Last news in Fakti

3 Октомври, 2022 13:12 2 225 11

Без дама от Пловдив в парламента

  • пловдив-
  • депутати-
  • парламент

Разпределение на мандатите

Без дама от Пловдив в парламента  - 1
Снимка: БГНЕС

Кои ще бъдат новите пловдивски депутати? Все още не ся обявени официалните резултати за страната, но при 100% обработени данни в двата пловдивски МИР-а е ясно разпределението на мандатите. Единствената въпросителна е последните 11-ти мандати в 16 и 17 МИР, които могат да отидат при ДПС заради вота от чужбина, прогнозира trafficnews.bg.

От Пловдив град сигурните местни активисти, които ще се закълнат като народни представители са 4-ма, но те могат да нараснат до 10. Това обаче зависи от лидерите на формациите, които са кандидати в два многомандатни избирателни района.

Реално 18 кандидати могат да вземат едно от 11-те места от Пловдив град, като чакат рулетката при разпределянето на мандатите. Това, което прави впечатление е, че нито една жена не е избран за депутат. Все пак две дами могат да влязат при избора на различните водачи от кой район да влязат.

В 16 МИР нито един от кандидатите не е успял да размести листите с преференции. Единственият, който получава над 7% от гласовете за своята формация е Йордан Иванов от „Демократична България”. Самият той е втори в листата и остава на тази позиция.

Избраните депутати от ГЕРБ са Бойко Борисов, Стефан Шилев и Вежди Рашидов. Обичайно лидерът на ГЕРБ ще се откаже от мястото си в парламента и така ще влезе Радомир Чолаков. По този начин ще има два пловдивчани от ГЕРБ в 48-ото Народно събрание.

С три мандата са и „Продължаваме промяната” водачът Никола Минчев няма да може да избира откъде да влезе. Той бе на първо място и в Кърджали, но там ПП не взимат мандат. Другите двама избрани са проф. Христо Даскалов и Росен Костурков. Последният бе и водач в областта и ако избере 17 МИР, то в парламента ще влезе Венцислава Любенова, която е от ПП ВОЛТ. По този начин отново ще има двама пловдивчани от втората партия под тепетата.

„Възраждане” имат 1+1 мандат, като вторият ще се реши при разпределението на гласовете от чужбина. Избраните депутати са Ангел Георгиев, който е родом от Видин, но е местен координатор на партията. Другият е бившият таксиметров шофьор и местен кадър Емил Янков.

„Демократична България” изпраща Христо Иванов в парламента. Той обаче може да предпочете да влезе от София. Ако това се случи ще бъде избран бившият областен управител Йордан Иванов. От своя страна последният може да влезе от Пловдив област, ако ДБ получи мандат. При тази хипотеза депутат ще стане пловдивският лекар д-р Борислав Матеев.

БСП, които удариха дъното в Пловдив, взимат един мандат в лицето на водача Кристиян Вигенин. Ако избере друг МИР народен представител ще стане местният лидер Иван Петков – Бебето.

По същият начин стоят нещата при „Български възход” с водач Стефан Янев. Той също има право на избор и ако предпочете другият избирателен район в Народното събрание в 48-ия парламент ще се закълне Лилия Недева.

ДПС, ако получи мандат от Пловдив при разпределението на гласовете, в парламента ще отиде Танер Али.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тато Кратуню

    12 1 Отговор
    Ко става с ПКП?
  • 2 ДАНИ КАНАЗИРЕВА

    10 1 Отговор
    КЪДЕ ОСТАНА ТО БЕЗ НЕЯ КАКЪВ ПАРЛАМЕНТ ЩЕ БЪДЕ

    Коментиран от #8

  • 3 12340

    6 0 Отговор
    Избраните депутати от ГЕРБ са Бойко Борисов, Стефан Шилев и Вежди Рашидов. Обичайно лидерът на ГЕРБ ще се откаже от мястото си в парламента и така ще влезе Радомир Чолаков. По този начин ще има два пловдивчани от ГЕРБ в 48-ото Народно събрание....
    .........а Шильо и Рашидо....
    ще рисуват акварели с банкянска нарална печена и
    брюкселски терпентин?
  • 4 Деций

    9 0 Отговор
    За мен е важно цинковата кофа да е там.От нея получавам ценни знания по география,научих много нови столици на далечни страни!Хубаво е в парламента да присъстват хора с богата обща култура,знания и интернет като Кърджалийската Мадона,полиглоти като Банкянският интелектуалец,прочел първата част на Винету ,но "събрал" няколко вагона с други ценни книги!Дано да има време да ги "прочете"!
  • 5 ха ааа

    9 0 Отговор
    Тя щото дани каназирева беше гранд дамата от пловдив.

    Коментиран от #6, #10

  • 6 чадо

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "ха ааа":

    Жалко за герб за къде са без данито каназирева

    Коментиран от #7

  • 7 Каназирева

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "чадо":

    Те е оттеглиха,от тези избори,пазят е за общинските,там тя ще играе,както винаги с партията си за Пловдив,ще го играе,както преди независима и боркиня против корупцията,доста пловдивчани са наивни и глупави,връзват и се,другото човече на което не може да се има доверие е нейният партньор Йордан Иванов от ДСБ,правил избори с Николай от ДСБ Пловдив и някой други близки до Р. Кънев,които бяха в пред изборна коалиция,Мартин димитров от ДСБ и Каназирева,2018 г.не ги забравяйте тези неща,на 13 09 по нареждане Йордан Иванов председател наДСБ Пловдив е подготвил местните структори за след изборна коалиция с Герб,всички кандидат депутати от ДСБ са се изразили положително,трябвало да спасяват Евроатлантизма,с Герб, за Гешев,Йордан Иванов е казал не може да се смени,всичките злини след 2014 ноември започнаха с неформалният лидер на Реформаторският блок,лидер на ДСБ Радан Кънев,Христо Иванов и други демократични особи,признали власта на Б.Борисов,това е началото на края.
  • 8 ЯМда,

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ДАНИ КАНАЗИРЕВА":

    Кака данка щяла да "работи" за местни избори 23. Обичала по-отранко да си вихри предизборните кампании. Поне нещо от този род каза преди време след като не я избраха в листите за избори 02.10.22. Мерак голям има кмет да стане, ама нейсе. И през 23 котка (или котарак) ще й мине път. И данка ще гледа кметския трон през крив макарон! Тя първо официално да каже от коя партия ще се явява местни избори 23. Щото нещо шизофринично ми се вижда да е хем герб-йка, хем заедно за Пловдив. Да реши коя от двете личности припознава за своя и едва тогава да ни взема за шарани, готови да клъвнат на височайшата й кметска кандидатура! Сложно е да обясниш на нЕкоя "голяма" личност, че не става.
  • 9 Чака търпеливо като феникс да се прероди

    0 0 Отговор
    отново като съветник на парламентарна група герб. Тази хубава жена ми е колежка по образование и се чудя вече година какво аджеба може инженер човек да съветва парламентарна група на политическа партия? Или председателството й на НС й даде знания, достойни за професура по право? Е, евала цветке! Как можа при такива разнородни познания твоят шеф да ти стане кръстник с онова грозно и недостойно обръщение???
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Аха!

    0 0 Отговор
    Сега чак ми светна ЗАЩО Йордан Иванов каза по повод държавния имот в Южен, който каназирева даде чрез търг с отстъпено право на строеж на "една фирма": Застрояването на държавния терен в Кючука е схема, облечена в законност". (Ако Йордан Иванов е същият, за когото се сещам: областният управител на Пловдив по време правителството на ПП). Но като областен управител и като юрист той НЕ даде повече информация по въпроса!!! А е бил с пълен достъп до документация и информация като областен управител по отношение на държавния имот! Е, въпреки мълчанието на Йордан Иванов повечето пловдивчани вече са наясно с подробностите по "Застрояването на държавния терен в Кючука е схема, облечена в законност". Но заради мълчаливото му поведение и партията на Христо Иванов ще има отлив на местни избори 23. Жалко Йордане, че си млад човек, а пасивно си пазел каназирева. Черна точка и за теб, и за ДБ!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове