6 Октомври, 2022 13:07 2 220 35

Знамето на Украйна отново скара общинските съветници на София

  • украйна-
  • знаме-
  • софия-
  • общински съветници

Иван Таков от БСП заяви, че още преди три месеца е писал до кмета на София, че с поставянето на украинското знаме на фасадата на общината се нарушава законът, тъй като областният управител е обжалвал в съда този доклад и знамето продължава да стои

Знамето на Украйна отново скара общинските съветници на София - 1
Снимка: БГНЕС

Знамето на Украйна на фасадата на Столичната община отново скара общинските съветници в София на днешното заседание на Столичния общински съвет.

Борислав Иванов, заместник-председател на СОС, от групата на "Патриоти за София", попита защо неговия доклад за сваляне на знамето на Украйна от фасадата на общината не е част от дневния ред, след като той вчера го е писал в продължение на час и половина. Председателят на СОС Георги Георгиев му напомни, че за поставянето на знамето на Украйна се води съдебно дело, което СОС спечели на първа инстанция, съобщават от БТА. "Не разбирам какво налага нескончаемо внасяне на доклади по един и същи въпрос", посочи Георгиев. Внасянето на доклада бе подложено на гласуване и докладът ще бъде разгледан днес от общинските съветници.

Иван Таков от БСП заяви, че още преди три месеца е писал до кмета на София, че с поставянето на украинското знаме на фасадата на общината се нарушава законът, тъй като областният управител е обжалвал в съда този доклад и знамето продължава да стои. "Ако го бяхте спазили, нямаше да има нужда от този доклад", заяви Таков.

Грети Стефанова от групата на "Демократична България" заяви, че знамето на Украйна се вее гордо на фасадата на Столичната община. То символизира свобода, солидарност, победа на живота и е поставено там с решение на СОС, като за първи път това предложение е направено в зала от ДБ. "Днес, вече близо осем месеца от началото на войната, агентурната мрежа на Кремъл напълно осъзнато работи за промяна на външнополитическата принадлежност на България", заяви Стефанова. По думите ѝ днешният опит да бъде свалено знамето на Украйна говори за различни видове зависимости, политически и икономически. Това компрометира българската демокрация с хора, обслужващи интереса на Кремъл за пробив в евроатлантическата общност, подкрепяща активно Украйна във войната на Путин срещу Украйна, Европа и света, заяви Стефанова. Нашето решение трябва да бъде категорично – знамето на Украйна остава да се вее гордо до българското, европейското и това на Столичната община, допълни тя.

БТА припомня, че още на 7 април, СОС реши знамето на Украйна да бъде издигнато на административната сграда на Столичната община редом до българското в знак на съпричастност към трагедията на украинския народ, докато трае войната в Украйна. „За“ решението тогава гласуваха 36 общински съветници, „против“ бяха 14. Групата на БСП гласува против като общинският съветник от БСП Николай Велчев каза, че през 2014 г. властта в Украйна била „взета насилствено“ и „ръководството на Украйна е фашизирано“. От БСП внесоха жалба до областния управител, който върна за повторно разглеждане доклада и го внесе в съда. На 21 април общинските съветници препотвърдиха решението си и знамето на Украйна и днес стои на фасадата на Столичната община. Няколко дни по-късно, на 5 май, от "Възраждане - София" свалиха знамето, "за да напомнят, че мястото на всяко едно чуждо знаме е в посолството, консулството или търговското представителство на съответната държава в нашата Република". От Столичната община малко по-късно същия ден върнаха обратно знамето на Украйна на фасадата на сградата.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    100 10 Отговор
    Ама още ли се вей тая простотия на Московска 33?
  • 2 Пич

    31 44 Отговор
    Всичко в София оправиха , че до украинското знаме стигнаха ?! Трябва психиатрично освидетелстване , тези нямат имунитет !!!
  • 3 ники

    117 5 Отговор
    Къде се вее знамето на България в друга държава?! Я, да посочат уважаемите общински съветници. Стига с това лицемерие. На украинския народ не помагате с тази показност. Защо не зачитате своя е въпроса?

    Коментиран от #20

  • 4 Боруна Лом

    95 4 Отговор
    А БЪЛГАРИТЕ БЕДСТВАТ, НЕДОРАЗУМЕНИЯ НЕЩАСТНИ
  • 5 Азз

    86 3 Отговор
    общински влечуги,проводници на чужди интереси....
  • 6 Абе

    93 3 Отговор
    До украинското сложете и арменското или не е политкоректно?

    Коментиран от #9, #10

  • 7 Някой

    93 5 Отговор
    Ми, няма място там този парцал. Имаме си наше знаме. За нещастие до него се вее (все още) и едно синьо знаем с някакви звезди по него...
    Тук е България. Укрите да си бяха стояли в страната. Не да си веят байраците из цяла Европа.
  • 8 Хихихи..

    58 5 Отговор
    Укрите ще разберат че са Гола Вода 77 години след Адолф.Време ни трябва на нас славяните..
  • 9 Петър

    54 3 Отговор

    До коментар #6 от "Абе":

    Така е,ако СОС са обективни трябва да сложат и знамето на Армения,защо според вас, тези въпроси не се задават към българските "политици" от "журналистите"?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Карлуково

    43 1 Отговор
    Над Столична община, може да се вее само едно знаме!!! Кое ли е то?!

    Коментиран от #23

  • 12 Благой от СОФстрой

    8 18 Отговор
    Иван Таков, Янчо Таков, Пеко Таков.... и Мако Даков!!

    Коментиран от #17

  • 13 безскрупулните

    53 4 Отговор
    След като укранското знаме е побито в София , значи побилите го са украинска агентура . Никой не иска да се вее руско знаме , за да говори за руска агентура . За всяко свое предателство към България евроатлантиците се оправдават с Кремъл . върнаха България във времето на 2 световна война и власта пак е съюзник с нацисти .....и резултатът от този съюз ще е същия .
  • 14 фбр

    54 3 Отговор
    Няма място за чужди знамена, на сгради на български институции , независимо дали са държавни или общински !!
  • 15 Милен

    25 1 Отговор
    С какви ли не глупости се занимават разни чиновници само и само да симулират активност и да не свършат някаква значима работа 😂
  • 16 Навалний

    5 33 Отговор
    Само гнусен комуняга може да е против!

    Коментиран от #24

  • 17 Пеяме

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Благой от СОФстрой":

    И Сава Дълбоков!
  • 18 Няма място по БГ институциите!

    27 1 Отговор
    Няма спор! Който иска да заминава било за САЩ, било за Русия, било за Китай и да вее там знамена! В България има българско знаме.
  • 19 !!!?

    16 6 Отговор
    "Мястото насяко едно чуждо знаме е в посолството" !!!?

  • 20 И то по ключови институции!

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "ники":

    Никъде
  • 21 Фанфан

    6 25 Отговор
    Ех, ако руското знаме беше издигнато, тоя фашизирания щеше да отиде и да го целува. Всички тия наследници на тази окървавена партия са с деди опръскани с кръвта на невинни хора. Така и никой нема смелостта да забрани тази партия. И днес слушам един такъв по руското, пардон българското национално радио - някакъв който е европейски депутат. КАКВО ТЪРСИ ТОВА НИЩОЖЕСТВО В БРЮКСЕЛ, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ БИЕ КОНТРА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ РЕШЕНИЯ И МРАЗИ ЕВРОПА??? КАКВО ТЪРСИ ТОЗИ ТАМ???
  • 22 Драги общинари от СОС, гласували знаме

    23 1 Отговор
    на чужда държава да се вее на Столичната Община на Р България!! Тази община е на гражданите на София, не на Чиновниците в нея, вие се Самозабравихте, за какво сте там и кой ви прати там!? Свалете това чуждо знаме, на сградата на столицата на РБ може да има само Българското знаме!! Вие Общинари в момента Наглеете, това, което вършите, е Престъпление спрямо гражданите на София и Р България!?
  • 23 За сведение

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "Карлуково":

    Българското.
  • 24 Пловдив 1912

    15 4 Отговор

    До коментар #16 от "Навалний":

    Стига мааа , виж нещо там за 3-я пол и джендърите ...това са атлантически класики вече...
  • 25 Трезвомислещ българин

    14 1 Отговор
    Неприемливо е поставянето на чуждо знаме , подобно е положението в повечето села в Делиормана.
  • 26 Няма да се оправим

    15 0 Отговор
    Подлоги
  • 27 бай гюнтер

    17 5 Отговор
    Направо си сложете американското за да е ясно на кого сме колония !
  • 28 Джони

    2 18 Отговор
    До петолъчкаджийте от Бсп, Дс и Възраждане поставянето на знамето на Украйна до българското е символичен акт в знак на морална подкрепа подкрепа на украйнския народ. Когато на някой политически мероприятия на Бсп и Възраждане в България се веят знамената на чуждата, агресивна и корумпирана Русия вие мълчите като партизанин на молитва. В европейска България може да се веят само знамената на България и Ес. Но другарите упорито продължават с диверсийте си развявайки руски знамена на държава агресор и корупционер. Вие другарите сте за подвеждане под наказателна отговорност за системните ви провокации насочени срещу цялото общество защитавайки символите, знаците и паметниците на една държава агресор и която е окупирала независима България през 1944г. Има решение на европарламента за забрана на комунистическите символи, знаци и паметници и техното разпространение и рекламиране, забраната важи и за България която винаги е била част от европейското семейство. Стига с наглите претенции и откровени лъжи на другарите социалисти комунисти и техните протежета от Възраждане. Целия цивилизован свят осъжда агресията и корупцията на Русия срещу водената от тях война срещу независимата и суверенна Украйна. Само в България има невежи и неграмотни българи които се държат като руски лакей и слуги на Русия, а те са срам и позор за хилядолетната история на България, много по стара и автентична от руската.

    Коментиран от #30, #31, #33

  • 29 Бай Курти

    9 2 Отговор
    Както е тръгнало с нашите д.педавци, скоро може да се развее и едно друго знаме - с цветовете на дъгата.
  • 30 Петър

    14 1 Отговор

    До коментар #28 от "Джони":

    А защо не сложат и знамето на Армения, ей така, в знак на подкрепа и солидарност?
  • 31 йойо

    10 2 Отговор

    До коментар #28 от "Джони":

    Морална подкрепа за нацисти ......каквито и да ги дрънкате по форумите укрите вдигат едната ръка за поздрав . Вие задминахте комунистите по налагане на пропаганда , лъжи , лъжи , манипулации , тровите хората с антихристиянската си идеология и издигате в култ разврата и лъжата . Мислех , че от комунистите по-лоши няма , но те се оказаха аматьори в диктатурата пред вас .
  • 32 666

    3 8 Отговор
    Трябва да осъдят всички членове на небългарската партия БКП и да бъде забранена от закона като фашистка партия. 🇧🇬🇺🇦🇧🇬🇺🇦

    Коментиран от #35

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ройс

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "666":

    половината в парламента сабивши членове на БКП ....щом казваш , че са фашисти , иди и им го кажи
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове