Last news in Fakti

27 Септември, 2022 07:09 2 619 80

Иван Костов: Новата ми книга е моето политическо завещание

  • иван костов-
  • политика-
  • книга

Пред публиката той коментира тезата си, че „българските политици вещаят, не дискутират“

Иван Костов: Новата ми книга е моето политическо завещание - 1
Снимка: БГНЕС

„Това е моето политическо завещание. Оставям това, което мисля, че трябва да оставя и се надявам то да е полезно на колкото се може повече хора“, каза бившият премиер Иван Костов по време на премиерата на новата си книга „Политиката отвътре“ в зала 3 на Националния дворец на културата (НДК).

Той сподели, че написването на тома е отнело около 20 години. „В самото начало за обучение на политици от Съюза на демократичните сили много неща не бяха ясни и аз много неща трябваше да обяснявам от А и Б. Трябваше всичко да бъде проверявано, показвано, цитирано. Книгата беше пълна с цитати, най-различни източници“, разказа Костов.

Бившият премиер допълни, че с развитието на интернет, голяма част от тази информация е станала по-лесно достъпна. Това е и причината в последния вариант на ръкописа той да залага на разказ от първо лице за собствения си опит на политическата сцена. „Давам си ясно сметка, че хората ценят повече преживяното, отколкото наученото от книга“, каза още авторът на „Политиката отвътре“.

Пред публиката той коментира тезата си, че „българските политици вещаят, не дискутират“. „Рядко се случва да застанат един срещу друг и тогава много често не се получава дискусия, а надвикване. И тези, които следят, не могат да си извадят никакви заключения“, каза Костов.

„Политиката отвътре“ е цялостен философски възглед върху българската политика от последните 30 години, коментира проф. Веселин Методиев, който представи книгата по време на събитието. „Авторът Иван Костов може за сравнително кратко време да влезе в територията на различни научни области. Това работене по границите на различните науки дава онова качество, което на езика на науката наричаме интердисциплинарност. Тоест, това не е политология, това е нещо по-мащабно“, допълни той.

„Вярвам, че тези, които в даден момент са поели отговорност да вземат значими политически решения, имат исторически и морален ангажимент да оставят след себе си писмена следа. Истината обаче е тази – българските държавници от по-новото време рядко оставят каквито и да е следи. Изглежда, че единственият голям политик от последните три десетилетия, който се изправя лице в лице срещу своите съмишленици, срещу политическите си опоненти и врагове, като дава ясни свидетелства и аргументирани отговори, е Иван Костов“, каза Захари Карабашлиев, главен редактор на издателство „Сиела“.

„Политиката отвътре“ излиза три години след мемоарите на Костов „Свидетелства за прехода 1989-1999 г.“. „След това имах дилема. Трябваше да избирам какво да правя – дали да започна да работя по втората част на „Свидетелства за прехода…“ или да довърша този ръкопис, който беше вкъщи и работен през годините много пъти. Прецених, че само един Господ знае колко време имам. По-добре да довърша това, което имам. А за другото – ако остане време“, коментира бившият премиер.

Иван Костов е роден през 1949 г. в София. Завършил е образованието си във Висшия икономически институт в София през 1974 г., а до 1989 г. изучава математика в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. През 1990 г. става депутат във Великото народно събрание, където е председател на икономическата комисия. През 1991 г. е министър на финансите в правителството на Димитър Попов. Същата година става доцент в Техническия университет в София. Костов остава начело на финансовото министерство до края на 1992 г. Народен представител е в 36-ото, 37-ото и 38-ото народно събрание. От 1997 до 2001 г. е министър-председател на България.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хмм

    75 8 Отговор
    Начи на тоя... Абе нема смисъл.

    Коментиран от #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Още един

    88 6 Отговор
    Се прави на Конфуций! И си мисли че хората ще четат написаното за да си изгубят времето и парите ☺
  • 4 Стига бе

    103 6 Отговор
    Достатъчно завеща на България да ровят в кофите, Та сега и политическо.
  • 5 Тоя защо

    82 7 Отговор

    До коментар #2 от "СИНИ ВЕНЦИ":

    Не е при Бай Ставри?? Фалира и открадна България. Аман от измамници
  • 6 23456

    90 5 Отговор
    Тоя унищожи цяла България
  • 7 Коментатор

    82 3 Отговор
    Писна ни да четем, лъжи и крадени мъдрости, но какво да очакваш от крадец?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Мдааа. .

    71 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хмм":

    Няма значение по какъв начин ще го напсуваш. Все ще му е малко 😄😃😂😁😀😊☺😅😆
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Помнещ

    76 2 Отговор
    Благодарим ти мавъре за наследството.Десетилетия не можем да се оправим от това,което ни причини,остава ни да се надяваме,че Господ бави,но не забравя.
  • 13 Сали

    58 3 Отговор
    Боклук!
  • 14 Гост

    48 2 Отговор
    Дано се куртулисаме от теб граф Дракула.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 българче

    52 3 Отговор
    иване,иване...какво го мислеше а то кво стана...не се връщай назад,не рови бе ...там само мерише.......
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 д-р Косев

    13 24 Отговор
    Костов е противоречива фигура, уцели посоката, но обърка всичко останало. Основната му вина е, че целенасочено се заобиколи с мижитурки и некадърници, които не му помогнаха с нищо и не му позволиха да осъзнае грешките и си да ги поправи. Човек с ограничени възможности и с дефицити в образованието и опита като него има нужда от грамотни съветници и сътрудници, а не само от сервилни почитатели. Всъщност той май и досега си живее в самодоволна заблуда, че грешки не е имало и всичко се е получило оптимално. Както и да е, книгата вероятно ще е любопитна, дано само да не се впуснал пак в любимите си объркани и комплексирани умозрения и да си е намерил добър редактор.

    Коментиран от #42

  • 19 ТаУмВзе

    52 3 Отговор
    И тоя не е в Панделата! После що сме приключили.
  • 20 Този

    46 2 Отговор
    тая книга трябваше да я пише в затвора, ама прокуратурата пак се прави, че няма нищо... До кога никой, освен народната памет, важен държавен орган няма да се запита какви са заслугите на господина за погрома над България и народа ѝ, и ще се правят, че нищо не е станало, че този пладнешки грабеж не се е случил у нас а някъде в Африка...?
  • 21 Пепи

    47 2 Отговор
    Това вече е цинично, но явно си го заслужаваме.
  • 22 Само заглавието е сбъркано

    47 2 Отговор
    Политиката отвътре, по добре да я беше я кръстил "Наръчник за публични кражби и продажби" при преминаване от тоталитарно управление към либерална демокрация. Или "Изкуството да обереш цяла държава, без да носиш никаква отговорност за това".
  • 23 фен на сидеров

    41 2 Отговор
    ама тоя же изживява за нещо като гуру ли !? позор !
  • 24 Хайде ,

    29 2 Отговор
    няма нужда !
  • 25 Бамбука

    29 2 Отговор
    Меркантилното политическо отроче на Луканов. С онзи от Банкя може да си ги мерят кой е по-голям крадец.
  • 26 сведц

    36 2 Отговор
    Мръсен Драгалевски сиганин, показания трябваше да пишеш а не книги. Такъв хубав затворник ще стане от тебе, а си тръгнал на писател да се правиш.
  • 27 Стефан коцев

    26 3 Отговор
    Продаде България за жълти стотинки и остави младите да страдат.зашщо затворихте АЕЦ.

    Коментиран от #69

  • 28 БХК

    29 2 Отговор
    Докъде може да доведе ромската интеграция?
  • 29 ЧЕРНАТА ЗЛАТКА ♥️

    21 2 Отговор
    Костеницата Болна на цялата глава.
    Що ни не завещаеш едни чекмедженца и куфарчета бе Ванче ?
  • 30 Жорж

    26 2 Отговор
    Това завещание го предпиши на дъщеря ти. Няма кой да го чете.
  • 31 Дядя

    24 2 Отговор
    Кратка и ясна биография сте му дали! Само дето е прекалено кратка! 1974г. завършва висшия институт, който тагова се казва "Карл Маркс" и там завършва "политическа икономика", каквото и да рече това! И почва да пише ама да пише...,примерно-„Политикономията се формира в началото на 50-те години като теоретичен идеал и отражение на изграждания социализъм и зае подобаващо място сред неговата надстройка. Там вярно служи на пропагандата и партийната просвета. Чрез масмедиите, ВУЗ и училищата създаваше нужния на реалния социализъм „човешки материал”. Тя бе важна част от идеологическия апарат…” А как ви звучи, по комсомолски или по комунистически? А това-"Забележете какво отговаря Иван Костов през 80-те години, когато директорът на Икономическия институт на БАН проф. Кирил Киряков го кани да се премести от ЦИД в института: „Не, сега не мога, защото във ВМЕИ са ми обещали партийно членство и доцентура в близките години.”? Два пъти е кандидатсвал младежа за кУмунист!!! Ем не го приели!

    Коментиран от #40

  • 32 Иван Костов роден в София а основното

    29 2 Отговор
    си учил в Драгоман??? Едик бивш твой учител, Антонов, живее в Банкя, в едно от Учителските Блокчета, непрекъснато показва на Познати и непознати снимка от класът ти, в час сте по чинове те, Виждаш се ясно къде си на снимката!? Та как се роди в София, а учеше в Драгоман?? Кажи Иване?? С твойте Сини Бандити погребахте надеждата на цял народ за по добър живот!! Народа ви Проклина!!
  • 33 бай ганьо

    22 2 Отговор
    Надявам се скоро да те видя в пандиза!!!
    Там ще имаш време да пишеш много...
  • 34 И аз да си кажа

    21 2 Отговор
    Ората по-долу вече са го писали, ама и аз да си кажа. Новата ми книга: Как да продадем България за жълти стотинки(и милиони в моя джоб). Боко и Кики и без да са я чели, се справят добре. Те могат да напишат втора и трета част. А ние да четем и ревем
  • 35 Червен

    19 2 Отговор
    За съжаление този човек унищожи СДС и резултата е видим. Другото, което се пропуска удобно е, че е преподавал политикономия във ВИИ Карал Маркс, а мислите ли, че един демократ би бил допуснат там? За съжаление той извърши голямата подмяна.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Бивш Седесар

    24 2 Отговор
    "Това е моето политическо завещание." - Тоз още се има за Велик. Каква недалновидност.............
  • 38 ха ха

    14 2 Отговор
    ейии ,талант , да напишеш цяла книга за поклоните към рогатия
  • 39 Зрител

    7 23 Отговор
    Реката на времето ще отмие боклука. Иван Костов ще остане в историята като голям български държавник, а мутрите и ченгетата, които сега го плюят, ще бъдат забравени.
  • 40 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 2 Отговор

    До коментар #31 от "Дядя":

    но съсипа БГ ИКОНОМИКА ИНДУСТРИЯ ако го бяха приели друга ПЕСЕН щеше да ПЕЕ господине
  • 41 Maq Манол изправената

    15 2 Отговор
    Тоя не е ли в панделка??
  • 42 премъдри

    14 2 Отговор

    До коментар #18 от "д-р Косев":

    нищо противоречиво няма, всичко е еднозначно - тоя узакони мутрите и ги вкара в политиката. С една дума той е кръстника на българската мафия - преплитане на престъпност и държава.
  • 43 Гладна кокошка ....

    15 2 Отговор
    С това си появяване, повече ще навреди, от колкото да помогне на ДБ, в предизборната надпревара! Той ако му е останало някакво самоуважение, не би трябвало да се подлага на такова унижение!
  • 44 Пийпинг ТОМ

    14 2 Отговор
    А завещанието на това , което като управляващ в мътните години на прехода , приватизира и обра ?
  • 45 кумонис

    10 4 Отговор
    ами той си е наш, червен е отвътре, само отвън се пребоядиса в синьо както много други, за да се докопа до властта...
  • 46 Пийпинг ТОМ

    14 2 Отговор
    Този човек управляваше държавата ! Имаше парламент , президент , главен прокурор , шеф на парламента , мнозинство и........успя да съсипе и разруши надеждите на хората , които му дадоха властта ! Успя успешно да унищожи СДС !
  • 47 Студопор

    11 2 Отговор
    Тоз и тоя... Докато бяха на власт, съсипаха и окрадоха държавата, сега политически завещания ще прави. Като какъв?

    Коментиран от #61

  • 48 Мъка

    16 2 Отговор
    Ние помним.В нашите книги ще напишем истината за теб и шайката ти,които ограбиха България и създадоха държаво мутро олигархичния модел в Европа
  • 49 легнаЛангел

    11 2 Отговор
    Този човек ли се беше обидил на хората , че не са гласували за него ??? И си стоя обиден , докато не отиде в девета глуха !

    Коментиран от #56

  • 50 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    16 2 Отговор
    Егати и държавата, щом този КRADEЦ ни беше министър-председател...
  • 51 Цупе

    12 2 Отговор
    Иван Костов е най заслужилия престъпник за затвора и главния екзекутор на Булгарската икономика!!!Тозо ....няма смисъл да го казвам.Вече е късно и
  • 52 Бай Иван

    10 3 Отговор
    Представяте ли си Баце да напише книга?
  • 53 ЗАВЕЩА МИЗЕРИЯ ВЕЧНА

    18 2 Отговор
    Престъпник нагъл
  • 54 Джо

    10 2 Отговор
    Брей,колко щедро.А нещо за приватизацията ще има ли в книгата!
  • 55 Бай Лостов

    13 2 Отговор
    Нарязахме едни заводи, нарязахме едни ракети ама после четох лекции в едни университети зад гьола и ми дафоха хартийки, туй не е корупция няма го в намагнитенко
  • 56 Лост

    8 2 Отговор

    До коментар #49 от "легнаЛангел":

    Говореше си само с теменужките.
  • 57 страхил

    9 1 Отговор
    Боже и циганите се взеха насериозно
  • 58 Дрън дрън

    6 1 Отговор
    Политическото завещание ти е сегашния турли гювеч в парламента. Барабар с ДПС.
  • 59 34567

    7 1 Отговор
    По голям гл...к от теб не съм виждал,а и по- подъл. Писна ми от такива като тебе подло същество.
  • 60 Благодарим ти Кости

    7 1 Отговор
    Политическото ти завещание още се подвизава в седалищните дупки на целия ни народ.Такава книга си е чиста обида.Ходи си харчи парите вместо да литературно да украсяваш едно престъпно дело като професионализъм и качества!
  • 61 34567

    3 1 Отговор

    До коментар #47 от "Студопор":

    Като олигофрен
  • 62 Г-н Костов

    5 1 Отговор
    сега пише за политическото си завещание, а материалното си завещание осребри докато беше на власт.
  • 63 Тръгнал да теоретизира как е

    8 1 Отговор
    разпродал една икономика, градена години с труда на милиони българи и после как ги ощастливил с пенсии, с които не могат да се издържат. Да не говорим какъв страх налагаха в медиите и обществото, "кой не скача е червен" Наистина някои хора прекаляват с нахалството си.
  • 64 ;-)

    6 1 Отговор
    Горките наследници, а що не остави в завещанието и нещо от ограбеното?!?!?
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Гай Турий

    10 1 Отговор
    Теб трябва да те съдят за национално предателство и геноцид на пенсионерите!!! Само че нямам истинска държава и свестни закони.
  • 67 Пеуник

    9 0 Отговор
    Ако беше си писал книгите в затвора, заедно с всички тези които ни управляваха, крадаха и разрушиха държавата за 33 години, сега щяхме да сме в благоденствие и благополучие.
  • 68 "Кажи си, Иване"

    2 0 Отговор
    Е, каза ли си, или само за пред драгия зрител, оффффф
  • 69 Той щеше и без летище

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Стефан коцев":

    Да остави БГ, книги ще ми пише
  • 70 Книга

    8 0 Отговор
    по политикономия пак, написана от най-крадливия ни бивш премиер, само тиквата ще ячете
  • 71 778

    5 0 Отговор
    Този пък. Смешник нещастен!
  • 72 1111

    5 0 Отговор
    Е ТОЗИ НЯМА СРАМА УНИЩОЖИ ВСИЧКО В СТРАНАТА ПО НЕГОВОТО УПРАВЛЕНИЕ НАМАЛИ ПЕНСИИТЕ НЕ ДАДЕ НИЩО ЗА ДЕЦАТА И КАКВИ ЛИ НЕ ЗОЛУМИ И КРАЖБИ НАПРАВИ НА ГЪРБА НА НАРОДА А СЕГА И КНИГА ИЗДАВА БОЖЕ БОЖЕ ЗАЩО ТАКИВА ТРЯБВА ДА НИ СЕ НАДСМИВАТ ЗАЩО ИМ СЕ ДАВА ТРИБУНА И ЗАЩО НЕ СА В ЗАТВОРА КЪДЕТО ИМ Е МЯСТОТО ЗАЩО ЗАЩО -ЗАЩОТО ПОПОДНАТ ЛИ ВЪВ ВЛАСТТА СТАВАТ БОГОПОМАЗАНИ И ЗАЩОТО НЯМА СЪД И ПРОКОРАТУРА ВСИЧИ МАФИОТИ СА В КЮПА И СЕ ЗАЩИТАТАВ НО НАРОДА СИ Е ВИНОВЕН ПОДХВЪРЛАТ МУ ПО НЯКОЯ ТРОШИЦА И ОВЦЕТЕ СИ ТРАЯТ
  • 73 Павел пенев

    4 0 Отговор
    Имаш право да завещаеш или да направиш дарение на откраднатите пари на държавата, а политическото наследство остави на Елена и децата. Ние нямаме нужда от него.
  • 74 ЧИЧО СТАМАТ ШУМОВ

    5 0 Отговор
    Ванко защо не се скриеш ТИ СИ НАЙ ГОЛЕМИЯТ КРАДЕЦ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ В ИСТОРИЯТА НА ТРЕТАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА.Не знам как не можа да докопаш БТК сигурно не ти остана време.Ами то беше голяма приватизация пардон КРАДЕНЕ на държавни средства и предприятия.А НОВАТА КНИГА И ЗАВЕЩАНИЕТО ПОЛИТИЧЕСКОТО, СИ ГИ ЗАКАЧИ В ТОАЛЕТНАТА ЗА СОБСТВЕНО ПОЛЗВАНЕ
  • 75 А за материалното си

    1 0 Отговор
    завещание се погрижих когато бях на власт.
  • 76 рарушител

    3 0 Отговор
    разрушителят се мисли за велик , как е приватизираното предприятие на дъщеря ти , костов скрии се наглец
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Хаха

    2 0 Отговор
    Няма нужда.Вече ни завеща достатъчно.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Йордан Петров

    0 0 Отговор
    Завещанието на ИК е Лукойл.
    Завинаги!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове