Само трябва да се ОБЪРНЕШ И ДА СЪБЕРЕШ ВСИЧКИ ПОПАДНА ЛИ ВЪВ ВЛАСТА СЛУЧАЙНИ , ГУГУТКИ ЗА ТИЯ 34 год . И да литнете към ЦЕНТРАЛНИЯ и тогава ВСИЧКО ЩЕ СИ ДОЙДЕ НА МЯСТО .
  • 21 УЖАС НАРОДЕ !!!

    15 1 Отговор
    Много съм притеснен и не мога да разбера...защо се купуват автомобили с пари от ЕС за по 100к, които се карат от селски момчета слезли от каруци, а не се купуват камери за контрол на скоростта. Не мога и да разбера, защо човешкият живот е поставен под интереса на собственика, когато стане дума за конфискация на МПС ?! Казах ли вече, че много съм притеснен, дали в МВР то не е пълно с абсолютно неадекватни и непригодни хора ?!
  • 22 Фостафкаааа

    5 0 Отговор
    Фостатаааааа
  • 23 Тошко

    4 2 Отговор
    Никакви оставки! Самоубийците все някога ще свършат. Иска се търпение. Правото на живот е лично за всеки!
  • 24 Го4о

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Венцислав Михайлов магистралите на":

    На кривата ракета "Борисов е виновен"!?!? Ха ха ха ха...
  • 25 безкомпромистност

    4 1 Отговор
    Това е решението. Една твърда ръка и край на компромисите.
    Човек вече се страхува да тръгне на път. Пътищата са лоши - да, но добрият шофьор се съобразява с това. Кара с подходяща скорост, не засича другите, спазва знаците, не се прави на тарикат. Вчера - чакам на светофар в средна лента. За наляво колоната безкрайна. Светва зелено и отдясно почти на косъм , черен джип ми отнема предимството и завива наляво. Реакцията ми беше да натисна клаксона, та поне да чуе моя протест. Всичко, което успях да видя беше една ръка откъм седалката на шофьора и разбира се - среден пръст. Това е всеки ден. Пияни, дрогирани, с бухалки и боксове. Нормалността е завряна в ъгъла и стои на колене.
  • 26 ,,,,,,

    3 1 Отговор
    Сложете цивилни коли с камери и всичко ще се оправи.Когато за един ден изреват 10000 тикви с превишена скорост.
  • 27 Не може

    2 0 Отговор
    Гугутко е зает да се прави на натовски ястреб.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове