Last news in Fakti

26 Септември, 2022 13:49 1 828 40

"Ние идваме": Висши духовници на БПЦ се държат като агенти за влияние на Путин

  • ние идваме-
  • висши духовници-
  • бпц-
  • елеонора митрофанова

Позиция на гражданско движение "Ние идваме":

"Ние идваме": Висши духовници на БПЦ се държат като агенти за влияние на Путин - 1

В дни на безчовечна ярост, кръвопролитие и жестокост, Българската Православна Църква даде пореден знак на подкрепа към представителите на държава, причиняваща тези издевателства. На вчерашния ден Старозагорската митрополия присъди почетен плакет и грамота за участие в тържествата по повод 120-годишнината от освещаването на храм-паметник „Рождество Христово“ – Шипченски манастир на посланика на Руската Федерация Елеонора Митрофанова. Този акт, извършен в момент, когато тази държава избива хиляди християни, разрушава стотици църкви, дори когато в тях се крият жени и деца, е доказателство, че висшият клир на Българската Православна Църква се е превърнал в проводник на чужди за българския народ и духовенство разбирания.

До този момент остана без отговор от Светия Синод и подписката за отнемане на Владимир Путин на присъденото му най-високо отличие на ППЦ през 2003 г. – орден „Свети Цар Борис – Покръстител“ (златен).

Подобно поведение на висши духовници отблъсква миряните, приели базисните хуманни ценности на християнството и православието. Двуличието и мълчанието пред злото превръщат тези хора в съучастници, които приветстват по свой начин политици, прегазили основни воли и заповеди, популярни като: Не кради! Не убивай! Не лъжесвидетелствай!...

Същата Българска Православна Църква имаше достойнството да спасява обречените от фашизма народи, а днес с малодушие и радост, подкрепя агресорите.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Къде се

    41 17 Отговор
    Е чуло и видяло църквата да подкрепя комунизъм това говори с колко плоска пропаганда ни заливат
  • 2 Хаха

    30 14 Отговор
    аллаху акбар путин наш водач кадиров негов пратеник нас не дагонят амин алейкум салам
  • 3 Кои идвате ,къде отивате ?

    37 15 Отговор
    В УСА ли отивате в анадола ли в окраина ли? Ходете на май.ва.та си

    Коментиран от #8

  • 4 Теле

    19 22 Отговор
    Всички светци са били в кгб, включително и христос, нали факти
  • 5 Коя е тая Ингилизова,

    37 21 Отговор
    че има наглостта да хули свещената Българска Православна Църква - стожер на българщината и институция с хилядолетна история!? Ама, то само човек да прочете фамилното име на тая хулителка, и става ясно що за безродник сте публикували тук.

    Коментиран от #23

  • 6 Карл Маркс

    18 18 Отговор
    Русофилията е религия а религията е опиум за народите!

    Коментиран от #14

  • 7 горски

    27 15 Отговор
    Коментиращия,вероятно е забравил че е православен християнин.Или сега не е модерно да си такъв,а ако се наложи ще бъдем такива за каквито ни се плаща.
    Не плюйте в краденеца,преди да сте изкопали друг.Утре тези които плюят,да се наложи да лижат.
  • 8 вече бяхме

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Кои идвате ,къде отивате ?":

    в твоята
  • 9 Кой има право да казва кое е правилно

    30 9 Отговор
    И кое не, политиците и платените журналисти или народа, в момента зависими от външни фактори политици и журналисти се опитват да насажда омраза между държави и народи за политически и финансови изгоди което е отвратително и недопустимо
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 2922

    30 25 Отговор
    БПЦ има правилна поведение.Няма като безбожният Папа, да осъжда Русия,още повече ,че България е духовния Родител на Русия.Здраве и сила, благополучие и вяра пожелаваме, православните Българи, на Президента на Цяла Русия Вл. Вл. Путин.
  • 12 Българин

    23 25 Отговор
    Руското и русофилското православие е ПУТИНОСЛАВИЕ. При него Божиите заповеди "Не кради", "Не лъжи", "Не убивай" не важат! И всичко в него е насочено към едно - обожествяването на Путин.

    Коментиран от #16, #39

  • 13 пгагослафните талибани

    5 8 Отговор
    изкрейзаха 😉
  • 14 Теле

    4 6 Отговор

    До коментар #6 от "Карл Маркс":

    Без първата част само че другарю
  • 15 !!!?

    7 4 Отговор
    "Ние идваме" !!!?

  • 16 Теле

    13 11 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Сащ обожават тези заповеди нали

    Коментиран от #18

  • 17 Българин

    17 16 Отговор
    Тоя пропаднал поп е неграмотен антихрист. На Шипка рамо до рамо с българските опълченци са се били украинци от 36-ти Орловски и 35-ти Брянски пехотни полкове. Украинските фамилии на загиналите са изписани на стените на църквата в Шипка!

    Коментиран от #21, #24

  • 18 кацап

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Теле":

    бечи бечи
  • 19 бълва

    18 14 Отговор
    се невярна информация от всички неверници, за това се водят воини, РУСИЯ 8 години им се моли да не обстрелват мирното население, искаха също и гаранции, спомнете си господа неверници, също така никога не са споменавали за ядрена атака СРЕЩУ УКРАЙНА, а по центровете за вземане на решения, разбирайте го както си искате.
  • 20 Бабикян

    10 5 Отговор
    Ние идваме на гей парада!
  • 21 Истински българин

    15 10 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    Украйна се появява 120 години след Шипка, но ще ти повярваме:) Сигурен ли си, че американци не са ни освободили:)

    Коментиран от #26

  • 22 Не може

    11 7 Отговор
    и не трябва всичко под ножа!?Този подход не е присъщ на интелигентните хора!Всичко е конкретно и на всеки по заслугите!В този смисъл БПЦ е постъпила мъдро!
  • 23 Тая

    4 7 Отговор

    До коментар #5 от "Коя е тая Ингилизова,":

    Ингилизова е един много приятен и интелигентен човек.

    Коментиран от #40

  • 24 До простия джендър

    18 9 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    Битката при Шипка: 1877 година
    Основаване на Украйна: 1991 година
    36-й пехотный Орловский полк е пехотен полк от Руската императорска армия. /Уикипедия/
    Тридесет и пети пехотен брянски полк е пехотен полк от Руската императорска армия. /Уикипедия/

    Коментиран от #25

  • 25 Българин

    7 13 Отговор

    До коментар #24 от "До простия джендър":

    Животинската омраза към украинците демонстрирана от руските роби изобщо не се връзва с техният култ към освободителите на България. Над 50% от състава на армията на руския император е била съставена от етнически украинци. Украинци, а не руснаци са първите стъпили на българския бряг край Свищов. Украинци а не руснаци са войниците от 36-ти Орловски и 35-ти Брянски пехотни полкове били се геройски заедно с българските опълченци на Шипка. Всичко това го има документирано, украинските фамилии на загиналите са изписани на стените на храм паметника в гр. Шипка. Само, че днес руските роби изпитват омраза към своите освободители, защото господарите им са наредили да ги мразят.

    Коментиран от #29

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 хбокф

    7 1 Отговор
    Сега да ви кажа, Вие Не идвате. Арменския мошеник и адвоката на амрбеажите и на всички възможни извратеняци не идвате, а си отивате. Подлъгахте хората един два пъти да ви повярват, но Слава Богу вече сте изритани от парламента и повече няма да влезете. И неща от които нищо не отбирате не коментирайте. Мнението ви не струва и пукнат грош, случайници.
  • 28 Геро

    6 1 Отговор
    Хора, още ли не сте разбрали, кой предизвика, финансира и разпалва тази война между два християнски народа???. В нашата БПЦ от вече над 75г кои са архиереите, владиците, митрополитите???. С каква вяра тези "отци" възпитаваха и възпитават българския народ?. И затова не се чудете защо децата ни и ние сме такива в момента и от там и държавата ни!!!. Помислете и си го обяснете.

    Коментиран от #31

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 дсрва

    3 3 Отговор

    До коментар #28 от "Геро":

    Нахалник, ти за вярата ни и за свещениците ни недей да лъжеш. Добри са и за разлика от вас сектантите си служат с истината. Сега сектите нападат и лъжат и за да заблудят хората, но напразно. Уж се загрижили за вярата и за църквата а не са православни, не са стъпвали в църква и се чудят каква лъжа да измислят. Сектанти нямате шанс да ни излъжете. Ние сме Православни Християни и вярваме във възкръсналия от мъртвите Христос нашия Цар и Господ.
  • 32 Демократ

    6 2 Отговор
    Те отдавна са доказали това.Освен това всичките начело с патриарха са доносници на ДС, клон на КГБ.Клели се във вярност на Кремъл български патриоти?????
  • 33 Е тва е

    1 0 Отговор
    На това му викам Организиран парад измислен за 1 час със продължителност 1 седмица. Идете да искарате някой лев на фона на тая беднотия, поне печелим нещо от безмислените движеня
  • 34 Мемфис

    1 2 Отговор
    Гнус ме е от тази БГ ЦЪРКВА, която не е нищо друго, а филиал на дивата азиатска сган, на която дадохме азбука, а нашите попове пеят в църквите/ не казвам храмове/ на РУСКИ! Няма т.н. такъв език - църковно славянски, както и няма славяни в БГ. И руснаците нямат нищо славянско, те са диви азиатски мелези.
  • 35 Мемфис

    1 1 Отговор
    Какво уважение очакват тези / не искам да обиждам / комунистически последователи, при положение, че в Русия до преди половин век убиваха духовниците като кучета по улиците и разрушаваха храмовете с оръдия? Тези диваци вярват единствено в дявола и парите! Всичко в руснаците е фалш! За какви православни народи говорят, Гато бомбардират украинците и избиват невинният им народ?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 беше наше момче

    1 0 Отговор
    Огнян, владиката. За 11 години се издигна от монах до Старозагорски владика. Много ще да е гъвкав в божите и земни дела.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 На кафенце

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Тая":

    може и да е. Има много родоостъпници, които все пак имат и приятели - други родоостъпници.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове