Last news in Fakti

27 Септември, 2022 09:52 1 602 13

Огнян Донев е окончателно оправдан

  • темида-
  • съд-
  • огнян донев-
  • софарма-
  • акция

Развитие на сагата

Огнян Донев е окончателно оправдан - 1

Бизнесменът Огнян Донев е оправдан окончателно от Върховния касационен съд (ВКС). Това става ясно от справка в сайта на съда, но решението още не е публикувано. С него върховните съдии оставят в сила решението на Софийския апелативен съд, съобщи "Лекс".

Шефът на „Софарма“ и съдружникът му Борис Борисов бяха подсъдими през последните 7 години за укриване на данъци. Прокуратурата ги прати на съд през 2015 г., като Донев беше обвинен укриване на над 62 млн. лева данъци, а Борисов – за укриване на 7,5 млн. лева данъци.

Обвинението твърдеше, че престъпленията са извършени чрез 7 блокови сделки с акции на „Софарма“ през 2007 г. Акциите били продавани за по 1 лев и данъци са плащани върху печалбата. Прокуратурата обаче смята, че цената е била занижена, а пазарната цена е била над 9 лева на акция. Защита пък беше категорична, че няма как да се изчислява пазарна цена на непазарни сделки.

Делото се проточи 4 години на първа инстанция, а градският съд оправда подсъдимите. Тогава от прокуратурата изразиха съмнение в безпристрастността на съдебния състав с председател Даниела Борисова, която отказа да си направи отвод в началото на делото. След това обаче и втората инстанция оправда Донев и Борисов, въпреки че решението беше подписано с особено мнение от докладчика по делото Карамфила Тодорова.

Мнозинството от състава на апелативния съд (Снежана Душкова-председател и Иван Стойчев) оправдава подсъдимите, като в решението си каза, че спорът между прокуратурата и защитата дали блоковите сделки са пазарни и могат ли страните да определят свободно цените по тях, е без значение.

„Очевидно и безспорно е по делото, че при тези сделки няма правен регламент, който да ограничава свободата на договаряне между страните по тях, специално по отношение на цената. Очевидно е също така, че те не се сключват „на пода“ на борсата, а извън нея, при пряко договаряне и избор на точно определен купувач, а не чрез типичното за борсата предложение до всички участници в борсовата търговия. Това ги определя като сделки, сключени извън регулирания пазар и оттам, но не само произтичат релевантните според настоящия състав различия с типичните борсови сделки“, се казваше в решението.

В него мнозинството обясни също, че няма как да бъде определена пазарна цена на акциите, като не приема за относими текстовете от Закона за корпоративното подоходно облагане и две наредби на финансовия министър, в които се говори за пазарни цени при сделки със стоки или услуги. САС изтъкна, че стоките и услугите имат относително устойчиви във времето характеристики, а цената на акциите е специфична и свързана с конкретното дружество.

Прокуратурата протестира решението и така делото стигна до ВКС, който го остави в сила.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перо

    25 0 Отговор
    Има ли олигарх-престъпник,който да не е оправдан? И как няма да е оправдан,когато той диктува законите във феодалната територия! Всеки престъпен текст в законите,има много мижав давностен срок,през което време темата е табу! Даже и наркоманите са облагодетелствани,че прикриват дилърите и вносителите на наркотици с текст в закона,според който не са длъжни да правят тестове на полицията и здравните власти!

    Коментиран от #6

  • 2 Жокера

    16 1 Отговор
    И това новина ли трябва да е? Хахаххах

    Коментиран от #7

  • 3 Огнян Донев Оправдан!!!

    19 2 Отговор
    Колко милиона му "смъкнаха", за това, Оправдаване?? Олекнал е поне с 15-20 милиона!! Такива за това ги съдят, докато се споразумеят за сумата, която трябва да плати!!? Банкомата за милиони нее спирал да работи 32год!!Който се Опъва, лежи в ареста по 2-3 год, докато" Клекне"Който, си, плати навреме излиза и после ни се усмихва и ни дава Акъл!! А някой и не влиза ха в Ареста!!
  • 4 Иван

    4 9 Отговор
    Прокутатурата повдига обвинения на базата на предположения и догадки, посе олеле мале кво стана.
    Да вярваш че някой е престъпник и да можеш да го докажеш са две различни неща!
  • 5 Гандалф

    10 0 Отговор
    Един вид..ще си продам скъпата колаили имот за нищожна сума...и ще платя никакви данъци...но ако си от народа това правило не важи...ще те разнищят и ще разплачат , и маика ти...ако си от богоизбраните...каквото и да направи покурора по делото..независимия български съд ще те оправдае и ще намери вратички...може да е законо...но не е морално..но морала важи само за гласоподователите..
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Перо":

    ТАКА е господин ПЕРО
  • 7 Гандалф

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Жокера":

    Новина щеше да бъде, ако го бяха осъдили...нищо ново в българия..
  • 8 Да си

    10 0 Отговор
    натрупвал за нула време стотици милиони и са не бъдеш оправдан ? Просто абсурд !
  • 9 Българска Съдебна Система

    8 0 Отговор
    Всеки с ликвидност на един милион лева е невинен. Неписан закон в България
  • 10 Корги

    4 6 Отговор
    Нали затова дойдоха Кирчовците... да оправдаят своите хора. Умните и красиви.
  • 11 бг кривосъдие

    8 0 Отговор
    Така се прави, укриваш 70 милиона и после с 2-3 милиончета подкупваш съдии и прокурори и излизаш чист и на печалба.
  • 12 Закривай Темида

    9 0 Отговор
    Защо изобщо трябва да има СЪД в България като всеки който е забогатял чрез крадене, измами, наркотици и тн е НЕВИНЕН???
  • 13 Ето защо

    9 0 Отговор
    Трябва желязно ренде,а след това и желязна метла- най вече в съда! От районен до висшите състави.Ако това не се направи,всичко останало е разтягане на прокиснал локум.Но не виждам политическа сила, която да го реализира.Задавам си въпроса,това не беше ли причната,да унищожат спецсъда? Уж Главния им беше проблем,но целта е била спецсъда.Я погледнете,къде са сега онези- под следствие с общи авоари над милиард.Ами където е и огнянчо.Пият,ядат и ни се присмиват под мустак.На всички б,лъци,който скачаха и спяха по площадите- точно тези ба ,,лци ги отърваха.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове