Last news in Fakti

1 Октомври, 2022 11:00 2 082 24

8 млрд. лв. са изплатени за компенсации на електрическа енергия без реален резултат

  • ирур-
  • компенсации-
  • електроенергия

ИРУР предлага разплащателната функция да бъде поета от НАП

8 млрд. лв. са изплатени за компенсации на електрическа енергия без реален резултат - 1
Снимка: БГНЕС

Анализ на Института за развитие и управление на ресурсите /ИРУР/ показва, че механизма за компенсации на електрическа енергия за бизнеса, въведен преди година има нужда от спешни промени. По него до момента са изплатени над 8 млрд. лева от българския данъкоплатец. В четвъртък служебното правителство удължи програмата с нов индикативен бюджет в размер на 3,6 млрд. лв.

Достъп до компенсации имат около 633 хиляди частни стопански субекти, като с тези средства се подпомагат, както губещите, така и печелившите предприятия. Помощта, която представлява поемане от държавния бюджет на разликата между пазарната цена и наложения таван от 250 лв. / МВтч., не доведе до сваляне или задържане на крайните цени на стоките и услугите. Всъщност се оказва генератор на инфлация. Цената на живота продължава да се повишава без да има признаци за обръщане на тази тенденция в краткосрочен и средносрочен план.

Всеки месец Фонд сигурност на енергийната система /ФСЕС/ изплаща близо 1 млрд. лв. компенсации, които са директна дотация от българските домакинства. От тях се възползват печеливши бизнеси като например фармацевтичните компании, нефтопреработвателната рафинерия в Бургас, торовите заводи и металообработващата промишленост. В условията на агресивна инфлация, която наблюдаваме, не се забелязва предприятията в тези отрасли да изпълняват ангажиментите си по отношение на социално-корпоративната си отговорност към обществото.

ИРУР счита, че е целесъобразно помощта да бъде определена по групи, а в критериите за получаване на енергийни субсидии да залегне задължението подпомаганите предприятия да прилагат мерки за енергийна ефективност. Резултатът, към който трябва да се стремим, е намаляване на потреблението. В противен случай инфлацията ще продължи да се повишава. Трябва да бъде ясно дефинирано кой има нужда от помощ чрез компенсиране. Част от средствата също така следва да се пренасочат към мерки за предотвратяване на енергийната бедност сред населението.

В момента средствата за компенсиране се поемат от търговците на електроенергия, чиито разходи впоследствие се възстановяват от ФСЕС. Тази функция не е включена в лицензионната им дейност и води до значителни затруднения. Процесът на изплащане се забавя и утежнява, защото се извършват насрещни проверки на фактурите. Търговците на електроенергия са изложени на сериозен риск от липса на ликвидност и фалити, тъй като изплатените от тях средства се възстановяват с близо месец закъснение.

ИРУР предлага разплащателната функция да бъде поета от НАП. По този начин компенсирането ще се извършва по-бързо и ще спомогне за неутрализиране и осветяване на сивия сектор в икономиката. Данъчната агенция разполага с цялата необходима информация, касаеща приходите и разходите на юридическите лица. Ще се даде възможност държавата да събере и част от своите вземания от фирмите, които имат задължения към фиска.

Фондът за сигурност на енергийната система изпитва хроничен недостиг на средства за изплащане на компенсациите, защото единствените му приходи се генерират от печалбите на държавната АЕЦ „Козлодуй“. За да се гарантира устойчивост на дейността на ФСЕС и попълването му с достатъчно финансови средства, ИРУР предлага финансовата тежест да бъде споделена и от всички дотирани към момента ВЕИ производители, ползващи преференциални цени за изкупуване на произведената от тях енергия. Субсидираните до момента ВЕИ производители да правят вноска във ФСЕС равна на разликата между договорената в дългосрочните им договори преференциална цена и прогнозната цена на КЕВР за едногодишен регулаторен период. По този начин във ФСЕС ще се генерират допълнителни 150 млн. лева месечно. Предложението на ИРУР е в духа на действащите в редица държави мерки и насоките на ЕК от 09.09.2022г., целящи повишаване на ликвидността на комуналните предприятия, търговците на електрическа енергия, доставчиците на природен газ и балансиращи услуги. Това решение може да бъде взето от КЕВР или от действащ парламент.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боруна Лом

    17 0 Отговор
    ЯКА МАНДЖААА!

    Коментиран от #8

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    26 2 Отговор
    "8 млрд. лв. са изплатени ...
    без реален резултат"
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    29 1 Отговор
    Резултат няма ,
    Ама и парите ги няма ‼️

    Коментиран от #5

  • 4 Аве

    24 4 Отговор
    това ли са 8-те милиарда, които изчезнаха за няколко дни?!
  • 5 Резултат има

    29 2 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    едни богати хора, станаха по-богати !

    Коментиран от #15

  • 6 Гкт

    26 1 Отговор
    Значи с толкова са ни ограбили!!!!
    А сега ес иска и тези печалби!Усещате ли каква гнусна схема за законен грабеж е това?
  • 7 туй онуй

    27 3 Отговор
    8 млрд. изплатени на "правилните" хора, къв резултат да чакаме?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ганчо зубидренка

    13 2 Отговор
    Вие знаете ли колко джипове,хапчета,прахчета и ко-в-ри са 150 милиона на месец?
    Нема да стане тая.
  • 10 Патето Яки

    26 0 Отговор
    пълни глупости, махнете прекупвачите, определете цена 15ст за всички централи и няма да компенсирате никой, сега тока им струва 10-15 ст а го продават на 80ст - монопол
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 5 Отговор
    национализирайте АЕЦ козлудуй бе

    Коментиран от #17

  • 12 ежко

    10 1 Отговор
    ИРУР е частна фирма, НПО!Има заблуждаващо име, намекващо ,че е част от държавният апарат,ама не е!От тук нататък, каквото и да каже имайте едно наум.Все едно Пенчо го е казал.

    Коментиран от #13

  • 13 ГОЛЯМ СМЯХ

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "ежко":

    нещо като ДСК само дето не значи държавна спестовна каса ама овцете са си овце
  • 14 Кака Мара

    6 1 Отговор
    чИСТО планирано източване на държавата.
  • 15 Рошко

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Резултат има":

    И кои ли са тези хора, и къде?

    Коментиран от #19

  • 16 Стига са ни крали

    1 0 Отговор
    Утре имаме шанс да гласуваме против всички, които ни крадоха и убиваха чрез престъпното си управление досега! Които смятат да гласуват за тях нека се сетят, че близките им също са и ще бъдат между ограбените и пострадали, ако пак ни управляват!
  • 17 Патето Яки

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    той си е държавен
  • 18 Таня

    6 2 Отговор
    Компенсацията за електроенергията беше едно от много добрите решения на правителството. За пръв път в историята на прехода , поучиха помощ във вид на компенсации и малките фирми, подчертавам за пръв път и малките фирми. Преди това помощи получаваха само близките до властта. Те за това сега реват, ама защо на всички, това са си нашите пари. Така ,че поздравления за това но както се очертават нещата от догодина ще се върнем към познатата схема, компенсации само за нашите хора, другите да умират

    Коментиран от #20

  • 19 Е ми...

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Рошко":

    Тези които спонсорираха "промяната" .
  • 20 !?!?!?

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Таня":

    Не се заблуждавайте, тези помощи за малкия бизнес са само прах в очите. Новите са същите като старите.
  • 21 yaйтнойз

    3 0 Отговор
    Резултатите ги има... Общото става елегантно частно, а частното както знаем е неприкосновенно хаха
  • 22 Павел пенев

    1 0 Отговор
    Тъй като всичко беше спекула с ел.енергия,никакви компенсации не трябва да се плащат, а просто да се намали цената по административен ред. Такатрябва да се действа срещу спекулантите.
  • 23 Перо

    4 0 Отговор
    При 100% криминална икономика и картел,така се получава!
  • 24 ОБЕКТИВНИЯ

    1 0 Отговор
    ТАКА Е ЗАЩОТО БЕЗОГЛЕДНО
    " ПОДПОМАГАХА" БИЗНЕСА. ВСИЧКО ТРЯБВАШЕ ДА БЪДЕ ПРЕМИСЛЕНО ДОБРЕ И МНОГО БАЛАНСИРАНО. " БИЗНЕСА" СИ ИМА СИЛНО ЛОБИ И УСПЯ ДА
    СЕ ЗДОБИЕ С ДОБЪР КЕШ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове