Last news in Fakti

26 Септември, 2022 13:13 976 9

Пулев: Пари за иновации има!

  • александър пулев-
  • мир-
  • иновации

От най-големия фонд на ОАЕ идват за партньорства с наши иновативни предприятия

Пулев: Пари за иновации има!  - 1
Снимка: МИР

Пари за иновации има. Планът за възстановяване и устойчивост (ПВУ) работи. Само по линия на Министерството на иновациите и растежа (МИР) по ПВУ до края на годината за микро-, малките и средните компании има предвидени 600 млн. лв. с основен фокус – иновации. Освен осигуряване на необходимия ресурс, работим приоритетно и по друга ос - стратегическо партниране по темата за иновациите. От най-големия фонд на ОАЕ идват у нас в края на седмицата, именно тук в София тех парк, за партньорства с български иновативни предприятия. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, който заедно с Мария Габриел, еврокомисар за иновации, научните изследвания, култура, образование и младеж, откри Български иновационен форум 2022 в София тех парк.

Министър Пулев подчерта големия успех на първата отворена в България мярка за бизнеса по ПВУ, по която се кандидатстваше до 21 септември. „Над 2500 фирми кандидатстваха, а очакванията ни бяха за около 1300 проектни предложения. 260 млн. лв. ще получи малкият и среден бизнес за иновации и модернизация по нея“, заяви на форума Пулев. Той информира още, че до дни се отваря и втора процедура по ПВУ - за ИКТ решение и киберсигурност. Тя е с бюджет 30,6 млн. лв. и с мярката предприятията ще могат да си направят уебсайтове, мобилни приложения, онлайн магазини, системи за управление и др. Българските компании могат да получат грантове от 3000 лв. до 20 000 лв., като няма да се налага съфинансиране, стана ясно още от думите му.

„Предстои да отворим за кандидатстване и третата мярка за бизнеса по ПВУ – тя е за изграждане на ВЕИ за собствено производство и съхранение на енергия (фотоволтаици и батерии) с бюджет 200 млн. лв., а четвъртата е за иновации, развойни дейности и интелектуална собственост с общ бюджет от 120 млн. лв.“, каза още министърът.

Пулев подчерта, че по линия на структурните фондове на ЕС от следващата година МИР ще насочи фокус към подкрепа на микро-, малки и средни предприятия, научни центрове, стартъпи, иновационни и високотехнологични компании. Две от програмите са на обща стойност 5 млрд. лв. и са в процес на одобрение от Европейската комисия. Едната е Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 с бюджет около 3 млрд. лв., а другата е „Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ с бюджет от 2.14 млрд. лв.

МИР е в пълна мобилизация да осигури средства за българския бизнес и научна и изследователска общности. Надяваме се съвместните усилия да бъдат продължени и от следващите управляващи в името на развитието на иновационния потенциал на страната, стана ясно от думите на министъра.

Припомняме, че в началото на месеца министър Пулев подписа в Абу Даби меморандум за стратегическо партньорство в областта на технологиите на бъдещето с водещата технологична организация на ОАЕ, зад която са капиталите на държавния инвестиционен фонд на Абу Даби и американски специализиран технологичен фонд. Структурата разчита на екип от учени и инженери на световно ниво и е специализиран в развойна дейност във високи технологии, а от скоро реализира и директни инвестиции в сферата на дигиталната свързаност, изкуствения интелект, като и ще осъществява допълнителни дялови инвестиции в иновативни стартиращи компании. Очаква се в края на седмицата представители на организацията да пристигнат у нас.

Събитието „Нова европейска иновационна стратегия – възможности и предизвикателства“ е организирано от Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП) и платформата "Български иновационен форум". В него участва и министърът на образованието проф. Сашо Пенов, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, представители на бизнеса, академичните среди и др.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иноватор

    10 1 Отговор
    Пари за крадене имате, но акъл за нищо друго нямате!

    Коментиран от #8

  • 2 Пийпинг ТОМ

    4 0 Отговор
    Аз пък помислих , че Пулев , но Кубрат го е казал. Щот много умен е и той ! Ама на , оказа се друг Пулев !
  • 3 МВР ни УБИВА

    1 1 Отговор
    МВР и мутри ЕКЗЕКУТИРАТ БЪЛГАРИ С честоти, следят всички Българи!
    Забравете България!

    Коментиран от #5

  • 4 хахаха

    2 1 Отговор
    Иновации за братята роми и бабите.
  • 5 В Пловдив

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "МВР ни УБИВА":

    Масово ни следят, гаврят се с личният ни живот, стана ад милиционерски!
  • 6 Просто се спасявайте

    1 0 Отговор
    Вярно е следят ни навсякъде, хванаха Румен Николов-Пашата да следи дистанционно хора, цели банди са заедно с полицаите са в комбина!
  • 7 МВР ФРАНКЕНЩАЙН

    2 1 Отговор
    Какво става бе вместо да хващат престъпниците от МВР Бобов дол съдят жертвите! Ай хафтееее
  • 8 'солютно!

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иноватор":

    Кати чуя "ноу хау" или "иновации" означава, че някой ще краде зверски, ще дрънка врели некипели, че видители бил голямата работа и като крадне мангизите ни лук ял , ни лук мирисал не мож му видя очичките повече, а ако не дай си Боже го заклещи някой журналист ще го удари на политика, че условия нямало и криза има и лошо управление и парите се потрошили и прахосали без последствие. Аман от крадци и разбойници с дипломи от разни му ти там западни прехвалени училища, от които и след които са ги изпъдили и от там!

    Коментиран от #9

  • 9 Яяяяяя

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "'солютно!":

    Колко си прав
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове