Last news in Fakti

5 Октомври, 2022 13:32 4 336 33

Какво трябва да знаем и кой носи отговорност, когато дрогиран ни удари на пътя? Владимир Тодоров пред ФАКТИ

  • владимир-
  • тодоров-
  • алкохол-
  • наркотици-
  • шофьор-
  • катастрофа

При наркотиците няма долна граница - там или си употребил, или не си, казва юристът

Георги Семерджиев, който седна пиян и дрогиран за волана, уби две жени при катастрофата на бул. „Черни връх“ в София. Димитър Любенов, който седна пиян и дрогиран за волана, уби френски гражданин на Околовръстното шосе в столицата. Преди ден 19-годишен седна дрогиран зад волана и удари няколко коли в Бургас. Кой плаща, когато дрогиран ви удари на пътя? Пред ФАКТИ говори юристът Владимир Тодоров, председател на Българската асоциацията на пострадалите при пътнотранспортни произшествия.


- Г-н Тодоров, в последно време почти не минава ден, в който да не чуем, че водач, който е употребил наркотици, сяда да кара. Инцидентите са ежедневни. Нека обясним обаче кой плаща щетите, когато настъпи катастрофа?
- Когато имаме дрогиран или пиян шофьор и той предизвика катастрофа, е важно автомобилът да има „Гражданска отговорност“. В този случай застрахователят плаща при всички положения – било за материални щети, било за нематериални, ако има пострадали, или не дай си Боже, и починали. А след това застрахователят регресира към виновния водач, който е карал пил или дрогиран, иск на 100% за това, което е платил. При такива случаи застрахователите са много прецизни и преследват с години тези пияни и дрогирани водачи.

- Ако въпросният виновен водач няма имущество и средства…
- Тогава виновният водач става вечен длъжник. Ако започне работа, му се взима част от заплатата. Ако придобие нещо, то се блокира. Просто виновният докрая на живота си ще дължи едни десетки хиляди лева, а при смъртен случай и стотици хиляди. Много неблагоприятни са финансовите последици за тези пияни или дрогирани водачи.

- Ако вземем за повод инцидента в Бургас, когато 19-годишно момче взима колата на баща си и удря няколко коли. Кой носи отговорност за щетите? „Гражданската отговорност“ е на името на бащата…
- След като автомобилът има „Гражданска отговорност“, за инцидента отговорност носи водача. Гражданската на бащата ще покрие щетите, а след това застрахователят ще си търси парите от 19-годишния виновен водач.

- Какво е наказанието, когато водач кара с алкохол и наркотици в кръвта, в момента…
- Наказанието е следното: - ако наличието на алкохол е до 1,2 промила, се води административно нарушение. Отнема се книжката за 1 или 2 години, а глобата е от 1000 до 2000 лева; - ако е над 1,2 промила, това вече се води престъпление и се носи наказателна отговорност.
При наркотиците няма долна граница. Там или си употребил, или не си.

И това е добре да се знае, защото много хора си мислят, че като са изпушили една цигара марихуана преди седмица, тестът няма да ги хване.

Не е така. Тестът е много прецизен и хваща доста време назад. Ще си позволя да дам съвет на водачите изобщо да не употребяват наркотици, ако искат да са примерни на пътя.

- Да припомним и при отказ от проба за алкохол и наркотици наказанието е…
- Към момента наказанието е административно. Но това е едно от нещата, които ще искаме да се промени, когато се сформира новият парламент. Ще искаме отказът от тест да се приравни на употреба, защото в момента това е вратичка, която се използва. Наказанието е, че се взима книжката за 2 години и се плаща глоба от 2000 лева. Но, пак повтарям, това се води административно наказание. Искаме отказът от даване на проба за алкохол и наркотици да се приравни към това, все едно водачът е дал положителна проба. Така вече шофьорът ще попадне под санкцията на Наказателния кодекс, а там наказанията са по-строги.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    18 1 Отговор
    Носи отговорност Арменския поп.
  • 2 Ники

    29 2 Отговор
    Отговорни са политиците. Те са виновниците за това което се случва по пътищата на България.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мнение

    39 0 Отговор
    Зависи дали дрогираният, който ни блъсне дали има връзки в мвр и прокуратурата и чий роднина е!!!
  • 5 Миризлив пор

    7 2 Отговор
    Да се обърне внимание на това, че закона търси само "отрицателен полеви тест" т.е. ако теста не е реагирал според полицая директно излизаш дрогиран! Колко народ е "изгорял" поради нереагирали тестове не е истина
  • 6 Дуньо простия

    14 0 Отговор
    Тоя специалист, да беше почнал първо с това, че трябва да сме останали живи. Щото събитията друго говорят.
  • 7 дедо Флашко

    19 1 Отговор
    Законите на ЕС трябва да се вкарат в България. Не може да бъдем със закони от 70-те години на миналия век.

    Коментиран от #21

  • 8 Анонимен

    2 9 Отговор
    Нали сме в ЕС. Там карали дрогирани, пушещи мъж и жена пред децата им трева, от големите градове на България. Шофьори са. А и бгром и той, да знаеш х на запад на ръка прах и дишат и никой не им прави забележка. Против дрогата сме, но щом е разрешено, би следвало и в България да не се крият, а свободно да си смъркат. Да пази бог. Всичко е до възпитание, най много са децата на бкпдс, с папките
  • 9 Анонимен

    0 6 Отговор
    Нали сме в ЕС. Там карали дрогирани, пушещи мъж и жена пред децата им трева, от големите градове на България. Шофьори са. А и бгром и той, да знаеш х на запад на ръка прах и дишат и никой не им прави забележка. Против дрогата сме, но щом е разрешено, би следвало и в България да не се крият, а свободно да си смъркат. Да пази бог. Всичко е до възпитание, най много са децата на бкпдс, с паЧките
  • 10 Само питам

    22 1 Отговор
    А кой ще компенсира загубите на хората, при които скапаните полеви тестове дават положителен резултат, а кръвният тест излизащ след 6 месеца дава отрицателен? То да даваш мнение много акъл не се иска...

    Коментиран от #25

  • 11 aнтифен

    15 0 Отговор
    само едно е важно БАЙ БАБО, ДА НЕ МЕ СРЕЩНЕ МЕЧКАТА...
  • 12 Тошко

    12 2 Отговор
    Наркозависимите да се отсяват още в школите! Има начин да се докаже тази зависимост и да бъде отразена в медицинското свидетелство!!!!

    Коментиран от #14

  • 13 пппп

    13 0 Отговор
    Ако ни удари дрогиран на пътя отговорна е корумпираната полиция и полицейски началници в районните управления! И най вече са виновни крадливите политици, особено бойко барисов! А иначе, дрогирания също е жертва на тия същите, както и Ние всички !
  • 14 И да ги пратим в Белене....

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Тошко":

    Може би диларите да ги хващаме от училище и да няма за тях условна присъда!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Емил

    11 0 Отговор
    Г-н Тодоров е пропуснал да посочи специалните адвоктаски кантори в София, свързани с Българската асоциацията на пострадалите при пътнотранспортни произшествия и за които той е "диспечер" за пострадали, където срещу 30-40% от обезщетението ще заведат дело срещу застрахователя след ПТП.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 абе

    0 0 Отговор
    за вас няма проблем и не побликувате истини утре ще сте може би и вие потърпевши
  • 19 Про митак

    1 0 Отговор
    отговорност носи бочко, кики и армията гъбари, които мразят да мислят
  • 20 Наркос

    3 6 Отговор
    И тримата по-скоро са били пияни с над 1,2 промила. А кой плаща, когато трезвен, но луд те удари и убие - пример Лютви Местан. Застрахователя на виновната страна плаща много ясно, но никога в пълен размер! Такива просто не умеят да карат, до 8 големи мастики и 3 треви нямам никакъв проблем, тея на 2-3 малки водки с малко мешилка се изтрепват! Трезвите пък все бързат за награда от тотото! Тревата сама по себе си не влияе, требва да си с две леви ръце, два леви крака и напълно сляп за да се бутнеш след пушене.

    Коментиран от #23

  • 21 Урсула

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "дедо Флашко":

    Всички закони са хармонизирани в този век с ЕС. Ако не бяхте жалка колония на САЩ, дори и със законите от 70-те щяхте да се оправите с надрусаните изроди по пътищата. А и какво толкова пищите. В крайна сметка не загиват хора европейци а някакви двукраки скотове, под-човеци.
  • 22 Какво стана с Ония висши двама полицай,

    2 0 Отговор
    Двама Босове от търговията с наркотици преди 2--3 години?? Никой не споменава нищо за тях, нито се чува да има дело, нито Мисирки пишат, Прокуратурата вече не си спомня за тях??? Потулисе всичко!? Бяха се облекли като Босове от Неаполитанската мафия, костюми, прически!! Изчезнаха, изпариха се??
  • 23 Ти явно си отделна лига

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Наркос":

    Ама, имай късмета да ме удариш само след една мастика. Тогава ще видиш какво е правосъдие на място.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Потърпевш

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Само питам":

    Искам да задам същи въпрос, чакам си кръвната проба от вече 6 шест календарни месеца

    Коментиран от #29

  • 26 Котка ученият

    2 1 Отговор
    Наркотрафик захлестнул Европу. транзита. Россия очевидно не станет мешать афганской транзиту.
  • 27 7897

    1 0 Отговор
    този е с герб лъже хората прибира им парите на пострадалите асоциацията на пострадалите е пирамида не ходете при него питайте го коя е галина дойчева и каква работа ми върши
  • 28 Емилия Джендърлиева Тротонеткова

    1 0 Отговор
    Шафиорите имат права..............
  • 29 Правосъдие

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Потърпевш":

    Ако пробата ти излезне отрицателна трябва да съдиш държавъта!

    Коментиран от #32

  • 30 гумата

    4 0 Отговор
    Лицето, което се фука с масонския си пръстенси е поръчал статийка, но много добре знае като адвокат, ако изобщо е такъв че подобен лобизъм не е позволен от Закона за адвокатурата.
    Статията представлява реклама и е недопустима.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Егаси. държавата

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Правосъдие":

    Персонална отговорност никой не носи, плаща се от бюджета, т.е. съдим се едни други. Лишен от шофьорски права и с отрицателна проба трябва да бъде обезщетен от заплатите на тия, дето правят законите. Ама некой друг път.
  • 33 Въпрросче

    0 0 Отговор
    По интересно е какво става, ако се дрогира убие човек и няма гражданска отговорност, няма пари и имущество? Пострадалия как ще си възстанови загубите?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове